Sæson start - laksefiskeri

Optakten til den her artikel, om ekstra belastede fluer, og stærke farver udspiller sig i foråret 2008. Jeg får en telefonopringning, hvor jeg bliver bedt om at lave et sæt fluer på helt specielle betingelser, til brug ved premierefiskeriet i Namsen - Alta og andre større elve i Norge.

Min opfattelse var, at der var lidt panik hos de fluefiskere, der skulle bruge fluerne i praksis, dels var alle erfarne fluefiskere, som i mange år havde været tilmeldt premieren i de nævnte elve, men at tiden var løbet fra vinterens forberedelser, især omkring fluebindingen.

Kravene var ganske klare, farver a la GP, i røde og orange farver, gerne fluoriserende, med hovedvægten lagt på typer, der skulle være ganske tunge, så de hurtigt kunne komme ned i en eventuelt stor flom. Samtidig var ønskerne, at få lange fluer i rør typer, på almindelige rør, og Us- og Bottle tubes, i meget korte versioner, med hoveder af tungstens coneheads

Jeg må indrømme, at jeg var lidt urolig over de her sammensætninger, mest vægten af fluerne, der skulle godt nok nogle gode kastere, til at få de her fluer smidt i vandet, men ok, det var folk, som kendte forholdene, og deres oplæg var helt præcist teamet til en bestemt situation i bestemte elve. Jeg var ikke i tvivl om, at fluerne var redskaberne til succes, så jeg kløede på, og bandt en serie fluer, som er vist her.

                               

Kommentarerne til hvert mønster, skal ses ud fra, at jeg personlig nok ville spinne-fiske i en sådan situation, hvor der virkelig er meget vand i elven, men sådan spiller klaveret jo ikke i praksis, for er det et flue vald, så er der ikke så meget at rafle om, så skal der fiskes med flue uanset vandstand, og vejret i øvrigt.

Fluemønstrene her, er jo ikke noget særligt for folk, som normalt binder fluer, men jeg har sammensat typerne i en lidt anden sammenhæng, end man normalt vælger, mest for at få fluerne ned så hurtigt, som mulig, og her er benyttet Us tuber og Bottle tubes, med coneheads i forskellige størrelser og vægte. Bindestilen og farver er kun et forslag, men de her fluer har virket i praksis, og fanget fisk, så det virker.

Et tiltag i forlængelse af mønstrene her, er at binde en kort udgave af en rørflue med conehead, hvor der ikke er krop, men kun en forholdsvis stor vinge, akkurat som Ulf Sills. Den type rørfluer laves på tynde rør, der passer i eksempelvis fits typerne, så kan man lave en serie hoveder med vinge med coneheads, og så løse kroppe i forskellige opsætninger, så kan man sætte fluedele sammen, og fået et varieret system, med forskellige vægte.

                                

Ønsker man en let type fluer, der hurtigt kan komme ned, så benytter man bare en sektion, hvor der kun er vinge, og så fiskes den lille rørflue med en løsthængende trekrog. Skal man bruge et hoved til isætning i en rør krop, så er det sagen, at røret er ca. 30 mm. langt, uden opkravning!

Er man imidlertid i en nødsituation, hvor fluen ikke har vægt nok, så er der steder, hvor man bruger, at sætte en - to - eller tre standard coneheads løs på røret imellem vingedelen og rør kroppen.

Jeg mener personligt, at vi her har med ydergrænserne at gøre, når vi snakker praktisk fluefiskeri, men der jo ikke noget i dag, som ikke er muligt, så jeg synes, at man skal have indsigt i, hvad der evt. kunne være, en brugbar løsning.

Systemet med de korte tunge udgaver af rørfluer, kun med vinge, har jeg brugt i mange år i vores hjemlige havørred åer, og fortiden gjorde, at vi brugte kugle bly i stedet for coneheads, men da var det mere spinflue, og det havde mere sin logik, end at fluefiske med så tunge fluer.
 

En lystfisker hilsen fra
Per Karlsen