Skumkroppe - med høj Cigar føring.

Blandt de fluemønstre, som blev rigtig populære til kystens natfiskeri, er der ingen tvilv om, at Cigaren stadig er manges absolutte favorit, mest fordi den er ganske enkel at binde, og fanger fisk alle steder, også i P&T og i åen.

Det oprindelige mønster var helt sort, med hale af sort råbuk hår, og krop af ditto, som en lang muddler flue.

Undertegnede havde i en lang åre række den ”fornøjelse”, at have en stor produktion af alverdens farver i Cigarer, og magen til svineri, har jeg da aldrig oplevet! Hår alle vegne, og i øvrigt havde vi et evigt ønske om, at finde noget andet opdrifts middel, end hjortehår.

Omgangskredsen forsøgte sig med flere ting, såsom de små balsa flåd, som blev brugt til fluewoblerens krop, det virkede også, men så skulle kroppene males, og ja, der var mange hentydninger i retning af skum, som opdriftsmiddel.

Det varede nogle år før det skum, kom på programmet, og i mellemtiden blev Cigar Fluerne en klassiker, som hjortehårs fluer.

Da man begyndte at få tag i poppers, blev skummet fremelsket til fluer, og i dag er der jo rigtig mange muligheder med alverdens typer skum.

Jeg havde meget tidlig fat i brugen af skum til nymfer / tørfluer, det var Mos gummi og i dag bruger jeg mange af de skumtyper, der er til rådighed, både til tørfluer – nymfer og ikke mindst de færdige kroppe til Cigarfluer og fluewoblere.

Jeg har i de senere år leget en del med Cigar typer, som dels er lavet til brug til nattens fiskeri på kysten og i åen, men også til fiskeriet i P&T vande. Dog må jeg indrømme, at min P&T erfaring ikke er noget at råbe hurra af, men det laver mine børnebørn om på nu, så jeg er jævnt hen ad vejen i gang med at gøre skumfluerne klar til P&T fiskeriet.

Da jeg samtidig har brugt meget tid med at få mine rørfluer – og store tørfluer lavet i DFRS, var det nærliggende, at bruge mine erfaring herfra til også, at lave P&T fluer i DFRS, og det har medført et setup, som jeg vil redegøre for her.

Det dejlige ved Det Fleksible Rørflue Systems (DFRS) grundtanke er, at kunne skifte ”reservedele” i alle ender og kanter, på et rørflue rør, og det kan meget fint udnyttes på Cigar typer + også noget a la skumfluer i typer, der imitere Græshopper og andre normalt levende land insekter.

Jeg så lyset med cigar fluer, som rørflue, da der kom skumkroppe frem, formet, som en god cigar, og det var især, de første af Peter Falkenbergs skumkroppe, der blev brugt, mest fordi, der var hul hele vejen igennem.

Det, som lige skulle øves / prøves, var hvor store rør, der kunne gå i kroppen, og i starten var det de små ø1,7mm. rør, der blev brugt, men jeg ville gerne have, at det tykke rør fra pipetterne kunne bruges også, så kunne mange af løsdelene, fra de normale DFRS, bruges på Cigaren, og andre typer.

Det tykke pipetterør (hæverten) er ca. ø2,5 mm., og det kan ikke lige umiddelbart trykkes i skum kroppen, men jeg fandt ud af, at man ved hjælp af et ø 2,5 mm. bor, kunne bruge bores hals, som søger.

Det skal gøres meget forsigtig, og man presser boret ind i kroppens støbte hul, drejer boret let, så det går igennem, og så sætter man sit rør op mod bores ende, og trykker boret lige så stille ud med røret , og så er boret byttet med rørflue røret.

Pipettens hævert har et indvendig mål, så et 1.7mm. rør passer nøjagtig i, så på det lille rør sættes alle typer løsdele.

Jeg bruger reelt hele paletten af løsdele, som her til DFRS, og det vil sige at der på Cigar Fluen sættes haler på af forskellige typer, såsom almindelig twistede hacker med glimmer – gummiben ballonhaler, og selvfølgelig almindelige fjer hackler.

Hale røret er ca. 15mm. langt, mest fordi der skal et krogstyr på, så en enkeltkrog kan tøjres + at indstikkene ikke behøver at være længere end 10 mm.

Indstikkene i fronten, kan være rigtig mange ting, det kræver kun, at det kan placeres på et ø1.7mm. rør, og jeg bruger Coneheads – Kugler – Diske –  propeller og reelt alt, hvad der normalt er i front, på en almindelig rørflue.

12_pk_fluer_07

                                                   Løsdele Cigarer + Græshopper

På billedet, er der de typer, af de mest brugte Cigarer og så også en type skumfluer, som jeg bruger til imitation af græshopper, og jeg vil lige kort redegør for, hvordan de græshoppe fluer er lavet.

Grund ideen med typen, her som græshoppe, er et mix imellem den teknik, der bliver brugt til Tjernobyl fluerne, med skum i flere lag eller enkelte lag + den teknik, der bruges til tørfluer, med Detached Body.

Filmen med Detached Body, viser et specielt værktøj, som bruges, vis tør fluens bagkrop, skal kurve, men vis man forestiller sig, at man i stedet for ligger hele seancen over på et rørflue rør i stedet, ja så får man nogle forrygende fine insektkrop, som kan varieres i tykkelse og farve, alt efter temperament.

Teknisk bruger jeg Mos gummi i plader, som er limet sammen i to lag, og grunden til limningen er, at de absolut er nemmere, at binde et dobbeltlagt ned, end at holde styr på to enkelt lag, og man kan oven i køber bruge lidt tyndere bindetråd, til at trække leddelingen ned på, i skummet. Jeg bruger Amann sytråd i 200/2, det virker perfekt, og der skal kun 3 – 4 viklinger til at låse skummet.

Når man klipper sin strimmel ud, så lav den ca. 8 mm. bred, så vil skummet lukke fint på siderne af røret, uden at gabe, ej heller overlappe.

Når man binder så store fluer, så vil man tit opleve at ens krop, kan drejes rundt, det undgår jeg ved, at bruge noget specielt sekundlim i gel, og jeg har fundet noget rigtig godt lim, som normalt bruges i industrien, og jeg kan oplyse, at det gel er meget drøjt, trods en lidt høj pris, er der til rigtig mange limninger, i tuben.

Jeg smører kun ganske lidt gel på underbeviklingen, og det holder fremragende, hold fingre væk fra gelen, det klæber hurtig!!!

Når man lave fluer i dag, ja så vil man gerne have alt mulig dingel dangel på, især gummiben, og teknikken med påbinding af gummiben er jo simpel, men det kræver så, at man laver en del ekstra vindinger med bindetråden, det undgår jeg på rørfluer med skumkrop, og får hermed i mine øjne, en pænere flue.

Jeg gør det, at jeg stikker min dubbing nål ind i midten af det øverste dobbelt lag af skummet, så er der forboret et hul, heri stikker jeg splejse nålen.

Sådan en splejse nål, er et fremragende værktøj, da den har et gribesystem, der kan åbnes og lukkes, og det betyder, at den blot skal igennem skummet, have greb om gummi benet, og så trækkes den retur, med gummi benet på slæb, igennem hullet. Nu skal benene bare justeres, så der lige lange på begge sider, en lille klat, af det omtalt gel, og ja nemmere bliver det så ikke, at montere gummiben.

Der kan sagtens ligges dobbelt lag af ben, det afhænger af, hvor tykke benene er, jeg bruger gummiben, op til 1mm. i tykkelse.

Bruger man almindelig 10 sekunders lim til limning af benene, så vil opdage, at de fleste gummiben knækker, limen gør simpelthen gummiet skørt / stift, det gør omtalte gel ikke!

Når man bruger gummiben, så har jeg den indstilling, at der ikke skal være for mange, og slet ikke for lange ben, jeg tror simpelthen ikke på, at det giver større fangster med fluer, der er overdynget med gummiben.

Når man montere sin krog på DFRS, så mener jeg absolut, at en enkeltkrog er sagen, den kan vendes opad, så fisken kroges i overmunden, og den montage gør, at man kan fiske tæt på grøde og kanter, og fisken hugger normalt i en vending, så krogen skal nok på i, vis man ikke er for ivrig med modhug, lad fisken vende, så kroger den oftest sig selv!

Krogholdet på DFRS kan være flere ting, og jeg bruger reelt alle muligheder, såsom løst hængende krog – krog sat i krogstyr, eller krogen sat direkte i det tykke rør.

Man kunne også gøre det ved sine kroge, at hale materialet bindes på krogen, husk så at få et blankt stykke wire, så krogen kan gå fint ind i røret.

Jeg håber, at ovenstående vil give inspiration til at prøve de nye typer i Cigarer, og så er en græshoppe imitation altså ikke kun forbeholdt å og P&T, prøv den efter havørred i fjordene, det kan vende en død dag, på et split sekund, og det er sindsygt spændende, at se fisken skovle sådan en skumfidus i hovedet.

Nedenstående link, er hjælp til de små detaljer + indkøbs steder til specielle materialer mm.:

Skumkroppe:
http://www.123hjemmeside.dk/Falkenbergflytools/90438459

How to Use J Son Detached Body Pins:
http://www.youtube.com/watch?v=2m2h18UrLbE

Lim til skum og blød plast:
http://dk.bondux.com/?id=8&pid=P629999-0020

Splejsenål:
http://shop.go-fishing.dk/product/splejsenaal-709/

Mosgummi, også med glimmer:
http://www.cchobby.dk/mosgummi/

Mvh
Per Karlsen.