Laksefiskeriet i Varde Å - 2017
Nyheder fra sæsonens gang i Varde Å - 2017
VARDE Å - 2017 - Laksekvoten i Varde Å vandsystem er på 240 laks.
Information om laksekvoten og regler for fiskeri
- Der må maksimalt hjemtages 125 laks på 75 cm eller derunder og 110 laks over 75 cm. Længden på laks måles som totallængden. Kvoten gælder for bekendtgørelsens § 1, stk. 1, nr. 1 nævnte områder i perioden fra den 16. april til og med den 31. oktober.
- Der må maksimalt hjemtages 5 laks i den øvrige del af Varde Å vandsystem. Disse laks er ikke opdelt i størrelses
grupper. Kvoten gælder for bekendtgørelsens § 1, stk. 1, nr. 7, litra a, nævnte områder i Varde Å vandsystem i perioden fra den 16. april til og med den 31. - Der må højst hjemtages én laks pr. mand inden for kvoten i Varde Å vandsystem.
- Senest 4 dage efter, at laksen er hjemtaget eller genudsat, skal oplysning om for- og efternavn, adresse, fangstdato, laksens størrelse og køn samt fangststed være Varde Å Sammenslutningen i hænde. Senest 3 dage herefter skal oplysninger om fangstdato samt antal hjemtagne og genudsatte laks være offentligt tilgængelige på www.varde-sportsfiskerforening.dk
- I forbindelse med registrering af fangsten, skal der for både de hjemtagne og genudsatte laks indrapporteres om laksen havde fedtfinne eller om fedtfinnen manglede.
Kvoterne er tildelt definerede områder, som er beskrevet i "Lovbestemte regler for fiskeri i Varde Å".
17-04-2017
Formand raser over ulovligt piratfiskeri i Varde Å
AF: HENRIK REINTOFT
Publiceret 17. april 2017 kl. 06:07 | Opdateret kl. 11:34
Kaj Verner Lauridsen, formand for Varde Sportsfiskerforening, vil sammen med Varde Å Sammenslutningen anmelde en lodsejer fra Sig for piratfiskeri. Foto: Henrik Reintoft
En lodsejer ved Sig, der ikke er medlem i Varde Å Sammenslutningen, bliver nu anmeldt fil Fiskerikontrollen for at fange og hjemtage Varde Laks.
Laksehandlingsplan
Danmark fik i 1990'er en laksehandlingsplan, som har som mål at få Laksen tilbage i de danske åer. Da troede man faktisk, at alle laksestammer var uddøde. Men omkring år 2000 fandt forskerne på DTU Aqua ud af, at der var oprindelige Laks i Skjern Å, Varde Å og Ribe Å.
Så blev Laksene, også Varde Laksen totalfredet.
Siden da har man udelukkede sat yngel af oprindelige Laks ud. Det er hovedsageligt sportsfiskerforeninger, der frivilligt laver yngelpleje. Og for den indsats får de en årlig laksekvote efter anbefaling af DTU Aqua til NaturErhvervstyrelsen. Det er i sidstnævnte, at Fiskerikontrollen hører til.
SIG: Midt i al glæden over en historisk god lakspremiere i Varde Å, så fik Kaj Verner Lauridsen, formand for Varde Sportsfiskerforening, dybe og vrede panderynker søndag formiddag. På et å-stykke opstrøms sandfanget op mod Sig, så et medlem, at der blev fanget og hjembragt en Varde Laks hos en lodsejer, der ikke er medlem af Varde Å Sammenslutningen.
- Det er piratfiskeri af værste skuffe. Vi havde et tilsvarende problem sidste år med en anden lodsejer. Men da havde vi ikke billeddokumentation. Det har vi her, siger Kaj Verner Lauridsen.
Men hvorfor fare i flint over en enkelt Laks
Det er såre simpelt. Det er Varde Å Sammenslutningen, som får tildelt laksekvoten af NaturErhvervstyrelsen
- Hvis man ikke yder et stykke arbejde, så er laksekvoten i fare. Sammenslutningen er den, der hjælper laksebestanden tilbage, siger Kaj Verner Lauridsen.
Og han gør opmærksom på, at Varde Laksen er fredet. Derfor kvotesystemet.
Får konsekvenser
Henning Haahr Pedersen, formand i Varde Å Sammenslutningen, er orienteret om sagen, som han tager afstand fra.
- Lodsejeren har overtrådt reglerne for laksefiskeri. Det skal have nogle konsekvenser. Så vi tager fat i Fiskerikontrollen, siger Henning Haahr Pedersen.
Som Nørholm Fiskelaug, som han nu selv er medlem af, så er den også medlem af Varde Å Sammenslutningen. Og lauget har fået en kvote på 12 Varde Laks ud af den samlede kvote på 240.
- Det er flabet. Han kan bare melde sig ind i Varde Å Sammenslutningen, siger Henning Haahr Pedersen.
Men der følger så en forpligtigelse. Man kan som lodsejer ikke bare sidde på bagsædet og nyde turen helt gratis.
- Vi får at vide, at hvis vi ikke lægger grus ud, så bliver kvoten mindre. Så der skal ydes, siger Henning Haahr Pedersen.
Så som medlem af Varde Å Sammenslutningen ligger der et krav om, at man skal stille med folk til blandt el-fiskeriet af Varde Laks.
KILDE: Jyske Vestkysten, Varde
16-04-2017
Lykken er Laks - mange Varde Laks
AF: HENRIK REINTOFT
Publiceret 16. april 2017 kl. 15:20
Efter et par års pause var Thomas Bolsen fra Rødding tilbage ved barndommens å. Og den var gavmlid med en vardelaks på 97 centimeter og 9.5 kilo. Foto: Morten Stricker.
Årets laksepremiere var som sidste år forrygende med mange fine og blanke Varde Laks.
De største Varde Laks
De seks største Varde Laks:
- Laurids Meldgaard, Tarm 20,4 kilo og 121 centimeter. (17. april 2010).
- Skomager Andreas Møller, Varde 20 kilo (Maj 1928).
- Jacob Thorstensen, Nordenskov 18,7 kilo og 126 centimeter (5. april 2010).
- Peter Rich, Varde 18,0 kilo og 126 centimeter (5. april 2010).
- Fabriksinspektør Sigurd Hansen, Varde, 18 kilo (16. marts 1926).
- Jesper Petersen, Esbjerg 17,0 kilo og 118 centimeter. (5. april 2010).
Årets laksekvoten i Varde Å-system er kr. 240 mod kr. 160 i fjor. Der må hjemtages en Varde Laks per mand om året.
Et døgnkort til Varde Å Zone 1 og 2 koster 225 kroner, mens et døgnkort til Ansager Å koster 125 kroner.
Et årskort i Varde Sportsfiskerforening koster 1.430 kroner.
Alt kan købes på Fiskekort.dk.
Bemærk at Varde Sportsfiskerforening ikke mere bringer foto af Varde Laks, der genudsættes.
VARDE:
Selv om termometeret klokken ni stod på fire grader, så var der varmt som aldrig før ved Varde Å påskemorgen. Der var laksepremiere ved Varde Å og tilhørende laksefeber i det overraskende vindstille vejr.
Som Oskar Fischer fra Esbjerg sagde efter at have landet en sølvblank Varde Laks på 105 centimeter og 12,3 kilo:
- Du dirrer lidt. Det er længe at gå med dem.
Han kigger på sin påskelaks, som han tog på orm på stykket nedstrøms broen ved Hodde. 30 minutter tog det at lande Varde Laksen, som nu skal ryges. Han er sammen med kammeraterne fra Torsdagsklubben HUG i Esbjerg.
- Muligheden for at fange en Varde Laks er stor, siger den 67-årige tidligere rørlægger hos Esbjerg Forsyning
Rørene er efter 32 år nu skiftet ud med fiskestangen. Og han var ikke den eneste fra Torsdagsklubben HUG, der landede en prægtig Varde Laks. Også Jan Lykkegaard Nielsen fangede en Varde Laks på 96 centimeter og 7,8 kilo
></div>
En fiskerejse værd
Lykken er Laks - mange Laks. Så Kaj Verner Lauridsen, formand for Varde Sportsfiskerforening, var en lykkelig mand efter de mange Varde Laks, der bed på alt fra fluer, spinnere til orm. Og Nørholm Fiskelaug skulle ikke bruge mere end en formiddag på at fiske sin kvote på seks Varde Laks over 75 centimeter.- Det har en afsmittende virkning. Vi har også fået 30 nye medlemmer i forhold til sidste år. Alle tvivlere vil nok vælge Varde Å efter premieren, siger Kaj Verner Lauridsen.
Tvivlere, der også kan vælge Ribe Å, Skjern Å og Storåen, som sammen med Varde Å på få år har gjort Danmark en fiskerejse værd.
En rejse er det hvert år blevet værd for en gruppe Næsbjerg-drenge, der nu har rundet de 40. Det er Mads Pedersen, Skanderborg, Jesper Tirsgaard, København, Bjørn Tirsgaard, København, Henrik Lauridsen, Sig, Martin Lauridsen, Brejning og Jesper Thøgersen fra Nordenskov. Laksepremieren er blevet det lim, som holder dem sammen.
- Vi skal tilbage, hvor vi voksede op. Og vi har altid fisket i Varde Å. Og det er en dejlig måde at komme ud på, siger Mads Pedersen.
En måde at komme til hægterne på. Blandt andre den 66-årige Christian Fjeldsted fra Nørre Nebel, som vi møder ved Hessel Bro med en vardelaks over skulderen. Han deltog lørdag i bisættelsen af bagermester Hardy Christensen fra Nørre Nebel.
- Det var hårdt. Det var min gode fiskekammerat, siger Christian Fjelsted.
Han har været med til laksepremieren siden 1995.
- Det er første gang, jeg fanger noget til premieren. Der skal held til, siger Christian Fjeldsted, der nyder kombinationen af natur og et målrettet fiskeri.
Hans hidtil største Varde Laks på 16 kilo fangede han i 2006.
KILDE: Jyske Vestkysten, Varde