Fluer og Fiskere - The Shrimp Fly
The Shrimp Fly..... ("Irlandsfluen" igen)
En af de fluer som jeg havde tænkt mig at skrive lidt om, er The Shrimp Fly. Men her er både Finn og P.K. kommet mig i forkøbet. Alt hvad der står i Finn´s artikel, er skrevet som en tro kopi af de oplevelser jeg selv har haft med denne flue. Jeg binder også fluen på stort set samme måde.
Jeg har fisket fluen med Jungle Cock som vinge (originalt) og med Jungle Cock bundet efter fronthacklet, og jeg har til tider helt udeladt at bruge Jungle Cock, uden at jeg syntes fluen fanger ringere.
Som E.G. Michelsen korrekt skriver i sin bog Havørred og fluer, blev fluen første gang set i Hardys katalog i 1935.
Derfor syntes jeg også at det er mest passende at bruge dette navn til fluen og ikke det Danske Irlandsfluen, - som jo oprindelig er en opfindelse fra Odense, som Per Karlsen flot har beskrevet i sin artikel om Irlandsfluen.
Jeg har, - som Finn, også lyttet til en af de gamle (E.G. Michelsen) og blev også sat på plads - Den hedder ikke en Irlands-flue, den hedder The Shrimp Fly - kom det vrissent fra den gamle læremester. Siden har jeg kun brugt dette navn. Fluen har altid haft noget magisk over sig, noget som har tiltrukket mig, - måske mest det at den kommer fra Hardy !
Jeg er ligesom Finn Nielsen også medlem i Voer Å Lystfiskerforening og har derfor også haft den store fornøjelse at møde Tage (Havørredernes skræk) eller som jeg og min fiskeven Per Larsen kaldte ham (Den grå eminence). Kært barn har mange navne, nøjagtig som omtalt flue.
Min ven Per og jeg mødte ligesom Finn også Tage langs med åen, hvor han gik og fiskede med sin tohåndsstang. Tage Sørensen, fra Pouls Vej i Præstbro fiskede altid med flue, og han var faktisk ved åen næsten hver dag. Tage var en morderlig flink person, som sad i bestyrelsen i Voer Å Sportsfiskerforening, på et tidspunkt sammen med Per. De kørte også dengang i samme bilmærke, nemlig Skoda, i øvrigt også samme grønne farve så vidt jeg husker.
Tage kunne det der med at fange havørreder, så han var ikke sådan lige til at vælte af pinden og gik Tage ved åen når man ankom vidste man godt hvor ens plads var, - nemlig bag efter Tage.
Per havde en morgen været heldig at fange et par flotte havørreder og derfor skulle vi besøge åen igen få dage efter. Per havde også købt en anden bil, - uden Tages viden, - så da vi denne morgen tidlig kører ned mod åen, er Tage allerede mødt og er ved at gøre stangen klar. Mens vi kører hen imod Tage, - Per med hånden på hornet og jeg med begge arme vinkende ud af vinduet råbende - væk vi var her først! - blev Tage helt paf og stod som forstenet.
Da vi stiger ud af bilen udbryder Tage, - er det bare jer? Hva´ fanden du har også fået anden bil!!! Er Skoda´en ikke god nok længere? - hertil svarer Per hurtigt og frækt, - nææh den
kunne ikke længere klare, at transportere alle de havørreder som vi fanger! Denne morgen fik vi lov til at gå først på stykket, - Tage kørte nemlig hjem, helt slået ud. På hjemvejen kørte vi indenom hos Tage hvor vi blev budt på kaffe, - vi var stadig gode venner.
Som Finn, vil også Per og jeg sige Tage en stor tak. Havørredernes skræk stoppede desværre sit fiskeri i Voer Å tilbage i halvfemserne, da han fik nye hobbyer. Han savnes meget ved åen. Tage var altid god for et råd, en snak, en morsomhed, eller anvisninger om fiskeriet og ikke mindst de gode steder ved åen.
The Shrimp Fly:
Flue: Bundet af Finn Nielsen - Foto: Finn Nielsen
Bindemønster:
Krog: Mustad 36890 størrelse 4-1/0, (jeg bruger aldrig dobbeltkrog)
Tag: Oval guldtinsel
Hale: Rød brystfjer fra guldfasan
Rib: Oval guldtinsel
Krop: Bagerste halvdel gul gavebånd. Forreste halvdel sort floss eller uldgarn Midterhackle: Badger hane, natur
Fronthackle: Badger hane, natur
Cheeks: Jungle Cock
Hoved: Sort binde tråd.
Jeg bruger som Tage, gerne store fluer, helst ikke under størrelse 2. Brugen af gavebånd til krop, er en ide fra E.G. Michelsen, robust og farveægte.
En flue, der aldrig mangler i mine flueæsker.
Milton Christensen