Fluer og Fiskere - Irlandsfluen
Havørredernes skræk fra Præstbro ..
I 1988 meldte jeg mig ind i Voer Å Sportsfiskerforening for at fiske i Voer Å på opfordring af andre gode fiskekammerater. Jeg kom først ind i september månde, men inden sæsonen sluttede fik jeg en prægtig havørred, blank, 60 cm og fem pund. Havørreden blev fanget på blink.
Opportunistisk var jeg jo med fluefiskeriet, så det måtte jo selvfølgelig kunne lade sig gøre at fange en havørred med flue i Voer Å, også selv om jeg blev belært af mange åens medlemmer, at det kunne jeg godt glemme - Voer Å er ikke egnet til fluefiskeri, blev der sagt. Jeg var nu af en anden mening.
En dag stod jeg og sludrede med en spinnefisker ved bredden af Voer Å, og efterhånden kom vi ind på fluefiskeriet. Han var selv fluefisker og fiskede halvt om halvt med spin og flue. Jeg spurgte ham lidt til råds og hurtigt sagde han - Hvis du vil fange fisk på flue, så spørg havørredernes skræk fra Præstbro. Jeg spurgte lidt forvirret til personen, hvortil der blev svaret - Han hedder Tage, går rundt nede ved åen i overalls og gummistøvler, fluestangen er en stor granrafte, og fluerne er så store som gråspurve. Jeg kiggede vantro på lystfiskeren, men jeg skulle snart komme til at konstatere, at der var noget om snakken.
Tage - som han så ud den gang,
med overalls, en smøg i kæften,
og en fin havørred fanget på flue
Tage Sørensen fra Poulsvej i Præstbro fiskede altid med flue, og han var faktisk ved åen næsten hver dag. Endelig en dag mødte jeg ham ved åen, og forstod hvad der var ment med: en fluestang som en granrafte. Tage fiskede med en tohåndsstang: en 15 Kunnan kulfiberstang ! Jeg kiggede godt nok lidt - 15 fod i den lille å. Men sådan fiskede Tage og havørredernes skræk var et tilnavn han havde fået grundet de mange havørreder han vitterligt fangede. 15 eller ej - Tage kunne det der med at fange havørred på flue.
Tage var en morderlig flink person, som sad i bestyrelsen i Voer Å Sportsfiskerforening. I løbet af årerne blev vi rigtig fine venner. Den omtalte dag satte Tage sig ned på brinken og gav mig gode råd. Da vi kom til fluen, passede resten af historien et kort øjeblik ikke. For ellers må jeg da sige, at gråspurvene var meget små dette år. Fluen han fiskede med var ikke stor som en gråspurv, som den anden lystfiskere havde sagt. Men lidt ret havde lystfiskeren dog, for da Tage åbnede sin flueæske, var der en del gråspurve i den. Mange store fluer, pjusket og med en lang sort vinge.
Fluen han fiskede med denne dag var dog langt mindre og mere farverig. Hvad er det for en spurgte jeg? - det er Irlands-fluen sagde Tage og kiggede på mig med et smil og den sædvanlige smøg i mundvigen. Det var hans favoritflue, skulle det vise sig. I de kommende år troede jeg faktisk på, at fluen rigtig hed Irlandsfluen - det var dog kun indtil jeg blev sat på plads af E. G. Michelsen - Den hedder ikke en Irlands-flue, den hedder The Shrimp, kom det vrissent fra den gamle læremester.
Flue: Bundet af Finn Nielsen - Foto: Finn Nielsen
Bindemønster:
Krog: Sprite enkelt- eller dobbeltkrog størrelse 8 - 6 - 4
Tag: Oval guldtinsel
Hale: Rød brystfjer fra guldfasan
Rib: Oval guldtinsel
Krop: Bagerste halvdel gul gavebånd eller antrongarn. Forreste halvdel sort antrongarn Midterhackle: Badger hane, natur
Fronthackle: Badger hane, natur
Cheeks: Jungle Cock
Hoved: Sort bindetråd og lak
Det der med at placere en Jungle Cock fjer på ydersiden af hacklet, var noget Tage og jeg fandt ud af sammen. Vi syntes det var tåbeligt at gemme en dyrebar fjer inde bag hackler, når den alligevel skulle illudere øjne - så derfor besluttede vi os for at vise fiskene Jungle Cock fjeren - sådan binder jeg dem stadigvæk.
Jeg fiskede - og for dem der har fulgt mine skriverier igennem årerne - og fisker stadigvæk meget med Irlands-fluen - The Shrimp. Hurtigt fik jeg de første havørreder i Voer Å på denne flue, og det gør jeg fortsat. Nogle stykker af dem har været på fine otte pund. Mange andre åer har også afgivet havørreder til mig på denne flue, ikke mindst i tiden med vinterens fiskeri efter grønlændere. Det er den flue jeg igennem årerne har fange flest havørreder på.
Jeg skylder gode gamle Tage en stor tak for denne anvisning. Havørredernes skræk stoppede desværre sit fiskeri i Voer Å tilbage i halvfemserne, da han fik nye hobbyer. Han savnes meget ved åen. Tage var altid god for et råd, en snak, en morsomhed, eller anvisninger om fiskeriet og ikke mindst de gode steder ved åen. Det eneste han ikke fik mig til, var at rende rundt ved åen med en granrafte. Min egen 10 fluestang kunne sagtens - og kan stadigvæk - tumle åens fine havørreder
Knæk og bræk
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og gudenaa.com