Fluer og Fiskere - "Tømrer-Jens"
Min første havørred...
På trods af køb af ny stang, - og mange timer ved åen, - er det stadigvæk ikke lykkedes mig at få min første havørred på krogen. Jeg syntes ellers at jeg gør alt det der skal til. Fisker meget og på alle tider af døgnet men lige meget hjælper det, - hvad gør jeg forkert?
Måske ikke noget, for jeg syntes jeg gør som alle mine medfiskere, eneste forskel er at de får fisk! Midt i min frustration sker der det, at et øje på min Orvis Salmon 10 # 9 går i stykker. Jeg tager kontakt til Jens Nielsen, - i foreningen kaldet Tømrer-jens - han kan bare det der med at montere stænger, jeg har endnu ikke mødt nogen der kan gøre det bedre. Nå men vi får lavet en aftale om hvornår og hvordan det kan ordnes og jeg skal hente stangen igen om en uge.
Ugen er gået og jeg skal hente min stang. Jeg bliver budt indenfor til en kop kaffe og i den forbindelse øjner jeg nu en chance for at lære noget nyt om havørred fiskeri. Jens er nemlig en af de fiskere der jævnligt lister hjem med en havørred. Jeg fortæller Jens om mit problem og bagefter fortæller Jens hvordan han gør. Kort fortalt kan jeg se, at et af de punkter, hvor der er stor forskel på hvad vi hver især gør, er med hensyn til, at fiske dybden. Jeg fisker med synke 2 line, hvorimod Jens gerne bruger synke 3 eller 4.
Uggerby Å er dyb og smal. Så mine forfang var også alt for lange. Til sidst forsøger jeg med et forsigtigt - hvilke fluer bruger du .? Dette spørgsmål får tit fiskere til at blive lidt mundlamme, men Jens kigger lidt på mig og rejser sig så og finder sine flueæsker frem. Kig lidt på dem, siger han.
Jo tak skal du ha´- nu blev jeg for alvor usikker men jeg fik fremstammet, - jamen hvilken flue er bedst? Æskerne var jo fyldt med fluer, den ene pænere end den anden. Efter en kort udredning om fluens farver, hvordan vejret skulle være osv. osv. følte jeg mig nu bedre rustet til kampen om at fange min første havørred. Lige inden jeg gik, stak Jens mig et par fluer med ordene, - prøv dem og gør som jeg har fortalt, så skal du også få dine fisk!
En søndag gik turen til Mosbjerg (Uggerby Å), et sted jeg ikke før havde fisket ret meget. Jeg gik et stykke opstrøms hvor jeg begyndte mit fiskeri. Mit grej bestod af min Orvis Salmon 10 # 9 monteret med en DT9 Synke 3 line og et kort forfang. Fluen, - en 3 cm lang rør flue med en størrelse 10 trekrog monteret. Alt blev gjort som Jens for nylig havde fortalt.
Efter halvanden times fiskeri var det pludselig som om fluen sad fast. Jeg strammede langsomt op uden at det hjalp. Jeg viklede nu linen rundt om min arm og trak lidt hårdere, så skete der noget, fluen gav efter og jeg troede den var løs men nej, i den anden ende viste der sig nu en hale, - jeg havde kroget en fisk!
Milton Christensen med in første havørred
Efter en lang fight på omkring 20 minutter, var både fisk og jeg kørt træt. Jeg havde aldrig før haft så stor en fisk på så det var ren panik. Efter flere forsøg lykkedes det endelig at få fisken på land .. - min første havørred var landet! Hvilken oplevelse, mit største øjeblik som fluefisker. (på det tidspunkt). Mange venlige tanker blev sendt til Jens. Og det allervigtigste, - jeg fik troen på at det kunne lade sig gøre, og det er faktisk vigtigere end hvilken flue man bruger.
Flue: Bundet af Milton Christensen - Foto: Finn Nielsen
Men alligevel kommer her bindeopskriften på rør fluen som jeg kalder Tømrer-Jens :
Bindemønster:
Plastrør: 3 cm
Hale: Rød hane hackle
Rib: Tynd kobbertråd
Krop: Sort uldgarn
Vinge: Bindes ens under og over af : Orange kalve hale underst, øverst sorte hår
Hoved: Sort
I bund og grund en simpel flue, men med de gode havørredfarver til efterårs fiskeriet.
Fisken jeg fik på fluen, var i øvrigt en havørred hun som målte 80 cm og vejede 6.0 kg. Jeg var glad for fisken, men havde dog gerne startet min havørred karriere med en mindre fisk.
Milton Christensen.