Å-fiskeriet generelt 2010 - del 2


STORE fisk i bækken

07. 09. 10. og 12. september

Det er selvfølgelig ingen hemmelighed, at det netop nu og de næste fire til seks uger, der oftest kaster de største fisk af sig, når årets fangster gøres op i åen. Netop nu - hvert år - her i september og dele af oktober kommer de største kæmper til åerne i det Nordjyske.

Enkelte store individer ankommer først på sæsonen - men det er nu det for alvor sker. Ok, men skal kunne tåle at fange en farvet fisk, hvis man vil i lag med kæmperne. Men lige nu farves de jo som bekendt allerede ude i havet.

Samtidig er det også tiden hvor de første ”grønlændere” indfinder sig for en kort periode. Små sølvblanke individer - i øvrigt i et vældigt hug-humør - som ofte følges med stimerne af opgangsfisk op i åen, for så i øvrigt hurtigt at vende tilbage til havet først i oktober. Vi har fået nogle af disse eksemplarer de sidste dage.

Men tilbage til kæmperne. De er der som vanligt. Jan Erik og jeg er løbet på dem, dog ikke overlistet dem, men set hvad de kan afstedkomme af bølger og anden uro i vandet. Vi har netop haft et par dage i åen, hvor deres ”aftryk” ikke overlod meget til fantasien - DE VAR STORE - RIGTIG STORE!!! 

Jeg tror også Kaj Vestergaard er efterladt med indtrykket af hvor store de kan være, da han den anden aften rejste en af kæmperne og senere skræmte den videre ned af åen.

Eksempelvis fik Jan Erik åen til at ligne en flodbølge, da en kæmpe rejste sig efter fluen. Dette kommandoraid mod fluen fik en hanfisk på godt fem kg til at springe forskrækket ud af vandet, da kæmpen angreb Jan Eriks flue. Desværre blev det ved angrebet og et å-løb, der skvulpede i hele åens bredde - jo, jo - vi ser og oplever dem hver gang, det er simpelthen mega oplevelser vi har på nethinden.

Fantastisk sæson. Fluerne er fortsat: "Den Våde Høne", Lilla 1, Skjerns Fancy, Turbo og Den Blå Ræv. Det er ikke sikket vi overlister en af dem, men oplevelserne med de store fisk, er der sikkert også næste gang vi gæster åen. 

Ellers begynder vi jo nok at kigge os lidt mere om efter kysten, hvor de fleste blankfisk jo oftest findes netop nu - men vi skal lige prøve kræfter med dette års kæmper, der lige nu ankommer til åen - se i øvrigt havørreden på godt 10 kg fanget på flue på kysten i Limfjorden under Fangstrapporter her på sitet.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com



Efterår ved åen - ”grønlænderfiskeri”

04. september

Det er efterår. Det står i kalenderen. September måned knækker jo ofte over i efteråret. Efter en tør sommer kan det ende i en ”Indian Summer”, men det er der ikke så meget der tyder på endnu, men det kan jo nå at komme.

Lave temperaturer, bød vejrudsigten på, ikke mindst aften- og nattemperaturen. Det skal jeg da lige hilse og sige at det passer, der var i går lørdag på randen af ”grønlænderfiskeri”.

Af familiære grunde kunne jeg først være fremme ved åen omkring klokken 21.00, og dermed i starten af mørkningen - helt perfekt hvad det angår. Men det ville også være lig med at temperaturen faldt drastisk, og dermed forringede chancerne.

Jeg kørte - ansvarligt - alt hvad jeg kunne, mellem en bøde og så et klip i kørekortet. På termometret i bilen kunne jeg se temperaturen falde hurtigt, bare fra Nørhalne og frem til åen 40 minutter senere, var temperaturen faldet med ikke mindre end fem grader.

Jeg var forberedt hjemmefra, line og flue var på, det handlede om at komme hurtigt i gang. Og så siger man at lystfiskeri er afstressende??? Jeg nåede åen med otte plusgrader på termometret. Da jeg holdt på broen og stod ude af bilen, kunne jeg høre en hæslig latter i baggrunden, det var mosekonen, hun var godt i gang med bryggen.

Der var ikke tid til at vælge fiskested ud. Det var bare op til et af hotspottene og så håbe på det bedste. Allerede i femte kast kom den første havørred til fluen, tydeligt i det sidste lys viste den sig ved min flue (Turbo) og der kom et sparsomt træk i fluen - ikke mere.

Videre frem mod næste plads. Historien gentog sig, fisken var der, et forsigtigt træk i fluen, ikke mere. Rundt om svinget, og her kom der så lidt af en overraskelse. Selv om jeg aldrig springer denne plads over, fordi den for et par siden gav to fisk, så har jeg ikke mærket fisk der siden - der var en fisk, men historien gentog sig.

Tankerne var ved at indfinde sig omkring, at skifte sted alligevel og komme et sted hen med mere dybde, hvor jeg kunne fiske fluen langsommere og dybere. Sidste hotspot skulle dog prøves på stykket her, når nu jeg var her og der var fisk. 

Pladsen er ved indgangen til et stort træ. Fisken står helt inde ved modsatte bred, og man skal faktisk helst få fluen til at lande ”på træet”, og den så efterfølgende falder ned i åen. De første fire kast gav ingen reaktion, linen fik en halv meter mere og et sidste kast i mørket.

                  

Fluen landede og blev taget - ikke voldsomt. Fisken krogede fint sig selv, den gik ned i strømrenden. Jeg havde ingen fornemmelse af størrelsen. Det fik jeg så da den kom ud af vandet som en raket og var helt fri af vandet lige foran mig.. Det var en fin fisk kunne jeg se. Den gav en fin fight og efter fem minutter kunne jeg lande en flot efterårsfisk, som havde en del af det blanke i sig endnu. Fluen havde den slugt og den sad nede bag tungen. Havørreden var på fine tre kg og med en længde på 62 cm.

Fisken kom i sækken og jeg kunne nu mærke hvordan kulden fik mine hænder til at fryse. Med fire fisk inden for 100 meter valgte jeg dog at fortsætte ned af åen for at se om der stod flere i området. En halv time senere uden der var sket noget, og med frysende hænder, stoppede jeg.

Tilbage ved bilen kunne jeg konstatere, at der nu kun var tre graders varme tilbage, så med en fin fisk på tasken var der ingen grund til at køre et andet sted hen og prøve med dybere vand. Turen gik hjem mod Nørhalne - dejligt med en flot fisk!

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com