Å-fiskeriet generelt 2008 - del 2


Sæsonens å-fiskeri i det Nordjyske i 2008 strækker sig normalt fra starten af juni måned og frem til november. I disse måneder er dette fiskeri i mange lystfiskeres tanker.

Å-fiskeriet er et populært fiskeri blandt mange Nordjyske lystfiskere, kystfiskeriet lægges på hylden - delvist eller helt - fra juni til (for de fleste) til langt ind i september. Herefter vender en del lystfiskere i Nordjylland tilbage til kysten, mens en del dog også fisker å-sæsonen ud. Mange deciderede kystfiskere er ligeledes grebet af å-fiskeriet i sommerperioden, så derfor kan du også følge med i å-fiskeriet her på KYSTFISKEREN.

Å-fiskeriet i Nordjylland, er som oftest omgæret af stor tilbageholdenhed, tys-tys og mange hemmeligholder ofte oplysninger, ikke mindst om fangster - sådan er det bare. Her på KYSTFISKEREN vil vi forsøge at skrive om det generelle å-fiskeri i Nordjylland uden at støde nogen og under seriøs behandling af vandløb med mere. Her på KYSTFISKEREN vi altid haft et godt ry i den retning.

Emnerne skal også gerne afspejle alt muligt andet end lige fangster, selv om det er det de fleste læsere gerne vil høre om, og se billeder af. Fortsat vil der være rubrikken Fangstrapporter her på KYSTFISKEREN, der vil tage sig af fangsterne generelt.

Har du selv en oplevelse, et eller flere spørgsmål om å-fiskeri, en god flue eller to, så er du meget velkommen til at sende det til os på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Vi glæder os til at høre fra dig…

Redaktionen


Å-fiskeriet Nordjylland - (del 1)
Lørdag den 13. september

Efterår i åen - mange fisk!

”Kosten”, ”Rogn-iglen”, Rapala-fluen og de andre…
Selv om man går derude og fanger ingenting, og så i øvrigt skal høre på en gammel ”fisketosse” som mig, så kan det være svært at bevare optimismen, men der er kun en ting at sige; havørrederne er der - og der er mange af dem - tro mig!

Som jeg netop har skrevet om - under og med Pär Jansson fra Sverige: ”take any colour, as long it is black” - så gælder disse kloge ord; havørredfiskeri i Norge og Sverige, samt ikke mindst i nordisk laksefiskeri. Når det gælder efterårets havørredfiskeri i de danske vandløb, vil jeg godt have lov til at ændre sætningen til: ”take any colour, as long it is red, orange or black”.

For husk, at den sorte farve fortsat bør være en stor ingrediens i fluemønstrene - for eksempel ”Kosten” og ”Rogn-iglen”. Det er og bliver fantastiske fluer til det sene efterårsfiskeri. Simple og uden megen farve, men med hver sine evner til fangst - trods de dystre farver i det grumsede vand.

Den store flue ”Kosten” af Peter Rødsgaard - buleflue, der blandt andet lokker de store havørreder i Karup til hug. Den mere undseelige ”Egg sugging leach” ((Rognsugende igle) ”Rogn-iglen”) - her dog frembragt i en ny udgave, som jeg tror meget på (har ikke prøvet den i ny udgave).

”Kosten”:
”Kosten” er en lidt speciel flue. Det ligner faktisk en flue der ikke er gjort færdig omkring hovedet. Det er nu ikke tilfældet - tvært i mod!

                

Der skal netop stritte en masse bucktail-hår - vigtigt, at det er bucktail - frem og ud over røret. Det er her der skabes en stor bule under vandoverfladen, når denne flue fisker tværs over strømmen fra modsatte bred og til egen bred.

       

Min gode ven, forfatter til flere artikler og en guds benådet fluebinder, Peter Rødsgaard fra Jelling står bag dette mønster. Ikke så få havørreder har ladet sig ophidse til hug af denne flue i Karup Å og ikke mindst i hans hjemvand Vejle Å.

”Rogn-iglen”:
”Egg sugging leach” ((Rognsugende igle) ”Rogn-iglen”) - kært barn har mange navne, er en af de fluer jeg ofte har held med i efteråret - ikke mindst i et af mine hjemvande Voer Å. Se fluen under fluerne i denne her rubrik: Fluefiskeri i åen. Her er den gengivet som jeg tidligere har bundet og fisket den og det virker.

Her i denne artikel har jeg prøvet at udnytte en anden effekt. De nye produkter fra Propellerfly, så som forskellige tubes og coneheads, giver nye muligheder. Med det nye conehead kan man nu lave det samme type hoved på denne flue som tidligere - men blot med vægt på.

                     

Det betyder at man nu vil kunne få en flue (tror og håber jeg på), der vil kunne få en ”vuggende” gang i vandet. Når man lader fluen ”drive” vil den synke lidt og når man påvirker fluen ved indtagning kommer fluen op i vandet igen - det skal prøves.

Fluer med Rød, orange og gul/guld:
Men som nævnt også fluer med de orange, røde, gule og brune farver, er som bladende der falder fra træerne om kort tid. Ræven, Rapala-fluen, Dee Royal med flere. Fisk fluerne på synke to til synke fire liner. Ofte er der meget vand nu og ikke mindst er det grumset. Men de nævnte fluer ses tydeligt og de kan sagtens overliste en eller to af de mange havørreder, der er i åerne lige nu.

     

Nogle af de sidstnævnte fluer kan man finde bindemønstre og billeder af her på KYSTFISKEREN under rubrikken: Fluefiskeri i åen.

Knæk og bræk
Finn Nielsen
KYSTFISKEREN