Fluer og fluemønstre til efterårsperioden


Efterårsperioden:
Når vi når hen til midten af september måned, så slutter mit aften og natfiskeri. Enten forsætter jeg på kysten efter blankfisk, eller også fortsætter jeg om dagen i åen. Specielt hvis opgangen har været sen og der deraf fortsat er gode chancer for at møde en fisk i ordentlig forfatning i åen.

Fiskeriet foregår som oftest med synkende liner og fluer, der matcher den næste altid høje vandstand og det ofte farvede og grumsede vand.

Da fiskene på denne tid af året ofte er territoriehævdende, er det ofte fluer med røde, orange og gule farver, der hugger på fluerne.

Valget af fluer er fordelt på såvel kendte mønstre, som lokalt tilegnede mønstre fra gode fiskekammerater og egen hånd. 

Fluer til Efterårsperioden:

The Shrimp (Irlandsfluen)

 

Flue bundet af Finn Nielsen - Foto: Finn Nielsen
 

Krog:

Sprite enkelt eller dobbelt str. 8 - 6 - 4

Bindetråd:

Sort

Hale:

Rød brystfjer fra guldfasan

Rib:

Oval guldtinsel

Krop:

Bagerste halvdel gul gavebånd eller antrongarn. Forreste halvdel sort antrongarn

Midterhackle:

Badger hane

Fronthackle:

Badger hane

Cheeks:

Jungle Cock

Hoved:

Sort bindetråd og lak

 
Bindevejledning:

Bindetråden placeres over modhageren og halen af rød brystfjer fra guldfasan bindes ind. Fibrene fugtes og holdes bagud, mens der tørnes bagud.

Ribben af guldtinsel bindes ind. Bindetråden føres frem til midten af krogen.

Gul gavebånd eller antrongarn bindes ind og føres tilbage til modhageren og frem igen, skal ikke overlappe. Herefter tørnes ribben fremover med to tørn og bindes i første omgang fast på undersiden af krogen, lidt efter midten.

Et badger hanehackle bindes ind i spidsen. Tørnes med fire til fem tørn. Hacklet skal være kraftigt og bagudrettet. Bindetråden føres frem til hovedet.

Sort antrongarn bindes ind og føres tilbage til midten af krogen og frem igen, skal ikke overlappe. Herefter tørnes ribben fremover med to tørn og bindes i første omgang fast på undersiden af krogen, lige før hovedet.

Et badger hanehackle bindes ind i spidsen. Tørnes med fire til fem tørn. Hacklet skal være kraftigt og bagudrettet.

To Jungle Cock fjer bindes ind på hver side, skal danne øjne - efter min mening på ydersiden af hacklet så de kan ses.

Afslut med whipfinsh. Der dannes til sidst et lille hoved med sort bindetråd og klar lak.


Kommentar:

Denne flue har gennem mange sæsoner været min foretrukne flue på alle tider af døgnet. Denne flue har absolut stadigvæk en solid plads i min flueæske og bliver ofte luftet. The Shrimp optræder meget ofte i mine fangstrapporter.

The Shrimp er ikke nogen natflue, men så er den også derudover sat i bås. Den kan nemlig fange fisk på alle tider af døgnet og ikke mindst i alt slags vejr.

Da jeg i sin tid mest fiskede om dagen - tidlig morgen og tidlig aften - var dette mønstre det helt store. Ikke mindst i Voer Å, og i andre vandløb med humusfarvet vand.

 

 Rogn-iglen

  

Flue bundet af Finn Nielsen - Foto: Finn Nielsen

Krog:

Sprite enkelt eller dobbelt str. 8 - 6 - 4

Bindetråd:

Sort

Hale:

Sort marabou

Krop:

Sort uldgarn

Undervinge:

Sort marabou

Overvinge:

Sort marabou

Hoved:

Orange antrongarn

 
Bindevejledning:

Bindetråden placeres over modhageren og et stort bundt sort marabou bindes ind - gerne lige så lang som krogen. Bindetråden føres frem til hovedet. Sort uldgarn bindes ind og føres tilbage til modhageren og frem igen, må gerne danne en kraftig og fyldig krop.

Et lige så stort bundt sort marabou, som ved halen bindes ind under krogen - som en undervinge/falsk hackle. På samme måde oven på krogen med en overvinge.

Hovedet dannes med orange antrongarn, kan også være andet orange materiale - bør dog ikke være fluoracerende. Hovedet skal være rimeligt stort - skal efterligne et rognkorn.

 Afslut med whipfinsh og klar lak på afslutningen, ikke på det orange hoved.


Kommentar:

Rogn-iglen, eller Egg Sucking Leech (rognsugende igle), som den hedder på amerikansk, er en steelheadflue, lavet til fiskeri i de amerikanske floder. Som så meget andet ”from over there”, har den fundet indpas i det danske fiskeri - og godt det samme!!!

Det var lidt tilfældigt jeg fandt fluen egnet til mit fiskeri. Ad omveje hørte jeg, at den var god til grønlænderfiskeriet - det skulle prøves, og ganske rigtigt, det var en flue i særklasse til dette fiskeri. Ikke mindst hvis vandet er koldt, højt og farvet. Rogn-iglen er i øvrigt akkurat lige så god om efteråret.

Rogn-iglen fisker jeg ofte alene, eller også gerne som endeflue til The Shrimp (Irlandsfluen) - dette ”sæt” er dødbringende medicin for grønlænderne. Fluen er god i de store størrelser, ofte har har jeg haft bedst held en størrelse fire i enkeltkrog.


Rapala-fluen

Krog:

Sprite enkelt eller dobbelt str. 8 - 6 - 4

Bindetråd:

Sort

Rib:

Oval guldtinsel

Krop:

Flad guldtinsel

Hackle:

Varm gul og hot orange hane, mixed

Vinge:

Rød polarræv - fyldig

Hoved:

Sort



Rapala-fluen, rørflue

Rør:

2 til 3 tommer

Bindetråd:

Sort

Rib:

Oval guldtinsel

Krop:

Guld Mylartinsel

Fronthackle:

Varm gul og hot orange hane, mixed

Vinge:

Undervinge af rød polarræv - overvinge rød ged (lang

Hoved:

Sort bindetråd og rød lak

 

GP (General Practitioner)

Krog:

Sprite enkelt eller dobbelt str. 8 - 6 - 4

Bindetråd:

Sort

Hale:

10 hot-orange bucktailhår (kraftige) 4-5 cm lange. Ovenpå to orangerøde kropsfjer fra guldfasan (små), inderside mod inderside

Rib:

Medium oval guldtinsel

Krop:

Pink-orange sæluld eller anden dubbing

Kropshackle:

Hot orange hane

Vinge:

Vingen består af 3 stk. kropsfjer fra guldfasan (store) og et stk tippet fra guldfasan fordelt hen af kroppen med rygsiden opad. Vingen skal danne et rygskjold og ligge fladt oven på kroppen

Hoved:

Sort bindetråd og rød lak


Finn Nielsen
KYSTFISKEREN