”Blæksprutten”. Karup Å flue

AHSF månedens flue juli

Sommeren har indtil videre været kølig, blæsende og regnfuld, og åen har løbet med høj vandstand i lange perioder. Men nu lover vejrudsigten for starten af juli endelig højtryk, og dejligt varmt sommervejr med faldende vandstand. Og så bliver det rigtigt farligt at fiske en bulende rørflue i åens overflade. Fiskeriet med bulefluer i sommerens lyse nætter, er noget af det mest spændende fluefiskeri man kan opleve i løbet af sæsonen.

Derfor er AHSF månedens ”bule-flue” i juli ”Blæksprutten”.

15-aafiskeri_28

Fluen blev til henover sæsonen 2008, og trækker farve inspiration fra laksemønstret ”Willie Gunn”. Gummibenene kom på med inspiration fra forskellige fluer som f. eks. Mattias Drugge’s ”Chineese Dragon”, og som en ”Fyggi-elskende fynbo”, syntes jeg straks om det liv som gummibenene bragte til fluen i åens vand.

Jeg syntes benene på fluen mindede om armene fra en svømmende blæksprutte, når man rigtig rykkede fluen igennem vandet, så deraf navnet (den skulle jo hedde et eller andet.

Om man anvender en bulende variant af ”Blue Ivar”, ”GGB”, ”Ni’eren”, ”Red Glammer”, ”Blæksprutten” eller noget helt andet, er mindre vigtigt. Man skal bare fiske med en stor rørflue som man tror på, så kommer fiskene såmænd fint til de fleste af de nævnte mønstre.

Jeg binder fluen i flere variationer med forskellig belastning og vingelængde op til 15 cm, men det her er grundmønstret med en vingelængde på ca. 8 cm. Fluen er i min optik ikke bedre end mange af de andre bulefluer der anvendes ved Karup Å, den er blot det mønster jeg så fisker med. Dog er der anvendt, hvad de fleste nok vil mene er et ret alternativt vingemateriale, idet jeg anvender EP-fibre til fluens vinge. 

Tilbage i 2007-08 syntes jeg det var svært at opdrive lange sorte naturhår i en ordentlig kvalitet, lige så snart hårlængden kom over 10 cm. Som kystfisker kendte jeg lidt til nogle af de kunstmaterialer der blev anvendt i kystens fiskeimitationer, og jeg havde på kysten haft gode erfaringer med EP-fibre til dette. Jeg begyndte derfor at eksperimentere med EP-fibre i mine å-fluer, og særligt til de store bulefluer var det lidt til min overraskelse et kanongodt materiale.

EP-fibre er 25 cm lange, så længde problematikken blev ligesom løst allerede dér. Man tager bare et bundt ud i den tykkelse/bredde man ønsker fluens vinge skal have, og taperer så materialet med saksen så vingen får den rette form. De let krusede ”nylonfibre” sugede ikke vand, så selv de helt store fluer var til at kaste med. Og materialet var herudover let og levende i vandet. Fiskene havde tilsyneladende ingen ”fine fornemmelser”, og gnaskede i 2008 med det samme glædeligt i nylonfibrene. 

De seneste år er kvaliteten igen blevet bedre med naturhår, og særligt sort marble fox kan fint anvendes i stedet for EP-fibre i fluens vinge. Jeg har bare været så tilfreds med EP-fibre, at jeg siden 2008 sjældent har anvendt naturhår på de helt store fluer. Jeg elsker dog zonkerstrips og naturhår på mindre fluer, så intet ondt om disse materialer.

 Bindebeskrivelse:

Tråd: sort Bennechi 12/0.
Rør: 3 mm clear.
Butt: large mirage tinsel.
Bagerste halvdel 
krop: sølv/sort ”Flashabou Minnow Body” mylar rør.
Forreste halvdel krop: alm. sort uldgarn og UV-copper 
polar chenille.
Kropshackler: 3 stk. sort henback hackler bindes ind i 3 individuelle sektioner ala uldsok, 3 
par clear-fire orange Silli-legs gummiben bindes ind på hver side af fluen foran hvert henback hackle.
Vinge: 
bindes i 3 sektioner, og taperes bred og fyldig. 1. undervinge: Polarræv farve ”peaty yellow (Ginger). 2. og 3. vinge: Sort EP-fibre som taperes efter behov.
Flash: Copper flash af valgfri type henover, og på siden af 
vingerne.
Fronthackel: langfibret sort henback eller schlappen. Krogstyr: rød/clear silikone.
Belastning: 
Blyerstatningstråd på undersiden af røret, så fluen lige dypper ”snuden” og buler perfekt.

 
Knæk og bræk
Allan Nørskov Johansen
Aulum Haderup Sportsfiskerforening

Se den flotte havørred på 11 kg, fanget på netop "Blæksprutten" af Allan Nørskov Johansen, her på sitet under: Å-fiskeriet generelt 2015, NYT, Karup Å, 11 kg

1000 tak Allan fordi vi måtte bringe din fine flue her på sitet...
Redaktionen