Å-fiskeriet generelt 2012


Å-fiskeriet generelt 2012 - del 10

En tur til sensommeråen.
Michael Koch

De sidste par uger af september bød på en del regn i det nordjyske, hvilket var tiltrængt for åerne heroppe var efterhånden noget "flade". Så efter en fin vandstigning kunne jeg simpelthen ikke finde på flere undskyldninger for ikke at tage en tur til åen.

Min 9,6" #6 havde efterhånden samlet en del støv og jeg var egentligt lidt nervøs for om, de mange måneder i garageskyggen og den ringe frekvens af stangmotion ville have mørnet kulfiberen. Men nej nej, den svingede helt fin, men linen var vist blevet lidt "krøllet" og måtte strækkes nogle gange. Et nyt forfang på, en dåse fluer i lommen, og så ellers af sted en flot oktobereftermiddag i det nordjyske. 

Det var en helt fantastisk dag, vejret var perfekt med skiftende sol og skyer, vind fra vest og ikke helt dårlige temperaturer. Åen var faldet ca 30-40 cm og havde klaret en del op og vandstanden var helt perfekt der hvor jeg nu havde besluttet at banke overfladen til skum. Og til min helt store positive overraskelse, - så var kanterne mindsandten blevet klippet så der var frit helt ind til de faste brinker - juhuuu.

Jeg startede med en helt normal sinktip flueline men opdagede snart at den nu nok gik for højt for huggende udeblev. Nå øv, hvad så, - men hov jeg havde jo stadig mine laaange og tuuunge lakseforfang i fiskevesten, så resolut klippede jeg synkespidsen af fluelinen og monterede et af de helt tunge lakseforfang. 

Ikke nogen skøn kombination at kaste med, men hvad pokker, det var jo hverken ballet eller damedating, så lidt uskøn har man da lov at være engang imellem. Den kombination, kom da I HVERT FALD ned til bunden - nok nærmest lige lovligt meget, men på den anden side så tillod det hurtige hjemtag af linen straks efter nedslaget og det skulle vise sig at være "ikke så ringe endda".

Allerede i tredje kast er der bud efter fluen (Koch Ghost naturligvis), men fisken slipper desværre efter nogle sekunder. Efter ruskene at bedømme, en nogenlunde fisk. Efter yderligere 25 meters fiskeri er der hug igen, en fin fisk tar fluen midt i åen mens jeg tager linen hjem i raske tag. 

Denne sidder til gengæld hele vejen hjem, en fin sensommerblank havørred på ca 50 cm. Hurtig afkrogning og ud med den igen og videre nedad åen. Der går yderligere 25 meters fiskeri før endnu en havørred i samme kaliber tager den "grimme" Koch Ghost flue, det viser sig at være en lidt større fisk på ca 60 cm, men til gengæld pænt farvet. Også denne får sin frihed og mulighed for at finde en mage på gydebankerne om ikke så længe.

Jeg har fisket halvanden time og det er tid til kaffepause og flueskift, det er jo næsten for nemt med "Ghosten". Kaffen sluges mens fluen byttes til den gode gamle "Sort-Gule" bygget på en stor grim enkeltkrog, da jeg tænkte, det er nemmere at afkroge en enkeltkrog end en lille trekrog, hvis "de" skulle finde på at inhalere flueskidtet. 

Den tunge linekombination med kort forfang og en stor enkeltkrog er slet ikke noget kønt syn når det lander i en lille å, puha da, godt der ikke er nogle observatører, men det virker. 

Fluen lander tæt op ad modsatte brink og jeg mender den flydende del helt over langs modsatte brink også, starter straks hjemtagning i korte hurtige nøk og bang sir det da fluen når midten af åen, endnu en fin havørred har taget den Sort-Gule hårdt og aldeles kontant. Det blev en fin fight med fine udløb og tunge rusk inden jeg kunne håndlande en flot sensommer blank havørred på ca 60 cm. Denne har desværre som frygtet inhaleret fluen så denne sidder dybt forankret i første gællestav og fisken bløder fælt. Nå æv, den må desværre aflives, selvom det overhovedet ikke var min hensigt at skulle hjembringe nogle fisk i dag.

12_fluefiskeri_aaen_39

Det blev en fantastisk eftermiddagdag og det er meget meget længe siden jeg har oplevet et så godt efterårsfiskeri på en enkelt dag. Det fortsatte en times tid herefter med flere tilbud og endnu to tabte fisk i ca samme størrelse. Da solen hang meget lavt og temperaturen begyndte at falde raskt, gik det fuldstændigt i stå og fra kl 17.30 til 18.30 skete der intet overhovedet. Det siger lidt om hvor heldig man skal være for at ramme en god dag og "fange" nogle få timers fantastisk fiskeri.

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk

 

Å-fiskeriet generelt 2012 - del 9
Kim Sørensen fra Storåen


Superflue med Drainer Dics - Kopi flue fra Skovbjerg Eg "hemmelige" æske – Catch & Release 


Fisker yderst sjældent med krogfluer, så den skal konverteres til et rør! - Favorit stangen!

Tekst: Kim Sørensen. Superflotte foto: Frank Bryde Thornild

Kim Sørensen
Holstebro 

 

Å-fiskeriet generelt 2012 - del 8
Ole Jensen fra Vejle Å


89 cm og 8,6 kg , puha den kunne sku næsten ikke bakke ind i mit net.

Ole Jensen
Kolding


Å-fiskeriet generelt 2012 - del 7
Ole Jensen fra Vejle Å

Fik en testflue af en fiskekammerat, og jo den virkede sku', flot nystegen havørred på 78 cm og 6 kg væltede rundt i udløb og spring i det måne belyste åvand, inden den med lidt bøvl gled i nettet...herlig nat!!!


Ole Jensen
Kolding

 

Å-fiskeriet generelt 2012 - del 6
Gode oplevelser ved Voer Å. 

Tankerne går meget på laks fra juni til og med august, det må jeg ærligt indrømme og turene til åen har været fåtallige de senere år. Men i år skal det være, det er jo en fiskesommer med dette ”fantastiske” vejr vi har. 

Der har været mange aftener, hvor jeg har tænkt, uuuhhh for s… da et vejr, let vind fra syd – sydøst, mildt, let skyet og fugtigt, rigtigt havørredvejr. Og for nyligt så ringede min gode ven Torben Madsen og sagde – øhh det der Hitch, - det er sgu da for godt, har lige taget 2 havørreder på 10 minutter, det var sgu sjovt, - og det fik da bestemt ikke fiskebarometret til at falde.

Det omtalte vejr indtraf så forleden aften og valget lå at vippede mellem en kysttur, Voer Å eller Lindenborg Å. Jeg ved ikke hvordan og hvorfor afgørelsen blev som den blev, men valget faldt på gode gamle Voer Å trods det, at jeg de senere år har været rigtigt godt og grundigt træt af de høje (og hullede) brinker og den massive vækst, som flere steder er højere end mig, og andre steder hænger laaangt ud over brinkerne. 

En lille tur omkring de kendte pladser for at se om der var andre ude afslørede en middelmådig besøgt aften ved åen og jeg fik hurtigt tankerne hen på én af mine gode gamle pladser lidt oppe ad åen. Der var godt nok ikke specielt meget vand i åen og grøden fyldte mere end den plejer, men jeg var alene i det område, herligt. 

På med støvlerne, en let regnjakke, en flaske cola og stængerne der ikke har været adskilte i årevis, - det hele på nakken og så den lange tur ned langs læbæltet, puuh sveden begyndte allerede at fugte både nakke og pande på halvvejen, det bliver en hård aften. 

Den ene stang monteret med flydeline og Hitch-bundet Muddler blev smidt ved et træ sammen med regnjakke og cola og så gik turen opstrøms til det gamle piletræ med den anden stang monteret med intermediate line og en Red Butt rørflue. 

Selvom åen var lav, var der dybe render, virkeligt dybe render og det er her at denne lille å´s hemmeligheder står og lurer dybt nede og nu ærgrede det mig en bette smule at jeg ikke havde taget en sink tip line med, med hurtig synkende spids. Fordi at det er også én af fiduserne ved denne lille å. I lavt vand skal der fiskes dybt nede i renderne og i højere vand står de sølvblanke højere oppe under brinkerne. 
Nå anyway, jeg startede nedstrøms med rørfluen og intermediate linen (og satte naturligvis fluen i piletræet i første kast) men den kom aldrig rigtigt ned da fiskeriet i denne smalle å næsten foregår ret nedstrøms uden meget sving på fluen og især ikke når den ene eller to meter er lukket af grøden. 

Der var stille, helt stille, ingen liv hverken at se eller høre de første mange mange meter. Først henad ved 22-tiden, da lyset endeligt blev svagt og nogle skyer trak henover området kom den første reaktion, en fin trykbølge bag fluen efterfulgt af en hvirvel, og jeg troede at fisken tog fluen, men næh ikke interesseret. 

Den fik et par forsøg men ingen yderligere reaktioner. Fiskede forsigtigt videre og nåede til én af mine mange favoritpladser på denne strækning, og netop som jeg skal til at gå et skridt fremad og løfte linen, da er der pludselig kontakt, en ret pæn fisk har taget den 5 cm lange rørflue og nu er #6 stangen pludseligt kommet på arbejde, herligt og i øvrigt min første havørred i voer Å i flere sæsoner.

Fighten går helt efter bogen selvom det konstant er med fuldt ud bøjet stang uden megen flex tilbage at give af. Da fisken skal landes, kommer det evindelige problem – JEG HAR INGEN FANGSTNET – og de tidligere beskrevne høje og bratte brinker er ikke nogen god fantastisk kombination for én der for længst er ovre den mobile pubertet. 

Ok så, så må jeg ”slæbe” bassen et sted hen hvor jeg kan komme i nærheden af vandkanten uden at sætte liv og lemmer på spil. Stedet fundet, jeg glider ned og kan stå på en lille græsplet i vandkanten, fantastisk og bassen er helt træt nu, ligger bare og venter på at blive ”trillet” ind over græsset – hvor svært ka' det være. 

Stangen lægges bagover og jeg tager fat i forfanget og trækker stille fisken til mig, tager forsigtigt fat i kæben og holder den mens jeg tager krogen ud, eller rettere, krogen slap næsten i samme øjeblik som jeg får fat i den flotte og i øvrigt rimeligt blanke fisk på vel ca 3 kg, juhuuu. 

Så sker det umulige, urimelige, dumme og ja hvad ska jeg sige, - jeg taber fisken i åen igen og der ligger/står den, lige foran mig, træt og urørlig men alligevel livlig nok til, at da jeg tager fat i den igen, slår den et stort slag og plask er den væk. 

Så står man der – hvaeeee – hvaeeee – skete der lige ???? Der nogle sekunder før man igen har kontakt med klumpen under håret og tørt må konstatere, at Voer Å og dens havørreder endnu en gang har sat mig af holdet. 

Nå ok, det er sket før, endda nogle gange før, faktisk en del gange før, så det er bare at komme op på hesten igen og sparke tilbage. Men den fantastiske aften gav nu ikke flere krumme stænger udover et par forsigtige puf der muligvis kunne have været havørreder, og da lyset endelig blev for svagt til en glemsom senior fisker uden fangstnet og pandelampe måtte turen gå opad bakke til bilen, som nu syntes flere kilometer borte.

Men, I promise ”I´ll be back” for en blank basse skal på land i år, - basta ! 
Michael Koch

 

Å-fiskeriet generelt 2012 - del 5
Kæmpe overraskelse fra den lille Fiskbæk Å    


Kæmpe overraskelse fra den lille Fiskbæk Å
Foto: Peter B. Sørensen

En havørred på hele 10,61 kilo blev belønningen til Peter B. Sørensen, der tog en tur til åen, da han ikke kunne falde i søvn.

Læs Peters beretning her:- Jeg kunne ikke sove, så besluttede at tage ud og fiske, i hjemmevandet Fiskbæk Å. Meppsen sad stadig på hjulet, fra den sidste fisketur.  

Jeg havde netop lagt spinneren langt op ad åen ved modsatte bred, da en gigantisk bølge rejste sig bag den. Det gav en voldsomt ryk i stangen, og alle 9 fod på min fiskestang var pludselig kommet på overarbejde.  

Jeg nåede lige at få lidt styr på situationen, da f….. tog ved fisken - 100 meter oppe ad åen kom jeg endelig på højde med fisken.  Det var en relativ kort, men tung og intens fight. Fisken blev nettet i 2. forsøg.

Jeg sad lidt og rystede, inden jeg fik målt havørreden til 95 cm. Vægten stoppede ved 10,61 kg.

Læs hele den spændende beretning i Fiske Avisens september nummer, samme med andre beretninger om Peters fangster af storfisk i de himmerlandske åer.

Kilde: Fiske Avisen

 

Å-fiskeriet generelt 2012 - del 4
Karup Å: 106 havørreder på 7 dage    

Karup Å: 106 havørreder på 7 dage
Foto: Henrik Stubkjær, Fyn med havørred på 8,2 kg fanget på wobler den 13. juli 

Mange er utilfredse med det noget grå og våde danske sommervejr, men det gælder ikke lystfiskerne langs Karup Å.

Her har den noget våde sommer betydet, at Karup Å har fisket særdeles godt. Fra den 13. juli til og med 19. juli er der indrapporteret fangst af 106 havørreder.

Største fisk er en havørred på 9,1 kg, men der er selvfølgelig også på denne tid af året en del mindre fisk imellem fangsterne. Mindre forståes som fisk mellem 1-3 kg.  Det er ikke bare en enkelt eller to fisk over 5 kilo, som er fanget, de 5 største er på: 9,10 kg, 8,60 kg, 8,20 kg, 7,50 kg og 7,20 kg

En af de lystfiskere som ofte gæster karup Å er Henrik Stubkjær, fyn, som inden for et døgn fangede 2 flotte havørreder på henholdsvis 5 og 8,2 kilo.2 andre lystfiskere, fangede i løbet af kort tid 9 havørreder med den største på 5,6 kilo omkring Hagebro.

Det er værd at bemærke, at der ikke er indrapporteringspligt for alle foreningerne ved Karup Å. Så der nok nærmere fanget 150 havørreder.

Husk Karup Å Fiskekonkurrencen 2012 i dagene 10.-12. august. Se mere på www.karupaa.com overskuddet går til vandløbsresturering. Vel mødt. 

Følg os på facebook på https://www.facebook.com/KarupASammenslutningen

Kilde FiskeAvisen

 

Å-fiskeriet generelt 2012 - del 4
Ole Jensen fra Kolding Å


Billede 1: Kolding å
Billede 2: Solnedgang ved stryget, Kolding Å
Billede 3: Kolding Å


Billede 1: 11-7-2012: Dejlig nat med lidt måne og en velfortjent sølvbombe, 72 cm og 4,5 kg
Billede 2: 15-7-2012: Ikke en "Grilse" men en "Griller" :-)
Billede 3: 18-7-2012: 59 cm og 45 cm fra den sorte nat

Ole Jensen
Kolding 

 

Å-fiskeriet generelt 2012 - del 3
Så er Karup Å med igen

Karup Å: 7,5 kilos havørred til 13-årig    

12_fluefiskeri_aaen_17
Foto: Søren Borg - KÅS

I år var det Fabians tur! 

13 årige Fabian Grossmann som er på fiskeferie ved Karup Å sammen med hans bror Daniel og far Günter Grossmann, fangede natten til i går en super flot havørred på 7,5 kg på flue, fortæller Søren Borg fra Karup Å-sammenslutningen. 

De store fisk ligger til familien, for sidste år fangede Fabians bror, Daniel, en havørred 8,5 kg. på familiens årlige fiskferie til Karup Å.

Kilde: Fiske Avisen



Å-fiskeriet generelt 2012 - del 2
Storåen leverer andet end laks

Kim Sørensen og Frank Bryde Thornild fanger havørreder


(Kim Sørensen): Kom så fisk - Nattevagt vel overstået. 2 timers søvn. Dagens flue bindes og afsted til åen. Trip D Int-2-4 på hjulet. Nu er det fiskevejr - Flue godkendt!


(Kim Sørensen): Så er der farvet jungle cocks - Fluen er klar - 47 cm


(Frank Bryde Thornild): 62 cm og  2,2 kg, sammen med Kim Sørensen - Endelig blev det tid til en tur til åen. Heldigvis faldt det sammen med et skifte i vejret. Efter ca. 15 min tog denne fine fjordørred fluen midt i åen. Efter et par luftture kom den på land med lidt hjælp fra Kim Sørensen. Tror grillen skal tændes imorgen :) 

Tekst og foto: Kim Sørensen og Frank Bryde Thornild

 

Å-fiskeriet generelt 2012 - del 1
Simested Å er kommet godt fra start 

Simested sølvtøj på 5,75 kg    

12_fluefiskeri_aaen_01
Foto: Steffen Bruhn

Steffen Bruhn fra Viborg Sportsfiskerforening har været en tur ved Simested Å og blev belønnet med en flot havørred på 5,75 kg. 

Den flotte havørred målte 78 cm og Steffens ord taler for sig selv

- Det her er Simested sølvtøj når det er aller-aller bedst...

 

9 kilo sølvtøj fra Simested Å  
 
12_fluefiskeri_aaen_02
Foto: Peter Baade

Sæsonen er for alvor kommet i gang i Simested Å. Den 19. juni blev årets hidtid største ørred fanget af Peter Baade.

Peter havde taget fluestangen med til åen den 19. juni om aftenen. Den beslutning gav kontakt afregning. En kæmpe havørred huggede på Peters flue og 40 minutters fight gik i gang, før ørreden kunne kanes i nettet.

Vægten endte på 9 kilo og målebåndet måtte hives ud på 90 cm for at måle fisken!

Dagen efter blev der taget endnu en flot fisk på 5,3 kg.

Kilde: Fiske Avisen.