Å-fiskeriet generelt 2010 - del 1Bulende havørreder 

29. august

Atter var vi et par tímer ved åen og atter mødte vi havørrederne. Jan Erik var en tur ved åen torsdag, jeg kunne desværre ikke være med, og her var der sædvanen tro hug på fluerne. To fisk på land, der dog fik deres frihed igen.

Søndag var vi så igen af sted, og vi valgte samme sted som vi var sidste gang, og som Jan Erik havde fisket torsdag. Jeg vandt retten til at tage stykket, der ikke mindst er hot i starten, mens Jan Erik fortrak op af åen.

Vi havde denne gang snakket om at vi efter det hotte sted mødte fiskene forskellige steder nedstrøms dette. Jeg lyttede til Jan Erik, og et par af de steder hvor jeg normalt ikke mærkede fisk skule prøves.

Det hotte område var næsten tomt for fisk - næsten, fordi en fisk ”rodede” rundt i overfladen på stykket. Her på dette stykke kan vi normalt altid finde en fisk eller to, hvis de andre steder glipper. 
Men foruden fisken der viste sig, så gav de fire sikre standspladser inden for 100 meter ikke så meget som et nap, eller en bølge efter fluen.

Nå, videre ned af åen med min Lilla 1 for enden af linen - næste standplads - ingen reaktion??? Nå, men nu nåede jeg så til første plads anvist af Jan Erik. Et kast og straks kom en havørred ud og klappede til fluen for alvor, dog uden at få fat. Den tog så lidt fat, at den måtte kunne lokkes til endnu et hug - men nej, sådan skulle det ikke være.

Videre ned af åen og nu til næste plads, som Jan Erik havde angivet. Hallo mand!!! Fluen landede en meter fra brinken på det rigtige sted. En kraftig bølge rejste sig og fisken jog ud midt i åen, bulende - men ak, uden at røre fluen. Jeg ventede, mens jeg fik hjertet på plads (fedt at man stadigvæk har dette adrenalin kick, når noget sker), og kastede igen, og med næsten manglende ilt til hovedet, ventede jeg på at stangen krummede ned i håndtaget.

20 kast senere sandede jeg at fisken formentlig var skræmt, eller også havde jeg ikke præsenteret fluen ordentligt. Jeg tog et par skridt og fiskede videre. Efter fem meter var jeg åbenbart nået ud for fisken. Den blev skrænt og startede op ved modsatte bred og gik nedstrøms - f… en bølge af en havørred - uha, den var stor…

Videre og frem til det sidste sted Jan Erik havde anvist, og minsandten om ikke der også stod en havørred her. Den fulgte ved egen bred min flue med en stor bule over to-tre meter, inden den mistede interessen. Jeg prøvede igen og der kom en mindre reaktion i form af en lille bule. Herefter var det slut med at vise interesse for min Lilla 1.

Jeg var nu nået til et af vores fælles hotspot, men lige som de andre steder der normalt holdt fisk, så skete der heller ikke mere her. Det var tid at vende om og møde Jan Erik. Vi skulle jo på job mandag. Jeg mødte ham ved broen, kunne glædestrålende fortælle ham, at alle hans ”hits” havde holdt fisk, og at de steder hvor vi begge ofte har haft fisk, ikke gav noget.

Men det var fedt at mærke fisk, hvor jeg ofte ikke har mærket noget - godt hjulpet af Jan Erik. Selv havde han fået et par bækørreder og en lille steelhead. En stille pilsner blev nydt i mørket, et mørke der dog var præget af en del måneskin, inden vi vendte snuden mod Nørhalne

Vi må sande, at vi ikke lige nu kan hamle op med de fangster, som nogle af mine bekendte gør i Lindenborg Å i denne tid. Sidste uge var rigtig god. Det er nogle virkelig flotte havørreder der er landet på ”Det Flade” og opstrøms den ”Skæve Bro” i sidste uge - fisk mellem tre og fire kg, for ikke at tale om Louisendal (dog ikke så store fisk, men en hel del fisk).

Voer Å fortsætter også det solide fiskeri, også her var sidste uge godt med. Her er de fleste af de anmeldte fisk dog fanget på spinner, men fisk på fire og fem kg er dog overlistet på flue.

Ingen tvivl om at efterårsfiskeriet står for døren, og at der nu kommer endnu flere fisk til vandløbene, okay, nu er de fleste af dem farvet - men de kan jo genudsættes, hvis man ikke finder dem i den kulinariske ende af skalaen.


Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comMange! - basser i bækken

21. august 

Efter hjemkomsten fra Gaula, er det blevet til nogle ture for Jan Erik og jeg, og vi har fortsat ikke forladt vandløbene uden at have fået eller mistet fisk - dog ingen kæmper på land. Jeg har ikke haft tid til at skrive om det grundet det nye arbejde.

Lørdag den 21. august var jeg dog ”dømt” til at tage til åen. Min kone syntes det var bedst, da min datter skulle holde teenager-fest, i forbindelse med hendes 16 års fødselsdag. Mit temperament ville ikke passe til 18 vilde piger i samme alder hjemme hos os selv - jeg tror sgu hun har ret.

Det gjorde nu heller ikke noget, meldinger fra blandt Jan Erik var gode, med flere fisk til fluen og en desværre ”smidt” blankfisk omkring de fem pund dagen før. Derforuden var der også solide meldinger fra vandløb, som Lindenborg Å og Voer Å i de sidste 14 dage.

Dygtige lystfiskere i Voer Å havde fået flere fisk af gangen på korte områder:

  • - jeg fik fire havørreder op til 50 cm på bare 100 meter af Voer Å, alle genudsat, da jeg har fået fint med fisk tidligere.

  • - tre havørreder mellem 2,5 kg og 3,2 kg. På en tur, så skal jeg da vist ikke klage - vel? (Voer Å)

  • - fluen blev taget i overfladen, og mens jeg fightede fisken, viste to andre havørreder sig samme sted (Voer Å).

Blot nogle af meldingerne deroppefra.

Sidst men ikke mindst Sten Vandborgs flotte havørred fra Lindenborg Å fredag aften på 10 kg og 90 cm

Jeg tog dog syd på. Godt nok har det været en kanon sæson med mange fisk. Fisk der enten viser sig på træk, skræmmes, buler efter fluen, hugger eller bider på, så overgik denne aften - hvor jeg blev tvunget til åen - de tidligere aftener i aktivitet.

Tre kast var nok før end jeg første gang stødte på en havørred, og inden jeg havde fisket de første 100 meter af (de er nu også hotte), så var jeg stødt ind i fire havørreder. Da jeg fire timer senere sluttede fiskeriet, havde jeg kort fortalt haft: to havørreder på land (mindre fisk - genudsat), mistet fire fisk (ingen kæmper), og haft otte kraftige hug, samt set lidt fisk på træk.

Fantastisk fiskeri i 2010, og da der er både havørreder og laks i fryseren, har jeg ikke det store behov for at få fisk med hjem - men derimod oplevelser, og det har jeg da til fulde fået!!!

Der var ingen grund til at skifte flue - da den første jo virkede efter hensigten. Fluen Turbo var aftenens flue, mønstret og billeder kan du finde her på sitet under denne rubrik

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comBasser i bækken

10. august 

Overskriften - som Michael Koch altid udtrykker det, når fiskeriet er over det normale. Således var også meldingen fra den første dag jeg og gutterne sad i Norge - beskrevet af Michael. Samtidig med at vi godt vidste, at med vejrliget i Danmark ville det vælte op med nye fisk. Det er jo bare super og man så jo også reaktionen i Gudenåen og Varde Å med laksefangster hver eneste dag i uge 31, samt ikke mindst de meget fine fangster i Voer Å og Lindenborg Å.

Det har som tidligere beskrevet her, været en super sæson med stor opgang i de vandløb jeg fisker i, og det blev absolut heller ikke ringere i den forgangne uge. SMS’er fra for eksempel Voer Å med fisk på 4,5 og 2,5 kg samme aften, samt to mand der sammen snuppede seks fluefanget havørreder på en nat, og så flere på træk, vidner om en fortsat god sæson - dejligt.

Efter en helt sublim laksetur til Gaula, så har den stået på nyt arbejde og deraf manglende tid til åen, efter vi kom hjem i lørdags. Men det kommer der forhåbentligt en ændring på i weekenden, for som Michael siger: der er basser i bækken….

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comForsigtige havørreder 

30. juli

Det er blevet til fire ture siden sidst, alle med havørreder der huggede, blev forskræmte på det lave vand, sled sig fri, slog til fluen eller bulede bagved fluen.

Fiskene har været mange, men yderst forsigtige, og efter min mening skyldes det den manglende nedbør, og deraf den lave vandstand.

Nu kommer nedbøren i skrivende stund til Nordjylland. For mit vedkommende står den på laksetur til Norge - så jeg kommer desværre ikke til åen lige nu. Jeg kan derfor kun anbefale at man tager til åen nu, hvis man kan, da det bør give nye fisk og ikke mindst deraf sætte lidt gang i de der står der i forvejen og trykker

Knæk og bræk
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comHoppede på land 

15. juli

Vi var to på strækket og blev enige om hvor vi skulle fiske i forhold til hinanden. Min bekendte havde lige et par fisk han skulle hilse på fra hans sidste tur.

Det var en stille aften - ja lige bortset fra vinden, der var frisk først på aftenen. Åen virkede ikke voldsom aktiv, en enkelt fisk viste sig på træk indenfor den første time. 

Det lykkedes også mit store korpus, at skræmme en fin fisk væk fra standpladsen lige som jeg skulle til at kaste til den. Den fik dog under sin hurtige vandring nedstrøms gjort opmærksom på en anden fisk. Fisken var også blevet sur og kom hurtigt ud til fluen, men den tog meget forsigtigt, kun et lille træk.

Det skete en gang mere på det næste stræk, meget forsigtigt træk og ikke mere, og jeg var egentlig stemt for at skulle tidligt hjem. I det fjerne kunne jeg se min bekendte komme tilbage. I samme øjeblik aner jeg at en fisk kommer ud til fluen og giver - igen - et forsigtigt træk, men er helt oppe i overfladen. Jeg kaster igen, men uden resultat, tredje kast - fisken er der igen, et meget lille nap.

Min bekendte er nu tilbage og jeg tager fluen op af vandet. Han havde ikke fået ”hilst” på sine fisk og siger så, ”jeg har haft en enkelt fisk til fluen og det er nøjagtig her hvor du står”. Han kunne tillige berette, at der havde stået mere end en fisk der, da han havde set fisk blive skræmt og gå nedstrøms. Jeg kunne berette at fisken var der endnu. Han skulle på arbejde (det skulle jeg nu også), og sendte mig et hurtigt knæk og bræk.

Jeg lagde fluen ud igen, og igen, og igen - fisken ville ikke hugge. Så måtte vi tilbage til ”træk-hurtigt-ind-finten”. Ganske rigtig, den virker ofte, straks kom fisken farende ud og jeg kunne nu se at dens standplads var tættere på mig end forventet, og at det var en lille fisk. 

Fluen blev nu sendt tæt på målet, så den ikke landede oven i fisken og gjorde den forskrækket. Fluen landede perfekt - jeg var klar! Men intet skete, næste kast landede lige så perfekt - ingen reaktion. Så var der kun et at gøre - skifte flue. Lilla II med lang hvid vinge blev udskiftet til fordel for en Turbo flue

Fluen landede perfekt. Et træk i linen og bang, der var kontakt. Fisken gik amok og sprang op i luften. En lille sølvblank fætter. Endnu et spring og denne gang hoppede den så langt at den landede på brinken. Jeg rullede snøren ind og gik hen for at ”samle” min fisk op. Det lykkedes den at hoppe ud i åen igen.

                   


Straks var den oppe i et stort sitrende spring og jeg anede hvad det måtte være - en steelhead. Ganske rigtig, den iltre fyr kom i nettet og en sølvblank steelhead med den velkendte prikkede hale, tæt på 40 cm, havde været den fisk der havde givet lidt underholdning. Så var det hjem!

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comSmå blankfisk - igen!

14. juli

Det kan gøres meget kort. Der var god aktivitet ved åen, atter var der fisk på træk, og atter kunne man skræmme et par store fisk ud fra brinken. Fangstmæssigt set blev det til to sølvblanke undermålere på 37-38 cm - fyldt med lus!!!

Lidt foruroligende mange lus. Det var åbenbart ikke noget tilfælde, for jeg mødte en lystfisker ved åen, der ligeledes havde fanget to små blanke undermålere. Han kunne berette at de var helt spættet af havlus - ikke nogen god ting med så mange havlus.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comSmå blankfisk

8. og 9. juli

Torsdag den 8. juli:
Jan Erik og jeg var tidlig ved åen. Vi kunne nyde det gode vejr, som denne sommeraften bød på. Der var totalt stille, og vi begav os hver i sær ud i stilheden for at prøve kræfter med havørrederne.

Stilheden havde også sænket sig over åen, der var ikke det samme run på med trækkende fisk, enkelte individer viste sig dog i aftenens løb begge de steder vi havde valgt.

Til gengæld oplevede vi nogle steder hvor der var kamp om pladserne. Det udløste dog kun en enkelt fisk til os hver, jeg fik en blank målsfisk, der fik sin frihed igen, taget på Turbo fluen, og Jan Erik fangede ligeledes en mindre blankfisk lige under målet, taget på en lille muddler.


Fredag den 9. juli:
Jeg var ved åen igen. Atter var der stille og det trykkende vejrlig, som ligger foran den varslede hedebølge her i weekenden havde sat sine spor. I hvert fald to steder. Der var kolossalt mange myg, og så viste åen ingen fisk på træk.

Til gengæld virkede fiskene meget nervøse, det var umuligt komme ind på dem uden at de blev skræmt og flyttede sig med en bule efter sig ned af åen. Dem jeg kom i nærheden af, slog til fluen, eller nappede yderst forsigtig.

Jeg havde forberedt mig på at aftenen ville gå sådan og gik egentlig kun og nød vejret. Jeg kastede fluen ud og der kom en hårdt hug. Jeg fik en chock og i samme sekund sprang et blitzlys af en blank side, ja nok noget nær en meter op i luften. 

        

Det var en lille havørred der havde taget fluen (Lille Lilla I) lige i nedslaget og dermed også kroget på strakt line og helt yderst i munden. Fisken var på lige godt målet. Den fik sin frihed igen. Jeg besluttede mig for at komme væk fra dette myg-helvede, og sluttede aftenen af lige efter midnat.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comOpgangsfesten fortsætter 

7. juli. 2010

Efter et par dage i Sverige med familien skulle kursen atter sættes mod åen. De andre havde fortalt at opgangen af fisk er fortsat på uformindsket styrke. Fantastisk, de mange fisk der er gået op, og så gør det jo ikke noget at det er tidligt på sæsonen.

Hele juni måned og nu i starten af juli måned er der ankommet fisk til åerne. Det ligner sidste gang vi havde en hård vinter i 1996/97. Her var fiskene også meget tidlig på færde, jeg kan se i mine gamle optegnelser at jeg i 1997 fangede hele seks havørreder i juni måned.

Vel ankommet til åen kl. 23.30. Det osede af havørreder. Vejret var perfekt, det duftede skønt fra den nylige faldne støvregn, ingen vind - til gengæld en masse myg - og så var der rigtig godt mørkt af de hængende skyer. Det var lige et vejr og mørke for at fiske med en Skjerns Fancy.

Opgang af fisk - ja jeg nåede ikke at kaste før end de to første fisk viste sig med en bølge i hver side. Jeg startede tyve meter ovenfor en af min ”standpladser” og kunne lige i mørket ane, at der var lidt tumult på stedet, da de to fisk gled forbi standpladsen - den måtte være god nok.

Ganske rigtig. Første gang fluen landede ved den modsatte bred kom den farende - men! Slog kun til fluen. Et nyt kast. Det samme skete. De næste ti kast gav ingen reaktion. Så er der kun ”træk-hurtigt-ind-finten” tilbage. Et fif fra min gode ven Martin. Kast ud, lad fluen synke lidt og træk den så hurtigt ind med lange træk - ganske rigtig, straks var den igen på færde og slog til fluen igen.

Jeg kastede almindeligt igen og for fjerde gang kom den til fluen, uden at tage den. Okay, herefter og efter en del kast, sluttede festen. Den må jeg ”hente” næste gang, hvis den bliver stående. Jeg fiskede videre, for der var kun knap 20 meter til den næste standplads.

Jeg kastede til pladsen. Fluen skal lande midt i åen og drive mod egen bred. Bang! Her var der ikke noget med slå eller nappe i fluen, den blev bare taget. Jeg blev lidt snydt af størrelsen, for jeg troede den var lidt større. For den tog gevaldig ved og gik dybt, og ville absolut ikke sådan lige give sig.

                  

Det kom den dog til. Tyk og fed. Sølvblank med friske havlus. 48 cm og 1,6 kg. Den gled ned i posen, dejlig fisk.

Jeg fiskede videre, havde kun ca. en time mere at fiske i, da den nye dag byder på tidlige gøremål. Det blev til yderligere tre fisk, som kom ud til fluen, men som ikke ville tage ordentligt - gamle fisk måske???, hvem ved? Lige før jeg sluttede, kom der dog en fisk farende og tog fluen for alvor, men den blev ikke kroget ordentlig, så den slap fra mig igen - herlig fiskeaften.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comVisuelle oplevelser - mange fisk på træk

27. og 28. juni, samt 04. juli. 2010

De tre ovennævnte dage har været kopier af hinanden: havørreder der har bulet efter fluen, slået til den og for et par stykkers vedkommende - været kroget i kort tid. Det er pragtfuldt at kunne forlade åen uden fisk på tasken, men med en del spændende oplevelser i stedet for.

                  


                       En større fisk kommer trækkende op af åen                                                      Her glider den stille og roligt forbi os


                  


                             En hel stime i åens bredde på træk                                                  Sjældent større fisk, men derimod op til 10 individer

Visuelt har det været er nogle fede oplevelser vi har haft. Vi har flere lystfiskere delt glæden over at se de rigtig mange havørreder på træk, når skumringen er, faldt på. Ikke kun det at åen fyldes med fisk, men også det at se dem komme og pludselig møde en standfisk, se den ballade det giver, og så det lille plus, at vi som lystfiskere får luret nogle gode pladser af. 

      
                                           Hvor er du mor?

En anden lille oplevelse var da en lille flok ræveunger var kommet med mor på jagt. Mor var tydeligvis blevet væk, da ræveungerne løb forvirret rundt på landevejen, fanget af lysene fra bilerne. Håber de små poder fandt hjem igen uden at de kom til skade.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com
Springflod og ”turbo-ørreder”

24. juni. 2010

Endnu en gang var det oplevelser efter dommeren, der havde fløjtet en kamp af, denne gang kampen mellem Danmark og Japan - 1-3!!!, der var det mest oplivende en sådan torsdag aften.

Jeg viste jo det var tæt på springflod (læs mere om dette her under denne rubrik omkring Fluefiskeri i åen), kort fortalt er den fem dage omkring fuldmåne, hvor der er springflod, altså større forskel mellem flod og ebbe (højvande og lavvande). Springflod er kendt for at få fiskene til søge mod åen for at trække op, gælder både havørred og laks.

Af sted til åen, det var en pragtfuld aften lige efter min smag, lun, overskyet og stille. Klokken 23.15 ramte jeg åen. Jeg gik straks opstrøms på det valgte stykke, og da jeg var tæt på udgangspunktet mødte jeg en anden lystfiskere - en god bekendt hviskede: er det dig Finn (hvorfor han hviskede ved jeg ikke - der var kun os og kvierne).

Han havde fisket et par timer, set flere fisk på træk, mærket fisk på fluen og overlistet en fin fisk på godt halvmeteren. Vi snakkede kort om det skete og jeg kunne få lov at starte hvor vi var nu, da han skulle tilbage op af åen og hjem, da han skulle på job - det skulle jeg ikke!

Lige som han skulle til at gå kom en kæmpe bølge op af åen lige imod os, det er flot når de bare zigzagger fra side til side. Ofte stopper de så når de ser os og går nedstrøms igen. Det gjorde den her ikke - ”turboen” var slået - det var bare ligefrem, lige for fødderne af os og efterladende en stor bølge bag sig. Jeg kiggede på min bekendte lystfisker og sagde: Nu skal jeg i gang!!!

      

Han lettede på hatten og vi skiltes. Jeg startede fiskeriet. Jeg havde dog også kun lige nået at kaste 10 gange, da fluen blev taget ved modsatte bred, og en mindre sølvpil sprang ud af vandet. Jeg fik hurtigt fisken til ro og kunne nette den. Klokken 23.35, 46 cm og 1,3 kg (for de læsere der har det sidste indlæg - så nej, jeg har ikke kopieret).

      

Til forskel fra den første havørred på 46 cm, så blev den her fanget på fluen Turbo (se den her på sitet), den var også lidt mere blank, det var rent sølv, da den lå i græsset i nettet.

Videre med fiskeriet. Så et par fisk på træk, igen med ”turboen” slået til, og til sidst på stykket viste en fisk kort interesse for fluen, men det blev ved det. Jeg gik op med fisken, kvalte en sodavand, på med en muddlerflue og tilbage igen til åen.

Denne gang gik jeg længere op end hvor jeg havde startet første gang, der måtte være fisk i området. Ganske rigtigt, i andet kast blev muddleren taget hårdt, men dog uden fisk blev kroget. Jeg fiskede videre til fisken og efter syv til otte kast, kom der en hvirvel bag fluen og et lille stød, efter endnu flere kast, opgav jeg fisken og fiskede videre ned af åen.

Jeg fiskede nu halvanden time uden at se eller mærke fisk. Jeg var nu nået ned til stedet hvor fisken under første gennemgang havde vist interesse. Jeg kastede til fisken og den kom prompte ud til fluen, tog muddleren og blev kroget. Efter 15 sekunder var det dog slut og fisken slog sig løs, en havørred på størrelse med den første jeg fik.

Fisken havde hugget mindre en 10 meter fra hvor jeg så ofte har fisk, så jeg håbede lidt at den korte fight ikke havde forstyrret for meget. Efter fem kast var jeg ved standpladsen og ganske rigtig, der stod en fisk, den kom ud til fluen, men fortrød - den fortrød så meget, at den ikke kom mere.

Fuld af oplevelser og en fin lille tyk og sølvblank på tasken fik mig til - godt selvtilfreds - at vende snuden hjemad igen. Da jeg gjorde fisken ren, faldt et par havlus af den…

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Mosekonebryg, muddlerfluer og havørreder

19. juni, 2010
 
Nøjagtig da dommeren fløjtede landskampen mellem Danmark og Cameroun af, sad Jan Erik og jeg bilen på vej mod åen. Vi var egentlig lidt sent på den, men de lovede en kold nat, men var vi blot halvt så heldige som det danske forsvar i landskampen´, så kunne det ikke gå helt galt....
 
Jan Erik lagde ud med at møde en havørred, der beviste (hvad vi alt for godt ved i forvejen), at fiskene ser utrolig godt, og ikke mindst i halvmørke. Efter fluen landede, startede en havørred flere meter længere nede af åen og satte kurs mod fluen. Jan Erik nykkede med mere og havørreden havde fortsat interesse, men til sidst forsvandt trykbølgen og havørreden kom ikke tilbage igen. Ikke så sært vi ofte bliver set på stor afstand.
 
Selv havde jeg kun fisket 10 minutter, da jeg kunne se to fisk ankomme nedstrøms. Jeg havde endnu 30 meter til dem og stod stille og kiggede. Ganske rigtig, så blev der "ballade", da der stod en fisk i forvejen.
 
Der blev helt ro igen, da jeg nåede stedet og var inden for kastevidde. Tredje kast - bang, fluen blev taget hårdt, dog af en mindre fisk. Efter en kort fight kunne jeg lande årets første havørred i åen. En sølvblank og luset havørred på 46 cm og tromle tyk (1,3 kg). Fluen var en lille Lilla I (se den her på sitet).

      
 
Desværre tænkte jeg mig ikke om - der var jo flere fisk på stedet. Jeg gik nogle skridt frem og kastede igen. Straks jog to torpedoer ned af åen i hver sin side. Tanketorsk!
 
Der kom gang i mosekonen, hun bryggede vældigt og kulden faldt på. Der blev stille begge steder hvor vi hver i sær fiskede. Men da klokken blev hen af 01.15, så stoppede "damen" sin bryg, og det blev klart igen.
 
Jeg havde skiftet til en muddlerfluer (Rolfs Muddler, se den her på sitet). Grundet godt en times fiskeri uden noget var sket, var mine tanker andre steder (Norge tror jeg nok). Line blev flået ud af mine hænder og en større fisk havde snuppet fluen - men var ikke godt kroget - og ganske rigtig efter få sekunder slap den.
 
Den røg ned af åen for fuld drøn og den tordnede lige ind i en anden havørred, hvilket gav lidt uro. Jeg satsede på at det kunne lokke endnu en fisk til hug. Og ganske rigtig, så kom hugget, og denne gang var jeg forberedt - men alligevel lykkedes det også denne fisk at vriste sig fri efter få sekunder.
 
Jeg gav fiskene ro og gik stykket igennem igen med en anden flue. Men de havde fået nok for denne gang, og det havde jeg egentlig også. Det var en god aften med fine oplevelser. Lige som jeg sluttede kom Jan Erik traskende, han havde haft oplevelsen som nævnt i starten.
 
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com
Flot havørred på land!

 

 

18. juni, 2010

Et par gange her i juni måned, har såvel Jan Erik som jeg været ved åen. Begge gang har vi hver især set fisk, både på træk, men også i kamp om pladserne - alt i alt er det jo en positiv oplevelse, selv om vi jo også gerne vil have årets første havørred på land.

Sidste år den 18. juni kunne Jan Erik lande årets første havørred, så hvorfor ikke prøve og gentage succesen her i 2010. Selv havde jeg ikke muligheden for at følge med i går, så det var derfor med spænding jeg ventede på besked.

Klokken 23.40 var der sms - det måtte betyde fisk. Det gjorde det også!

 


                  

 


En flot havørred på 57 cm og 2,5 kg var der kommet ud af anstrengelserne, og i øvrigt blev yderligere en havørred mistet. Så tillykke herfra med årets første havørred i åen til Jan Erik.

 

Som det kan ses på billedet var det en Skjerns Fancy, som overlistede den fine havørred.


Finn Nielsen

Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com
Opstarten på sæsonen 2010 - juni måned

Jagt på en maj ørred:
Min gode fiskekammerat Jan Erik og jeg jagter hvert år - for sjov - at lande en tidlig havørred i åen. Jan Erik har en havørred fanget den 02. juni som den tidligste og jeg har en havørred fanget den 31. maj som den tidligste - i øvrigt fanget klokken 23.45!

Så derfor er vi hvert år ude for at forbedre dette. Så igen i år var vi af sted den 30. maj, i håbet om at en af os fanger en tidlig maj havørred. For dem der kan huske vejrliget søndag den 30. maj, så var det øshamrende  regnvejr og kraftig vind - men det er jo havørredvejr - ikke???

Det er muligt, men det var vi de eneste der mente. Ingen som helst problemer med at finde en plads ved åen - vi var nemlig de eneste. Men fiskes det skulle der. Efter halvanden times fiskeri mødtes vi ved bilen, lignede druknede mus, og ikke skyggen af at have set, eller mærket en havørred. 

Vi har gennemblødte - men som Jan Erik sagde: så er vi i gang! Jeps, og også færdige for denne dag. Det blev altså heller ikke i 2010, at vi fik ændret på vores lille interesse med at fange en havørred tidligere end 31. maj - vi kommer igen næste år, regn eller ikke regn, vi er på plads.


Grundlovsdag er der havørreder i åen:
Sådan lyder det gamle ordsprog jo, og ofte har det holdt stik. Og sædvanen tro skulle jeg da også til åen denne dag for at pleje traditionen. Jan Erik havde tyvstartet allerede dagen før, da han ikke kunne være med den 05. juni - en tyvstart der satte griller i hovedet på en.

Jan Erik oplevede nemlig flere fisk på træk op af åen, men ikke nok med det, en havørred viste interesse for fluen. Et ny kast og så kom bulen igen, og denne gang tog den fluen, men ærgerligt nok tog den fluen med sig opstrøms, hvilket resulterede i at den ikke blev kroget godt nok, og væk var den. 

Yderligere en havørred buledes efter fluen, men det blev ikke til mere, sluttede Jan Erik.

Var ved åen klokken 22.00. Jeg havde kun fisket blot fem minutter før end de to første fisk viste sig på træk op af åen. De kom "site by site" i hver sin side af åen - fine fisk at dømme efter bølgerne. Da de var ud for mig fik den ene øje på ”uhyret” på bredden og skyndte sig nedstrøms igen. 

Jeg så hvor den stoppede og kunne fiske til den - men det er yderst sjældent at trækkende fisk hugger, nærmere er chancen for de fisk der står på strækket, og som bliver forstyrret af de trækkende fisk. De kan straks være meget mere hugvillige - det lykkedes heller ikke at få fisken til noget.

Lad det være sagt med det samme, jeg havde ikke samme held/dygtighed som Jan Erik, ingen havørred viste interesse for min flue under turen. Til gengæld så jeg et par gange mere, at der var fisk på træk. Alt i alt en god oplevelse ved åen, det er rart at vide at fiskene er der. Endnu en gang holdt ordsproget: Grundlovsdag er der fisk i åen. Såvel Jan Erik som jeg fiskede med ”Lilla I”, du finder den her på Lystfisker-liv.dk under fluer til å-fiskeri.


Karup Å:
Der skulle også gerne komme lidt fra Karup Å her i denne rubrik. Det er blot tiden - læs: arbejde - der som altid er faktoren der spiller ind. Jeg har sammen med et par stykker mere lejet fiskevand og beboelse ved Karup Å, så det skulle jo gerne udmønte sig i nogle ture hertil hen over sommeren.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com