Å-fiskeriet generelt 2009 - del 2

Sæsonens å-fiskeri i det Nordjyske i 2009 strækker sig normalt fra starten af juni måned og frem til november. I disse måneder er dette fiskeri i mange lystfiskeres tanker.

Å-fiskeriet er et populært fiskeri blandt mange Nordjyske lystfiskere, kystfiskeriet lægges på hylden - delvist eller helt - fra juni til (for de fleste) til langt ind i september. Herefter vender en del lystfiskere i Nordjylland tilbage til kysten, mens en del dog også fisker å-sæsonen ud. Mange deciderede kystfiskere er ligeledes grebet af å-fiskeriet i sommerperioden, så derfor kan du også følge med i å-fiskeriet her på LYSTFISKERLIV.

Å-fiskeriet i Nordjylland, er som oftest omgæret af stor tilbageholdenhed, tys-tys og mange hemmeligholder ofte oplysninger, ikke mindst om fangster - sådan er det bare. Her på LYSTFISKERLIV vil vi forsøge at skrive om det generelle å-fiskeri i Nordjylland uden at støde nogen og under seriøs behandling af vandløb med mere. Her på LYSTFISKERLIV har vi altid haft et godt ry i den retning.

Emnerne skal også gerne afspejle alt muligt andet end lige fangster, selv om det er det de fleste læsere gerne vil høre om, og se billeder af. Fortsat vil der være rubrikken Fangstrapporter her på LYSTFISKERLIV, der vil tage sig af fangsterne generelt.

Har du selv en oplevelse, et eller flere spørgsmål om å-fiskeri, en god flue eller to, så er du meget velkommen til at sende det til os på
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..  Vi glæder os til at høre fra dig…

RedaktionenÅ-fiskeriet Nordjylland - (del 1)
Mandag den 03. august

Juli bag - august for

De fleste er nu vendt hjem fra sommerferie, såvel den familiære del, som den del af ferien der har handlet om laksefiskeri et eller andet sted. Åen kalder igen og der er heldigvis noget at komme hjem til og efter.

Juli bag:
Med lidt tilbageblik kan det konstateres at de nordjyske vandløb har haft en rigtig god sæsonstart. Flere af vandløbene kan med rette se tilbage på en flot juni måned, herunder med såvel fine som tidlige fangster af havørreder, ikke mindst når vi ser det med nordjyske briller.

For dem der ikke har holdt ferie væk fra vandløbene, de har haft en god og lige efter bogen juli måned. Som jeg plejer at sige: når strandløverne beklager sig, så jubler lystfiskerne. Juli måned har været fyldt med lavtryksvejr med sol, drivende skyer, regn og deraf vandstigning i åen, og ikke alt for voldsomme varmegrader.

                     

                    

Selv har jeg oplevet i juli måned, at jeg faktisk ikke havde en tur til en af åerne (minus i sidste uge), hvor ikke jeg har mærket og set fisk. At fange dem er en halt anden sag og jeg må sande at jeg atter er løbet ind i en sæson, hvor de hugger, buler, slår til og ikke mindst undgår at blive kroget på fluen. Okay et par stykker er det blevet til på land (46 cm og 47 cm - ikke det store), men det er ok - det vender igen, det ved jeg.

Atter er det Lilla II med hvid vinge der har givet mig fangsterne, og i øvrigt har det ofte også været den flue, der lokkede til hug. Også fluerne Skjerns Fancy. Lilla I og Lilla II med sort vinge, samt Dee Royal har vist deres uvurderlige evner - altså til at narre fisken til hug.

                   

Claus Røgild har også haft et godt fiskeri, også han har døjet med at fiskene ikke altid bliver siddende, men det skyldes selvfølgelig også at fluen Chernobyl Ant - en skum flue, se den under Læsernes favoritfluer (herunder også Jonas Høholt, samme sted) - ofte giver fejlhug i overfladen, men dens evner fejler absolut ikke noget.

August for:
En top måned inden for havørredfiskeriet i åen ligger lige for. August er de fleste steder - ja faktisk i hele landet - måneden hvor der for alvor er havørreder i åen. Havørreden virker også meget aggressiv i denne tid.

Fisker man i vandløb med klar vandstand og deraf lidt svære betingelser for at komme tæt på ørreden, og skal man op på arbejde, så er det tiden hvor lyset svinder så meget om aftenen, at man nemt kan få en tre til fire timers udmærket fiskeri, og så endda nå at komme hjem tidsnok til at få en god nats søvn.

August måned glæder jeg mig til hvert år, og i år glæder jeg måske dobbelt så meget. Jeg skal fiske nogle dage de første to uger af august i Varde Å. Der er fint med fisk i åen meddeles det og her er der tale om både laks og havørreder - så må jeg bare håbe mit fangstheld ændrer sig til det bedre, så når jeg finder fiskene, får kontakt med dem, så bliver de hængende - men det må tiden vise.

Knæk og bræk derude i eventyrets land
Finn Nielsen
LYSTFISKERLIV