Å-fiskeriet generelt 2009 - del 1


Sæsonens å-fiskeri i det Nordjyske i 2009 strækker sig normalt fra starten af juni måned og frem til november. I disse måneder er dette fiskeri i mange lystfiskeres tanker.

Å-fiskeriet er et populært fiskeri blandt mange Nordjyske lystfiskere, kystfiskeriet lægges på hylden - delvist eller helt - fra juni til (for de fleste) til langt ind i september. Herefter vender en del lystfiskere i Nordjylland tilbage til kysten, mens en del dog også fisker å-sæsonen ud. Mange deciderede kystfiskere er ligeledes grebet af å-fiskeriet i sommerperioden, så derfor kan du også følge med i å-fiskeriet her på LYSTFISKERLIV.

Å-fiskeriet i Nordjylland, er som oftest omgæret af stor tilbageholdenhed, tys-tys og mange hemmeligholder ofte oplysninger, ikke mindst om fangster - sådan er det bare. Her på LYSTFISKERLIV vil vi forsøge at skrive om det generelle å-fiskeri i Nordjylland uden at støde nogen og under seriøs behandling af vandløb med mere. Her på LYSTFISKERLIV har vi altid haft et godt ry i den retning.

Emnerne skal også gerne afspejle alt muligt andet end lige fangster, selv om det er det de fleste læsere gerne vil høre om, og se billeder af. Fortsat vil der være rubrikken Fangstrapporter her på LYSTFISKERLIV, der vil tage sig af fangsterne generelt.

Har du selv en oplevelse, et eller flere spørgsmål om å-fiskeri, en god flue eller to, så er du meget velkommen til at sende det til os på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Vi glæder os til at høre fra dig…

Redaktionen


Å-fiskeriet Nordjylland - (del 3)
Fredag den 05. juni

Kold nat - fem tilbud

Jeg var igen ved åen fredag nat og hvis der var koldt natten før, så var det for ingenting at regne denne nat. Jeg skulle dog kun kaste en ti gange før end den første fisk kom listende ud fra brinken - og igen smagte på fluen.

Sådan fortsatte det. Ikke mindre en fem gange i alt oplevede jeg havørreder komme med en bule, slå eller nappe i fluen, det var alt hvad jeg kunne få dem til. En af dem fik jeg til at stige til fluen tre gange, den sidst gang havde den lige akkurat fat, men mere blev det ikke til. Igen må jeg tillægge det det kolde vejr - men måske tager jeg fejl.

Nå - det kommer nok, det mest pragtfulde af det hele er jo at der fisk i åen. Det andet er jo luksusproblemer.....

Finn Nielsen
LYSTFISKERLIV


Å-fiskeriet Nordjylland - (del 2)
Torsdag den 04. juni

Flot fisk - på spin

Min gode fiskekammerat Jan Erik og jeg tog en tur i åen - jeg havde fra sidste lørdag en fisk der skulle prøves - okay den var der sikkert ikke mere - men fisk i åen det var der jo, så vi måtte jo prøve.

Fisken var der ikke på sin plads, til gengæld stod der en et andet sted, men den smagte kun lige på fluen. Ligeledes havde Jan Erik en enkelt fisk oppe og snuse til fluen. Til gengæld så Jan Erik fisk på træk to gange, så det var positivt. Vi tillagde det, at de ikke huggede igennem, at natten var kold

En spinnefisker havde fået sig en fin fisk først på aftenen. Sølvblank fisk på fem pund med havlus. Derforuden havde han haft to fisk efter spinneren. Den ene af dem efter han var faldet i åen, fisken kom efter spinneren blot 10 meter fra hvor han faldt i - så sky er de altså heller ikke, gryntede den våde men glade lystfisker.

Finn Nielsen
LYSTFISKERLIV


Å-fiskeriet Nordjylland - (del 1)
Lørdag den 30. maj

Adrenalin-kick!

Den nye sæson i åen står for døren - i hvert fald efter datoen i Nordjylland. Mange andre steder har de landet havørreder de sidste tre uger. Men vi er lidt bag efter heroppe nord på. De gamle sagn siger at Grundlovsdag er der nystegne havørreder i åen. Altså i skrivende stund om en uges tid.

Jeg har nu sjældent kunne vente til hen sidst i juni med at starte. For nogle år siden fik jeg en fin nystegen havørred klokken 23.45 den 31. maj. Har i mange år gået efter at få en maj-ørred i det Nordjyske, og det lykkedes så lige i elvte time.

Siden da - et par gange - har jeg så prøvet at slå den ”rekord”. Jeg har fisket fra den 30. maj i håbet om at finde ”nålen i høstakken”, velvidende at der ikke er mange nystegne havørreder i de Nordjyske vandløb, og således også i denne sæson.

     

Jeg var ved åen klokken 22.00 og kunne se en - som så mange gange før - flot solnedgang og dermed starten på et af de bedste tidspunkter for mig; ”Den Gyldne Time”. Da jeg stod ud af bilen ved åen kunne jeg ”dufte” den nye sæson. Græsset, engen, de vilde blomster - alt er som det plejer og hvor er det bare pragtfuldt igen at være ved åen. Alle sanser er vagt og tidligere sæsoner passerer revy, mens grejet gøres klar. Månen - halv fuld - er allerede klar på den mørkeblå himmel.

Jeg er klar til at gå det sidste stykke til fiskepladen, jeg går langs med åen og inden jeg er begyndt at kaste og fiske, ser jeg den første fisk i åen. Et øjeblik er jeg i tvivl - er det odderen der er på vej i mod mig - men så sker det, fisken bliver forskrækket (sikker over mig), vender hastig rundt i overfladen og suser nedstrøms. Jeg når at se det er en stor fisk. Adrenalinet pumper - der er sgu fisk i bækken!!!

Jeg starter mit fiskeri og kan ikke rigtig få tankerne væk fra den store fisk. Efter ca. 10 kast rives jeg ud af disse tanker, da en bule skyder ud fra brinken og søger mod min flue. Jeg venter, igen koger adrenalinet - vil den hugge??? Bulen bliver til en hvirvel og jeg mærker fisken slå til fluen, der sker ikke mere. Jeg prøver igen - igen reaktion fra fisken, denne gang vender den dog med det samme.

Den får en pause, hvorefter flueskift, hastighed på fluen og mange andre ting prøves. Den lader sig ikke lokke igen. Men jeg er helt tilpas, godt nok er rekorden for tidlig fisk ikke ændret, men det er også det mindst af det. Helt fantastisk er det, at jeg allerede har oplevet to fisk. Jeg fisker videre ned af åen.

     
 
Efter en time er natten ved at tage sit indtog. Dette er uden lyset forsvinder helt på denne årstid. Jeg har ikke mærket mere og tankerne er langt væk fra fiskeriet. Jeg nyder den fantastiske stilhed i den for årstiden forholdsvise lune og ikke mindst smukke sommernat. Gøgen kukker lystigt i det fjerne.

Som et lyn fra en klar himmel rives jeg ud af tankerne, da min flueline rives hårdt ud af hænderne. Ud af vandet springer en sølvblank havørred på omkring tre pund. Jeg får styr på line og fisk, men sekunderne efter slipper fluen sit tag i fisken. Igen pumper adrenalinet vildt, det er næste for uvirkeligt det her så tidligt på sæsonen. Den megen varme og godt med vand i åen, så kan alt jo ske og det var lige ved at ske.

Jeg fiskede et par timer mere. Der skete ikke mere. På vej tilbage til bilen, møder jeg en anden lystfisker. Han er her for anden aften i træk, og det er han fordi han netop aftenen før havde rejst en havørred til sin flue - nu skulle det prøves igen. Tilfreds med en pragtfuld aften, et par oplevelser rigere, drager jeg hjem igen ca. klokken 03.00.

Finn Nielsen
LYSTFISKERLIV