Å-fiskeriet generelt 2011 - del 1


26. juli


Fine havørreder og irriterende odder
 
Der er lidt længe siden der har været skrevet lidt her omkring å-fiskeriet, det skyldes ferie, optakt til laksefiskeri og ikke mindst nogle nul-ture.
 
Ikke fordi det har været nul-ture med hensyn til at møde havørrederne, men det at overliste dem, har været en hel anden sag - det kan jo selvfølgelig skyldes flere ting, men vi har i høj grad været udsat for et af naturens undere - en eller to særdeles aktive oddere.
 
Den/de svømmer rundt langs brinkerne og støvsuger det hele, ikke fordi vi tror at de ligefrem spiser alle havørrederne, men til gengæld går vi ud fra de for fiskene til at trykke. Vi har set den tilbagelægge en meget stor  afstand på bare få minutter.
 
Vores vandløb startede op som sidste år, en stor og fin opgang af fisk i juni, mens første halvdel af juli var påfaldende stille. I sidste uge under den megen nedbør kom der igen store flokke af havørreder til vores små vandløb - men det gav os ikke fangster her i weekenden, nærmest kom Jan Erik med en miste havørred - nu får de så fred for os i den kommende uge, da vi drager til Gaula.
 
 
Hilsen fra Rene Staal

Hej Finn - hermed en beretning fra Kolding Å
 
Her er en fin fisk jeg fik i starten af juni måned.
 
Efter der i maj måned kom fisk i åen var det bare om at besøge åen.
 
I pinsen havde jeg en masse fridage og der skulle der fiskes igennem. Om fredagen mistede jeg en 3 til 4 kg fisk, og om lørdagen fik min ven en rigtig flot fisk på 5,7 kg.
 
Søndagen var vi igen på plads, og vi lagde ud samme sted. Jeg ville lige fiske et stykke igennem, som er noget bøvlet med masser af grøde..
 
Fluen kom ind i egen side og plask sagde det og fast fisk. Kampen forgik stille og roligt og det var først da fisken var træt jeg opdagede hvor stor den i grunden var.

       

Jeg kunne nette den uden problemer og op på land, hvor det først gik op for mig, hvor stor den var 82 cm og 7,3 kg.
 
En rigtig god start på sæsonen.
mvh 
Rene Staal
 

Hilsen fra Thomas Christensen, Aalborg

Fin havørred fra Lerkenfeld Å
 
Så er der lagkage!! Jeg fangede sku lige en lagkage fisk i Lerkenfeld Å her i morges.

       

(redaktionen kan berette følgende):
Forresten. Det med lagkagefisken er bare en hygelig gammel tradition ved Lerkenfeld Å om, at når man har fanget en god fisk, så skal man give en lagkage weekenden efter, som har lige så mange lag som fisken vejer i kg. Thomas
Den tog en stor Nosferatu flue. Den er i Pirkens flue galleri. Bare giv fluen god fart på. Du kan gerne strippe den ind. Sådan fanger jeg alle mine laks. Det er sommer og fluen kan næsten ikke få for meget fart på.
 
     

24 juli 2011 - 76 cm. 4,9 kg havørred faldt for en stor Nosferatu. Konditionsfaktor: 1.12
 
Mvh
Thomas Christensen11. juli

Flere havørreder

Lerkenfeldt Å

Thomas Christensen og Allan Schiby fra Lystfiskeforeningen Pirken i Aalborg

11. juli:

      

Formanden for Pirken Allan Schiby overlistede denne flotte havørred her i nat

                 

                            Havørreden var på flotte 70 cm. og 3,9 kg, fanget på fluen Sawtooth størrelse 8 - kan godt tåle at blive vist to gange 

Hilsen Allan Schiby


08. og 09. juli:

Thomas Christensen har været ved åen to nætter i træk, det kom der fisk ud af begge gange

      
 
                                     8/7 - 2011 - 1,2 kg. 46 cm.


                 

                 9/7 - 2011 - 3,6 kg. 66 cm, fanget på Orange Intruder                                                    9/7 - 2011. 60 cm. og 2,4 kg.
                                                                                                                                   Den største af tre som Gorm Hald fangede i nat :-)
Hilsen, Thomas Christensen26. juni

Årets første havørred

Lerkenfeldt Å

Så fik jeg årets første havørred i åen, beretter Thomas Christensen.

      

Havørreden blev fanget i nat klokken 02.10 i Lerkenfeldt Å, havørreden vejede 1,6 kg, blank med havlus og fanget på fluen Nosferatu 

Hilsen Thomas Christensen23. juni 

Fangster flere steder...

Karup Å - Hej drenge

Lige et par billeder af årets første fødselsdagsfisk fra Karup Å.

              

                                Flot havørred på 3.8kg og 68 cm.

      

                                   Den er bare i orden, Kenneth

Hilsen
Kenneth
Seatrout i Herning


Tak for det Kenneth,
Hilsen Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk


23. juni 

Jan Erik har atter været ved åen - dem der kan holde ferie hele tiden hare altså nogle fede fordele - nå, blot en joke herfra…..

        

 Typisk de nye fisk først på sæsonen, der ikke er til en hurtigt fisket flue (hurtigt fisket flue, kan jo bruges til at provokere ”trælse” fisk). Derimod er det jo ren gift sidst på sæsonen, at fiske fluen så hurtigt som muligt.

Det blev for Jan Eriks vedkommende til årets anden fisk - jeg er jo håbløst bagefter….. joke igen, stort tillykke til dig Jan Erik (sagde jo selv nej tak til at deltage). Denne gang endnu en rigtig tyksak, der tog fluen klokken 23.00. Fluen blev fisket så langsomt som muligt - hang bare i åen og så var den der.

Efterfølgende mistede Jan Erik en fisk, efter samme koncept - hængende langsom flue - men fisken vandt denne gang.

Tester selv åen i weekenden, inden jeg/vi forhåbentlig får et par ture med Martin midt i næste uge, når han atter er hjemme ved de små vandløb vi går og fisker i, inden hans tur går til Gaula i uge 27.

På vegne af de dygtige fluefiskere
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk18. juni
”Hul på bylden”

Vi var atter ved åen fredag aften som skrevet nedenfor. Vejrliget var ikke helt med os, de forventede skyer til at holde på varmen og dække for månen kom ikke til tiden.

Jeg satte Jan Erik af længere oppe af åen og kørte efterfølgende et par kilometer længere ned for at fiske. Jeg nåede ikke engang at kaste første kast før en stor bølge kom op imod mig, jeg stod stille for at nyde synet. Da den var et par meter fra mig fik den øje på mig og den for ned af åen med en endnu større trykbølge - DEN VAR STOR!!!

Nå men jeg måtte jo møde den på et tidspunkt - det gjorde jeg sikkert også, men det kom der nu ikke noget ud af. Fortsat kom der fisk op af åen på træk, men ellers virkede det stille. Jeg kom til et stede hvor der åbenbart var opstået lidt konflikt om standpladsen, der blevet rodet godt rundt i vandet.

Da der igen var ro listede jeg fluen over til modsatte bred, hvor alt ståhejet havde været. Havørreden kom øjeblikkelig op til fluen og slog til den. Jeg kastede igen, men intet skete, et nyt kast og så kom den og huggede, men ikke nok til at jeg kunne kroge den. Så ville den ikke mere.

Kort før jeg endte mit fiskeri, opstod samme sekvens igen. Atter var der meget uro i vandet og atter kom havørreden bølgende efter min flue, i andet kast huggede den, men igen uden der var noget saft og kraft i det. Den fik en pause og så en ny flue, straks var den der igen, men kun nysgerrig hængende bag fluen. Mere blev det ikke til for mig - men atter spændende og gode visuelle oplevelser.

Jan Erik nåede nu ned til mig - og minsandten om ikke der var sølvtøj med. Så kom der ”hul på bylden”, en tyksak på 45 cm var overlistet, men det holdt også hårdt. Fire kast i træk, hvor havørreden viste interesse skulle der til. Først i fjerde kast hvor flue hang over fisken og blev fisket så langsomt som det overhovedet var muligt slog den til - typisk nye fisk først på sæsonen - det har vi oplevet tit.

Ud over at have set en del fisk på træk, var det til gengæld det eneste udfald mod fluen, som Jan Erik havde oplevet på turen ned af åen - vi nød en kold pils i den skønne nat, før end vi drog nord på igen.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk17. juni. 2011
Fortsat store fisk - der bare ikke vil

Grublerierne er ikke blevet mindre: mange havørreder i åen, de vandrer, de skræmmes med store trykbølger til følge, de buler efter fluen, de hugger - men så stopper festen.

Efter Martin og jeg havde tre dage i åen med alle udfordringerne, så testede Jan Erik vores påstande i tirsdags. 

I aften tester vi dem igen, det må snart være op over med den første på land til en af os, ikke mindst med så mange fisk i åen - vi prøver og tester nye fluer……..

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk


Steelhead fra åen:
Som jeg ofte har skrevet på sitet her, giver jeg gerne en flue fra mig til en lystfisker, der sætter pris på at fange en fisk og som vil gå efter det. Det ender ofte også med en bestilling på fluer efterfølgende - dette er dog ikke målet, det ved de mange der kender mig personligt, jeg elsker at binde en flue og se at de så efterfølgende får succes med den.

Mange en flue er bundet ved Gaula i uge 27, da jeg var en del af holdet, og ofte er en af fiskekammeraterne gået ned til elven og har fanget en laks - det er for mig næsten lige så stort som at fange laksen selv.

For nogle år siden mens jeg kørte kurser ved Karup Å i efteråret, dukkede en bekendt op på holdet, min gamle skolekammerat Jan Ole Steffensen, som jeg ikke havde set i 30 år. Vi fandt ud af at vi fisker i de samme små vandløb med mange havørreder - så den lå lige for.

Hermed en hilsen fra Jan Ole Steffensen:

                        
                              Super fight ved åen. Steelhead, 2,4 kg 54 cm. 

Fik fluen sidste år af ”mesteren” ved åen, tak for oplevelsen!
God sommer! Jeg under jer alle at prøve en fin steelhead! 

Jan Ole

Tillykke med fisken Jan Ole og 1000 tak fordi du ville lade læserne af Lystfisker-liv.dk få del i oplevelsen, og tak for de fine ord

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk12. juni - 2011
Fisk på træk

Nå, sidste aften/nat i denne omgang til Martin og jeg - skulle bruges på at tage tilbage til det første vandløb, det virkede som om det var flere havørreder her.

Først på aftenen havde Martin fisket i fjorden. Det blev til en del hornfisk og en enkelt lille, men fuldfed og flot fjordørred.

Jeg havde vel kun fisket tre minutter før end jeg kunne se de første fisk på træk op af åen. To store bølger, en i hver side af åen kom imod mig. De fisk øje på mig og stoppede op. For så at vende om og trække ned af åen. Dette dog kun for en kort bemærkning før end de igen vendte om og gik opstrøms - denne gang uden at hilse…

Kort efter kom de næste to fisk imod mig, det så ud som om, der var tale om mindre fisk, også de gik forbi uden at hilse. Så blev det atter roligt, og først en time senere oplevede jeg den næste fisk. Et større fisk jeg havde henover, satte med voldsom kraft ude fra brinken og satte med store hækbølger ned af åen. Martin havde oplevet noget nær det samme.

Det blev atter til nogle supergode timer sammen med dig Martin. Det skal du have stor, stor tak for. Det sætter jeg overordentlig stor pris på. Du er en person som jeg ud over det personlige venskab, står i stor gæld til på området omkring havørredfiskeriet.

      
                                  Solnedgang over Limfjorden

Vi fik ingen fisk denne gang, men vi nød hinandens selskab, og som du selv sagde: her står vi ude på bøhlandet, med vores fanskare (læs 50 pustende og nysgerrige kvier), omgivet af de små vandløb vi elsker, og om et par dage står jeg midt i storbyen igen. Vi kan ikke få det meget bedre.

Snart er du heldigvis tilbage, et par dagen inden din tur går til Norge, og vi skal fiske sammen igen. Mon ikke de drilske havørreder er mere i hugget om tre uger - tak for en dejlig pinse ved åen.


Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk11. juni - 2011
Drilske havørreder

Martin og jeg forsøgte os i et af de andre vandløb vi har til rådighed her lørdag aften og nat.

Her var det ikke havørreder på træk der mødte os, men derimod ”stier” langs åen, der tilkendegav, at vi langt fra var de første lystfiskere ved åen i 2011 - tvært imod havde der gået en del, og det til trods for at vi kun skriver den 11. juni.

Men vi havde dog dette til trods, åen for os selv, så det gjorde jo ikke situationen ringere (nu er der ikke mange der gør os selskab om aftenen og natten i ”vores” vandløb - pragtfuldt!!!). Vi fiskede ikke længe før end vi havde kontakt med de første havørreder - men som dagen før, var det drilske havørreder.

De var der, viste sig, gik bagved fluen, bulede, lavede hvirvler, slog til fluen - men tage den, det ville de ikke.

Jeg fik anvist en fisk af Martin, første kast ved modsatte bred fik fisken til at komme med det samme. Tre gange under fluens vandring over åen, slog den, nappede den, og lavede hvirvler - men tage fluen ville den bare ikke - herefter blev der ro.

Jeg fiskede videre mede Martin foran mig. Efter et godt stykke med fiskeri uden at der skete noget, vendte jeg tilbage til fisken igen. Første kast - straks kom fisken bulende, men nej. Et nyt kast - ingenting. Nyt kast, så kom den igen, men uden at tagefluen for alvor.

Martin og jeg vendte situationen og det eneste vi kan komme frem til er, at det må være noget med trykket at gøre, måske også den kølige nætter med mosekonebryg - det vejrlig har vi dog fanget fisk i tidligere.


Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk10. juni - 2011
Begge havde fisk til fluen

Vi var selvfølgelig ikke i tvivl om at fiskene var der, efter Jan Eriks melding fra dagen før, men det er nu dejligt når man selv oplever det - og super dejligt at møde Martin igen.

Begge kunne vi stoppe hen over natten med det resultat at have fisk til fluen. Martin oplevede at en større fisk drillede ham, da den flere gange kom til fluen og i øvrigt endte med at tage fluen forsigtigt uden at den satte krogen. Derudover havde han yderligere fisk til fluen.

     

Jeg selv lagde ud med at se fisk på træk en enkelt gang, det så ud til at der kom en tre stykker. Lidt senere skræmte jeg i hvert fald to fisk, den ene så stor ud, da den efterlod sig en hækbølge i en run ned af åen.

En af vores kendte standpladser gav ikke respons kl. 23.00 - sikkert fordi der fortsat er meget lyst, men da jeg prøvede pladsen igen kl. 01.00, så var den der. Den kom i første kast og knaldede på fluen, men fik ikke ordentlig fat. 

Dog fik den så meget fat at jeg ikke forventede at den ville angribe igen. Men i tredje kast kom den igen ud til fluen, dog uden at røre ved den. Så var det også slut.

Vi prøver igen i aften.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk09. juni - 2011
Bølger i åen og lige ved…
 
Min gode fiskekammerat Jan Erik testede atter åen i aftes.
 
Med 10 cm mere vand, efterfulgt af varme, det måtte være lig med at de første fisk trækker op - og det viste sig at være ganske rigtig.
 
Allerede efter 10 minutters fiskeri kom de første tre fisk bølgende op af åen, og efter yderligere kort tids fiskeri, så ”holdt jeg lige vejret” som Jan Erik selv udtrykte det, da en havørred skød ud fra brinken efter fluen - det blev dog ved forsøget - men alligevel.
 
Flere bølger af optrækkende fisk viste sig inden Jan Erik midt nat stoppe fiskeriet.
 
Sådan - så er vi trods alt i gang igen!
 
Kunne ikke være bedre timet. Vores fælles gode fiskekammerat Martin Toft lander i aften fra ”øen”, og vi skal fiske sammen i tre dage - mon ikke der bliver en havørred eller to til ”hardhitteren” fra Nibe - glæder mig i hvert fald til at fiske med ham igen.
 
Der kommer selvfølgelig nyt her fra fiskeriet i åen lige nu.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk
En ny sæson er lige om hjørnet

Her midt i det vilde laksefiskeri, såvel i Danmark, som i Norge med flere, så skal der fra min og fiskekammeraternes side ikke være tvivl om en ting - havørrederne i de danske vandløb, dem må og vil vi aldrig glemme.

Og netop nu er det tæt på at de Nordjyske vandløb får besøg af de første nystegne havørreder. Frasen er lig så gammel som jeg selv, når det gælder følgende: Grundlovsdag er der havørreder i åen! Ingen tvivl om at dette er rigtig - men ofte er det efter devisen: ”Som at finde en nål i høstakken”

Netop ”nålen i høstakken” har min gode fiskekammerat og ven Jan Erik afprøvet nogle sæsoner i træk - således også i år - og vi har begge været heldige at ”finde den”.  Jan Erik den 02. juni og jeg den 31. maj. Vi har ingen konkurrence internt - men vi konkurrer mod åen og tiden - en slags god tradition, der hvert år sender os af huse til åen tidligt - i år var det søndag den 29. maj.

      

Søndag den 29. maj lignede en efterårsdag med hensyn til vejrliget, det blæste voldsomt, det var køligt og det regnede en hel del - havørredvejr!!! - vil de fleste påråbe sig, kan ikke være mere enig, blot det havde været i september.

Vi tog alligevel turen. Det var befriende igen at lægge fluen ud over det lille vandløb. Lade den vandre hen over de mange standpladser vi kender - uden reaktion - men velvidende at der næste gang, eller næste gang igen, enten oplever en havørred tage fluen, eventuelt blot se den bule spændende bagved, eller se den skyde ud fra brinken, når fluen har affisket den - og i et voldsomt ryk spurte ned af åen.

Våde, men glade vendte vi snuden hjemad. Det var dejligt at komme i gang igen, snart vil der forhåbentlig komme et træk i fluen, efterfulgt at trækket i linen, når havørreden vender med fluen - uha, det bliver godt!

Sidste: Jan Erik tjekkede lige vandløbene igen her fredag den 03. juni - men det var det samme - ingen liv endnu. Men nu får vi en ændring i vejrliget her mandag med nedbør, så måske der er lagt op til fint fiskeri i den kommende uge - det må tiden vise…

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk