Materialer 2 - Moderne Laksefluer

Hår, Hackler/Nakker, Fjer, Reflekser/Flash, Cheeks og Kropsmateriale


Generelt om materialer:
Materialerne til fluebinding, ikke mindst hår, hackler og fjer, afgør langt hen af vejen om du er en god fluebinder - skal man da være det? Næh, ikke specielt, men at opnå flotte og velbundne fluer komme ikke kun af at være en habil fluebinder - men i høj grad fra materialerne.

Du kan være nok så god en fluebinder - teknisk set - men du kan ikke fremstille flotte og velbundne fluer af dårlige materialer. Her hjælper teknikken ikke alene.

Mon ikke jeg nu har sat en fed tyk streg under, at materialerne og udvælgelsen af dem, er et særdeles vigtigt område. Det har i hvert fald været hensigten. 

     

Man bør i videst mulig omfang selv vælge sine materialer, eller få en der ved noget om det, til at udvælge egnede materialer. Her er det i særklasse vigtigt at man udvælger sine hår - oftest polarræv - med stor omtanke. Her er det store problem farvningen af materialet, som på den forkerte måde kan ødelægger såvel hårmaterialerne som den videre fluebinding - men det kommer jeg nærmere ind på.

Også hackler og nakker bør vælges med omhu. Når man vil binde moderne laksefluer, er det en hel anden type hackler og nakker man skal gå efter, end hvis man vil binde almindelige havørredfluer til såvel åen som på kysten - men også det kommer jeg nærmere ind på.

Den type fjer der anvendes til de moderne laksefluer, bør man også skele lidt til, og igen opnå en god kvalitet og ikke mindst store størrelser - man kan lave små fluer af store fjer - ikke omvendt.

Den resterende del af materialerne er der ikke så meget at gå efter med hensyn til kvalitet og størrelse, dog lige med undtagelse af cheeks (Jungle Cock), her er det igen med at sikre sig en god nakke, men her spiller økonomien jo også ind - i øvrigt kan det undværes, men det er og bliver ikke det samme uden cheeks.

Jeg vil nu gennemgå de enkelte emner. Jeg vil prøve at forklare lidt omkring, hvad det er og hvordan det anvendes.


Hår:
Hår er nok et af de sværeste materialer at få en god kvalitet af. Det er svært at se gennem posen med polarræv, sølvræv, tanuki eller noget helt fjerde. Ved postordreindkøb kan det endog være meget svært, og ofte kan man ende op med nogle knap så heldige materialer.

Derfor er det godt at henvende sig ved den lokale grejforhandler og selv kigge varerne ud. En del grejhandlere er faktisk så serviceminded, at de tilbyder, at du med forsigtighed kan tage headcartet af og kigge ned i posen - det er en service, der vil noget.

Selv skal jeg ikke lægge skjul på, at jeg kun anvender materialer fra firmaet The Fly Co med Morten og Henrik Valeur i spidsen. Her er der tale om rigtig fine og solide materialer - her vil 98 ud af 100 poser med eksempelvis polarræv, være helt på toppen.

Selv bruger jeg næsten kun polarræv og sølvræv til mine moderne laksefluer, og for den sags skyld også mine havørredfluer. Det er for mig det helt rigtige materiale til vinger på denne type fluer.

       
 

Polarræv og sølvræv er hår, der er delt op i tre sektioner - de to af dem bruger vi ikke (og så alligevel, det skal jeg vende tilbage til). Hårenes tre sektioner er delt op i:
Underuld
De brugbare hår til vinger
Ubrugelige dækhår
Hvordan man behandler hårene og sorterer dem, kommer vi ind på i afsnittet omkring fluebinding.

         

Det man skal se efter og tjekke grundigt er, om man kan komme helt ned til roden i bundtet af polarræv eller sølvræv. Det må ikke være filtret og slet ikke sammenklistret af farvestoffer. Det er ofte en forkert behandling med farvning, der er skyld i at materialerne ikke kan anvendes.

Der er forskel på, at hårene er filtret og så underuld. Underuld er en del af dyret (polarræv eller sølvræv naturlige behåring). Men der er forskel på megen underuld og så noget der er sammenfiltret. Når man nu ved det, så er man ikke i tvivl.

Så skrev jeg jo, at der var to af tre typer hår der ikke var anvendelige - det er rigtig - de er ikke anvendelige med hensyn til at lave vinger på en moderne laksefluer eller havørredfluer.

Men underulden er ofte så fin, at den snildt kan anvendes som dubbing, såfremt man binder fluer, hvor kroppen er af uld - så derfor skal man ikke smide det væk, men gemme det til disse typer fluer.


Hackler/Nakker:
Hackler og nakker er absolut også et emne, hvor man skal være på vagt og se sig godt for. Mange af de nye nakker, for eksempel fra firmaet Keoughf, der nu er på markedet er særdeles egnet til netop binding af moderne laksefluer og havørredfluer.

Fluebinding ændrer sig hele tiden, og om ti år er det sikkert noget helt andet, der er i højsædet og dermed danner trend for fluerne. Jeg er dog af den mening at dette her koncept vil holde mindst de næste ti år og mindst lige så mange år derefter.

                   

Med ændringerne mener jeg, at de nakker og hackler vi for ti år siden søgte efter, var med det ønske at de faktisk ikke kunne blive små nok i hackler og fibre. Faktisk smed vi ofte nakker ud, hvor hele den øverste del var anvendt til fluebinding og den nederste del var nogle store og ubrugelige fjer.

Lige nu er det klart omvendt - hackler og nakker kan næsten ikke blive store nok. Jo større, jo bedre, for så egner de sig særdeles godt til de moderne laksefluer. Det er nemlig væsentlig at have store og lange fibre, mens stammen på fjeren er tyndest mulig.

                 

Vi kommer meget mere ind på dette under afsnittet omkring fluebinding. Men for at give en kort forståelse af ovennævnte og dermed en udvælgelse af materialerne, skal det kort beskrives her.

Se på billedet. Store hackler, med lange fibre og en tynd stamme, der ikke fylder på røret eller krogen - det er med til at du kan lave en flot flue og ikke mindst en god afslutning af fluen, uanset hvilke type hoved, der er tale om.

Derfor skal man lede efter nakker., hvor der er store hackler med tynde stammer, såfremt man vil binde moderne laksefluer. Binder man også andre typer fluer, kan man kombinere indkøbet af nakker. Og inden du smider de gamle nakker ud, så tjek lige, det er måske lige nøjagtigt de hackler du søger, der er tilbage...


Fjer:
Fjer til moderne laksefluer med levende vinger af hår? Jo, den er god nok, for fjer er meget andet end store flotte gåse- eller fasanfjer. Det er også fjer såsom perlehøne, grey mallard fra and, teal fjer fra and, brystfjer fra fasan, brystfjer fra guldfasan og fjer fra hejre (hejre-hackler).

     

Selv bruger sig oftest kun perlehøne, grey mallard fra and og brystfjer fra guldfasan. De dækker mit behov, uden dette skal lyde som devaluering af de øvrige nævnte fjer.

Jeg bruger som oftest disse fjer som afslutning på fluen. Det gør jeg fordi det er fjer med lange fibre, som ikke vil være placeret rigtig, hvis der så kommer et hackle med kortere fibre efterfølgende. Samtidig bruger jeg disse fjer til at danne et hackle, der giver fluen et speyhackle-agtigt skær over sig.


Reflekser/Flash:
Flash eller reflekser i vingen. Det skal der være i en moderne lakseflue, uanset størrelse af fluen, og om fluen bindes på rør eller krog. Men personlig hører jeg til en af dem, der holder af et behersket indhold af disse materialer.

     

Det er nok et af de materiale-emner, der findes flest forskellige udgaver af. Jeg skal ikke anbefale nogle flash- eller refleks-materialer frem for andre. Dog vil jeg anholde, at man vælger materialerne så de passer farvemæssigt til hårmaterialerne, som danner undervinger.


Cheeks:
Jungle Cock kan undværes - sådan står der i mange mønstre ud for Cheeks (kinder) i bindemønstret. Det er selvfølgelig fordi nogle mener, at det er lige meget og at det ikke ændrer på fluens fangstevner, da de fleste fluer ses nedefra (jeg er tilbøjelig til at give dem ret).

Andre har den mening, at det er for dyrt og det kan være svært at skaffe nakker fra Jungle Cock, der er opdrættet i fangenskab direkte til brug for fluebinding

     

Og så findes der dem ligesom undertegnede, der mener at de moderne laksefluer og havørredfluer, ikke kan undvære disse cheeks af Jungle Cock. Det er efter min mening med til at give fluen et ”look”, der ikke kan undværes og som giver større tro på fangster for lystfiskeren, fordi fluen ser ud som den skal. Men det er min mening.

Også her skal man kigge materialerne ud. Mange lader sig forblænde af store flotte fjer på Jungle Cock nakken. Det man skal kigge efter er mange små og usplittede fjer. Der skal en overordentlig stor flue til mange af de store Jungle Cock fjer, da proportionerne skal passe sammen - så kig dig godt omkring og tænk over hvor store fluer du binder.

På vores egen fasan herhjemme - det skal være kokken - er der nogle fine hvide halsfjer. Altså små fjer med hvide spot, som kan erstatte Jungle Cock. De er ikke rigtig i handelen, men kender du en jæger, så husk ham på at gemme dem, det er en billig og ok løsning.


Kropsmateriale:
Der findes lige som med flash og reflekser et utal af muligheder for kropsmaterialer. Selv har jeg jo stået i spidsen for videregivelsen af E. G. Michelsens gode ide om at bruge gavebånd. Intet er mere slidstærkt og hvad endnu mere vigtigt er, så holder det farven, når det kommer i vand.

Bruger man fægte floss af silke, så er det utrolig flot - det tåler bare ikke vand - så bliver farven en hel anden end den man antog den for at være. Eksempel gul bliver til grøn, grøn bliver til blå.

     

Et af de materialer jeg har brugt i mange år er Antrongarn. Det holder farven, men det skal lægges dobbelt (altså frem og tilbage på krogen), ellers kan det godt ændre sig lidt i farven og det giver tillige en kraftig krop. Det er ikke altid hensigtsmæssigt - men det er der råd for.

Rådet er Mini Flatbread fra Lagartun. Et fantastisk materiale, der også skal lægges dobbelt (altså frem og tilbage på krogen) for at dække helt - men med materialets tykkelse, er det ikke noget problem. Et materiale som jeg bruger meget ofte.


Finn Nielsen
KYSTFISKEREN

JSN Dome is designed by JoomlaShine.com