Laksefiskeriet generelt 2009 - del 4
Sæsonens laksefiskeri i Skandinavien i 2009 er i mange lystfiskeres tanker. Allerede nu er laksefiskeriet startet i Skotland - et sted som både Michael og Finn besøger her i 2009.
Den 01. juni starter årets spændende laksefiskeri i Norge og flere andre steder. Laksefiskeriet er et populært fiskeri blandt mange danske lystfiskere, der i de blot 13 uger det står på, valfarter til laksevandende, med håbet om en sølvblank laks for enden af linen. Mange kystfiskere er ligeledes grebet af laksefeberen, så derfor kan du også følge med i laksefiskeriet her på Lystfiskerliv, og hvem bedre end Michael Koch til at beskrive dette.
Vi forsøger at opdaterer laksefiskeriet i de forskellige elve igennem alle 13 uger og specielt i de uger hvor Michael og Finn her fra Lystfiskerliv er at finde i Gaula med gode fiskekammerater. Her vil vi forsøge at sende delvis live fra disse ture.
Har du selv en lakseoplevelse, et eller flere spørgsmål om laksefiskeri, en god flue eller to, så er du meget velkommen til at sende det til os på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. - vi glæder os til at høre fra dig
Redaktionen
Laksefiskeriet generelt - (del 13)
Søndag den 09. august (2009) - middag
Surna - uge 32
Det gode fiskeri fortsætter i Surnaelven, i hvert fald i den øvre del. Jeg kan ikke udtale mig om hvad der er landet/genudsat i hele elven i uge 32 (opgøres på tirsdag d 11/8), men på Øvre Sæter valdet er der i uge 32 landet/genudsat : 16 laks/svell.
De fleste i vægtklassen 3 til 4,5 kg, men også flere mellemlaks på 7-8 kg. Alle fisk er, som i uge 31, blanke med lus. Den lave vægtklasse for to-års fisk, 3 til 4,5 kg indikerer, at det er søskende til de små tynde svell vi har set i elven i de sidste par sæsoner. Desuden otte havørrede. Havørreden findes, men er meget vanskelig at lure i øjeblikket.
Jeg tror iøvrigt ikke, at der er mange vald i Norge af Sæters størrelse, der har fisket bedre de sidste to uger (29 laks). Men sådan er det med laksen, det er en vandrefisk og bedst som man tror det er gået helt i stå (som i juli), så dukker der fisk op.
Indtil nu er der landet/genudsat 65 laks og svell på Øvre Sæter. Det kan jo nå at blive en sæson over middel på Sæter og det er jo positivt. For hele elven er der juni-juli landet 2 tons laks/svell og august starter jo godt, så det er nok ikke forkert at skyde på et sæsonresultat på 2,5 tons. 5 tons er nok det Surna som middelsæson skal kunne give fra sig.
Vandstand er 1,30. (42m3). Vandtemperaturen er 9,2 grader.
mvh Nils Christensen
Laksefiskeriet generelt - (del 12)
Fredag den 07. august (2009) - aften
Surna - uge 31
Uge 30 begyndte som bekendt med en god flom, den første i sæsonen iøvrigt og den gav ikke mange fisk op over i første omgang. Kraftstationen lukkede ned for sin vandforsyning og det betød et hurtigt fald i vandstanden. Det stoppede sansynligvis opgangen en tid og der var ikke meget at hente, i hverfald ikke op over elven. Gudskelov kom der gang i fiskeriet igen og uge 30 sluttede med hæderlige 72 laks og svell.
Uge 31 fortsatte med godt fiskeri og i området omkring Øvre Sæter, blev der landet 18-20 laks. Mest nye blanke fisk mellem 2 og 5 kg, enkelte omkring 7-8 kg. Lidt fedtfinneklippede 1. vintersfisk er også taget. De har normalvægten 2 kg, så det er da godt at der kommer nogen af de må retur med sul på kroppen.Også pænt med havørred , selvom fangsten er gået lidt i stå. Vi må have regnvand i elven. 60 laks og svell blev landet i uge 31.
Indtil nu er fangsten ca 65 % af sidste års fangst. Det er ikke noget fantastisk lakseår (som i resten af Norge og Skotland med), men der er heller ikke mange fiskere til at udfordre laks og havørred og det skyldes nok de skrappe restriktioner, der så virker som tilsigtet. Hunlaksen er fredet fra 1.august og hvorfor man ikke i samme åndedrag har forbudt markfiske, må jeg forundres over. Vandstanden er fin 1.20 (1.10)og vandtemperaturen er 9 grader.
Sæsonen har, som de sidste mange år, været præget af Statkrafts meget effektive og hensynsløse drift. Pludselig hævning og sænkning af vandstand med 10-30 cm flere gange i døgnet, og som følge deraf strandet død yngel hver gang. Affødt af udsving på Europas elkraftbørser. Desuden natsænkninger der sætter enhver opgang i stå. Det er en medvirkende årsag til, at vi har de hårde restriktioner vi ser i dag, og at der ikke er mange laksefiskere ved Surnas bredder. Det er ikke kompensationudsætninger der redder Surna, det er en regulering af vandstanden der er ubetinget i harmoni med naturen.
mvh Nils Christensen
Laksefiskeriet generelt - (del 11)
Fredag den 07. august (2009) - aften
Gaula - uge 32
Det er igen sommervejr over Gaula, men elven bevæger sig dog lidt op og ned på en fornuftig vandstand. Den kendte grilse størrelse på 2 til 2,5 kg, er også begyndt at dukke op i hyppigere antal sammen med de mindre mellemlaks på 4 til 5,5 kg, så nu begynder Gaula at ligne sig selv igen, selvom der ikke landes laks i hysteriske mængder.
Det ser ligeledes ud til at regnen kan vende tilbage i weekenden og et nyt fiskevejr glider ned over Gaula. Det bliver endnu en spændende afrunding på årets laksesæson. Utroligt som tiden går stærkt, der er kun små fire uger tilbage til at opleve både skuffelse og glæde over vore mægtige Salmo Salar i det Norske.
Michael Koch
LYSTFISKERLIV
Laksefiskeriet generelt - (del 10)
Mandag den 03. august (2009) - aften
Rystende og velbekomme...
Klippet fra norsk tv er lidt langt - men det gør det jo ikke mindre interessant (hvis man kan bruge det ord???)
Følg dette link - http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/476178
Finn Nielsen
LYSTFISKERLIV
Laksefiskeriet generelt - (del 09)
Onsdag den 28. juli (2009) - eftermiddag
Gaula uge 31
Endelig ser det ud til at der kommet lidt skred i mellem-og smålaksen. Der fanges i øjeblikket pænt med laks fra 2 til 7 kg, især på den midterste del af elven. Det tyder på at laksene kommer i lange ryk og altså i øjeblikket stopper fra Krogstad til Rognes. Det bliver spændende at høre hvornår de første nye laks ses i den øvre del.
Dejligt at notere en del fisk fra 3 til 6 kg, men der er stadig ikke mange rigtige grilse-størrelser på ca 2 til 2,5 kg.
Michael Koch
LYSTFISKERLIV
Laksefiskeriet generelt - (del 08)
Tirsdag den 28. juli (2009) - eftermiddag
Gaula uge 30
En tredje mindre flom er for nuværende igang på Gaula, - og dog ser man stadig ikke nogle ryk af fisk. Meldingerne er stadig sparsomme, og der undres nu for alvor over hvor laksene bliver af i år. Ekstensivt garnfiskeri, forsinket opgang eller ikke flere laks?????
Hvis ikke laksene snart viser sig i større antal, bliver hunlaksene garanteret fredet fra begyndelsen af august, hvilket også burde være det eneste rigtige.
Vi holder vejret lidt endnu, og føler med de fortvivlede laksefiskere, der ellers befinder sig under perfekte forhold.
Michael Koch
LYSTFISKERLIV
Jeg er i øvrigt glad for at Finn i mit forrige indlæg lige lavede en notits til Kalle Mærks indlæg (afsnit 5) vedrørende fredning af hunlaksene i Orkla. Jeg synes I bør læse hele Kalles indlæg igen og måske tænke over, om vi som laksefiskere gør en stor nok indsats for at hjælpe de "få" Nordmænd der gerne tager et initiativ til at forbedre/redde den nordatlantiske laksestamme.
Min drøm er, at vi alle blev borte fra Norge i et år eller to, således at DN virkelig kan forstå, at uden laks - ingen indtægter ude i de små samfund langs elvene. Gauladalen ville hurtigt blive en kulisse fra en dårlig film!
Hvis man iøvrigt vil følge med i hvordan der fiskes og fanges rundt om i Norge, kan man checke denne hjemmeside www.scanatura.no der viser fangstrapporter fra ALLE elve.
Michael Koch
LYSTFISKERLIV
Laksefiskeriet generelt - (del 07)
Mandag den 27. juli (2009) - aften
Surna Elv - uge 30
Knap nok havde undertegnede forladt Surnaelven efter 14 dages ørkenvandring, før uge 30 begyndte meget optimistisk med et kraftigt regnvejr. Surna steg med knap en meter. Det vil sige fra ca 20m3 til 130m3 pr sekund.
Det har altid været en drømmesituation for en laksefisker ved Surna. Jeg har ikke set statistikken for hele elven, men jeg tør godt konkludere, fra de vald jeg kender til, at der ikke blev landet mange laks i den flom. Det var nok ikke helt uventet. Men der kan smyge sig laks op der kan forbedre resultatet. Der er nemlig stadig en fantastisk fin vandstand (1,30) og farve på elven.Temperaturen er på 8,7 grader.
Det er også så småt tid for optræk af den lidt større havørred, 2-5 kg, og opgangsforholdene er ideelle for den nu. Nætterne bliver hurtigt mørkere nu fremover og bedre egnet til fiskeri efter den sky ørred. Indtil nu har der ikke manglet havørred i elven, ikke på øvre stræk ihvertfald.
Der er ingen tvivl om at hunlaksen bliver fredet i august; restriktionerne i Surnaelv er i forvejen meget skrappe, så der er forhåbentlig ikke behov for yderligere begrænsninger. Heller ikke stop for fisket.
Midt firserne og midt halvfemsene var bunden i en 10-12 års cyklus og det er måske det vi oplever igen. Vi må krydse fingre for der kommer fart i opgangen i næste uge, for ellers bliver det et meget magert julifiske på laksen i år i Surna.
mvh
Nils Christensen
Laksefiskeriet generelt - (del 06)
Mandag den 27. juli (2009) - eftermiddag
Gaula uge 30 og svar på spørgsmål
Endnu en flom løb over Gaula i denne weekend, dog ikke en af de store, men ca 300 kubikmeter i sekundet, nåede Gaulfossen op på.
Vi havde forventet at høre om enorme fangster ovenpå den sidste rigtige store flom, og så igen med denne flom, - men ak, Gaula rykker ikke det store på fangststatistikken. Der bliver taget en del "meget små" grilse på ca 1 til 1,2 kg i den nedre del, hvilket i sig selv er noget foruroligende.
Hverken den nedre eller øvre del af elven viste de store fangster i sidste halvdel af sidste uge, og det må siges at være noget bekymrende. Forholdende er perfekte med godt vand, fine temperatur og fiskevejr med skyer og sydlige vinde. Hvor er mellemlaksene i år ??????
I Orkla har man allerede taget konsekvensen og fredet Hunlaksene fra den første august og sæsonen ud, kommer denne beslutning også til Gaula??? (læs herunder i del 05).
Måske, men også kun måske, - kommer der ligesom i 2007 et godt optræk i august. I både 2005 og 2007 var der en pæn opgang af blanke mellemlaks i Gaula i august, - er vi ved at vende tilbage til 80-erne, hvor opgang i august var almindeligt??? Det skal vise sig, når vi igen besøger Gaula i august.
Flere fiskere er iovrigt ved at interesere sig mere for de tidlige og sene uger, siden sommervejret har drillet gevaldigt de seneste år. De seneste 8-10 år har sidste uge af juni og det meste af juli ligget badet i hoj sol, ulidelig varme og næsten ingen vand i Gaula, hvorimod de første tre uger af juni og de sidste uger i august, har haft fiskevejr.
Ola fra Finland skriver til mig;
Hej Michael, Jag har de senaste to sesongerne fisket lite som du tipsat om, i juni, innan St Hans och i slutet av sesongen i augusti. Det har varit kempeturer med flere laks på land.
I fjol fiskade jag uge 35 för första gången. Vi hade trögt fiske innan flommen (fick en liten farvet grilse, tappade en mega stor farvet...) men sedan lossade det rejält. Däremot fick vi ingen blank fisk. Vi så lite grilse som kom helt i skymningen, men problemet var att skymningen var så kort, kun 20 minuter. Man fick inte många chanser.
När jag läser "Kochs Klumme" ser jag att du både sett och tatt blank fisk på dina uge 35 turer. Vad är ditt intryck? Är det vanligt eller sällsynt med blank fisk sent i sesongen?
Mvh Ola
Og til Ola´s spørgsmål om blanke laks i August, så er det absolut ikke usædvanligt at der kommer blanke laks, men klart ikke i de store mængder. Vi har faktisk flere gange fanget lettere farvede laks med lus på, men da også helt lynblanke mellemlaks.
De fleste vil selvom de er nyopsteget med lus have lidt farve sidst i august, men lynblanke grilse er der hvert eneste år i august. Optrækket og hastigheden bestemmes alene af vandstand og temperaturer, samt lyset. Dagene i august er væsentlig kortere og da laks ikke trækker i mørke, bliver vandringerne også kortere, så en mindre flom trækker ikke laksene rigtigt langt op på kort tid som midt på sommeren.
Lufttemperaturen kan også blive rigtig lav i august og det er ikke usædvanligt med nattefrost, dette køler vandet hurtigt ned og nedsætter også laksenes tempo. Det vil derfor være naturligt at se flest blanke fisk på de nedre dele af elven, og mere farvede fisk i den øvre del af elven.
Det bedste held er at få et par gode vandstigninger i de midterste to uger af august, da laksene i august ofte bruger en uge på at komme højt op i elven, akkurat som i de tidlige uger af sæsonen.
Sluttelig, ja skumringen er kort, men derimod også uhyre hektisk hvor alt kan ske. Derfor må den heller aldrig misses, da man let kan misse sit livs fisk.
Sidste år tog eksempelvis tre fisk på de nævnte 20 minutter, hvorefter alt gik dødt. For nogle år siden oplevede jeg sammen med Anders Moltke og Mads Rønnau at have kontakt til ikke mindre end 10-12 laks på blot 45 minutter i netop skumringstimen. De huggede på alt fra Hitch, Poppers, traditionel flue og Sunrays! Flere af disse fisk var farvede laks med lus på!!!
Jeg tror personligt på at der må og vil komme et optræk af mellemlaks i Gaula i denne august, da der virkeligt mangler mange mellemlaks i opgangen indtil videre.
Michael Koch
LYSTFISKERLIV
Laksefiskeriet generelt - (del 05)
Fredag den 24. juli (2009) - aften
Orkla innfører fredning av hunnlaks i august!
Hei igjen! - Og beklager maset, men som vi lovte for et par dager siden så skulle vi komme tilbake med nytt fra "midtsesongmøtet" der årets fiskesesong så langt sto på dagsorden.
Styret i Orkla Fellesforvaltning, representanter fra dalførets tre jeger og fiskerforeninger, fra kommunene og leder for Fagrådet for Orkla vedtok i går kveld å frede all hunnlaks i Orkla fra og med 1. august til sesongens slutt. Dette for å sikre at Orkla skal være i stand til å nå gytebestandsmålet (GBM) også i år. GBM ble nådd med et nødrop i fjor, og etter vår mening bør dette være et minimumsmål.
Vi siterer her hva Orkla Felleforvalting har skrevet på www.orklaguide.com i går kveld etter møtet:
Onsdag 22.07.09 ble det for andre gang i Orkla avholdt midtsesongmøte trukket opp etter Direktoratet for naturforvaltnings retningslinjer for regulering av fisket etter anadrome laksefisk for perioden 2008 - 2012. Her kreves det at alle nasjonale laksevassdrag avholder midtsesongmøte for å evaluere sesongen med tanke på om gytebestandsmålet(GBM) oppnås.
I tillegg til styret i Orkla Fellesforvaltning deltok de tre jeger- og fiskerforeningene i Orkla, representant fra kommunene og Fagrådsleder på møtet.
Sesongen 2009 starta meget bra med gode fangster av feit og fin storlaks. Etter Sankthans har fiske blitt svært så labert. Storlaksen kom i slutten av mai og starten på juni. Årsaken til at det i år er mer storlaks i elva skyldes nok i hovedsak den utsatte oppstarten av kilenotfiske. Så fort nøtene kom i sjøen stoppet det gode fiske.
Så langt har det ikke kommet noe større mengder verken av mellomlaks eller smålaks. Rapporter fra sjøen gir ingen forhåpninger om noe snarlig bedring, da det de siste to ukene er blitt fanget svært få fisk i merkenota. Det er få tegn til smålaksen, både i elv og sjø. De få som er tatt er rundt kiloen eller tett oppunder 3 kilo.
Trolig er dette to årsklasser, ensjøvinter og tosjøvinter. Med det stadig økende forbehovet til en voksende oppdrettsnæring ser det ut som om det ikke blir igjen nok mat i havet til villfisken. Stor dødelighet blant sjøfugl tyder også på dette.
Positivt for GBM:
- Over 700 flere over Bjørsetdammen enn i fjor på samme tid.
- Redusert beskatning.
- Totalt er det aldri blitt merket så mange i merkenota i Mølnbukta
- Storlaksen er i god kondisjon.
- Ca 10 % av fisken gjenutsettes
Negativt for GBM:
- Lite fangster i hele elva, som tyder på at det går lite nye fisk opp
- Få tegn til mellomlaks og smålaksen
- Endrede forhold kan gi økt beskatning
Basert på informasjon fra innsig, oppgang og fangst har man også i år muligheten til å oppnå gytebestandsmålet, takket være den utsatte starten på kilenotfiske, stramme døgn-/ sesongkvoter i elva og dårlige fiskeforhold som har gitt redusert beskatning.
For å være føre-var vedtok styret i Orkla Fellesforvaltning at man også i år freder hunnlaksen fra og med 1. august og at alle innretter sitt fiske deretter. Hvordan man gjør det er beskrevet i Norske Lakseelver og NJFF sin brosjyre: Gjenutsetting av fisk.
Sitat slutt!
Det er godt å se at de som forvalter laksen på lokalt nivå utviser evne til å tenke langsiktig. Med tanke på de trusler laksen blir utsatt for (bl.a. fra den stadig økende antall fjøslaks i oppdrettsmærene), så er det helt tvingende nødvendig at man tar tak det er mulig. Nå får vi bare håpe (selv om det kanskje kan sidestilles med å tro på julenissen) at også myndighetene begynner å ta grep som monner. Utsatt start på kilenot og krokgarnfisket er en sped begynnelse, men langt fra nok. Det må langt hardere lut til før den negative trenden kan snus.
En kommentar til slutt når det gjelder en av de positive faktorene som er vektlagt for GBM. Det gjelder antall merkede laks i merkenota i Mølnbukt, som aldri før har vært så høyt. Her er det vel verdt å ha følgende i mente:
Det har ikke vært andre nøter i sjøen i den største delen av den tiden forskningsnota fisket best. Dette bør kunne antas å gi en positiv effekt i form av større fangster i den ene nota som faktisk fisker i den utvidede fredingsperioden. I de siste to ukene har fangstene vært labre, og kilenotfisket utenfor Trondheimsfjorden startet ikke før 4. juli! Ser vi en liten sammenheng her?
Bl.a. med bakgrunn i punktet foran samt det faktum at også vær- og strømforholdene kan ha vært optimale for forskningsnota i Mølnbukt, så stiller vi oss svært skeptiske til at fangstene herfra skal tas til inntekt for at innsiget av laks inn i Trondheimsfjorden er godt. Vi håper og tror at NINA og DN selvsagt er klare over dette, og at det kun er kilenotgeneralen, Arne Jørrestol, som for øvrig røkter forskningsnota i Mølnbukt på oppdrag for NINA (aner vi en mulig interessekonflikt her, og har noen hørt snakk om div. bukker og havresekker?), som antyder at innsiget av laks har vært meget godt.
Det bør også være en tankevekker å se hvor effektivt en slik not kan fiske! Kun en kilenot er i stand til å ta ca 850 laks i løpet av 1,5 måned. Legger vi dagens gjennomsnittsvekt for Orkla til grunn - 6,73 kg - gir dette en samlet fangst på vel 5 700 kg!!! Hva da om vi fortsatt hadde hatt 120 nøter i fjorden, og at disse hadde vært i sving med fisket fra 1. juni? Ingen bør vel da være i tvil om annet enn selv om resten av nøtene bare hadde fanget 25 % av nota i Mølnbukt så blir dette er svært stort antall laks! 850 stk x 120 x 0,5 = 51 000 stk! D.v.s. grovt regnet 10 ganger fangsten i Orkla i et gjennomsnittlig år.
Som en konklusjon tillater vi oss å si at uten DNs vedtak om å utsette kilenotstarten de to siste årene, og ErTs oppleieordning av kilenøter de siste 5 årene, så kunne vi skutt en stor hvit pil etter å ha vært i nærheten av å ha oppnådd GBM de siste årene. Og hadde så vært tilfelle er vi ikke i tvil om at restriksjonene på fisket i elvene hadde vært enda hardere.
Vi avslutter med å si at Orklaguiden AS støtter vedtaket om fredning av hunnlaks i Orkla fullt ut, og håper at alle våre venner som gjester Orkla gjør det samme. Vi håper også at DN står på videre, og sørger for at kilenot snart kun kan observeres på museum i en oversikt over historiske fangst- og utryddelsesmetoder.
Skitt fiske videre.
Med vennlig hilsen
Karl O. Mærk
Orklaguiden AS
Via Michael Koch
LYSTFISKERLIV
Laksefiskeriet generelt - (del 04)
Torsdag den 23. juli (2009) - aften
Surna uge 28-29
Umådelig ringe fiskeri i Surna. Kun 60-70 laks landet på disse to ellers notorisk gode uger. Selvom fiskeforholdene ikke har været ideelle, er fakta at der ganske enkelt ikke er laks nok i elven i år. Som det var tilfældet sidste år er der mangel på svell og måske som følge deraf ser vi manglen på mellemlaks i år.
Men havørred er der til gengæld. Nydelige fisk mellem 1 og 2 kg og ganske mange. Meget selektive i deres fødevalg og dygtige fightere i strømmen.
I skrivende stund (20/7) stiger elven kraftigt og resten af denne uge vil fiskerne have de bedste forhold der kan tænkes i Surna. Så hvis der findes fisk derude i fjorden,så er det nu i uge 30, at vi skal se dem i elven og nogen af dem på diverse hyttevægge. Vi har da lov at håbe.
(a fool's hope maybe)
mvh Nils Christensen
Laksefiskeriet generelt - (del 03)
Onsdag den 22. juli (2009) - eftermiddag
Gaula uge 30
Gaula toppede sin vandføring på 927 kubikmeter pr sekund i går tirsdag den 21 juli og er i dag allerede droppet til 240 kubikmeter pr sekund, det er fuldstændigt vanvittige ændringer på blot ca 1,5 døgn.
For de der aldrig har set dette, så er der tale om en forskel på over to meter lodrette vandmasser, eller en forskel på næsten 700 kubikmeter i sekundet, eller ca 60 millioner kubikmeter vand, som er løbet ud i fjorden på bare 24 timer (og dette er blot forskellen), eller tilsvarende en sø på tre hektarer og en gennemsnitsdybde på over to meter!!!
Det er så vanvittigt og helt uvirkeligt at være vidne til, og jeg husker tydeligt den første gang at vort hold oplevede sådan en sommerflom. Vi troede aldrig at vi skulle komme til at fiske igen, og dog blev det een af de bedste fiskeuger vi nogensinde har oplevet.
Med 240 kubikmeter pr sekund og stadig faldende, må dette absolut give godt fiskeri. Flommen trækker ikke alene nye fisk op, men de "gamle" fisk er flyttet godt og grundigt rundt i elven, og skal nu til at strides og standpladserne igen.
Dette alene giver megen uro, og fiskene kommer absolut i hughumør. De nye laks vil vælte henover de gamle laks, som ikke finder sig i hvad som helst, og dette vil resultere i, at man vil se mange laks springe og slå i overfladen.
Man må dog regne med, at de laks som "er sent på den", har meget travlt og stryger hurtigt op ad elven, hvilket kan resultere i et formidabelt fiskeri i den øvre halvdel af elven, samt i tidevandszonerne nederst i elven.
De næste dage vil blive helt fantastiske og det bliver spændende at følge med i.
Good luck, til de der skal fiske i uge 31 og 32, bare det var mig !
Michael Koch
LYSTFISKERLIV
Laksefiskeriet generelt - (del 02)
Tirsdag den 21. juli (2009) - aften
Orkla uge 30
Heisann!
Her kommer en kort liten hilsen fra Orkla. Som sikkert de fleste har fått med seg, så regner det her oppe. Og det er bra! Elva stiger nå raskt, og det er vanskelig å si eksakt når den vil kuliminere, men i løpet av kommende døgn har den nok nådd toppen og startet nedgangen. Da blir det riktig spennende å se hva som skjer i dagene og ukene som kommer. Hvis ikke dette flytter laks, både fra fjorden og internt i elva, da tyder det på at noe er galt.
Så langt har sesongen vært OK, men de siste ukene har det vært ganske så tregt fiske stort sett over hele elva. Den totale registrert fangsten så langt ligger ca. 100 fisk lavere enn på samme tid i fjor. Fortsatt er det stor fisk som fanges og gjennomsnittsvekten er høy, tett oppunder 7 kg. Mellomlaks og smålaks finnes fortsatt kun i (alt for?) små mengder.
Meldinger fra forskningsnota ute på Mølnbukt antyder et brukbart innsig av fisk, og mer enn 850 laks skal være målt og merket. Hvor vidt dette tallet er hundre prosent pålitelig, se det kan vi ikke si med sikkerhet, men vi håper det. I fjor merket de totalt ca. 650 fisk der ute, og det endte jo tross alt opp med en hederlig sesong. Man må imidlertid huske på at forskningsnota kan ha fisket optimalt i år grunnet gode forhold, og å bruke den som en indikasjon på det totale innsiget av laks inn i Trondheimsfjorden kan være farlig.
Videre er oppgangen over telleren på Bjørsetdammen bedre enn fjorårets resultat på samme tid. Telleren er for øvrig sjekket og kalibrert ved hjelp av videokamera, så de resultatene som fremkommer anses å være korrekte. Og bare så det er sagt; telleren registrerer fisk som går begge veier. Brutto oppvandret antall fisk blir fratrukket brutto nedvandret fisk, slik at tallene som fremkommer til en hver tid er det antall fisk som befinner seg netto oppstrøms Bjørset.
I morgen kveld avvikles møte der sesongen så langt skal evalueres, og evt. tiltak iverksettes for å nå gytebestandsmålet (GBM) som er satt for vassdraget. For Orklas del er det snakk om at det totale antall gytende hunnfisk, med en gjennomsnittsvekt på ca. 6 kg, skal være minimum 3150 stk. Med bakgrunn i sesongen så langt (fangster, oppgang, gjenutsetting, m.m.) tyder det på at det vil være lurt å frede hunnfisken i august også i år for å nå dette målet.
Det som naturligvis er vanskelig nå er å vite hva vil skje fremover i ukene og månedene som kommer. Når nå Snåsamannen har trukket seg tilbake (tror for øvrig ikke han har vært brukt innenfor lakseforvaltning så langt, selv om man kanskje kunne hatt lyst til å antyde at noe slikt har foregått), så vil det være lurt å være føre var. Fisket så langt har tross alt ikke gitt indikasjoner på at vi har mye fribord å gå på når det gjelder å sikre nok gytende hunner i elva kommende høst. Og alle bør vel være enige i at det er bedre å bomme, og kjøre med litt stramme tøyler, med det resultat at man overskrider GBM, enn å ende opp med et dundrende underskudd i forhold til GBM.
Vi lover å komme raskt tilbake med oppdatering om hva som blir vedtatt på morgendagens møte så snart vi vet hva resultatet blir.
Vi ønsker deg med dette en fortatt god sommer, og skitt fiske videre i 2009.07.21
Med vennlig og regnfull hilsen
Karl O. Mærk
Orklaguiden AS
Via Michael Koch
LYSTFISKERLIV
Laksefiskeriet generelt - (del 01)
Tirsdag den 21. juli (2009) - eftermiddag
Gaula uge 30
Med en stigning fra ca. 50 til 914 kubik i sekundet, må det vist siges at være superflom i Gaula. Vi skal meget langt tilbage for at se så stor en regnflom i Gaula (jeg mener at 1997 var den sidste så store regnflom) og nu må de laks der går rundt og gemmer sig i fjorden da blive lokket op i elven.
Gaula har generelt været "lidt slap" i betrækket i de seneste to til tre uger og fangsterne har været yderst sparsomme hvor hovedparten af laksene har været "gamle" letfarvede laks. Det blir spændende at se hvordan sidst på ugen og næste uge kaster nye fisk af sig.
Michael Koch
LYSTFISKERLIV
2009 blackwater storåen futurefly fisk canada outdoor 2008 danske over gaula newsletter columbia river varde havørreder flue 2011 august british havørred laksefiskeri skotland fiskeri 2012 generelt steelhead lodge skjern 2010 moderne laks første salmon volume laksefluer karup karlsen mere fluer laksen fluebinder 2015 norge flies 2014 drømmen laksefiskeriet fishing godt JoelLipman.Com