Gaula - Molin Vald - Laksen tager på hitchet flue

Vi har fuld video af mit hitch-hug - Det er en fed sekvens, hvor Laksen er oppe at slå tre gange inden den tager fjerde gang

Klik her for video

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk


Laksefiskeriet generelt Norge 2010 - del 5

Sæsonens laksefiskeri i Skandinavien i 2010 er i mange lystfiskeres tanker. Allerede nu er laksefiskeriet startet i Skotland.

Den 01. juni starter årets spændende laksefiskeri i Norge og flere andre steder. Laksefiskeriet er et populært fiskeri blandt mange danske lystfiskere, der i de blot 13 uger det står på, valfarter til laksevandende, med håbet om en sølvblank laks for enden af linen. Mange kystfiskere er ligeledes grebet af laksefeberen, så derfor kan du også følge med i laksefiskeriet her på Lystfisker-liv.dk, og hvem bedre end Michael Koch til at beskrive dette.

Vi forsøger at opdaterer laksefiskeriet i de forskellige elve igennem alle 13 uger og specielt i de uger hvor Michael og Finn her fra Lystfisker-liv.dk, er at finde i Gaula med gode fiskekammerater. Her vil vi forsøge at sende delvis live fra disse ture.
 
RedaktionenLaksefiskeriet generelt - (del 14)
Fredag den 27. august (2010) - middag

Lusede laks - desværre for meget!

Michael Koch med følge er oppe og lukke af i Gaula. Sæsonen 2010 slutter på tirsdag den 31. august.

Det er sparsomme meldinger, men det skal nok komme meget godt tilbage, med en kraftigt afslutning fra Michael - det ved jeg!

Meldingerne er følgende og foto er via mobiltelefon:

      

”Ole Holm 11 kg og Koch tre kg med lus, taget på hitch - vi ser kun få fisk!” Desværre alt for mange lus.

      

”Det var så nummer to, ca. syv kilo med lus på”

”De fisker særdeles godt i Surna”

Hilsen og via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Begge Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 13)
Mandag den 23. august (2010) - middag

Regn over Gaul-dalen

Så kom regnen, dog moderat, men nok til at sætte gang i fiskene.

I Gaula er elven steget fra 9 til 27 kubik i sekundet Gaulfossen her over weekenden og temperaturen faldet til ca. 14-15 grader. Dette ligner kanonforhold til årets sidste fiskeuge.

Vore venner i øvre Gaula ser fisk og har taget et par mindre laks - igen på Hitch.

Eggafossen stiger langsomt, da vandet falder fortrinsvis over Budal og Soknadal, og dermed bliver de lidt snydt i øvre Gaula,- indtil videre.
 
I Surna er vandet steget ca. 15 cm og der er mange fisk, både gamle og nye blanke fisk i alle størrelser.


Værste vildlaks-sæson i Norge nogensinde:
2009 blev den dårligste sæson for Norges vildtlaks nogensinde.

Norges fiskere fik kun 151.000 vilde laks på krogen sidste år. Det er det laveste antal nogensinde og 40.000 færre end 1997, som ellers har været det dårligste år hidtil. Det skriver den norske avis Nationen.

Læs mere på: 


Lås døren gennem Østerdalen:
Trailer kjørte på bjørn i Østerdalen - 

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 12)
Fredag den 20. august (2010) - middag

REGN OVER RØROS!
 
Sjovt nok så er det titlen på den bog jeg aldrig fik skrevet, men det kan jo nåes endnu.
 
Regnen er endelig startet så småt over gauldalen og tilstødende fjelde, og det ligner en fantastisk afrunding på årets laksesæson i Gaula. Rapporter om mange fisk på elven og udsigter til nyt frisk vand, kan få årets sidste fiskeuge til at ende i et brag af et laaangt udløb. Især tirsdag ser ud til at skulle "fugte" myren på fjeldet godt og grundigt, - håber ikke vejrprofeterne tager fejl denne gang!
 
Knæk og bræk til de der lige nu sidder i bilen, på færgen eller andre transportmidler, på vej til at opfylde deres laksedrømme.
 
Og jeg, jeg smutter en tur i åen i aften, der er nemlig "basser i bækken".
 
God weekend!
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 11)
Torsdag den 19. august (2010) - middag

Gaula - Ni kubik i Gaulfossen!!!

Holdet på vort vald, er på trods af en ellers generel positiv indstilling, ikke helt så positive med det lave og varme vand, og det er der ikke noget at sige. På de hele 2 x 800 meter, er der nemlig blot to fiskepladser tilbage, hvor laksen kan stå og en flue drive en bette smule. Det på trods, så ser de ikke så få laks på de to pladser.

Jeg talte med gutterne igår og gav et par tip der måske ville kunne virke i det lave vand, og her til morgen lå der så en dejlig sms på mobilen som lød ; "Hej Michael, tak for de gode råd, jeg fiskede som du sagde med en meget let dresset sunray og fik en 3 kg laks" Med venlig hilsen Søren. 

Og dette i kun ni kubikmeter pr. sekund i Gaulfossen!!!
 
Rådet som Søren og de andre fik var; brug gerne meget tyndt dressede fluer a la sunray i mindre format. ca. fem til otte cm lange. Fisk disse fluer superhurtigt henover strømmene og helt op mod de brusende sten, hvor laksene oftest står i lavt og varmt. Kast ikke for mange kast men hold ofte pauser på 10-20 min og prøv så igen. 

Alternativt - fisk opstrøms med de tynde fluer lige i hovedet på laksene og tag linen hjem i supertempo. Sidste løsning kan være en kort rørflue på 1,5 til 3 cm fisket som hitch. Jeg laver hullet midt på røret, således at fluen laver et større V på overfladen. Rørfluen til Hitch skal ligeledes være tyndt dresset.
 
Husk det er nemt at ødelægge sit fiskeri ved at sønderkaste på standpladserne, brug hellere kun tre til fem kast og hold pause. Skift til en anden plads og gå tilbage og prøv igen. Laksene er uhyre lette at skræmme i det lave og varme vand.
 
En let dresset Sunray type kan være:
  • 2-3 mm klar plastrør ca 3-4 cm langt
  • 15-20 stk gedehår ca 5 til 8 cm lange
  • 1 stk flash i enten blå ell grøn.
  • Lille trekrog uden modhage str 12/14
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 10)
Onsdag den 18. august (2010) - middag

Gaula - tør som en tvebak!

Uge 32 var en forrygende uge på Gaula over det meste af elven. Ikke dermed sagt at alle fangede laks, men de SÅ garanteret en del laks. En vandstgining i uge 31 havde lokket mange fine blanke laks op i elven og disse spredte sig lynsnart over hele elven både til visuel fornøjelse og til bøjede fluestænger som resultat.
 
Det er rigtigt mange år siden vi sidst har oplevet sådan en opgang i august og især med så mange blankfisk. Vi så fisk i alle størrelser inklusive rigtigt store blanklaks på 8-10 kg, men mange omkring to til fem kg. Vort hold var rimeligt heldige og fik otte laks og en enkelt havørred i uge 32. 

Alle laks var blanke og enkelte endog med lus, så det var et godt august resulatat på vort vald der ellers oftest er præget af farvede standfisk i august. Faktisk fangede vi ikke en eneste farvet laks, hvilket er ret usædvanligt. 

Til gengæld kunne vi ikke få de mindre en til to kilos grilse til at hugge, de havde simpelthen for travlt og spurtede bare ret forbi og opover elven og endog langt op i elven i et træk. Meldinger opover hele elven til helt op i Haltdalen var gode og der blev fanget rigtigt godt i øvre Singsås, heroppe var fangsterne dog præget af de mange mindre grilse.
 
Elven faldt dog ret hurtigt og allerede om onsdagen gik dampen lidt af Gaula igen. Torsdag og fredag var det nærmest dødt selvom der stadig var mange laks på elven, men lavt og 17-18 grader varmt vand gjorde laksene "besværlige".
 
Gaule er i skrivende stund "tør som en tvebak" og med kun 10 kubik isekundet i Gaulfossen og 20 grader varmt vand, er det en virkelig udfordring at få laks til fluen. Det forlyder at der endnu står mange nye laks på de nedre vald og venter på en vandstigning. Jeg føler dybt med de laksefiskere der sidder og lider i solen, og venter på vand nok til at kunne få selv en vinprop til at flyde.
 
Til info, så er der både vand og laks i både Orkla, Surna og Driva. og ej at forglemme de store havørreder i både Surna og Driva.
 
Jeg håber at vejrguderne vil forbarme sig over Gauldalen og sende nogle heftige sommerdråber ned over fjeldsiderne meget snart.
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 09)
Lørdag den 14. august (2010) - morgen

Fortsat - ingen vand i Singsås!!!

Hej Finn - vi slutter turen her til morgen. Det blev ikke til laks denne gang. Vi har nydt stedet og turen. Vi hitchede hele dagen i går, det er man nød til når vandstanden er så lav, vi ramte til slut en vandstand på KUN tre kubik pr. sekund. 

Mvh
Kenneth Jensen
BornholmLaksefiskeriet generelt - (del 08)
Torsdag den 12. august (2010) - aften

Godt fiskeri på Kulmo ved Kenny - og nu nordenvind

Hos Kenny Frost har de haft en fin start først på ugen, med fine fisk, hvor af de seks af dem er fanget på hitch.

      
                            Laksen taget på hitch, er fra dagen før

Som om det ikke er svært nok: Høj sol, lavere og varmere vand, så er der nu også nordenvind. Der er fisk, men de tager absolut intet.

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 07)
Torsdag den 12. august (2010) - aften

Ingen vand i Singsås!!!

Hej Finn - her nyder vi naturen og det skønne vejr. Vi fanger ikke noget, men det er jo også en bi-ting. 

Vi hører at Michael har fået nogen rigtig gode fisk nedstrøms Gaulfossen. Vi har nu mikro max vandstand i Singsås - fem kubik pr. sekund.

Sidste nyt: vi har lige hørt hjemmefra, at vi har overdrevet - der er nu kun fire kubik pr. sekund. Ja, det er jo helt til grin, godt vi har whisky, bål og pølser.

Mvh
Kenneth Jensen
Bornholm

Hej Kenneth - godt i holder humøret højt, jeg kan hører i hygger lige som os - whisky, bål og pølser - bare fedt!!!

Jeg kan også høre at vandstanden i Singsås nu er så lav, at det ifølge lodsejeren plejer at udløse den situation, at man går over elven og på kaffebesøg ved hinanden. 

Jeg håber i får lidt vand i morgen, det regner meget her - i har fortjent det og ikke mindst har stykket fortjent det - det viser sig, at vi tilsammen på valdet i uge 31 fik 20 laks på land inklusiv grilse.

Pokkers i skulle ramme en uge med så lav vandstand - måske bliver de nød til at lave restriktioner her til sidst i uge 34 og 35, hvor alle laks skal udsættes igen, eller der kun må fiskes med flydeline, det er nu heller ikke et problem i Singsås nu.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 06)
Onsdag den 11. august (2010) - aften

Lav elv, men godt med laks i Singsås!

Sommeren fortsætter og ingen tegn på regn (norske vejrudsigter - grrrrrrrrrrrrrrrr.). Elven er helt flad, og der er meget lidt aktivitet.

      

Til gengæld har Singsås fisket godt i denne uge, et vald har taget 23 laks og en andet vald har taget 12 laks. Dette indtil i aftes og med mange blanke fisk imellem.

Via Michel Koch, Gaula
Finn Nielsen
Begge Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 05)
Tirsdag den 10. august (2010) - aften

Hej Finn - lige en rapport fra Gaula.

Stadig ingen fisk på land og heller ingen til vores modfiske. Vandstanden er nu endnu lavere og nede på kun mellem fem og syv kubik i sekundet.

Men vi hygger os en masse og vi nyder turen, samt en masse god mad.

Hilsen Kenneth, holdet fra Bornholm, uge 32 Midtre Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 04)
Tirsdag den 10. august (2010) - aften

Lav elv - aften- og morgentræk gav fisk

I aftes beskriver Michael det sådan her: elven er så lav at den lugter af tang, men der kommer stadigvæk få blanke laks. Torden fik en på fem kg med lus her i aften, ellers en stille aften hos os.

      

I formmiddags: Michael og Jan Bloksgaard fik hver en flot blank luset laks her til morgen, da en laks på 4 kg tog Jans flue og en laks på 4,5 kg tog Michaels flue.

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com
Laksefiskeriet generelt - (del 03)
Mandag den 09. august (2010) - aften

To beskeder fra Michael - den ene i morges og den anden i middags

Jeg har lige mistet en 10 kilos spritblank basse af en laks. Vi har set et lille træk af nye fisk i aften (søndag), alle fine fisk mellem fire og 10 kg.

Selv om Gaula er mega-lav, så går der stadigvæk nye blanke laks på elven. Her i morges (mandag), kom der et fint nyt træk af helt nye blanke fisk på otte kilo +, desværre fik vi dog ingen af dem.

Nu skinner solen igen ubarmhjerteligt over en klar og ”flad” Gaula - men der er fisk i ”bækken”!!!

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Begge: Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 02)
Søndag den 08. august (2010) - middag

”Bornholmerne” på plads i Gaula

På vores vald i Midtre Gaula, skulle stykket overlades til tre mand fra Bornholm. Jeg har gennem længere tid haft kontakt med Kenneth Jensen fra Bornholm, som interesseret via Michael og jeg, har fulgt laksefiskeriet i Gaula, og ikke mindst dette vald.

I går ankom de spændte til valdet, som jeg havde fodret dem med oplysninger om hele ugen. De startede straks fiskeriet - desværre for dem - på meget lav elv, men det kan man jo ikke holde for.

Allerede i går aftes havde de dog haft hug af de første laks, dog ingen laks på land, men der var liv. Til gengæld var der kun to mand på modfisket, mod de fire vi havde selskab af. Som Kenneth udtrykte det: - alt er bare super her, og et godt vand vi fisker på, dog er køkkenet som du selv påpeger det lidt svært for en kok, der tilbereder en flæskesteg i dag - smiler!!!

På vegne af Kenneth Jensen, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 01)
Søndag den 08. august (2010) - morgen

Godt med laks i Gaula

Jeg er netop hjemvendt fra en storslået tur til Midtre Gaula. Det var en stor oplevelse, ikke fordi vi fangede meget; der kom laks på land, der blev figthet og mistet laks, laksen huggede og den sprang lystigt indimellem - men laksefiskeri er andet end laksen.

Det vil der komme meget mere om her på sitet via en elektronisk dagbog fra uge 31 i Midtre Gaula, hvor vi var tre mand af sted på et nyt vald, og hvor vi var syv i alt med meget fine modfiskere.

Vi talte også med laksefiskere ved Gaula, og ingen tvivl om at uge 29, 30 og 31 har givet rigtig mange laksefiskere gode oplevelser, og det endda med fuld kvote!!!

Michael er startet op i går aftes, længere nede af Gaula og fisker der i hele uge 32. Klokken 23.00 i går aftes indløb første melding fra ham.

- Vi ser lidt fisk, ikke voldsomt. Claus (fra det hold Michael er på), har fanget tre laks i dag og beholdt den sidste på seks kg. Vi har haft flere tilbud til fluen, selv har jeg haft tre gode hug, slutter Michael.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet generelt Norge 2010 - del 3

Sæsonens laksefiskeri i Skandinavien i 2010 er i mange lystfiskeres tanker. Allerede nu er laksefiskeriet startet i Skotland.

Den 01. juni starter årets spændende laksefiskeri i Norge og flere andre steder. Laksefiskeriet er et populært fiskeri blandt mange danske lystfiskere, der i de blot 13 uger det står på, valfarter til laksevandende, med håbet om en sølvblank laks for enden af linen. Mange kystfiskere er ligeledes grebet af laksefeberen, så derfor kan du også følge med i laksefiskeriet her på Lystfisker-liv.dk, og hvem bedre end Michael Koch til at beskrive dette.

Vi forsøger at opdaterer laksefiskeriet i de forskellige elve igennem alle 13 uger og specielt i de uger hvor Michael og Finn her fra Lystfisker-liv.dk, er at finde i Gaula med gode fiskekammerater. Her vil vi forsøge at sende delvis live fra disse ture.
 
Redaktionen


Laksefiskeriet generelt - (del 16)
Torsdag den 24. juni (2010) - aften

Så er sæsonen for alvor igang!

Gaula 23-24 Juni: 

Det har holdt hårdt i år, - men nu er der for alvor hul igennem fossen og der fiskes pænt ovenfor. De seneste dage er der fanget en del pæne laks på valdene: Gylteigen, Krogstad, Støren og Rogstad, så nu er det et spørgsmål om timer før vi får rapporter fra Winsnes og Singsås.

Forholdende er fine og vejret ser ud til at være med lystfiskerne de næste dage.


Stjørdal 19-22 juni:

En af vore bekendte der skulle fiske i øvre Gaula i uge 25, har fisket i Stjørdal i uge 24 med godt held og landede tre store laks på flue i uge 24.

Flommen i Gaula i weekenden fik ham til at køre tilbage til Stjørdal og igen kunne han lure endnu to storlaks ud af Stjørdal, så nu er den sæson reddet. Vor bekendt oplyser iøvrigt at Stjørdal har haft en fornuftig start og at det ser rimeligt ud for de nærmeste uger.

De sidste dage fiskes der nu i øvre Gaula med god tro på at laksene endelig er på vej derop også.

Mere om flommen i Gaula: læs mere her: 

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.7175287

 


Storlaks: læs mere her: http://www.tronderbladet.no/nyheter/article1257123.ece

Michael Koch

Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 15)
Onsdag den 23. juni (2010) - aften

Laks - her og der - alle vegne!

Sådan fortæller Bo Janniche det i telefonen her til aften. Der landes mange laks i Orkla, men de fanges hovedsaglig på mark og sluk (orm og blink).

Lars Libak viste lige sine evner igen på dag to, da han først mistede en meget stor laks, for kort efter at lande en mindre laks - vel at mærke på orm. Herefter forlod han selskabet og kørte til Gaula for at fiske - her skal Bo og Jens møde ham i morgen torsdag.

En anden lille anekdote må hellere komme med her: Ejeren af campingpladsen har fået ny "kone". Hun skulle prøve at fiske laks. Det foregik lige ved siden af Bo og Jens. Hun kastede en wobler ud, og begyndte at beklage sig over hun sad fast i bunden.

Ja, resten giver jo sig selv ikke - man behøver slet ikke at fortælle det vel??? Bo kunne fortælle hende at det ikke var bunden hun rykkede i, men derimod en laks - den kom på land, smuk og sølvblank på 10 kg - ja, hvor svært kan det lige være.........?

Men Bo og Jens er ved rigtig godt mod og fortsætter ufortrødent med fluestængerne. De har begge hver især haft et enkelt tilbud.

Via Bo Janniche og Jens Zimmer, Orkla
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com
Laksefiskeriet generelt - (del 14)
Tirsdag den 22. juni (2010) - eftermiddag

Gaula - normal igen
 
Præcist kl 05.15 i nat knækkede Gaulfossen på 200 kubik i sekundet og dette åbner forhåbentligt for muligheden til passage for laksene.

Det vil sige at Gaula igen viser sine fantastiske evner til både at vokse sig enorm stor med umuligt fiskeri, og efterfølgende til fiskbare fohold på mindre end tre døgn.

Gaula kører nu på ca. 185 kubik i sekundet i Gaulfossen og 39 kubik i sekundet i Eggafossen, der begge steder er en fin og fiskbar vandføring, nu er det blot temperaturen vi venter på, så laksene vil flytte sig opover.
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 13)
Mandag den 21. juni (2010) - eftermiddag

Så kom laksen!

Alene på fem timer så vi 10 laks som blev kroget. Flest fanget på orm og blink, og en enkel på flue.

Jens havde sit første laksehug på flue. 

            

Lars Libak viste os hvor laksen står ved at fange en på omkring 7,5 kg.

Via Bo Janniche og Jens Zimmer, Orkla
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 12)
Søndag den 20. juni (2010) - aften

Efterhånden rimelige forhold i Orkla

Vores to hårdt prøvede venner Bo Janniche og Jens Zimmer (det er første gang Jens prøver laksefiskeriet), så er der nu atter ved at være rimelige fiskeforhold i Orkla, beretter Bo.

Vi er nu i gang, og Orkla er nede på 200 kubik i sekundet, og nærmer sig de magiske 100 kubik i sekundet. Vandtemperaturen er omkring de otte grader, så i morgen skal der fiskes igennem forlyder det fra de to. 

I morgen kommer tillige en fælles bekendt, nemlig Lars Libak, mangeårig og erfaren laksefisker ved Orkla. Han fisker sammen med Bo og Jens, og øser ud af gode tips, slutter Bo Janniche.

Via Bo Janniche og Jens Zimmer, Orkla
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 11)
Lørdag den 19. juni (2010) - eftermiddag

Storflom har ramt Gaula og Orkla!

Den varslede storflom i Gaula er et faktum (se artikel her på Lystfisker-liv.dk). Over 1400 kubik i sekundet er den styrke storflommen raser med i Gaula.

Men også den regulerede Orkla er ramt at store vandmængder beretter netop ankomne Bo Janniche og Jens Zimmer.

Bo og Jens er ved Vormstad i Orkla. Det regner og Orkla løber med 580 kubik i sekundet. Alt fiskeri er indstillet, men vi håber at kunne fiske i morgen slutter Bo.

Via Bo janniche og Jens Zimmer
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 10)
Fredag den 18. juni (2010) - aften

Storflom varslet over Gaula!

Der er varslet storflom over Gaula de næste dage, og det tror vi på beretter Michael, for det har regnet nonstop i 26 timer nu.

Michael og resten af holdet har nu pakket grejet og er for hjemadgående - surt!!!

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 9)
Fredag den 18. juni (2010) - middag

Svære forhold i øvre Gaula

Elven er steget 70 cm og stiger stadigvæk beretter Michael.

Det regner og der er sne på fjeldet, så det er ikke bleve lettere i øvre Gaula. Vi har stadigvæk ikke set eller mærket laks heroppe, slutter Michael

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 8)
Torsdag den 17. juni (2010) - eftermiddag

Fortsat få laks ovenfor Gaulfossen!

Som Michael beskriver det: Perfekte forhold - men ingen laks af betydning heroppe endnu.

Michael og venner fisker ved Singsås, og selv om der ikke er mange fisk, så forventer de dog at laksene er lige på trapperne.

Michael og venner prøver i dag og i morgen valdet Nordlokken, som ligger lidt længere nede af Gaula, et par vald neden for Singsås.

Det ser undertegnede og et par af laksegutterne frem til at høre mere om, da vi gæster dette vald i uge 31.

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 7)
Tirsdag den 15. juni (2010) - eftermiddag

Så er der være hul igennem til Gaulfossen!

Som kom Gaula endelig under de 200 kubik sekund, og en temperatur nedenfor Gaulfossen på omkring de 10 grader. Det kan betyde godt skub i fiskeriet opstrøms Gaulfossen om nogle få dage.

Øverst i Gaula er temperaturen nu mellem syv til otte grader, så også heroppe kan der snart ske noget. Eggafossen ligger lige under 50 kubik sekund, og det er en fin vandføring heroppe også, omend lidt for høj til min smag, men absolut fiskbar.
 
I 2005 havde vi en lignende situation med højt og koldt vand, der dog holdt til hen i uge 26. Men da der gik hul i fossen midt i uge 26.

Den gang strøg fiskene direkte til Singsås, og det tog blot et døgn fra vandet faldt, temperaturen steg, og til at de første nye laks blev fanget i Singsås. Så fiskerne på valdene ovenfor Gaulfossen skal være ved elven de næste dage.

Sidste nyt: Fra Kenny Frost på Hindbjörgen: Nu sker der noget. Vi har mistet laks i de to pool Hindoien og The Wall
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 6)
Mandag den 14. juni (2010) - aften

Gaula og Orkla - uge 25/26

Lidt tidlig ude, men det skader jo ikke at være i god tid.

Snart er flere venner af Lystfisker-liv.dk på vej til de norske elve. I uge 25 er Bo Janniche og Jens Zimmer ved Orkla. de har meget venligt stillet sig til rådighed med oplevelser fra turen.

Anders Uldbjerg tager til Gaula i midten af uge 25 og fisker godt 14 dage frem, også her er vi så heldige at kunne få meldinger fra laksefiskeriet.

TAK!!! til Bo, Jens og Anders

Indtil da kan man jo læse opdateringer her fra Michael generelt, og i denne uge fra gutterne ved Singsås. Som Anders så rigtig gør opmærksom på, så er det tillige en god ide at følge den svenske www.fiskebloggen.se. Folkene bag dette site er i Gaula lige nu.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 5)
Mandag den 14. juni (2010) - eftermiddag

Gaula - uge 24
 
Vore venner er på plads i Singsås, men har haft en svær weekend med det ekstremt høje vand. Blev målt til 417 kubik per sekund klokken 17.00 i lørdags.

Men laks er der landet, det var lokale Asbjørn som før flommen fik en fin laks på 7,3 kg på sluk på Hindbjørgen valdet.

Kenny frost har også haft laks på fluen i går, da vandet begyndte at falde, så optimismen er stor. Længere opstrøms har vi også et hold meget optimistiske fiskere, der mener at der snart kommer laks på land. Forholdende er fine, så der skal bare fiskes igennem for pludselig er der en lille stime laks på vej.
 
Der er naturligvis ikke mange laks heroppe, men igen i år kan der meldes om laks i øvre Gaula i uge 24, altså længe før Sankt Hans, som ellers er målestokken for fiskeri i øvre Gaula. Det blir spændende at følge udviklingen denne uge.
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 4)
Fredag den 11. juni (2010) - middag

Gaula
 
Vandtemperaturen er efterhånden rigtig fin i Gaula og ligger på ca. ni grader nedenfor Gaulfossen, hvilket betyder, at i de perioder fossen er under 200 m3, så "kan" laksen passere.
 
Fangsterne nedenfor fossen er også kommet op i omdrejninger og det er mange store og flotte laks der landes. Man skal således præstere en laks et stykke over 16 kg for at komme i betragtning på Top Ti listen.

Der fanges pænt med laks hver dag og forholdende er rigtigt fine. Det regner en del på tiden, så elven varierer op og ned både i vandstand og temperatur, hvilket sætter skub i laksenes fremfærd.
 
Uge 24 er ugen hvor der for alvor begynder at komme fiskere på valdende ovenfor Gaulfossen, så det bliver spændende at høre hvad de oplever de kommende dage. Et hold nordjyske venner af Lystfisker-Liv.dk, fisker i Singsås og vil rapportere jævntligt.

Kenny Frost starter ligeledes lakseskole i Singsås i uge 24, så pludselig er elven fyldt med store fluer på de kanter. Lad os se om de få laks deroppe kan modstå fristende Danske fluer og forhåbentlig kan vi mane de negative holdninger til junilaks over fossen til jorden.

Vejrudsigten lover fiskevejr i uge 24 med blandet regn og sol og milde lette vinde fra nordvest. Dog skal der falde en del regn fredag aften (i aften).
 
God weekend og knæk og bræk til de hold der starter deres lakseeventyr i Gaula denne weekend.
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 3)
Tirsdag den 8. juni (2010) - middag

Fin vandføring og rimelige temperaturer

Gaula har i øjeblikket en meget fin vandføring og vejrmæssigt ser det også fornuftigt ud, hvis vi altså kan stole på vejrmeldingen.
 
Det er straks værre med hensyn til info om vandtemperaturen og fangsterne. Naturcenteret i Støren mener åbentbart ikke det er viktigt for en "Lakseby" som Støren, at holde os fortabte laksetosser velinformerede. Vandtemperaturen og fangststatistikken er ikke opdateret siden den 5 juni?????
 
Vi ved dog at vandtemperaturen i eftermiddagstimerne i øjeblikket svinger i området af seks til otte grader nedenfor Gaulfossen, men at den stadig falder aften og morgen, hvilket er helt naturligt.

Temperaturen er stadig i den lave ende for laksene til at passere Gaulfossen, men det er ikke længere umuligt med denne vandføring. Vi ved også at mængderne af laks endnu ikke er overvældende, men de er sikkert på vej opover Gaula nu, hvor vandet er faldet signifikant.

Der ser fornuftigt ud for Gaula de kommende dage.
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 2)
Mandag den 7. juni (2010) - middag

Uge 1 ved Gaula

Michael har lavet en artikel omkring den første uge ved Gaula med billeder. Artiklen kommer torsdag, da undertegnede ikke teknisk set kan lave den før.

Men så er der jo noget at glæde sig til....!

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 1)
Søndag den 6. juni (2010) - middag

Blandede tilbagemeldinger

Premiereugen i det norske laksefiskeri er nået til ende, i år med kun godt fem fiskedage for de fleste laksefiskere. Det er blandede meldinger der kommer fra de forskellige steder.

Det har åbenbart ikke været den helt store premiere, er i hvert fald det der skinner igennem på flere af deres hjemmesider, samt de norske aviser.


På det jevne i Trøndelag
Laksesongen har startet godkjent i Trøndelag, men de aller største har enda ikke vist seg. 05.06.2010

Det har blitt tatt en del stor fisk, men de virkelige kjempene glimrer foreløpig med sitt fravær. Det er ennå en del snø igjen i nedbørsfeltene, noe som bidrar til å holde elvene store og kalde.

I Namsenvassdraget er det til nå innmeldt 289 laks på til sammen 2062,9 kg. De to største tatt så langt i Norge stammer fra Namsen og veide henholdsvis 21 og 22 kilo. Elva har steget og gikk ved siste måling med 280 Kbm/s ved Fiskumfoss. Vanntemperaturen falt til 7 grader.

I Gaula var også starten godkjent, men ikke mer. Og det må skje mye om elva skal levere fangster på høyde med de beste årene. En fisk på 20 kg, tatt på mark av Gunnar Litlabø på Borten/Losen Fiskesameie kilo troner fangststatistikken blant de 150 laksene som er innmeldt så langt. Det er noe usikkerhet rundt hvor mye som rapporteres fortløpende inn til børsene, så fangstoversikten kan være misvisende.

Orklas største veide 16,5 kilo og ble tatt på flue på Øvre Ekli. Det er tatt 157 laks med en samlet vekt på 1256,8 kilo.

Kilde: www.jaktogfiske.net


Gaula:
Den første uge ved Gaula har været præget af en elv der både var høj og kold, og det har i sagens natur sat sit præg på fangsterne ovenfor Gaulfossen.

Alle laks er jo langt fra indrapporteret til Naturcentret, så billedet af fangsterne kan langt fra give det rette billede, men dog alligevel give et billede af at laksene er fanget nedstrøms Gaulfossen, og ikke mindst er hovedparten af laksene fanget på premieredagen 1. juni.

Efter en uge er der opgjort følgende via Naturcentret:

Total antal laks                          159 stk.
Heraf mellemlaks                         23 stk.
Her af storlaks                           136 stk.
Største laks                              20,0 kg.
Total antal kg.                         1.471 kg.
Gennemsnitsvægt                     9,25 kg.


Orkla:
Orkla har fisket på samme niveau som Gaula. Selv om Orkla er reguleret med vandkraftværker, så ligger de to elve tæt på hinanden og derfor er temperaturerne i luft og vand ofte rimelig ens. Men vandtemperaturen lader til at have lagt knap et par grader højere i Orkla end i Gaula i premieugen.

Efter en uge er der opgjort følgende via Laksebørsen på orklaguide.com.

Total antal laks                         167 stk.
Heraf mellemlaks                        41 stk.
Her af storlaks                          126 stk.
Største laks                             18,0 kg.
Total antal kg.                        1.347 kg.
Gennemsnitsvægt                    8,06 kg


Stjørdalselven:
Den første uge har budt på 54 laks, heraf den største laks på 18,2 kg. Den samlede vægt af laks er på 420,2 kg og det giver en gennemsnitvægt på 7,8 kg


Driva:
Storlaks tatt i Driva
Landet på Sjølland.
Laksen som ble tatt av Torleif Heggset er på 16,3 kilo. I følge børsen til auraavis.no er det tatt fem lakser i Driva så langt.

Storlaksen er tatt på sluk. Kun en av laksene er så langt tatt på flue.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet generelt Norge 2010 - del 4

Sæsonens laksefiskeri i Skandinavien i 2010 er i mange lystfiskeres tanker. Allerede nu er laksefiskeriet startet i Skotland.

Den 01. juni starter årets spændende laksefiskeri i Norge og flere andre steder. Laksefiskeriet er et populært fiskeri blandt mange danske lystfiskere, der i de blot 13 uger det står på, valfarter til laksevandende, med håbet om en sølvblank laks for enden af linen. Mange kystfiskere er ligeledes grebet af laksefeberen, så derfor kan du også følge med i laksefiskeriet her på Lystfisker-liv.dk, og hvem bedre end Michael Koch til at beskrive dette.

Vi forsøger at opdaterer laksefiskeriet i de forskellige elve igennem alle 13 uger og specielt i de uger hvor Michael og Finn her fra Lystfisker-liv.dk, er at finde i Gaula med gode fiskekammerater. Her vil vi forsøge at sende delvis live fra disse ture.
 
Redaktionen


Laksefiskeriet generelt - (del 14)
Tirsdag den 27. juli (2010) - aften

2/3 del af sæsonen rinder ud

Så er vi ved at rende ud af juli måned og på vej ind i sidste tredjedel af årets laksesæson i det midtnorske. Lidt trist at det hele er så kort og går så hurtigt. Det positive er, at fiskeriet er gået virkeligt godt i år og især Orkla og Gaula har fisket helt fantastisk med indtil nu henholdsvis 17 og 21 ton laks registrerede. 

Dette er meget flotte resultater, når man tænker på at flere vald endnu ikke har rapporteret deres fangster og, at vi har hele august tilbage.

Vejrnæssigt har de fleste vist også oplevet både sommer og fiskevejr og der har nærmest ikke været en uge uden enten vandstigning eller faldende vand. Vi håber at vejret holder samme eller tilsvarende skiftende tendens henover august, så at denne kan blive ligeså interesant som juli måned.

August kan ofte gå lidt "død" for blankfisk og ofte være domineret af lettere farvede fisk (selvom der jo altid kommer lidt nye fisk nu og da), men i år kan det blive anderledes med tanke på de mange grilse og mindre mellemlaks som ses i øjeblikket, det bliver spændende at se og følge med i.

August er jo også måneden hvor fiskeriet i Gaula går over til "lett fiske" og der må altså kun fiskes flue, fluedub og orm uden synk. Det skal lige understreges at jeg har forhørt mig på Naturcentret vedrørende fluefiskeriet i august og der MÅ GODT bruges eventuelt synkende liner.

Finn Nielsen og et lille hold, er at finde i Singsås i uge 31 og jeg forsøger mig i uge 32 med et mindre hold midt på Gaula, hvor vi giver løbende opdate fra Gaula i august, hvor alt det sjove som hitch, skaters, poppers, bombers, opstrøms Sunrays, og så videre skal prøves.

Michael Koch

Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 13)
Torsdag den 22. juli (2010) - aften

Mange grilse i år

En lille flom er igang i Gaula, nu blir det spændende at se hvad den kan tilføre af ny aktivitet. Det er ellers ikke fordi der mangler fisk, det går nærmest fantastisk i øjeblikket. Det er også skønt at se de mange grilse i år og ikke mindst de mange "små mellemlaks" på 3 til 4 kg, det er herlige størrelser at fange på flue med det lette sommergrej.

Det er efterhånden flere år siden vi har set disse størrelser i Gaula, og det blir spændende at høre teorierne om hvorfor de nu endeligt indfinder sig. Forhåbentlig kan det betyde en god august måned for Gaula i denne sæson.

Faktisk fisker alle de kendte elve som Namsen, Orkla, Stjørdal, Surna og Gaula rigtigt flot i år, det tegner til at blive en rigtig fin sæson i det midtnorske.

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 12)
Tirsdag den 20. juli (2010) - aften

Fremragende fiskeri i Gaula
(
Af Orla Bertram-Nielsen  - Publiceret den 20.07.2010 på Sportsfiskeren)

Laksefiskeriet ved Gaula i Sør Trøndelag har været særdeles opmuntrende den første halvdel af sæsonen. Trods en storflom i juni blev der tilmeldt 1706 laks til Nasturcentret i Støren med en samlet vægt på 13.555,4 kilo - heraf var 1181 storlaks over 7 kilo.

Det glimrende fiskeri fortsatte i juli, hvor der foreløbig er tilmeldt 1094 laks med en samlet vægt på 5.627,6 kilo.

Gennemsnitsvægten for perioden så vidt er på imponerende 6,85 kilo og der er foreløbig registreret fem laks mellem 20 og 21,4 kilo.

Det bemærkes, at de opgivne tal ikke dækker over den totale laksefangst i Gaula, da en del private vald først indsender en samlet fangstrapport, når sæsonen er slut. Se mere på www.gaula.no.

Kilde Via Sportsfiskeren
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 11)
Fredag den 16. juli (2010) - aften

Atter et fantastisk fiskedøgn i Midtre Gaula

Fra Peter Terndrup, der fisker i Midtre Gaula beretter følgende.

- Igen havde Vi et kanon godt fiskedøgn. Det lykkedes os at lande laks på 2 kg, 5 kg, 7 kg, 7,5 kg, 9 kg og 9,5 kg. Desuden mistede vi et par stykker og havde flere kontakter.

- Der blev set flere store laks på vej op over elven og lystiskerne i Gaulfosssen beretter, at de har set mange laks passere, slutter Peter Terndrup.

Peter Terndrup, Gaula
Via Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com
Laksefiskeriet generelt - (del 10)
Onsdag den 14. juli (2010) - middag

Fantastisk fiskedøgn i Midtre Gaula

Fra Peter Terndrup, der fisker i Midtre Gaula beretter følgende.

- Vi havde et fantastisk fiskedøgn i mandags. Vi havde kontakt med 13 laks og de otte af dem kom i land under fiskeri i poolsene på valdet Winsnes.

- Samtidig så blev der set store træk af laks over Kotsoy. Der blev set over 50 springende laks i en lille pool. Helt vildt!, slutter Peter Terndrup.

Peter Terndrup, Gaula
Via Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet generelt - (del 9)
Mandag den 12. juli (2010) - middag

Mange fisk på træk

Peter Terndrup sender os en melding fra Falgestad (opstrøms Støren) i Gaula. Her skal han fiske de næste otte dage.

- Vi ser mange trækkende fisk, blandt andet ved Stadion på Rognes og oppe ved Winsnes. Der er rigtig mange grilse i år. Jeg har set og fanget mange den seneste uge, berettet Peter Terndrup.

Peter Terndrup, Gaula
Via Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 8)
Fredag den 09. juli (2010) - middag

Super uge ved Kregnes i Gaula

Sådan må man betegne otte danskeres tur til Gaula her i uge 27. Det er i hvert fald hvad de selv skriver:

Hej Finn. Her i Gaula på Kregnes har vi i denne uge fået 15 laks. Laksene er fordelt i størrelserne tre til ni kg. Desværre har vi kæmpet med en leret elv, så forholdende har ikke været optimale - men til gengæld konstant spændende.

Vores lodsejere havde mulighed for at fiske ved os onsdag mellen klokken 16.00 og 20.00. Her brillierede de med at fange laks på 10 kg og 13 kg. allerede den første time.

vandstanden har været perfekt med henholdsvis stigning og fald, så vi er otte danskere som ikke skal klage.

Via Søren Søndergaard, Vejle
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 7)
Torsdag den 08. juli (2010) - aften

Blandede oplevelser ved elven

Der er optræk til store ændringer af tidliger forhold ved Gaula. Lige som sidste gang hvor der var storflom, så har dette års storflom ændret på forholdende langs Gaula.

Mange pools er blevet ændret og mange steder er blevet fyldt med grus. De sidste par døgn har været lidt stille, også selvom der dagligt kommer nye fisk. Man ser dem kort i poolsene, men efterfølgende har de travlt med at komme videre opover.

De pool der er på valdet Winsnes fisker stabilt. Raguses Junction Pool har også fisker kanin godt de sidste dage. En af mine kammerater fik seks laks det seneste døgn mellem seks og 12,5 kg.

Peter Terndrup, som fisker længere ned af elven, kan berette at der onsdag igen er ved at ske noget. Der kommer stadigvæk nye fisk og om aftenen har de set mange fisk på elven, nærmere betegnet ved Lundamo. Igen oplever man her at fiskene har travlt med at komme videre op af elven.

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com
Laksefiskeriet generelt - (del 6)
Onsdag den 07. juli (2010) - middag

Flere grilse i år

Gaula fisker moderat til godt for tiden. Flere vald oplever rigtigt godt fiskeri, hvor andre vald ikke ser skyggen af laks. Ak, sådan er det desværre ofte, at laksene tager nogle ordentlige ryk opad elven og springer decideret over visse pladser.
 
Men fiskeri er heldigvis godt fordelt både op og nedad elven, og der fanges godt både på midter og øvre Gaula.
 
Det ser endlig ud til at der i år har indfundet sig lidt flere grilse end de forrige år, der fanges end del smålaks omkring de 1,5-2 kg.

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com
Laksefiskeriet generelt - (del 5)
Fredag den 02. juli (2010) - aften

Igen laks efter flommen

Flommen for et par dage siden satte sine spor på fangsterne i øvre Gaula, men nu er der kommet gang i fangsterne igen. I dag er der landet tre laks op til syv kg og mistet en, på holdet hvor Anders fisker.

Desværre har Anders ikke ramt nogle af dem endnu med fluen.

Via Anders Uldbjerg, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com
Laksefiskeriet generelt - (del 4)
Fredag den 02. juli (2010) - aften

Så gik Juni måned og den første tredjedel af årets laksesæson i det midtnorske

Gaula: 
Jeg kan vist roligt udtrykke, at juni blev oplevet med blandede følelser, og især for de der har fisket ovenfor Gaulfossen. Fiskeriet har været fint nedstrøms fossen selvom der var dage med både højt og koldt vand. Det har igen været een af disse juni måneder med en del sne, kolde dage og koldt regn, som ikke just har sat fart på laksene. Det vil dermed sige, at de laks som har passeret Gaulfossen har bevæget sig langsomt op ad elven, og tillige med i mindre stimer end ved højere temperaturer.

Modsat de tidligere par sæsoner, så har især fluefiskerne haft det vanskeligt med det kolde vand, hvorimod ormefiskerne har haft kronede dage. Men der bliver nu fanget rimeligt med fisk i Singsås og Haltdalen, der er bare længere imellem dem og de er sværere at få i hugget på fluen i det noget køligere vand.

10 grader er en fin temperatur, men 12 til 13 grader havde givet fluefiskerne bedre chancer. Det er utroligt hvad et par graders forskel kan gøre ved laksefiskeriet, men sådan er det bare.Men lad os slå fast, at der var laks ovenfor Gaulfossen fra uge 24 igen i år, de var bare vanskelige at fange i det høje og kolde vand.
 
Med ca. 13 ton fangede laks i juni, ligger vi også noget under 2009, der vist nok lå omkring knap 22 ton i Juni alene, men det er min opfattelse er der tilsyneladende er fint med laks, men at de dage med højt og koldt vand har gjort det vanskeligere i år end sidste år. Det kan tyde på at der stadig er mange flotte laks til de, som skal fiske i juli og forhåbentlig også nogle fine laks tilbage i august.
 
Jeg får ihvertfald gode meldinger fra nedstrøms fossen og på midter gaula om fine laks og stadig en del på mellem syv og 10 kg, så det tyder på at der stadig trækker storlaks op selvom mellemlaksene har vist deres ankomst.
 
Uge 27 er og har altid været en stor uge ved Gaula, og med en vejrudsigt der siger "fiskevejr" i næste uge, tror jeg på store resultater for Gaula de kommende uger, men man skal nu nok stadig have Intermmediate line med synkespids på hjulet med chance for at det kan blive flydeline fiskeri sidst på ugen.

 

Stjørdal:
Stjørdal har haft en fin juni måned med både mange og flotte laks. Flere fiskere mener at netop de mange flomme i juni har givet Stjørdal en mere kompakt opgang, og at de ellers rolige pools har været nemmere at fiske i det højere og mere strømmend vand - set fra en fluefiskers synspunkt.

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com

 

Laksefiskeriet generelt - (del 3)
Onsdag den 30. juni (2010) - morgen

Så er der også kommet grilse

Her til morgen er der landet en grilse, helt frisk og med løse skæl. Det er begyndt at regne over Gaula

I går blev der landet yderligere to fine laks, samt mistet en laks på holdet. Laksene fanges på orm, blink og woblere. Anders har desværre ikke haft held med at overliste dem på flue endnu.

Via Anders Uldbjerg, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 2)
Mandag den 28. juni (2010) - aften

Knot, tordenbyge og en laks

Så er de der for alvor - ja altså knottne. Tordenbyge over øvre Gaula har sat skub i knottene, men knap så meget i laksene, beretter Anders.

Det er dog blevet til en enkelt laks til holdet på 6,5 kg, og et par laksehug. Ingen af laksene eller huggene har tilsmilet Anders endnu.

Ud over dette, så er der fine fiskeforhold, såvel med vandstand som temperatur slutter Anders Uldbjerg.

Via Anders Uldbjerg, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Meldinger fra uge 27:
Hej Finn - Vi er otte mand som fisker på Kregnes Felleseie i uge 27, vi vil jeg gerne rapportere over sms eller mail (hvis muligt for os)
 
Så kan du bringe det på lystfisker-liv.dk
 
Mvh.
Søren Søndergaard
Vejle

Jeg og læserne siger 1000 tak for jeres velvilje til at bringe nyt fra laksefiskeriet i Gaula - vi glæder os allerede...

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet generelt - (del 1)
Søndag den 27. juni (2010) - aften

Laks ovenfor fossen!

Hvis nogen har været i tvivl om der er gået laks op gennem fossen, så kan den tvivl manes i jorden. Det kan min gode ven Anders Uldbjerg berette.

Anders fisker her i uge 26 i Øvre Gaula. Holdet startede i går med at lande to fine laks på hver otte kilo, og i dag er der indtil videre landet en flot laks på 10 kg.

Anders har endnu - i skrivende stund - det første tilbud tilgode, men der er jo lang tid endnu og bare det at der er laks at fiske på, er jo den første betingelse

Via Anders Uldbjerg, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com

 

 

Laksefiskeriet generelt Norge 2010 - del 2

Sæsonens laksefiskeri i Skandinavien i 2010 er i mange lystfiskere tanker. Allerede nu er laksefiskeriet startet i Skotland.

Den 01. juni starter årets spændende laksefiskeri i Norge og flere andre steder. Laksefiskeriet er et populært fiskeri blandt mange danske lystfiskere, der i de blot 13 uger det står på, valfarter til laksevandende, med håbet om en sølvblank laks for enden af linen. Mange kystfiskere er ligeledes grebet af laksefeberen, så derfor kan du også følge med i laksefiskeriet her på Lystfisker-liv.dk, og hvem bedre end Michael Koch til at beskrive dette.

Vi forsøger at opdaterer laksefiskeriet i de forskellige elve igennem alle 13 uger og specielt i de uger hvor Michael og Finn her fra Lystfisker-liv.dk, er at finde i Gaula med gode fiskekammerater. Her vil vi forsøge at sende delvis live fra disse ture.

Redaktionen

Laksefiskeriet generelt - (del 16)
Lørdag den 5. juni (2010) - middag

Bedring på vej

Vi stod op her den sidste morgen i denne omgang. Det var en kold morgen med en lufttemperatur på fem grader og en vandtemperatur på fire grader.

Det positive er at elven nu endelig falder og det lover godt for de næste hold, der skal fisk i Gaula i næste uge, slutter Michael

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 15)
Fredag den 4. juni (2010) - middag

Mindre stimer af laks

I går havde Michael hug af laks, men ellers dødt, vandet målt til kun tre grader.

Laksen kommer i mindre stimer og de kommer langsom grundet det kolde og høje vand. Her til middag lykkedes det dog Anders Moltke og lande årets anden og holdets tredje laks, laksen var på fine otte kg, slutter Michael.

I dag: Det er meget svært at vurdere hvor mange laks der går gennem Gaulfossen. Vi ser ingen laks og i ”fossen” har de ”kun” fanget 35 laks i denne uge. Hvis nogen syntes det er mange, så havde de på nuværende tidspunkt i 2009 fanget 180 laks - det siger lidt om situationen.

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet generelt - (del 14)
Torsdag den 3. juni (2010) - morgen

Regn og kulde

Det har regnet hele natten, og det regner fortsat her til morgen. Det hele er gråt og koldt, og det ligner bestemt ikke en fiskedag beretter Michael.

Der er laks. Men en kombination af højt og koldt vand på vores vald er ikke godt. Forholdende på vore vald kræver nogle rolige høler, slutter Michael

Peter Terndrup med flere har fisket på Borten Losen. Det resulterede i to laks, så at sige i hver sin ende af skalaen, en på otte kg og en på 21 kg.

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 13)
Onsdag den 2. juni (2010) - eftermiddag

Laks på land - denne gang til holdet ved Michael

I aftes lige før midnat bimlede telefonen. Åfrets første laks på holdet med Michael var på land - og nej - som så mange gange før, så var det ikke Michael, men derimod Visty, der havde lokket en luset blank laks på otte kg til hug, og tillige landet den.

Dette var dog ikke startskuddet til en laksene bare stod i kø for at komme på land. Michael beretter her i eftermiddag, at de såmænd har kæmpet for at fange laksene, men der er ikke mange laks lige nu. De der er der, er ikke så villige til at hugge igennem, men de puffer og trækker i fluerne.

Ifølge Michael og holdets vurdering, så er vandet fortsat lige koldt nok. Temperaturen vil ikke rigtig op. Det lykkedes dog Anders Moltke her klokken 15.00 at overliste en fin blank laks på fremt 10 kg.

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet generelt - (del 12)
Tirsdag den 1. juni (2010) - aften

Laks på land - laks på vej

Michael og Jan har i løbet af efter middagen været i kontakt med laks igen. Laksen tager forsigtigt, og derfor er det igen kun blevet til kontakt med laksen - ingen laks er fightet færdig og på land. Michael og Jan tror på der er laks nok, blot det at vandet er for koldt.

Til gengæld er det typisk at laksene ikke går op gennem Gaulfossen, det kan man se på at de her i formiddag/eftermiddag tog syv-otte laks i ”fossen”. Der er for meget vand og temperaturen er for lav.

At der er laks på vej kan Peter Terndrup berette. Som tidligere nævnt fisker han også nedstrøms Gaulfossen, nærmere betegnet på Kregnes. Deres hold har allerede fået fem fine laks med den største på 10,4 kg - selv har Peter fået en på seks kg, der blev genudsat.

Holdet på Kregnes har derforuden mistet/kontakt til yderligere seks laks. Tillige har de set en del laks på træk, så der er laks på vej op gennem Gaula.

Sidste nyt her over aften fra Michael er, at elven nu igen stiger igen og man forventer en ”død” aften. Inden elven steg igen lykkedes det lige at lande fem - seks laks i ”fossen”.

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 11)
Tirsdag den 1. juni (2010) - eftermiddag

Kold og høj vandstand - mistet laks!
 
Michael har prøvet igen her til formiddag. Vandet er stadigvæk rimeligt voldsom i sin vandføring og det er tillige koldt.
Trods dette har Michael haft kontakt til en laks. Han mistede en laks 10 kg +.
 
Ser man på Gaula.no (selv om det langt fra giver et rigtig billede), så er der kun indrapporteret tre laks endnu her midt eftermiddag, med den største laks på 10 kg, samt to mindre laks - ikke just det helt store, men lad os nu se om det ikke kommer
 
Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet generelt - (del 10)
Tirsdag den 1. juni (2010) - morgen

Ikke - perfekte forhold

Typisk for denne tid på året, så skifter forholdende meget hurtigt.

Perfekte forhold med faldene vandstand og stigende temperaturer, blev afløst af stigende vandstand og faldende temperaturer, hvilket er resulteret i at vi fortsætter fiskeriet senere i dag, hvis forholdende bedrer sig.

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 09)
Mandag den 31. maj (2010) - aften

Perfekte forhold

Perfekte forhold venter årets laksefiskere ved Gaula - hvis det holder - her i skrivende stund, bare godt tre timer før starten.

Vandet er faldet er med 30 cm og temperaturen er nu oppe på seks grader. Vi har ikke set fisk her på det sidste - men de er her.......... slutter Michael.

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet generelt - (del 08)
Mandag den 31. maj (2010) - middag

Laks set ved Rognes

Så er også Peter Terndrup klar ved Gaula, ligeledes fiskende nedstrøms Gaulfossen.

Peter beretter at der nu er set laks på træk ved Rognes, hvilket vil sige at der er gået laks op gennem Gualfossen. Rognes ligger ca. 10 kilometer ovenfor Støren.

Spændende at se hvad der sker om mindre end et halvt døgn, når startskuddet lyder ud over Gaula og årets laksesæson går i luften

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 07)
Søndag den 30. maj (2010)

Elevatorvand

Fortsat for megen vand til at laksene vil gå gennem Gaulfossen. Gaula er ikke steget så meget i dag, men fortsat for Høj. Dette sammenlagt med seks grader varmt vand, er der udelukket at laksene vandrer op gennem fossen.

Selve vejrliget ved Gaula er fint. Vi har i dag set tre laks helt inde ved kanten af elven.

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Begge Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet generelt - (del 06)
Lørdag den 29. maj (2010)


300 kubik/sekund

Det har regnet hele natten ved Gaula, og der har løftet Gaula til en strøm af 300 kubik/sekund gennem Gaulfossen.

Men trods dette ”løft”, så er elven hurtigt på vej ned igen - som man typisk kender det i Gaula. Det er nok den slags forhold vi skal forvente os i ved premieren og ugen igennem.

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com

 

Laksefiskeriet generelt - (del 05)
Fredag den 28. maj (2010)

Michael ankommet ved Gaula

Så er Michael landet ved Gaula, og lige i skrivende stund er elven på omkring de 200 kubik/sekund, men elven kører op og ned, og vil formentlig gøre det i ugen frem under premierefiskeriet, vurderer Michael.

Som situationen er i skrivende stund, så vurderer Michael ikke situationen værende til at laksen går igennem Gaulfossen. Gaula skal falde yderligere 25 cm og så er der jo vandtemperaturen, som for nuværende kun er på 5,5 grader. Temperaturen i luften er 10 grader, der er let overskyet og der er masser af sne i fjeldet.

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Begge Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com
Laksefiskeriet generelt - (del 04)
Onsdag den 26. maj (2010)

De "magiske" 200 kubik/sekund

Gaula kører i øjeblikket på de "magiske" 200 kubik/sekund, hvor laksene "kan" passere Gaulfossen, hvis temperaturen ellers ikke er alt for lav. Vi har forsøgt at få nogle data på elvtemperaturen men det er endnu ikke lykkedes.

NVE informerer at de på tiden arbejder på at kunne oplyse sanntids vandtemperaturer, men at det nok ikke bliver klart i denne laksesæson. Vi ser frem til også at kunne informere om en korrekt vandtemperatur.

Naturcenteret i Støren oplyser, at de vil informere om vandtemperaturen et par dage før premieren, men man skal notere at denne temperatur bliver målt opstrøms for Gaulfossen og derfor ikke nødvendigvis er en korrekt angivelse for nedstrøms Gaulfossen.

Elven er typisk enten et par grader varmere eller koldere nedenfor fossen alt efter vejret. Varm luft blandes grundigt med elvvandet ned gennem fossen og øger hurtigt vandtemperaturen.

Med ca 200 kubik/sekund i øjeblikket og endnu fem dage til startskuddet, kan der blive mulighed for at selv de senest ankomne laks både kan og vil passere Gaulfossen. Sker dette allerede i den første uge, kan der blive et fantastisk fiskeri over større dele af elven allerede i juni.

Udover at 200 kubik/sekund er "magisk" for passage i Gaulfossen, så er det også en fin vandstand at fiske i på de fleste vald.

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 03)
Tirsdag den 25. maj (2010)

Det ligner en perfekt premiere

Gaulfossen er i skrivende stund under 300 kubik pr sekund og det fine vejr fortsætter. Det ligner en perfekt premiere medmindre et større regnskyl når at ødelægge de fine udsigter.


Samarbejde med Jan Erik Granbo

Det er lykkedes Lystfisker-liv.dk at få et samarbejde med Jan Erik Granbo fra Gaula. Det bliver muligt at udveksle nyheder med mere ved laksefiskeriet ved Gaula, med den kendte fluefisker, fluebinder, foredragsholder og guide ved Gaula.

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com
Laksefiskeriet generelt - (del 02)
Fredag den 21. maj (2010)

Sneen smelter i Gaula

Gaula kører på fulde gardiner med snesmeltning i allerhøjeste grad.

Gaula var i nat på ca 700 kub og her 12 timer senere droppet ikke mindre end 200 kub til "sølle" 500 kub/sek.

Det blir spændende at følge denne sidste uge op til premieren og se om vi får fiskbare forhold. Hvis Norge har samme sommerlige forhold som vi, så skal der nok "dryppe" noget sne af fjeldsiderne de næste dage.

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 01)
Torsdag den 20. maj (2010)

Lyse nætter og duft af blomstrende Hæg.

Vinterens mørke er væk, sommeren er lige om hjørnet og lange lyse norske sommernætter ligger forude og venter for os fortabte laksetosser.

Friske kølige morgener med dugvåde sten og skrattende sjakkere møder os på terrassen mod elven og blander sig med duften af blomstrende Hæg og friskbrygget kaffe. Et forsigtigt plump et sted på elven vidner om liv i det kolde og brusende vand og alles hoveder drejer sig automatisk som i en tenniskamp på samme tid, i samme retning.

Alle holder vejret og ingen siger noget, vi ved hvad det var og hvad der venter os. Aldrig har en kop gemen morgenkaffe smagt bedre og sjældent har stilheden været mere larmende.

Vi er en flok midaldrende mænd, men livet er først lige begyndt - igen - og aldrig har det været nemmere at skippe tandbørstning og barbering til fordel for kolde og våde støvler.

       

Selv de hårde sten ved elvbredden virker som en behagelig sofa, røgen fra bålet generer ingen overhovedet og myggene får lov at overleve i utrolig nærhed af disse senior homo sapiens.

Vi er i laksenes land og her vil vi blive, vi lever i drømmene, med håbet og dagene er kun alt for korte.

Velkommen til nedtællingen på årets laksesæson i det Norske.

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com

 

 

 

 
JSN Dome is designed by JoomlaShine.com