Laksefiskeriet generelt Norge 2015 - del 4

Den 01. juni starter årets spændende laksefiskeri i Norge og flere andre steder. Laksefiskeriet er et populært fiskeri blandt mange danske lystfiskere, der i de blot 13 uger det står på, valfarter til laksevandende, med håbet om en sølvblank Laks for enden af linen.

Mange lystfiskere er ligeledes grebet af laksefeberen, så derfor kan du også følge med i laksefiskeriet her på Lystfisker-liv.dk, og hvem bedre end Michael Koch til at beskrive dette.

Vi forsøger at opdaterer laksefiskeriet i de forskellige elve igennem alle 13 uger og specielt i de uger hvor Michael fra Lystfisker-liv.dk, er at finde i Gaula med gode fiskekammerater. Her vil vi forsøge at sende delvis live fra disse ture.

Der vil også komme nyt via:

 • Kenny Frost
 • Torben Pedersen
 • Torben Jensen
 • Kenneth Jensen
 • Harry Østergaard Jensen
 • Henrik Ravn
 • Rene Gerken
 • Henrik Kassow
 • Bo Nielsen
 • Kenneth Kjeldsen Nielsen
 • Kurt Granat
 • Finn Nielsen (undertegnede)
 • Med flere...

Redaktionen


Laksefiskeriet generelt - (del 10)
Torsdag den 13. august (2015) - Middag 12.00 - Gaula

Gaula er nu det laveste den har været i denne sæson og vejrmæssigt ser det ikke ud til de store forandringer foreløbigt. 

Der fanges stadig pænt med Laks, omend der ikke er mange der fisker i denne august. Jeg tror det skyldes de senere års dårlige fiskeri og der er ganske enkelt ikke booket op i denne sæson, hvor der nu ellers er en del flere Laks. Så hvis du har ferie tilgode og ikke lige ved hvad den skal bruges til så er der masser af plads ved Gaula. 

Vore venner nedstrøms Gaulfossen rapporterer om fint fiskeri, hvor de ser både farvede og spritnye Laks på træk. De har også fanget fisk og det på alle typer fluer fra store Sunray Shadow til små skumfluer og mindre almindelige fluer.Største Laks på 8 kg og 4 kg, samt tre grilse.

Til gengæld ser vi ikke mange havørreder i år sammenlignet med de sidste par sæsoner. 

Med et mindre fisketryk her i august bliver det nok et middelmådigt resultat, men det vigtigste er også at der er flere Laks på gydepladserne i år, så vi kan få Gaula tilbage som en af de mægtigste elve i verden.


Michael Koch
Lystfisker-liv.dk

 

Laksefiskeriet generelt - (del 09)
Tirsdag den 28. juli (2015) - Middag 12.00 - Gaula

Vandstand, som en JOJO

Ja, jeg tør jo næsten ikke skrive om vandstanden mere, lige som jeg får stavet til LAV, så stiger den til HØJ, eller ihvertfald ændrer den sig markant modsat.

Ordet JOJO er blevet brugt af andre tidligere, men det er også den helt korrekte betegnelse for denne sæson. Jeg husker ikke en så vandfyldt sæson i mange år og så mange fiskedage med højere sommervand end modsat. For nogle vald er det godt og for andre knap så heldigt, men det flytter rundt på Laksene hele tiden hvilket er godt for alle.

Der fanges også stadig pænt med Laks og gennemsnittet holdes på flotte 6 kg og det må siges at være helt i orden. 

Selv om grilsen er tilstede så er det stadig ikke i de gammeldags store mængder at se på fangsrapportene i det mindste. Bevares, der fanges da grilse i anseelige mængder, men ikke som for 10-15 år siden, når der for alvor var grilse-opgang. 

2015 er tilsyneladende et rigtigt ”fiskeår” når man ser på både lakse-og havørredefangster i Norge, Danmark og Skotland. Der fiskes og fanges rigtigt pænt og ikke mindst velnærede fisk. Så må vi jo tro på, at fødegrundlaget i hav og kyst er i fin form.

Mængden eller antallet ef fisk er over gennemsnittet for flere sæsoner og det kan tyde på at der de seneste 3-4 år har været gode betingelser i havene og kysterne omkring de nævnte lande hvor både Laks og havørred har haft masser af føde lige fra smolt stadiet og til opgang. Og hvad betyder det så? Det kunne være spændende at vide hvad for fatorer der styrer der. 


En hel måned tilbage endnu, så fortsat knæk og bræk.
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk

 

Laksefiskeriet generelt - (del 08)
Onsdag den 22. juli (2015) - Morgen 08.00 - Gaula

Så er vandstanden på et mere normalt niveau for årstiden og fiskeriet er faldet lidt til ro, især på de nedre dele af elven. Men det betyder ikke at der ikke fortsat kommer nye fisk. Vort hold så mandag aften igen et pænt træk af Laks der tilsyneladende trak lige forbi og op gennem Gaulfossen. 

Både mandag og tirsdag have holdet flere reaktioner til især ”Hitch” men uden at nogle af Laksene blev hængende på hitchen ihvertfald så tirsdag aften blev der skiftet til traditionelle fluer og letsynkende line. 

Bo havde først to hug af det han mener var grilse, men begge slap krogen og kort efter så et nyt hug der så blev hængende. Bo troede så lige at det også var en grilse. men blev snart klogere da al flueline + mange meter bagline røg ud af hølen og nedstrøms gennem et langt stryg. En hektisk fight som Bo dog vandt til sidst og glad kunne lande en blank ca 9 kgs Laks. 

Tirsdag aften sluttede med at Drew ved midnatstid krogede en større Laks i samme pool, der desværre slap krogen efter et langt udløb. Så selvom man ser grilse på træk, kan der sagtens luske større Laks rundt under de livlige grilse.

Vandstanden er nu der hvor Laksene gerne skulle ”parkere” sig på de sikre steder på de fleste vald, så vi regulært kan tale om standfisk og der bliver fisk at forsøge sig på over en længere periode, ligesom at de bliver gode indikatorer på hvornår nye fisk passerer standpladserne. 

Personligt synes jeg det er den mest spændende periode i laksefiskeriet, at kunne provokere de ofte vanskelige standfisk til hug vel at mærke uden at skræmme dem ud af hølerne.

Det er lige præcist her, at fiskerne nu skal være varsomme både med hensyn til vadning og klodsede kast. Vore klaskende spey- og underhåndskast vi bruger i høj vandstand kan nu for alvor ødelægge en god dags fiskeri. 

Er du i tvivl om hvorvidt du kan præsentere fluen forsigtigt med et spey-eller underhåndskast, så bruge hellere et let overhåndskast der lander let og med helt strakt forfang.

Lettere grej i klasse 8 og 9 både passer bedre nu og præsenterer ofte fluen mere forsigtigt. 

Med 5 uger tilbage af sæsonen ser statistikken for Gaula rigtig fin ud i år.


Med venlig hilsen
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk


Laksefiskeriet generelt - (del 07)
Tirsdag den 21. juli (2015) - aften 20.00 - Gaula

Hitch 

Så er Gaula faldet betragteligt, men der er fortsat udsigt til regn, så det er et spørgsmål om tid inden elven sikkert stiger igen. 

Drengene på vort vald har haft sjov til hitchen, men endnu ikke kroget en Laks i dag, men tre Laks har været efter Tunbys hitch, så nu hitches der på fuld time.

Elven er faktisk rigelig stor til hitch endnu, men Laksene reagerer på dem, og det er altid sjovt. 

Er du/i i tvivl om der står Laks på strækket, så prøv en hitchet mellemstor Sunray Shadow mens elven er lav, det giver normalt en reaktion.


Med venlig hilsen
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk

 

Laksefiskeriet generelt - (del 06)
Søndag den 19. juli (2015) - morgen 08.00 - Gaula

Lakseeventyr fortsætter

Team Tunby og Drew fortsætter deres lakseeventyr ved Gaula.

I går aftes blev det til ikke mindre end 7 Laks på land og adskillige mistede. De to på billedet var henholdsvis en flot hanlaks på 9 kg og en mindre hunlaks der desværre måtte lade livet, da den var hårdt og dybt kroget og ikke ville kunne overleve en genudsætning.

15_norge_80

Udover de to beholdte fisk var der tale om nye Laks i alle størrelser fra grilse til 5-6-7 kg og med den største på ca. 11 kg.

Det er sådanne dage der "kan" opleves når man er "yderst heldig", at ramme tid og sted. Idag er elven faldet igen og laksene forlængst forbi og hvis ikke allerede passeret, så ihvertfald højt oppe i Gaulfossen, og det er kun blevet til enkelte træk og et par regulært mistede fisk.

Tunby og Drew mener at der gik mange hundrede Laks gennem Gaulfossen i løbet af natten til idag og sandsynligvis hele dagen igennem. Lige nu er der igen stille nedstrøms Gaulfossen, men med 10 laks landet og adskillige mistet på kun to døgn, så har de herrer vist ikke noget at tude over.

Det er stadig og endog ret imponerende at se så mange nye fisk især i både mængder og størrelser, der fortsat trækker på Gaula i denne sæson.

Af vore "sølle" 5 laks i sidste uge var der blot en enkelt der ikke havde friske lus, det er ret usædvanligt, eller ihvertfald ikke specielt almindeligt i sidste halvdel af sæsonen.


Med venlig hilsen
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk

 

Laksefiskeriet generelt - (del 05)
Lørdag den 18. juli (2015) - middag 12.00 - Gaula

Update uge 29 fra Michael Koch med familie - billeder der ikke kom frem

15_norge_74

Koch fighter Laks


Billede 1: Tina tryllekaster, hun kalder det selv  ”slangekrøller”.
Billede 2: Tina fighter Laks
Billede 3: Axel netter Laksen let.
 

Med venlig hilsen
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk

 

Laksefiskeriet generelt - (del 04)
Fredag den 17. juli (2015) - midnat 23.00 - Mandal

Mandalselven - update venligst fra Kenneth Kjeldsen Nielsen, Seatrout Jagt og Fiskeri i Herning

Lakse Update 1 Norge

I år er uge 29 vores uge i Norge. Ankom til elven igår aftes og fik fisket nogle timer.

Vandtemperatur er lige i overkanten og vandføring alt for stabilt til den lave side. Det sætter sine spor på fangster og heldigvis også antallet af fiskere.

15_norge_71

Vi ser stort set ikke fiskere. Igår aftes fik vi turens første Laks. Fanget ca. klokken 24.00, taget på rørflue.

I dag søndag har jeg sovet længe og fisket fra middag til eftermiddag. Resultat: en Laks på land (næsten), der slap fluen i vandkanten. Ikke nogen kæmpe, men super blank med lus og ca 2 kg. Og så et ordentlig dyr der slap fluen efter 3 sekunder.

I aften giver vi det endnu et forsøg

Næste opdatering kommer når der noget at berette.

Knæk og bræk.
Per Gylling Hansen

 

Update 2 Norge.

Nu har vi været her siden lørdag aften og den værste iver har lagt sig. Søndag blev en vild dag for mig. Hele 4 lakse-kontakter, hvor den ene var en rigtig stor fisk. En der slap fluen helt oppe på land. Generalt har fiskene taget rimelig forsigtigt omskær fisk har været kroget meget yderlig.

15_norge_72

Mandag blev en konge dag for holdet da vores allesammens Bjarne Schrøder fik sin første Laks efter 7 år heroppe. Rigtig flot fisk på 4 kg.

Tirsdag ingen liv. Generalt virker det som om der er meget få fisk i elven. Jeg har på 3 dage kun set 3 fisk... Og folk virker opgivende langs elven. Elven er meget lav og varmt ca 17-18 grader, hvilket ikke er optimalt.

Så i aften står den på hygge og grill.

Jeg melder tilbage snarest når der er nyt herfra.
Mvh Per Gylling Hansen

 

Norge Update 3

Vores tur lakker mod enden. Sidste dag i morgen inden det går hjemad.

Fiskeriet må sige at være meget sløjt. Høj sol, lavt og varmt vand gør fiskene inaktive. Elven virker komplet fisketom. Ikke engang på de ellers lækre stræk, hvor vi normalt ser mange fisk. Både standfisk og nye blanke.

Flere vi snakker med hænger med hovedet og har stadig ikke set en fisk efter en uges fiskeri.

15_norge_73

Vores indsats gav en lille fin grilse onsdag morgen. Ellers kan jeg melde om der virkelig skal arbejdes for sagen i øjeblikket...

Både fysisk og mentalt.

Mvh Per gylling Hansen

Via Kenneth Kjeldsen Nielsen Seatrout Jagt og Fiskeri i Herning

 

Laksefiskeriet generelt - (del 03)
Fredag den 17. juli (2015) - middag 12.00 - Gaula

God start...

Vores afløsere ved Gaula fik som tidligere nævnt en kanonstart på fiskeriet igår.

Men de var ikke de eneste. I Gaulfossen fik en fisker på ganske kort tid mindst 5 Laks alle taget fra bredden ved almindelig fluefiskeri. Det siger lidt om mængden af Laks og endnu en ny opgang.

Vidnerne til fangsten kunne bekræfte, at alle fisk var blanke og der var alt fra grilse til større Laks. Så der er fortsat masser af chancer for de kommende ugers fiskeri, selvom der lige går et par dage før de nye fisk når de øvre stræk af Gaula.

Rapport fra holdet...
En lille flom virker jo altid et eller andet sted på elven. I dag var det så på vores vald. 

Flommen nåede kun lige at toppe, da det nye hold med Claus Tunby og Drew var klar i "Fluerenden". 

15_norge_68

Fem kast og den første Laks på ca. 4 kg gled i græsset. Herefter fulgte en noget sjovere eller måske vildere fight med en flot blank Laks på godt 13 kg. 

Sikke en start på deres uge ved Gaula. Ca. 15 kast og to fine Laks i vanskelige forhold. 

Godt gået drenge.


Med venlig hilsen
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk 

 

Laksefiskeriet generelt - (del 02)
Torsdag den 16. juli (2015) - eftermiddag 15.00 - Gaula

Frostfly Vald - update uge 29

Uge 29 - 15. juli 2015

Gaulas vandstand er i den grad i yoyo-humør i denne uge, hvor Henrik Møller Andersen fisker på Frost Fly-valdet sammen med tre kammerater. Efter et par dage i starten af ugen med faldende vandstand – ned til 20 kubikmeter i sekundet tirsdag aften – røg vandstanden op igen og løb med 60 kubikikmeter i sekundet. Onsdag eftermiddag løber den med 19 kubikmeter isekundet. Dermed er det tæt på, at Hindoyen Pool kan fiskes.

Holdet har set tre springende Laks, men har endnu ikke mærket stram line. Der går rygter om fint fiskeri på Winsnes-valdet længere nedstrøms, så krydser fingre for, at der er lakse-flak på vej opover!

Jesper Homann
Webmaster Frostfly

 

Laksefiskeriet generelt - (del 01)
Torsdag den 16. juli (2015) - eftermiddag 15.00 - Gaula

Frostfly Vald - update uge 28

Uge 28 - 15. juli 2015

Gaula Ugen bød på en bred palet af, hvad man kan komme ud for som laksefisker i Norge. De første dage havde vi høj sol, faldende vand og stigende vandtemperatur til omkring 14 grader, hvilket åbnede for fiskeri med flydeline og mellemstore fluer nær overfladen. Jesper Homann tog ugens første Laks på 2 kilo på Bergsvendsens Nakke.

De fine forhold blev der vendt op og ned på efter en hel nats regn. Gaula reagerede som vanligt med kraftigt stigende vand og en vandtemperatur, som dalede til 9 grader. Forhold, der kaldte på synkeliner, synkeforfang og store fluer på korte forfang.

Laksene skulle nu søges tæt på land og på pladser, som under normale forhold sjældent holder fisk. Således fik Bent Josefsen en Laks på 6,6 kilo i Asbjørns Favorit. Den huggede på en Thunder & Lightning bundet som Waddington.

Kenn Berner mistede en fin mellemlaks i fightens sidste faser på Bergsvendsens Nakke, men kløede på og fik hurtigt efter hug af endnu en Laks. Den kom på land og vejede 6,2 kilo.

Det høje vand gjorde, at også Long Pool, som i lavere vandstand blot fungerer som ’transport-stykke’, nu kom i spil. Her landede og genudsatte Kenny en Laks på 6 kilo.

Mere regn i Gaulas store opland gav en regulær flom sidst på ugen. Vandtemperaturen dykkede helt ned omkring 7 grader, og fiskeriet foregik fra de oversvømmede bredder tæt på træer og buske.

På ugens sidste fiskedag begyndte vandet at falde. Thomas Vinge fik da Laks på 5 kilo i Long Pool. Den huggede en sort Frances rørflue med fluogrønt conehead fisket for enden af fast-sinking polyleader.

15_norge_69

Thomas Vinge med Laks på 5 kilo i Long Pool.

 

15_norge_70

Jesper Homann sluttede af med en gudesmuk hanlaks på 8 kilo også i Long Pool.

I alt fik holdet 6 laks fordelt på 5 forskellige fiskere – det må siges at være godkendt.

Husk at indskrive kommende fangster i fangstjournalen her på Frostfly.dk – det er dejligt at kunne følge med i fiskeriet her

Jesper Homann
Webmaster Frostfly.

JSN Dome is designed by JoomlaShine.com