Surnaelv  2009

Lige en afsluttende kommentar på fisket i Surna Elv. Uge 34 sluttede med 54 laks for elven, heraf blev de 20 stk fanget på Sæter med fem stænger. Uge 35/36 blev det til 56 laks for elven (ikke helt opdateret endnu), med 15 laks på Sæter til fire til syv stænger. Hunlaksen er fredet, så heraf blev ni stk genudsat.

August endte med 294 laks for elven og 58 laks for Sæter. Det er et relativt godt resultat og en god afslutning på en dårlig sæson. Juli måned var katastrofalt dårlig og de mange fisk i august, er sansynligvis for manges vedkommende, sent ankomne julifisk.

En usædvanlige ting i år var de mange små toårige hunlaks i to til tre kilos klassen. Normalt er grilsen jo hanfisk og etårig. Men det giver jo reelt flere mellemlaks og færre svell. Det kan jo godt betyde flere store fisk til næste års junifiske. Der blev på Sæter fisket fem stk fedtfinneklippede svell (en vinter i havet). Tankevækkende er det at vægten varierende fra 1,7 kg til 3,1 kg på de fem fisk. Så vidt jeg kan regne ud udgør de fedtfinneklippede svell i hele elven ca 12% af de opfiskede svell. Spændende at se hvad der kommer af mellemlaks fra det kuld næste år.      

Vejrforholdene i august 2009 har sjældent været så gunstige for en laksefisker. Store og små flomme afløste hinanden og sol og gråvejr med regn byttede plads med få dages mellemrum. Det viser at der ikke findes et specielt godt fiskevejr, men at det er forandring i vejr og vandstand der skal til for at give et godt laksefiskeri. Vandstanden var i hele august forholdsvis høj og med to til tre flomme. Til gengæld var vandstanden generelt lidt for høj til et godt havørredfiskeri.      

Uge 35/36, hvor undertegnede med gode venner fiskede i Surna, var også præget af en for august høj, men også lidt for jævn vandstand og temperatur. Vandet var meget klart. Men hølerne var fulde af fisk og specielt den første halvdel af ugen viste de sig overalt. Typisk for slutningen af august får laksene indimellem kollektiv bersærkergang og kaster sig ud af vandet. Minutter efter er der dødstille i timevis. Det kan være nye fisk der kommer ind, eller det kan være positionskampe der forgår.

               
                               Sune lander en tre kg svell på Talgøy                                         En tilfreds Trine med en tre kg svell ved Sæterhølen

Men de er jo svære de augustlaks, så det var specielt i aftenskumringen indtil det blev helt mørkt, at vi tog fisk. Morgenfisket, grålysningen, var derimod ikke så givende. Også timerne inden middag gav fisk. Vi tog fisk på Sunrayen, men det var generelt mindre slanke fluer, fisket på intermediate, der fiskede bedst.

              
                                        
En lille Orange Shrimp                                                                         Orange Shrimp i kæften på en meget blank augustfisk

                                                              
                                                                                                                                    Orange Shrimp

Pers lille Orange Shrimp gav totalt syv til otte fisk. Jeg fiskede en del med Garry, men jeg fik alle mine fisk, blandt andet en kraftfuld otte kilos i tusmørke, på en Orange Shrimp størrelse 10.  Modsat fik Per en knaldblank ni kgs i strålende middagssol på en Orange Shrimp i samme størrelse. Den flue fisker godt under alle forhold.

I august kan der fanges fisk på alle typer fluer, store og små, men i det lange løb ser det ud som om de små fluer vinder. Vi fiskede også de mere alternative bombers og hitchrør, men der var ingen reaktion. Med en lavere vandstand havde det sikkert givet et bedre resultat.

               
                                     Dejlig spø at køre fisk på                                                             Håkan med en ilsk hanlaks på enhånds

                                                              
                                                                                                              Du har helt ret, Håkan. Det er vise ord!

Med hensyn til krogningen af fiskene, er det meget typisk, at standfisken kan tage fluen uendeligt forsigtigt. Ofte fornemmes kun strømmens øgende pres på linen, og så slipper fisken fluen og fluen driver videre. Det var det. En anden variant er en lidt smagende, tyggende fornemmelse i linen, der kan gå adskillige sekunder og så tynger det i stille og roligt, hjulet får lov at dreje et par gang og så sidder laksen som regel godt. Så man skal være tålmodig og vente til fisken nærmest trækker stangen ud af hånden på en.

Når man nøkker fluen ind, er reaktionen den samme uanset årstid, fisken kroges som regel med det samme. Augustfisk kan være fantastisk gode fightere, de har stået og sparet kræfter længe og en god halv time, kan der hurtig gå i godt selskab med en stor kroglaks.

                                    
                                                                       
Sådan en rug blev det ikke til i år ,men næste år så jævla .....

I Surnaelven hvor temperaturen ikke kommer over 10 grader holder augustlaksen, hanner forstås, i øvrigt en meget formen madkvalitet. 

Nu er der bare 9 måneder igen... 

Mvh
Nils Christensen

 

 

JSN Dome is designed by JoomlaShine.com