Fishing in
Scotland - Gordon Graham

Hello fellow Fishers!

I hope you all are having a fantastic season so far.

Its been a fairly good this year with some very successful trips, Scottish Salmon and Trout have guided on many Salmon rivers this year, and caught some very nice fish. Also its been a great year for the Sea Trout and Wild Brown trout fishing.

I have also been encouraged by the number of new people taking up Salmon and trout fishing. And since receiving casting / fishing instruction from us they have progressed in to acomplished anglers. Good result!

If you would like any information on my guiding services please contact my self or check out my website. Please any enquires via my email address rather than facebook messages.

I supply all tackle, transport and instruction (Salmon and Trout) I have access to stunning and productive locations throughout
Scotland.

Tight Lines
Gordon Graham
gordon@scottishsalmonandtrout.com


Laksefiskeriet i Skotland 2010 - del 2

Sæsonens laksefiskeri i Skandinavien i 2010 er i mange lystfiskeres tanker. Laksefiskeriet er startet i Skotland allerede i marts måned.

Vi forsøger at opdaterer laksefiskeriet i de forskellige elve igennem hele sæsonen her på Lystfisker-liv.dk

Redaktionen


Laksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 08)
Mandag den 11. oktober

Skotland - River Earn 

River Earn faldt endelig med ca. en fod her i weekenden. Det var nok til at få laksene ned i tempo. Drew og Flemming fik laks på 11 og 14 pund i torsdags, og i dag lykkedes det at lande to laks på henholdsvis 7 og 13 pund.

                
                                     Drew med 7 pund høstlaks                                                                       "another River Earn beauty"

Vandet er helt perfekt på tiden og der går stadig nye laks op.

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 07)
Lørdag den 09. oktober

Skotland - River Earn 

Så er det også slut for Claus og Bo i River Earn denne gang. Det blev desværre ikke til nogen Earn-laks, elven forblev for høj til at laksene satte tempoet ned. De havde til gengæld den fornøjelse at se rigtigt mange store blanke høstlaks på træk, og indtil flere laks landet af spinnefiskere. 

Vor ven Flemming tager over efter Claus og Bo, og så må vi se om han og Drew er mere heldig med vejret og vandet i den kommende uge. 

De fine fangster forsætter i alle de kendte elve som River Tay og River Tweed, mens enkelte elve er lukket for sæsonen.

Ifølge Trout & Salmon har det været een af de allerbedste sensommer/efterårs sæsoner i 20-30 år i hele Skotland, så det ser jo lyst ud for de skotske laks. 

Michael Koch
Lystfisker-liv-dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 06)
Lørdag den 02. oktober

Skotland - Michael fisker i River Earn 

Lørdag den 02. oktober:
Der er perfekt fiskevejr. Desværre er elven fortsat lidt for høj. Vi ser en del fisk og alle på beatet har mærket fisk. 

Der er taget 14 laks på spin på vores beat. Flere af dem er med havlus og er mellem tre og ni kilo. Det er superflotte laks og det er et kanon fluevand.

Via Michael Koch, Skotland
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 05)
Fredag den 01. oktober

Skotland - Michael fisker i River Earn

Torsdag den 30. september:
På vej til Edinburgh. Det regnede kraftigt i går og elvenen steg meget i aftes og i nat. det er nu vendt igen og elvene falder så småt igen. Teoretisk set burde der være nye blanke laks på vej. Jeg fisker allerede sidst på eftermiddagen, så der kommer en ny melding.

Der er dog fortsat lidt for høj vandstand, men jeg havde en god kontakt anden gang jeg gik ned over poolen. Desværre lover de mere vand i morgen.

Fredag den 01. oktober:

Første tur ned over poolen gav fisk. Desværre mistede jeg den. Den tog en Orange Shrimp (mønster Nils Christensen). Min medfisker Drew smed en lige bagefter, også med Orange Shrimp som flue. Nu prøver med en tube. Det blæser voldsomt og regner meget.

Desværre er det endt med stormvejr og voldsom regn er trukket ind over området. Vi er stoppe for i dag og er gået på pub. Vi prøever en lille Spate River i morgen. Jeg tabte en laks mere her til formiddag. Vi har set nogle fine balnke laks på træk, flere mellem fem og otte kilo.

Via Michael Koch, Skotland
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 04)
Torsdag den 23. september

Skotland - igen!!!


At det går virkeligt godt i Skotland, ses tydeligt herunder. Denne uges fiskeri på River Tay ligger med et dagsgennemsnit på over 90 laks/dag og med fisk op til 11,5 kg, hver dag.
 
En melding fra Andrew her til morgen lød, River is up by 6 feet and lots of fresh fish running.
 
 
Monday
Almondmouth 22 
Waulkmill 12 
L Redgorton 3 
Luncarty 6 
Benchil & Pitlochrie 9 
U Scone 2 
Stobhall 6 
Taymount 3 
Ballathie 5 
Cargill 13 
L and U Islamouth 1 
Meikleour Ho 1 
Newtyle 1 
Dunkeld Ho 2 
Dalguise 3 
Islabank 1 Total: 90 

Biggest fish:
Almondmouth  24lbs 
Tuesday
Almondmouth 10 
Waulkmill 8 
L Redgorton 6 
Benchil & Pitlochrie 9 
U Scone 8 
Stobhall 11 
Taymount 11 
Ballathie 4 
Cargill 8 
L and U Islamouth 7 
Kercock 4 
Dunkeld Ho 1 
Dalguise 1 
Farleyer U 1 
Loch Faskally 1 Total: 90 

Biggest fish:
AlmondmouthFarleyer U  22lbs 
Wednesday
Almondmouth 13 
Waulkmill 9 
L Redgorton 6 
Luncarty 8 
Benchil & Pitlochrie 3 
U Scone 7 
Stobhall 9 
Taymount 7 
Ballathie 7 
Cargill 9 
L and U Islamouth 4 
Kercock 2 
Newtyle 1 
Dunkeld Ho 3 
Dalmarnock 1 
Dalguise 2 
Farleyer U 3 Total: 94 

Biggest fish:
Cargill  25lbs 
Thursday
Newtyle 2 Total: 2 

Biggest fish:
Newtyle  8lbs 
Friday
Not there yet!
Saturday
Not there yet!

Det kunne tyde på at de tiltag man begyndte for seks til otte år siden med hensyn til til strygning af moderfisk og "man-made" gydebanker tilsyneladende virker, og nu producerer betydeligt flere smolt end den naturlige gydning.
 
Skotland har virkeligt flyttet nogle brikker i forhold til vandpleje og opdræt. Hvor man tidligere stort set lod elvene passe sig selv, laver man nu i stor stil nye gydebanker og vedligeholder disse hvert eneste år.

Der stryges mange moderfisk og de befrugtede æg klækkes både i bakker i elven og i bassiner eller udlægges i kunstige gydereder direkte på gydebanken. Det betyder at man lægger æggene i det grus der tilsyneladende renholder sig selv bedst, og derved undgår tilsanding og kvælning af æg og yngel. De kunstige gydebanker betyder også, at produktion af yngel når helt op på 90-95% modsat naturlig gydning der blot opnår max 25% af de befrugtede æg.

Andrew fortæller at man i et tilløb til River Tay alene producerer ca. to millioner æg hvert år, der enten klækkes i bakker eller direkte i gruset. Dette har man gjort her i fem år nu, hvilket kunne indikere at det kulminerer med en massiv opgang netop i år.

Karup Å sammenslutningen har også foretaget succesfulde forsøg med klækning i bakker direkte i vandløbene i lighed med de skotske, og på Karup Ås hjemmeside kan man ligeledes læse at produktionen med denne metode er væsentlig højere, og ikke mindst, så bliver ynglen jo klækket i det vand de skal vokse op i, hvilket må give dem et større og stærkere tilhørsforhold.
 
Utroligt som naturen reagerer hurtigt på fornuftig vand og yngelpleje - og må jeg tilføje, at i Skotland gives sådanne tilladelser lokalt hvorfor idé til virkelighed kan gå rigtigt stærkt. Ikke noget med at vente på gennemsyn af å og elv i flere år og derefter på evt tilladelser.

Det er jo urimeligt at der skal gå otte år mellem vore tilsyn i vandløbene i Danmark, det viser bare hvor nedprioteret det danske politiske syn på miljøet er. DTU Aqua er jo enten alt for politisk styret eller alt for få medarbejdere. 

DTU Aqua gør et flot arbejde, de gør bare for lidt af det og der burde sidde en DTU Aqua medarbejder i hver eneste region i Danmark til at varetage lokale interesser og gerne ad hoc.

 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 03)
Onsdag den 22. september

Skotland!!!

Skotland fisker helt forrygende dette efterår og flere rapporter tyder på nye rekorder for opgang i nyere tid. 

Således har de nordligste elve haft en helt fantastisk opgang og ikke set lignende i 30 år. 

Seneste opdatering kommer fra River Tweed og River Tay, der i øjeblikket ser voldsomme mængder af både grilse og laks ankomme hver eneste dag. Opgangen har ikke været så stor i mindst 30 år hævder Andrew, som snart skal guide os i et par dage ved River Tay.

Beatet vi skal fiske på havde en fangst på 58 laks i sidste uge, og det er voldsomt mange fisk for en Nordjyde. Det skal lige understeges, at det ikke kun er små grilse der fanges, men flere fine fisk mellem fire og otte kg.

Herunder denne og sidste uges rapporter fra de mest kendte elve. Notér lige River Tweed med 1393 fisk i sidste uge alene !!!!

 

 

Skotland fisker helt forrygende dette efterår og flere rapporter tyder på nye rekorder for opgang i nyere tid. Således har de nordligste elve haft en helt fantastisk opgang og ikke set lignende i 30 år. 

Seneste opdatering kommer fra Tweed og Tay der i øjeblikket ser voldsomme mængder af både grilse og laks ankomme hver eneste dag. Opgangen har ikke været så stor i mindst 30 år hævder Andrew som snart skal guide os i et par dage ved Tay.
 
Beatet vi skal fiske på havde en fangst på 58 laks i sidste uge, og det er voldsomt mange fisk for en Nordjyde. Det skal lige understeges, at det ikke kun er små grilse der fanges men flere fine fisk mellem 4 og 8 kg.
 
Herunder denne og sidste uges rapporter fra de mest kendte elve. Notér lige Tweed med 1393 fisk i sidste uge alene !!!!

 


SCOTLANDSalmon & grilseSea troutSalmon & grilseSea trout
Annan20250
Ayrshire1521051
Beauly70497
Border Esk40503
Dee62353836
Esks7316729
Far North00471
Findhorn100795
Galloway30321
Hebrides241013977
Nith72182
Spey00242
Tay90058310
Tweed1544139371

Mvh
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 02)
Mandag den 13. september

Efterårs fiskeri i Skotland

Selvom Norge er lukket for sæsonen, så er der stadig friske og blanke laks at fange.

Skotland har et (meget ofte) fantastisk efterårsfiskeri efter de såkaldte "Back-enders" og nye grilse. Backenders er sene, men store opgængere, delvis blanke, men ofte med lus på og op til 10 kg. 

I visse elve er det ikke umuligt med op til flere laks på en eneste god fiskedag. Udover de mest kendte elve vrimler det med mindre kendte elve, som faktisk først har deres højsæsoner netop her i efteråret med masser af friskt højlandsvand.

Disse mindre kendte elve er ofte nemme at få adgang til og koster ikke mere end et dagkort til de danske åer. Rejserne er også overkommelige, og der findes retur-fly til omkring kr. 2.000,---/ og B&B til et par hundrede om dagen gør en uges fiskeri billigere end i Norge, og - så er der altid en hyggelig pub lige rundt om hjørnet, der gerne hygger lidt om de trætte laksefiskere med en Pint og lidt Grub ovenpå en hård fiskedag.

September og oktober er superuger i det skotske, og ikke mindst en smuk oplevelse med blade i efterårets nuance der matcher det ofte whiskyfarvede vand.

Første oktober, dypper vi en flue i River Earn i et par dage godt guidet af vor skotske ven Andrew McIntyre, som i øvrigt kaster de flotteste og længste speykast jeg endnu har set. Nils Kristensen har lovet mig et par Orange Shrimps og nærmest givet fangstgaranti på dem til de skotske laks, det tjekker vi så! 

Se mere på: http://www.fishpal.com

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 01)
Tirsdag den 15. juni

Skotland

Midt i den Norske Laksesommer, er vi lige ved at glemme det fine fiskeri i Skotland.

River Dee, River Spey, River Tweed og River Tay: 
Skotland fisker helt fantastisk denne juni. Vejret over Skotland har bare været perfekt til både opgang og fangst af laks og især River Dee imponerer igen med store fangster. Alene i sidste uge blev der landet over 200 laks og 200 havørreder i den legendariske elv.

Der er stadig store flotte laks imellem på op til og over 10 kg. Med ren Catch & Realise, er der naturligvis laks som bliver registrerede flere gange gennem sæsonen, men det er alligevel et flot resultat fra en forholdsvis lille elv som River Dee.
 
Alle andre elve som River Spey, River Tweed og River Tay fisker også fint med fine dagsfangster og havørreder. Begge kategorier ryger på land hver dag i store størrelser.

Snart vil venner af Lystfisker-liv.dk, for anden gang i 2010 gæste River Spey. På Phones ved Knockando (som Finn Nielsen fra Lystfiske-liv.dk også har fisket), hvor der sidste år i samme uge blev landet 53 laks til tre mand.
 
Michael Koch og Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com

Laksefiskeriet i Skotland 2010 - del 1

Sæsonens laksefiskeri i Skandinavien i 2010 er i mange lystfiskeres tanker. Nu er laksefiskeriet startet i Skotland.

Vi forsøger at opdaterer laksefiskeriet i de forskellige elve igennem hele sæsonen her på Lystfisker-liv.dk

Redaktionen


Laksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 16)

Mandag den 10. maj

Forår i Skotland

River Dee, River Tweed, River Tay, River Spey og River Helmsdale:

Skotland fortsætter det flotte fiskeri. Man skulle næsten tro at det var Norske forhold med hensyn til antallet af laks, og det er tydeligt at foråret for alvor er ved at få fat i Skotland.

River Dee er sædvanligvis i top med over 150 laks i sidste uge og flere omkring de flotte 20 lbs. Mange nye fisk med lus på og flere taget på flydeline allerede.

River Tweed og River Tay er også godt med, med ca. 60-80 fisk per uge, hvorimod rapporterne fra River Spey stadig er sparsomme.

Fra River Helmsdale praler man ikke just af antallet af fisk, men påpeger dog at fiskeriet er fornuftigt og at vandtemperaturen er nået over de magiske otte grader, som nu giver fisk over hele elven. Der fiskes ligeledes med flydeline og de fleste fisk tager højt i vandet, hvilket de fleste fluefiskere drømmer om.

Flere af de mindre og mindre kendte elve er også begyndt at se lidt mere laks og lidt regn samt højere vandtemperaturer, kan give godt fiskeri i disse "Spate Rivers"

Michael Koch

Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 15)
Torsdag den 29. april

Skotland update. 

River Dee, River Twed og River Tay:

Både River Dee, River Tweed og River Tay kører på de fulde nagler med næsten de samme resultater i sidste uge, som i forrige uge. Det vil sige at River Dee ligger på de ca 150-160 laks per uge, og River Tweed og River Tay omkring de 55-70 laks per uge.

Der er nogle flotte fisk imellem og især i River Dee med flere over 20 lbs og en enkelt over 30 lbs. Mange er helt nye laks med lus på.

I River Tweed blev der iøvrigt fanget en "bækørred" på ikke mindre end 9,5 lbs i sidste uge, hvilken fisk.

Skotland har på tiden samme vejforhold som os, så det er altså rigtigt fiskevejr for tiden. Har du/I tid, så er det nu der skal fiskes inden varmen kommer i midten af maj.

River Deveron, River Spey og River Helmsdale:

River Deveron er kommet igang og der fanges et par håndfulde laks om ugen på tiden, det er alle springere i str 8 til 14 lbs, men til gengæld spritnye friske fisk med masser af lus på.

 

River Spey plejer til gengæld først at blive rigtig spændende nu, så her er der gode chancer. Klubvandet Grantown On Spey er et fint stykke vand med tilgængelige kort over det meste af sæsonen.

River Helmsdale kører på lavblus med enkelte mindre springere og her mangler man et større optræk, forholdende er gode så hvor bliver de af?

 

Via Michael Koch

Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com

Hvor meget held har man?

Læs nedenstående, der beretter om den aldeles "heldig" Nordmand Nic Jepson, der forleden først fangede en 24 punds sølvblank springer i River Dee. Efter fiskeruren tog han en omgang golf og så lavede en "Hole In One"!!!

                          

Nic Jepson from Norway caught this 24lbs salmon in the Garden Pool at Monaltrie on 21st April 2010. A "size 10 silver stoat with an Ally tail" did the trick. He proceeded to play a round of golf afterwards where upon he achieved a hole in one. Not bad for a day's work.

Via Michael Koch

Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 14)
Tirsdag den 20. april - 2010

Skotland i top

Skotland kører nu for fuld skrue og der fanges springere i de fleste kendte elve.

River Dee, Riwer Tweed og River Tay:
River Dee er som sædvanen tro i front med ca 20 fisk i gennemsnit om dagen, blandt andet fisk op til 15 kg. River Tweed og River Tay er også med i toppen, og der fanges flere flotte 10 kgs forårslaks.
 
River Spey og River Helmsdale:
River Spey og River Helmsdale er i gang, omend mere moderat med ca. et par fisk om dagen, men det er nu snart, at River Spey for alvor begynder at komme igang.

Jo Skotland ligner næsten "de gamle dage" igen, heldigvis kan man fristes til at sige. Dette skyldes helt klart det kæmpe arbejde Skotterne har lagt i vandplejen i form at gydereder, brinksikring, udsætning af egen avl i million tal, og ikke mindst Catch & Release holdningen, og sluttelig deres evige kamp for fjernelse af kystnært garnfiskeri og opdrætslaks.

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 13)
Tirsdag den 20. april - 2010

Sne ved River Spey

Ja det fortsatte jo med sne i Skotland ved vores gode fiskekammerater, men de fik fisket lidt de sidste dage. Steen Larsen har lovet mig nogle billeder fra denne uge ved River Spey, så det glæder vi os til

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 12)
Fredag den 02. april - 2010

50 cm sne ved River Spey

River Spey:
På det første billede fra mandag, ligner alt sig selv ved Lower Pitchroy, forår ved bredden og ingen sne, dog ikke 15 grader som da vi var der sidste år, kun omkring 5 grader.

       
                                                     Lower Pitchroy mandag

Som skrevet nedenfor var der snestorm over hele Skotland, og det har afstedkommet blandt andet nedrevne el-ledninger med mere over Inverness området. Snestormen startede sidst på dagen tirsdag. Onsdag kom gutterne slet ikke til elven - se hvorfor på billederne nedenunder.

                    
                                         Archietown ved Spey, hvor B&B ligger                                                                           Udlejningsbilen ved Lesley på B&B

Steen Larsen beretter at man torsdag og fredag er kommet til elven. Det foregår via ghillien Sandy på beatet Phones, hvor han ”fragter” dem rundt i en stor monster jeep. Men fisket er der blevet, og trods det at der er frostvejr, er det lykkedes at fange et par enkelte fisk, samt udsætning af andre via ”long distance”.

Via Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com

 

Laksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 11)
Onsdag den 31. marts - 2010

Snestorm over River Spey

River Spey:

Det lykkedes sent i går aftes, at få kontakt til de fire gutter der er ved River Spey i denne uge.  Det havde været to vidt forskellige dage. Mandag havde det haft udmærket vejr med temperaturen på den rigtige side. Det var blevet til seks fisk, heraf fem kelt (nedfaldsfisk) og en fin springer på 3,5 kg.

Tirsdagen havde til gengæld budt på snestorm hen over Knockando og River Spey. Der havde været minus fem grader tillige med, men fiskes det skulle der, og det resulterede i yderligere to kelt, slutter Steen Larsen.

Via Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 10)
Tirsdag den 30. marts - 2010

Skotland - lige nu

River Dee:
Skotland er stadig i fin form og det er tydeligt at foråret for alvor er kommet. De seneste to uger har fisket helt fantastisk med River Dee helt i top med over 130 laks i sidste uge og 60 laks i forrige uge. Sidste fredag blev den største fisk landet på beatet Park, den var 26lbs, sikken en springer.

 
River Tweed, River Tay og River Spey:
River Tweed og River Tay følger godt med, med ca 100 springere hver på to uger i begge elve. Der er også flotte laks mellem på op til, - og over 20lbs mærket. River Spey er stadig i det langsomme hjørne med blot enkelte mindre fisk indtil videre. Det varer et par uger endnu inden River Spey for alvor begynder at kaste fisk af sig. 
 

River Helmsdale og River Findhorn:
River Helmsdale er derimod fint med, med et dusin fisk per uge de seneste par uger. De fleste har ligget rundt 10lbs mærket men et par stykker har været på 15-16 lbs. River Findhorn har også fået gang i fiskeriet og den forgangne uge har leveret 9 springere op til 19 lbs.
 

River Thurso:
River Thurso længst i nord, har haft en rimelig start, men er for alvor kommet igang her i slutningen af marts. Sæsonen har indtil nu produceret ca 30 springere med hovedparten omkring de 10 lbs og enkelte op til 15-16 lbs.

     
                                             Dette billede siger alt!

River Thurso er kendt for sit "Backing-up" fiskeri hvor man starter nederst i poolen og bevæger sig baglæns opstrøms for at give fart i fluen. En spændende teknik der sagtens kan anvendes i tilsvarende "sløve" partier i danske åer.
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


River Spey - denne uge

Av, av - det gør ondt, men verden er jo hård ind imellem. Igen i år skulle jeg have stået og fisket ved bredden af River Spey - netop i skrivende stund - men min brors 40-års fødselsdag kom på tværs. Jeg må nøjes med premieren i Varde Å de næste dage, og i ugen efter påske - det er nu heller ikke så ringe endda.

Imens går gode fiskekamerater fra holdet rundt ved River Spey, fisker sammen med de herlige gillies, er sikkert nogle ture på Highlander Inn, hygger sig på B&B ved Lesly - ak ja - min tanker går til dem alle, hvor ville jeg gerne være med igen.

Jeg har endnu ikke hørt fra dem, men jeg håber - selv om Michael skriver at River Spey, først fisker godt om et par uger - at de gæve gutter får sig en springer eller to. En ting de i hvertt fald får, det er en kanontur i godt selvskab med skotterne, og den pragtfulde River Spey ved Knockando. Steen har lovet at medbringe en whiskey af de gode fra lokalområdet - jeg glæder mig!!!

Knæk og bræk til jer - hils gillierne og Lesly, hvis i ser dette.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com


Laksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 9)
Torsdag den 18. marts - 2010

Fantastisk uge i Skotland

Det blev endnu en fantastisk uge i det skotske, med mange flotte springere hvoraf flere helt nye blanke med havlus. Se blot disse par eksempler, - så blir de altså ikke smukkere!

                  
 
At foråret for alvor er igang kan måles ved at de første havørreder også er ankommet i River Dee. Dette er usædvanligt tidlig, da man normalt skal hen i slutningen af april før disse viser i elven, men igen viser naturen sine luner.
 
Både River Dee, River Tweed og River Tay havde en god uge med både mange og flotte fisk, mens River Spey og River Helmsdale stadig er i opstartsfasen med blot et par enkelt springere.
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk
Laksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 8)
Mandag den 08. marts - 2010

Foråret kom for alvor til Skotland i sidste uge.
 
Vestlige lune vinde og enkelte solstrejf gav umiddelbar succes over "The Highlands".
 
River Dee:
I River Dee blev det til ikke mindre end 62 laks med største på 25 fantastiske pund, og så blev den fanget på mit favoritstykke Waterside & Ferrar, garanteret i Waterside Pool, Grrrr. Craigendinnie (Nabo til W&F) fiskede godt med fire springere i sidste uge. Disse to beats hører til Upper Dee, der nu er med i kampen (jeg kan lige se de to Ghillies William og George for mig, der nu gnubber sig i hænderne).
 
River Tweed og River Tay:
River Tweed og River Tay var også godt med, med henholdsvis 38 og 32 laks i den forgangne uge, og ligeledes nogle ordentlige krabater, der nåede henholdsvis 22 og 18 lbs, som største fisk for ugen.
 
River Spey og River Helmsdale:
River Spey diskede op med en enkelt på 15 lbs og River Helmsdale er endeligt kommet i gang med tre springere i sidste uge, dog af den mindre størrelse omkring de 6-8 lbs.
 
Uha det må have en forrygende uge at have være laksefisker i, "Over There".
 
Cheers
Michael Koch
Lystfisker-liv.dkLaksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 7)
Mandag den 01. marts - 2010

Skotland update...
 
River Helmsdale, River Tweed og River Tay:
Så kom foråret endeligt til River Helmsdale. Årets første springer på 8 lbs blev fanget fredag den 26 februar og allerede lørdag faldt den næste for fluen, en laks på 7 lbs. I takt med mildere vinde fra sydvest kan det være at foråret for alvor får fat i Skotland og sætter skub i Springerne og ikke mindst fiskerne.
 
Både River Tweed og River Tay fisker også fornuftigt og havde en god uge i sidste uge med flere flotte fisk på op til 20 lbs.
 
Jo foråret er for alvor på vej, og sikkert også mod Danmark, hvor vi forhåbentligt snart kan komme til både å og kyst. Åerne gemmer ganske givet på et par superflotte overspringere og eller grønlændere, der blot venter på en forførisk flue.
 

River Dee:
Første marts er forårets første dag ifølge kalenderen, det betyder i Skotland at Upper Dee åbner for fiskeriet fra Aboyne og opstrøms.
 
Det bliver spændende at følge med I hvor mange laks der står højt i elven. Jeg gætter på at de første meldinger i år kommer fra området omkring Dinnet og Craigendinnie. I weekenden blev der fanget friske springere med havlus på omkring Park, det tyder på forår i Skotland.

Upper Dee levede i dag ikke op til tidligere års premiereresultater. Kun een enkelt laks blev registreret på Upper Dee i går, og dette var på Aboyne Castle, altså stadig på den nedre del af Upper Dee.

Måske er foråret alligevel ikke så langt fremme endnu, men det kan ikke vare længe førend vi ser rapporter med helt nye fisk på Upper Dee. Vi følger spændte med i denne første uge på Upper Dee.


Michael Koch
Lystfisker-liv.dkLaksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 6)
Tirsdag den 23. februar - 2010

Skotland update...
 
River Dee, River Tweed og River Tay:
I Skotland går fiskeriet fortsat moderat og River Tweed er nu kommet op i omdrejninger med 31 fisk i sidste uge, hvor River Dee måtte "nøjes" med 20 springere.
 
River Tay er stadig moderat, men til gengæld er der nogle flotte fisk på 20 til 25lbs hvilket ikke er usædvanligt for River Tay.

 
River Spey og River Helmsdale:
River Spey og River Helmsdale har stadig ikke set noget til tidligere tiders store springere, men til gengæld kan både River Spey og River Helmsdale nyde godt af en senere opgang med større fisk typisk i slut april og begyndelsen af maj.
 
I det nordligste Skotland er det stadig koldt og vandtemperaturen ligger på blot 3-4 grader.
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dkLaksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 5)
Mandag den 15. februar - 2010

Skotland update...
 
River Dee, River Tweed og River Tay:
Det blev igen en fine uge i det skotske årstiden og vejret taget i betragtning. River Dee ligger som sædvanligt godt og lunt på førerpladsen med ialt 49 springere i sidste uge, hvoraf tre stk var omkring de 18 lbs. River Tweed med 24 stk og River Tay med 16 stk for sidste uge.
 

River Spey:

River Spey der ellers har været blandt de fornemmeste Spring Rivers i Skotland har endnu ikke rapporteret om fangster af springere, men har istedet de senere år vist tendens til stedet at være god i især maj og juni, med pæne store blanklaks.
 

Selv skotterne vil gerne ligesom os se lidt mere til vestenvinden, lidt lunere vejr og meget gerne slippe ud af de for tiden strenge "norden-hylere".
 
Det kunne være sjovt at vide, hvorledes vore vestjyske åer ville klare sig i springer-fiskeriet, de har uden tvivl sikkert også opgang af nogle få, men store flotte blanke laks. Faktisk burde vi rende og fiske nu, om ikke andet, så for at skræmme skarverne væk.
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk


Laksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 4)
Onsdag den 10. februar - 2010

Flot River Dee springer!
 
River Dee:
Det går fortsat fornuftigt i Skotland og især på River Dee, der som sædvanligt de seneste mange år, har præsteret nogle meget flotte springere og ikke mindst i større antal end andre elve.
 
Et beat som Middle Blackhall har imponeret flot i år med flere af de flotteste springere indtil nu. Denne på billedet flotte springer, på 15 lbs og med havlus, må da siges at være en absolut skønhed.
Kolde laks i januar...

     
 
I det hele taget har området omkring Blackhall og Inchmarlo (der består af både Little, Middle og Blackhall, samt selve Inchmarlo), fanget flot indtil nu i denne sæson. Park der ellers er bedst i det tidlige fiskeri virker pt lidt skuffende, ikke mindst for Park er et kæmpebeat med op til 20 stænger.
 
River Tweed og River Tay:
River Tweed og River Tay kører stadig på lavt blus med bare et par springere om dagen og ej heller de største af slagsen. Men, det må under alle omstændigheder være skønt at være Skotte og kunne fiske laks fra den 1. februar og til  den 31. oktober, nærmest lige uden for døren, uanset hvor i Skotland man bor !
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk

 

Laksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 3)
Onsdag den 03. februar - 2010

Kolde laks i januar...

River Helm
sdale:
River Helmsdale åbnede for fiskeriet allerede den 11. januar, og som det ses på billederne var det med vinterforhold deroppe også.

               

Der blev landet tre kelts på premieredagen og indtil nu endnu ikke rapporteret nogle springere. River Helmsdale er kendt for færre, men til gengæld store springere op til 25-30 lbs. Selvom det ser koldt ud, så kunne det nu være dejligt at svinge sin fluestang over en bred og dyb strøm.
 
River Dee:
River Dee fisker stadig pænt og forholdende er nogenlunde med vestlige vinde, der mildner lidt. Det gav 18 springere tirsdag.
 
River Tweed og River Tay:
River
Tweed og River Tay følger med på et forsigtigt niveau, men der tages dog et par springere hver dag. Igår henholdsvis fire og seks stk.
 
Vestlige vinde de følgende dage og op til 5 graders varme over Skotland vil sikkert få gang i fiskene. Måske skulle vi også snart forsøge Danmark efter vore egne "mini-springere", det kunne jo være at kulden har lokket et par solide "Over-Springere" op i åerne.
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk

 

Laksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 2)
Tirsdag den 02. februar - 2010

Premierefiskeri i flere elve

River Dee:
Nå endelig, så kom dagens opdatering af premieren i River Dee. Hele 21 stk Springere er der landet på årets første dag. Ikke dårligt forholdende taget i betragtning. Det mest overraskende er at Beatet Kingcausie er i top med hele 7 laks og at Park slet ikke er på listen.

Monday:
Altries & L Drum - 1 stk
Kingcausie - 7 stk
Tilbouries - 2 stk 
Little Blackhall & Inchmarlo - 3 stk 
M Blackhall - 2 stk 
Cairnton - 2 stk 
L Woodend - 1  stk
Ballogie - 2 stk 
L Dess - 1 stk
Total: 21 stk

Biggest fish:
Little Blackhall & Inchmarlo  15 lbs

River Tweed:
River Tweed kunne præstere 12 springere, den første dag.

River Tay:
River Tay kan præstere blot en enkelt springer den første dag, den var til gengæld på 30 lbs.

Michael Koch
Lystfisker-liv.dkLaksefiskeriet i Skotland, generelt - (del 1)
Mandag den 01. februar - 2010
 
Sæsonpremiere

Sæsonen 2010 blev skudt igang flere steder i Skotland i dag. Skotland er desværre ramt af ligeså megen sne og is som os her i Danmark, så ambitionerne er noget nedtonet, selvom alle beats sædvanen tro fisker med alle stænger fuldt bookede.
 
I skrivende stund er der blot taget en enkelt springer på River Dee (på beatet Ballogie), men hverken de kendte River Tweed eller River Tay har indrapporteret nogle springere.

Min gode ven Andrew fisker premieren i River Earn (tilløb til Tay), hvor han i formiddags har kroget og genudsat ikke mindre end 7 kelts (nedgængere). Det er naturligvis springerne der trækker, men det er ikke desto mindre dejligt at se så mange kelts, der indikerer et stort og flot antal gydefisk. Andrew var heldig på premieren 2009, hvor han landede en flot 19 punds springer og han håber naturligvis på det samme held i år.
 
Vi briefer som vanligt de første dages hektiske fiskeri fra Skotland, der forhåbentlig kan indikere at vores nordatlantiske Salmo Salar er i fin form.
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk

Sidste nyt - sms fra Andrew i River Earn "Springer 9 lbs" just now at 1600 hrs.

                     
                                       "There you go bud thats how to do it"                                                            Traditionen tro spilles der på Back Pipe for årets første laks,
                                                                                                                                                                  og dens banemand. Noter lige: en Koch stang ved fangeren!!!

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk


JSN Dome is designed by JoomlaShine.com