”Fluer og Fiskere” - "Hans Heiflow"

Skjern Å og laks………………

Så står der igen en ny sæson for døren ved Skjernåens bredder, - og de store spekulationer omkring hvorvidt der igen i år bliver sat ny fangstrekord eller ej, er på sit højeste. 

Foto: lånt på Korsholms hjemmeside.

Derfor bringer jeg denne gang en flue som er af lokal oprindelse, og som har vist sit værd. Fluen har været omtalt før, nemlig i Fiskeavisen under navnet MF, altså ”min flue”. Dette navn syntes jeg er for kedeligt til denne kønne flue og da fluen er født i ”hede landet” syntes jeg at navnet bør være ”Hans´s heiflow”.

Det er nemlig min gode ven Hans Hansen der er skaber af denne variant af Skjern-fluen.

Hans er lokal fra Tarm. Hans tilgang til fluerne er at de skal være; simpel, billig, levende og ofte bundet af for hånden værende materialer.

Om et mønster er bundet lige efter opskriften hænger Hans sig ikke i. Små enkle og letdressede fluer er det Hans bruger, - og det med succes. De der kender mig ved at det også er et af mine principper, og måske derfor en flue lige efter min smag!

Jeg har tit købt dagkort hos Hans og derfor samtidigt fået gode tips om fiskeriet her og nu. Hans har altid været mig hjælpsom omkring fiskeriet.

Hans´s Heiflow:


Mønsterbeskrivelse:
Krog: Mustad 36890 str. 4-6
Tråd: Hvid
Tag: Tynd kobbertråd
Hale: Guldfasan crest
Rib: 0.18 mm tynd kobbertråd
Krop: Påfuglehearl
Hackle: 1-2 røde guldfasan brystfjer, spey
Vinge: Tynd, hvid fjer eller hår *
Hackle: Grey Mallard, 1-2 tørn gerne langfibret (spey)
Hoved: Rød

*: oprindelig havde fluen ingen vinge. Jeg bruger dog selv altid med vinge.

En god sommerflue til morgen fiskeri.

Hans med flot fisk.

Tak for hjælpen når jeg har været på besøg og tak for fluen Hans.

Knæk & Bræk
Milton Christensen.

”Fluer og Fiskere” - Onsdags-fluen

Onsdags-fluen - ved Karup Å

Karup Ņ…alle lystfiskere begynder at drømme om store havørreder når dette navn bliver nævnt. Og hvilket herligt fiskevand.

                     

Jeg har selv været medlem i Skive Lystfiskerforening i 13 år og er også medlem i Sdr. Resen Lystfisker-Konsortium.

Dette har betydet, at jeg har mødt mange lystfiskere med samme trang til at besøge dette dejlige vandløb igen og igen, - ja jeg vil nærmest sige at man bliver besat af dette skønne sted. Det har selvfølgelig også betydet mange og dejlige venskaber samt oplevelser.

Mange af disse fiskere, som jeg har mødt - har også deres favoritfluer og det kan til tider være hårdt arbejde at få fluerne frem i ”dagslyset”. Nu er jeg ikke en der gir´ op uden kamp og derfor er det lykkedes mig at få lavet en pæn samling af fluer, som bliver flittigt brugt ved Karup Å.

En af disse fluer er Onsdag-fluen. En flue som nok mange, - når de ser den vil sige - ååh, ik´ andet, den er der ikke noget særligt ved! Næh, det er der sådan set heller ikke, men jeg syntes personligt den tiltaler mig med dens enkle og ikke helt almindelige farvevalg. Oliven krop er ikke meget brugt. Og dem der kender mig ved, at det enkle er min kæphest.

       
                                                 Niels med flot laks fra Skjern Å

Fluen så dagens lys første gang i 1981. Fluen blev ”født” hos Niels Præst i Herning. Den fangede mange fine havørreder de første år men blev så lidt glemt igen. 20 år senere fandt Niels den frem igen, og den har siden haft fast plads i flueæsken. Da jeg første gang så fluen måtte jeg bare ha´ en til min samling, og heldigvis kunne Niels overtales til at gi´ en væk.

       
                     Flue: Bundet af Niels Præst - Foto: Finn Nielsen

Bindemønster:

Krog: Mustad 36890 str. 4-6
Hale: Guldfasan crest
Rib: Oval guldtinsel
Kropshackle: Lys brun
Krop: Golden olive sæluld (børstes godt ud)
Falsk hackle: Lys blå perlehøne
Vinge: Sortbrun egern hale
Hoved: Sort

Dette er Niels´s bindemønster. Som vinge bruger jeg en tynd undervinge af dansk rød egern med natur sort egern over, dette fordi jeg ikke har kunnet finde en egernhale magen til den Niels bruger.

Tak for fluen Niels!

Mvh
Milton Christensen.

”Fluer og Fiskere” - The Shrimp Fly

 The Shrimp Fly..... ("Irlandsfluen" igen)

En af de fluer som jeg havde tænkt mig at skrive lidt om, er The Shrimp Fly. Men her er både Finn og P.K. kommet mig i forkøbet. Alt hvad der står i Finn´s artikel, er skrevet som en tro kopi af de oplevelser jeg selv har haft med denne flue. Jeg binder også fluen på stort set samme måde.

Jeg har fisket fluen med Jungle Cock som vinge (originalt) og med Jungle Cock bundet efter fronthacklet, og jeg har til tider helt udeladt at bruge Jungle Cock, uden at jeg syntes fluen fanger ringere.

Som E.G. Michelsen korrekt skriver i sin bog Havørred og fluer, blev fluen første gang set i Hardys katalog i 1935.

Derfor syntes jeg også at det er mest passende at bruge dette navn til fluen og ikke det Danske ”Irlandsfluen”, - som jo oprindelig er en opfindelse fra Odense, som Per Karlsen flot har beskrevet i sin artikel om ”Irlandsfluen”.

Jeg har, - som Finn, også lyttet til en af de ”gamle” (E.G. Michelsen) og blev også sat på plads - ”Den hedder ikke en ”Irlands-flue”, den hedder The Shrimp Fly - kom det vrissent fra den gamle læremester. Siden har jeg kun brugt dette navn. Fluen har altid haft noget magisk over sig, noget som har tiltrukket mig, - måske mest det at den kommer fra Hardy !

Jeg er ligesom Finn Nielsen også medlem i Voer Å Lystfiskerforening og har derfor også haft den store fornøjelse at møde Tage (”Havørredernes skræk”) eller som jeg og min fiskeven Per Larsen kaldte ham (”Den grå eminence”). Kært barn har mange navne, nøjagtig som omtalt flue.

Min ven Per og jeg mødte ligesom Finn også Tage langs med åen, hvor han gik og fiskede med sin tohåndsstang. Tage Sørensen, fra Pouls Vej i Præstbro fiskede altid med flue, og han var faktisk ved åen næsten hver dag. Tage var en morderlig flink person, som sad i bestyrelsen i Voer Å Sportsfiskerforening, på et tidspunkt sammen med Per. De kørte også dengang i samme bilmærke, nemlig Skoda, i øvrigt også samme grønne farve så vidt jeg husker.

Tage kunne det der med at fange havørreder, så han var ikke sådan lige til at vælte af ”pinden” og gik Tage ved åen når man ankom vidste man godt hvor ens plads var, - nemlig bag efter Tage.

Per havde en morgen været heldig at fange et par flotte havørreder og derfor skulle vi besøge åen igen få dage efter. Per havde også købt en anden bil, - uden Tages viden, - så da vi denne morgen tidlig kører ned mod åen, er Tage allerede mødt og er ved at gøre stangen klar. Mens vi kører hen imod Tage, - Per med hånden på hornet og jeg med begge arme vinkende ud af vinduet råbende - væk vi var her først! - blev Tage helt paf og stod som forstenet.

Da vi stiger ud af bilen udbryder Tage, - er det bare jer? Hva´ fanden du har også fået anden bil!!! Er Skoda´en ikke god nok længere? - hertil svarer Per hurtigt og frækt, - nææh den
kunne ikke længere klare, at transportere alle de havørreder som vi fanger! Denne morgen fik vi lov til at gå først på stykket, - Tage kørte nemlig hjem, helt slået ud. På hjemvejen kørte vi indenom hos Tage hvor vi blev budt på kaffe, - vi var stadig gode venner.

Som Finn, vil også Per og jeg sige Tage en stor tak. ”Havørredernes skræk” stoppede desværre sit fiskeri i Voer Å tilbage i halvfemserne, da han fik nye hobbyer. Han savnes meget ved åen. Tage var altid god for et råd, en snak, en morsomhed, eller anvisninger om fiskeriet og ikke mindst de gode steder ved åen.

                                      The Shrimp Fly:


              Flue: Bundet af Finn Nielsen - Foto: Finn Nielsen

Bindemønster:

Krog: Mustad 36890  størrelse 4-1/0, (jeg bruger aldrig dobbeltkrog)
Tag: Oval guldtinsel
Hale: Rød brystfjer fra guldfasan
Rib: Oval guldtinsel
Krop: Bagerste halvdel gul gavebånd. Forreste halvdel sort floss eller uldgarn                  Midterhackle: Badger hane, natur
Fronthackle: Badger hane, natur
Cheeks: Jungle Cock
Hoved: Sort binde tråd.

Jeg bruger som Tage, gerne store fluer, helst ikke under størrelse 2. Brugen af gavebånd til krop, er en ide fra E.G. Michelsen, robust og farveægte.

En flue, der aldrig mangler i mine flueæsker.

Milton Christensen

"Fluer og Fiskere" - "Den Våde Høne"

En spinnefisker med hang til flue...

"Det talende vandfald" fra Voer Å, også kendt som Peter Gleerup fra det Nordjyske, er denne udgaves hovedperson i en ny artikel omkring "Fluer og Fiskere". Peter fik mig ind i Voer Å Sportsfiskerforening og vi har været nære venner i mere end 20 år.

       
                                          Peter Gleerup fluefisker ved Karup Å

Dem der kender til Peter Gleerup vil sikkert undre sig: - for han er jo spinnefisker! Ja det er han i høj grad, men som jeg også skriver, så er det med hang til fluefiskeri.

Når jeg vælger at tage Peter Gleerup med her, så er det fordi han introducerede en flue til mig, som absolut ikke hører til i det Nordjyske, og som formentlig aldrig nogensinde var blevet et fast indslag i min flueæske, hvis ikke det havde været for Peter. I dag står denne flue for en stor del af mine fangster i de tre Nordjyske vandløb, som jeg fisker i.

En dejlig sommeraften ved Voer Å for 10 år siden, mødte jeg Peter Gleerup, som så mange gange før, men denne aften med fluestangen og fisk på tasken. Han havde to fine havørreder - sølvblanke med lus - på tasken. Derforuden havde han genudsat tre mindre havørreder.

Straks spurgte jeg til hvad der havde givet ham de fem fine fisk, og Peter har aldrig været fedtet med oplysningerne, så han sagde kækt: - Den Våde Høne selvfølgelig! Jeg kiggede lidt skælmsk på Peter, hjernen (det af den der virker) kværnede rundt for at få fluenavnet på plads, for jeg havde hørt det før. Bing! Der var den, det var jo det velkendte mønster fra Gelsåen i Sønderjylland - men Peter: I Voer Å, tager du gas på mig? Spurgte jeg.

- Næh du kan se den her for enden af forfanget, og som du kan se, så har den fået nogle tæsk, lød det fra Peter. Vi satte os sammen på brinken og Peter fortalte at han ofte havde haft succes med dette mønster i Voer Å. Jeg blev en hel del klogere denne aften og godt for det.

Okay, jeg har så ændret lidt på det oprindelige mønster, og det har mange andre også gjort erfarer jeg. Så derfor er det blevet til en for mig lokal ”Nordjysk” udgave. Men det har i høj grad ikke ændret på fangstevnen af ”Den Våde Høne” på ”Nordjysk”.

        
                              Flue: Bundet af Finn Nielsen - Foto: Finn Nielsen

Bindemønster:

Krog: Sprite enkelt str.  6 - 4 - 2
Bindetråd: Rød
Hale: Rødt uldgarn eller fibre fra hane
Rib: Oval sølvtinsel
Krop: Påfuglehearl og bindetråd
Kropshackle: Palmer hackle af claret hane saddel
Fronthackle: Grey Mallard - stor collar
Hoved: Rød bindetråd og lak

                         
                   Godt 6 pund, der blandt mange er faldet for "Den Våde Høne"                                Tæsk! Molestreret "Våd Høne" - tredje fisk denne nat på samme flue

Jeg begyndte straks at fiske med "Den Våde Høne" i Voer Å, og her var der hurtigt gevinst. Men de to andre vandløb som jeg fisker i syd for Limfjorden, havde også havørreder med hang til netop dette mønster. Allerede på de første ture var der havørreder på krogen. Her har jeg tit haft held med den i størrelse 8 om aftenen og så størrelse 4 om natten.

Peter! Jeg er dig meget taknemlig for denne indtroduktion til "Den Våde Høne", og de deraf mange efterfølgende oplevelser med havørrederne.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og gudenaacom

"Fluer og Fiskere" - "Irlandsfluen" (P.K.)

Rejer - Irlands Fluer.

I forbindelse med Finns meget fine artikel om Irlands Fluen, vil jeg hermed tillade mig at fortælle en lille historie, omkring den betydning, som mønsteret har for rigtig mange fynboer, især undertegnede.

I midten af 60erne, blev Irlands Fluen et hit for os fynboer, som især brugte den til ophænger. Jeg fiskede dengang med multigrej, og store woblere på de 40 gram, og mit jagtområde var dels de fynske kyster og ikke mindst Langeland, og det er ikke så få store havørreder, og ikke mindst store torsk, der har guffet Irlands Fluen i sig. Senere kom Irlands Fluen, som en selvfølge til at danne grobund for nogle af de første kystfluer, blandt andet på min film, ”Med Flue på Kysten” har vi ”Irlændere” i brug.

Da jeg som medlem af De Fynske Lystfiskere, fik adgang til en landets måske skrappeste fluebindere gennem tiden, nemlig Svend Christensen, ja da fik jeg for alvor set ”Irlændere” i udførsel, som sjældent ses, både til praktisk fiskeri med ophængere, men ikke mindst til laksefiskeri over hele verden.

                  

Svend Christensen havde en meget stor samling af forskellige ”Irlændere”, og jeg fik på et tidspunkt lov at fotografere de små smykker. Det var i sig selv et hit, for en meget ung PK, vordende ud i fluebinding, og fiduserne omkring binding af Irlændere blev slugt rå, og det skulle senere komme mig til gode, som professionel fluebinder.

Ud over binding af fluerne, så fik ”Irlænderen” betydning for mit fiskeri, både på kyst og i åen. Jeg har så til mit fiskeri i åen og elven, valgt Irlands Fluer i alverdens farver og størrelser, bundet på alle tænkelige rør og kroge, og i de nordjyske åer + Karup Å, ja da har ”fætter havørred” jo været usædvanlig gavmild med at sætte tænder i fluerne. Husets frue har ydermere i flere omgange fået laks på Irlænderen i Gels Å og Gudenå, jo Irlands Fluen har været og bliver brugt af os.

Binderiet omkring Irlands Fluen tog i 70erne en hel vild drejning, da Odense Å, fik en såkaldt Odense-Å-rig. Det var et blylod med tre stk. dobbelte ”Irlændere”, som ophængere, og på dette uhyrlige instrument, som blev brugt til flue spin, blev der hevet masser af havørreder op af Odense Å.

Jeg blev fast inventar i binderiet af mange tusinde ”Irlændere” til Sports Centrum og senere Go Fishing. Reelt bandt jeg i flere sæsoner, ikke andet end ”Irlændere” fra 1. oktober og til 15. januar, og det var mange, ja Mudstad db. brune kroge str. 6 + 8, og så Jungle Cock i AAA til 100 kr., en vild tanke i dag, med især de priser, vi har på Jungle Cock nakker. Så jo, jeg har haft ”Irlænderen” meget tæt inde på kroppen.

Svend Christensen og undertegnede lavede sammen med Steffs Fluebinding de berømte fluetavler, hvor Svend var på fulddressed laksefluer, og jeg fik lov at give mit besyv med i kystfluer, i øvrigt nok nogle af de flotteste plakater dengang!

I dag, kan man jo lave alverdens reje typer, og inspirationen kunne jo så være, at tune Irlands Fluen yderligere, med lidt skæven til de moderne kystfluer, såsom Pattegrisen, og jeg lavede i en periode nogle forsøgs typer, som gav nogle gode oplevelser, og set i lyset af, hvad man sætter sammen i rejemønstrene i dag, så var jeg nok 25 år forud for tiden, men jeg er sikker på at grundmønstrene, vil kunne bruges af kreative fluebindere, så man kunne lave sine egne Irlændere.

Nu er Irlands Fluen nok et af de mønstre, som har set det meste af, hvad man kan variere en flue med, og jeg er sikker på, at uanset hvad man skulle mene, så er grundmønsteret et rigtigt hit. Det originale mønster, som her i Danmark, hovedsagelig blev brugt til ophængere, både på enkelt og dobbeltkrog, bandt jeg sådan her:

 

                  

 
Navn: Irlands Fluen.

Tag: Oval sølvwire.
Hale: Rød guldfasan brystfjer, vundet som hackle.
Krop: 1/2 gul flossilke + 1/2 sort flossilke.
Rib: Oval sølvwire.
Midter hackle: Badger - gerne blød hane!
Center fjer: En stribe rød gås eller kalkun.
Sides: To stk. Jungle Cock natur farvet.
Fronthackle: Badger - gerne blød hane eventuel - høne, hvis det kan skaffes.
Bindetråd: Sort.
Hoved: Sort.

Man kan sige, at den her original, er i light udgave, det var et spørgsmål om at få noget fra hånden, men de helt originale, har mange tiltag, som weillings og andet, men dem som brugte Odense-Å-riggen værdsatte ikke de finesser, så de blev udeladt, men light udgaven har fungeret glimrende op gennem årene. Ydermere havde man en periode, hvor Jungle Cock forsvandt fra markedet, og da blev Irlands Flue lavet helt uden Jungle Cock, men det virkede også, men Irlands Fluer uden Jungle Cock, nej vel!

Da vi havde Irlænderens Varianter i gang for alvor, havde vi nogle ønsker om at få fluoriserende materialer sat i, så vi kaldte mønsteret Ugly Fly, og man må bestemt sige, at fluerne ikke var for kønne, men fiskene var lige glade, så vi bibeholdt Ugly serien.

De bedste af mange farvevarianter af Ugly fluerne, så sådan ud i mønstrene:


Navn: Ugly Fly Hot Orange.

Tag: Oval guldwire.
Hale: Rød guldfasan brystfjer, vundet som hackle - i dag ville man nok vælge indfarvet orange guldfasan! + to orange atractorer i hot orange( ligner reje øjne)
Krop: 1/2 fluoriserende hot orange plaststrimmel - her er brugt badehætter + 1/2 sort flossilke.
Rib: Oval guldwire.
Midter hackle: badger hane hackle.
Center fjer: En stribe orange gås eller kalkun + to orange atractorer i hot orange (ligner reje øjne).
Sides: To stk. Jungle Cock natur farvet.
Fronthackle: Hot Orange hanehackle
Bindetråd: Sort.
Hoved: Sort.


Navn: Ugly Fly DFM Lime.

Tag: Pearl Flash wire tynd.
Hale: Rød guldfasan brystfjer, vundet som hackle + få strå gul Krystal Flash.
Krop: 1/2 fluoriserende lime flossilke + 1/2 sort flossilke.
Rib: Pearl Flash wire tynd
Midter hackle: Lime hane hackle + få strå gul Krystal Flash.
Center fjer: En stribe Rød gås eller kalkun.
Sides: To stk. Jungle Cock farvet kromgul.
Fronthackle: Badger hanehackle
Bindetråd: Gul.
Hoved: Gul.

I Kongeåen, og for den sags skyld også i Karup Å, var der nogle driftige fluebindere, som brugte denne Irlands Variant:

Navn: Den Toptunede Irlands Flue.

Rør - gerne store og i den tykke udgave.

Tag: Fem tørn oval sølvwire.
Hale: rød guldfasan viklet som hackle.
Rib: Oval sølvwire.
Krop: Bageste halvdel gul chenille - forreste halvdel sort chenille.
Hackle: Mellem de to krops halvdele + som fronthackle, et stort rødt guldfasan hackle!
Vinge: Vinge: Under røde ræve hår - over sort ræv + et pearl flash strimler.
Hoved: Sort.
Bindetråd: Sort.

Den røde guldfasan, kan i de lange udgaver godt virke lige lovlige brun i farven. Jeg farver tit disse fjer med Veniard farver, og får herved en meget rød fjer, som jeg mener klæder fluen godt, kan man yderligere lave den røde i fluoriserende rød, ja så bliver det ikke bedre i min verden!

I disse år, hvor rævehaler er i brug alle vegne, ja da laver jeg nutidens halesektion på Irlands Fluen, lidt anderledes. Jeg har simpelthen en almindelig hale med stærk rød rævehale, og så vikler jeg en rød indfarvet guldfasan fjer omkring krogen, som et hackle, og så bliver halen ikke mere et rødt problem. Eventuelt kan man også peppe halen op med flash!

Med hensyn til kroge og størrelser, så er der frit valg på alle hylder. Jeg bruger normalt Partridge laksekroge og Mudstad brune dobbeltkroge, men kan man finde WMC brune dobbeltkroge med øjet opad, så er det også en mulighed.

Jeg håber at Irlands Fluernes mønstre og varianter, vil kunne inspirere en moderne fluebinder, fiskene er i hvert fald med på melodien, det kræver blot, at mønsteret bruges.

Skulle man have lyst til at få viden om historierne, omkring Irlands Fluen, alias Grub Fly og Schrimp, og materialerne til mønsteret, især Jungle Cocken, så prøv en gennemgang af linkene, der er viden anmass, og noget af det er spændende læsning.

http://www.danishflydesign.dk/Sider/En-historie-om-rejefluer.htm

http://www.danishflydesign.dk/Sider/fluebilledsider-m-txt/Rejefluer/Usk-grub.htm

http://www.fynfisker.dk/brian_forum/topic.asp?whichpage=1&Forum_Title=+&Topic_Title=De+gode+gamle+fluer%2E&CAT_ID=2&FORUM_ID=11&TOPIC_ID=1885

http://www.flueaesken.dk/Bindemonstre/Irlandsfluen.htm

http://webfisker.dk/?p=252

http://webfisker.dk/?p=252

http://www.google.com/search?hl=da&rls=com.microsoft:da:IE-ContextMenu&rlz=1I7IRFA&ei=U9gvS8rsD4jH-QaN892SBg&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&ved=0CAsQBSgA&q=The+Indian+Grey+Jungle+Fowl+(Gallus+Sonneratii)&spell=1


Eksempelvis den lange ”snak,” som er på ”Fynfisker”, giver et indblik i, hvor megen respekt, der er, og var omkring mønsteret Irlands Fluen.

Mine tanker i dag omkring Irlands Fluen er jo nok, at med de tiltag, som laksefiskeriet i Danmark tilbyder, så må jeg da på et givent tidspunkt, se på en moderne udgave af mønsteret, og jeg tror, at der er dømt kaninstrips, eventuelt som rørflue, ja er der nogen forslag?  Mit ville være, at man bevare hele kropsektionen, og så får fat i noget første klasses kanin-strips, måske i flou. rød? og ja Jungle Cock indfarvet rød eller gul, så er eksperimentet i gang, jeg håber, der er nogle læsere, der hopper på vognen, og evt. vil give et bud, det kunne være rigtig spændende, at hører meninger fra Jer!

Knæk og bræk.

En lystfisker hilsen fra
Per Karlsen

 

JSN Dome is designed by JoomlaShine.com