Bind med lektioner - Per Karlsen - del 5 Tørfluernes stor fangere.
I forlængelse af tidligere artikler omkring tørflue binding og fiskeri med disse, skal vi denne gang se på de mønstre, som hitter på listen over de bedst fangende fluetyper.
Nu skal man altid passe på med at generalisere omkring, hvad der bedst, men udgangspunktet for denne, bind med sektion, er fluer og typer, som nogle af nordens eksperter, er eksponent for, dermed ikke sagt, at fluenørder er alvidende, men har man i sin lokale klub en gammel ræv ud i tørfluefiskeriet.
Ja så kan det godt betale sig, især for nye tørfluefiskere, at slå lyttelapperne ud, her er sikkert mange års erfaring, som man kan lære af, dog skal man jo helst indse, at selve fiskeriet, skal udføres af en selv, men god hjælp, det er der, i hvert faldt til at komme godt i gang.
Ud over at fluerne er særdeles brugbare, så vil jeg gennem link og henvisninger ligge fokus på at mønstrene og binding af disse, er meget simpel og hurtig, mest ud fra, at jeg gerne ser, at alle kan være med på bindesiden, og så kan man jo vurdere, om det er lidt forsimplet, og så bygge på senere hen i karrieren.
Jeg ved godt, at i moderne fluebinding, er avanceret binding - materialer og andet godt op i tiden, og det tager altså en pokkers tid at binde, og jeg har igennem årene set, at avanceret fluebinding absolut ikke belønnes af fiskene, men det anerkende nik fra andre bindere er vel også en belønning, men giver ikke altid gevinst i det praktiske fiskeri.
Hvis jeg i dag skulle sammensætte et sæt fluer til praksis tørfluefiskeri i Norden efter Stalling og bækørred, så ville jeg pejle mig ind på nogle af de hjemmesider, hvor der gives gode råd om mønstre - teknik og insekt viden, og jeg tar lige og ligger start hjælpen ved med nogle link, som jeg finder, er et must, der er jo selvfølgelig mange andre, end dem, jeg har valgt, men jeg håber, at det opfattes som en hjælpende hånd.
På denne side er der alt, hvad man skal bruge, som nybegynder og gammel rotte, der er uanede adgang til fremragende information.
Er man til lidt mere specialiseret fluer og mønstre, er denne franske side fremragende. Dog er den danske oversættelse til at overse, men det kan ændres ved flere besøg, og gode råd til oversætteren. Indeholder mange tekniske detaljer, til moderne tørflue fluebinding:
Der er også de rigtige løsninger til fiskeriet i hurtig vand + evt. ture i fjeldet.
Når man fisker med tørfluer i Norden, så vil der på visse dage, være situationer, hvor fiskene er meget lidt samarbejdsvillige, og de vil hverken tage tørfluer eller nymfer, men trods meget aktive fisk, med slag og plask, da er det klogt, at man har opmærksomheden henledt på, at nymferne er ved at klække.
Det foregår oftest lige i de øverste 1 cm. - 2 cm. under vandoverfladen. Her skal en bestemt type fluer på banen, nemlig Emerger, og på dette link, er der mange rigtig gode løsninger til at efterligne Emerger. Fluetypen kan godt virke lidt avanceret, men de virker fabelagtig, og kan rede dagen, og indgangen til brugen af CDC fjerene giver her virkelig mening.
Når man fisker i danske åer og højt mod nord, er man oftest ikke i tvilv om, at der er myg og knot i området, om ikke andet er man også sikker på, at blive stukket godt grundig over det hele, men fiskene har jo så også adgang til et meget stor spisekammer, så kan myg og knot findes i et enormt antal.
Til at efterligne myg og knot, findes et utal af mønstre, men en hurtig binding af et rigtig effektivt mønster findes på dette link:
Der er mønstre til brug i hele Norden, og bindeteknikken er til at overse, en håndfuld af de her mønstre sikre et bredt udvalg, der også kunne bruges i P&T vande.
Med ovenstående link, håber jeg at der er lidt inspiration til at gå i gang med at binde tørfluer, og ikke mindst fiske med dem.
Tørflue og nymfefiskeriet er jo ikke kun rettet mod strømmende vand, mest fordi tørfluefiskeriet i stille vande, både ved kysten og i P&T, kan være rasende effektivt, så der er store muligheder for at bruge metoden.
Baggrunden for at få et godt fluebinder liv med sine tørfluer, er at kende sine materialer, og ikke mindst de insekter, som vores fluer ligner, og jeg siger det igen, kig forbi de sider, som omhandler Entomologi og materiale kendskab, der er mange guldkorn i omløb, som kan gøre, at man ikke investere i helt tossede ting, det kan blive meget dyrt, vis man ikke er på forkant med det man skal bruge.
I serien bind med, vil der i de næste sektioner ikke blive omtalt tørfluer og nymfer, andet det er et udtrykkeligt ønske fra læserne, så kan det selvfølgelig taget op igen.
De næste bind med, vil være kystfluer, og å fluer til havørred / laks, fortrinsvis i de danske vand.
Mvh Per Karlsen.
Trods sine knap 3 år, er Maja helt med på, at fiskene skal have noget at spise, her en nymfe, men hun er også med på, at den lille fiske, skal ud til sin mor igen. Er dette lykke, at generationer finder sammen om en sund hobby? morfaren og ældste barnebarn, mener klart ja!