Bind med lektioner - Per Karlsen - del 10
Fluer - gamle travere i ny forklædning.
Husets frue, har et spørgsmål omkring mine gamle notater, ja jeg hører til blandt de tossehoveder, der igennem mere end 40 år, har bogført mine fluemønstre, og ikke mindst mine forsøg, oftest sammen med gode venner af huset. Jeg synes jo, at PCen er, er rigtigt godt redskab, til at holde orden på den slags, og jeg bruger mine oplysninger til mange ting.
Jeg har haft PC lige så længe, der har været mulighed for at købe sådan en fyr, til menneskepenge, og den oplysning husets frue skulle bruge, var det oprindelige mønstre på den serie fluer, der blev brugt til vores fiskeri i Gels Å i slutningen af 70erne. Helt konkret, var det fluen X9 + Allan SPC og ikke mindst Haderslev Fluen.
Nå, de omtalte mønstre spøgte også hos undertegnede, og snakken gik på, om man kunne konvertere, de spændende løst hængende zonker strips til de gamle mønsters vinger. Jeg var en hurtig tur i gemmerne, og spekulere på om, husets frue havde fat noget rigtigt. Jeg tog et kig på de driftige mønstre, vi har brugt siden slutningen af 70erne, og jeg begyndte at ligge, især vingerne om, på vores brugs fluer.
Hvad ville jeg så opnå med det? I princippet ikke andet, end at, jeg måske kunne få nogle alternative fluer, på en godt gennemtestet stamme af brugs fluer, som havde tjent os i mere end 30 år, med rigtig mange fine havørreder, og enkelt laks på fangst tavlen.
I den forbindelse vil jeg gøre opmærksom, at sådan et tiltag, ikke automatisk giver en bedre fangst, det er ikke til at vide, men håbet er der, og især Zonker vinger, synes jeg er spændende. Ikke fordi det er nyt, tværtimod, er det nogen typer fluer, der i mange år, har været storfanger med Zonker / Matuka vinger. Det nye er vel, den løsthængende strips, som jeg personlig er meget begejstret for, både til kyst, å og elv.
Jeg har leget med tanken om, at lave zonker vinger på flere af de gamle typer fluer, og har brugt hele 2009, til at få sat lidt skik på mine favoritter. Jeg vil godt dele den viden, med andre, og har i den forbindelse, sat nogle mønstre op med billeder, mere for at få sat lidt gang i fantasien.
Nu er det jo ingen hemmelighed, at jeg har nogle ganske bestemte meninger om, hvordan man markedsfører brugs-fluer, og jeg har stadig i dag, den opfattelse, at der ikke er nogen af os fluebindere, som finder guldægget. Det kan ikke lade sig gøre, at finde det ultimative mønster, der konstant fanger, så i min verden er det fusk og spektakel, at benævne fluer til salg, med dræber fluer og andet salgs gøgl. Jeg så hellere, at man afleverede et godt fluebindings håndværk, med mønstre, der kan holde, og med holde, der mener jeg også, at de kan holde så længe, at de kunne blive klassikere. Klassikere har det kendetegn, at de er blevet brugt, sandsynligvis igennem mange sæsoner, og har påfølgende naturligt, også fanget mange fisk.
De mønstre, som er rene døgnfluer, fylder kun i min verden, hvis de eventuelt fremtryller nye bindemetoder, eller at der bruges nye materialer, som er til at komme til, for den almindelige fluefisker, både økonomisk og binde teknisk. De fluer, som bliver råbt frem i medierne, og kun har fanget en eller to fisk, de har ikke megen plads i min hverdag, men til gengæld, så er min faglige respekt stor, når et gennemtestet produkt viser sit værd, så er jeg med på vognen, og så skal produktet nok fange de fisk, der nu hører til.
Zonker strips fås jo i dag i alverdens udførsler, og jeg er personlig imponeret over, at man er nået frem til en meget høj kvalitet i skindene, og mangfoldigheden i farver - typer og især skindenes bagside, har i de senere år, opnået en kvalitet og blødhed, der gør at vingerne har den livlighed, der skal til. Jeg tænker med gru, på de første rigtige zonker strips, der kom til landet i midten af 70erne, imprægneret med nogle meget tvivlsomme stoffer, som gjorde undertegnede rigtig godt syg, idet imprægneringsstofferne satte sig på åndedrættet. Jeg havde i en periode beskyttet mig med handsker og halvmaske, men sådan kan man jo ikke arbejde ved fluestikket, klædt ud, som en rummand, så jeg valgte, især kanin skind fra.
Senere blev det meget bedre, og jeg brugte skind til mange typer fluer, både, som hale - hackle og vinge, og de ting er i dag fuld integreret i min normale fluebindings hverdag.
Hvornår opstår begrebet løs zonker, som vinge på vores fluer? Ja, jeg lavede i slutningen af 70erne nogle geddefluer, hvor metoden blev brugt, og havde også lidt prototyper med på kyst og i åen, men jeg synes, at de skindtyper, der kunne købes, var for tykke på skindsiden, og slet ikke levende nok, Bevares! Der blev da fanget fisk, men jeg tabte egentlig interessen for skind, som vinge, og kastede mig i stedet over rævehårene, som jeg fandt meget mere fleksible og interessante.
Jeg får dog mulighed for at bruge kanin strips i løs udgave, da jeg i 1990, skulle binde nogle Bunny Fly til fiskeriet efter Kongelaks i Alaska, og kunne godt se, at der var noget over den type vinge, vis man ellers ville bruge fluerne!
I midten af 90erne, begyndte vel egentlig de første velfangne mønstre, med vinger af skind, at træde rigtigt op. Det var blandt meget andet kystfluer, fra især Klaus Eriksens kreds, såsom Gokhoved Minky - Goby - Vinter Zonker - Fyn Fly med flere.
Op gennem 90erne og frem til 2005, laves der masser af forsøg med skind Matuka, og i 2005 laver jeg en variant at mønsteret Saddam, som giver nogle helt utrolige flotte tilbud i Karup Å og Gels Å. Siden er skind matukaen, som vinge blomstret vældigt op, og bruges af mange, især på rørfluer til det danske havørred- og laksefiskeri.
Man kan sige, at metoden med skind Matuka vinger, er vel integreret i det moderne fiskeri, også på kysten, og en moderne Flash nr. 9, er i dag også med zonker vinge, både til kyst og å, men i udlandet, såsom New Zealand, ja der har det været brugt i rigtig mange år, både med fjer og skind Matuka.
Ud over de fluer, som jeg har valgt, så er jeg ikke sikker på andet end, at Karup Å mønstrene kunne laves bedre. Her tænker jeg på Mogens Styhrs Black September, og Nieren, som gode gamle Sunray Shadow, kunne vel alle tænkes, at have vinge af en eller form for skind Matuka.
De mønstre jeg har valgt at lave lidt om på, er jo velkendte mønstre til det danske havørred fiskeri, og der er i grund og bund ikke tilført mønstrene meget andet, end en lille opdatering i form, af moderne materialer på krop - hale og vinge. Til gengæld tror jeg, at zonker vinger, vil give nogle tilbud fra fisk, som i åen gemmer sig lidt. Jeg vil i de kommende sæsoner afprøve de mønstre, som er brugt til illustration i denne artikel, og så håber jeg, at der eventuelt er lidt inspiration til at prøve, om ens egne favoritter, kunne peppes op med nyt tøj.
Navn: X9
Krogstørrelser: Alle typer kroge + rør.
Hale: Hvide fibre fra hane hackle.
Krop: Påfuglhearl.
Rib: Gul flossilke.
Vinge: Mørkebrun ged eller ræv.
Fronthackle: Badger, tydelig sort stribe!
Muddlerhoved: Råbuk klippes kuglerundt!
Bindetråd: Sort.
Navn: X9 Matuka.
Krogstørrelser: Alle typer kroge + rør.
Hale: Hvide rævehår.
Krop: Påfuglhearl.
Rib: DFM Gul Antrongarn.
Vinge: Mørkebrun Kanin, eller Ræve Zonker.
Fronthackle: Badger hane, hvid med tydelig sort stribe!
Muddlerhoved: Blue Dun farvet chenille.
Bindetråd: Sort.
Navn: Allans SPC.
Krogstørrelser: Alle typer kroge.
Hale: Rød guldfasan bryst fibre.
Krop: Krop: Påfuglhearl To sektioner + Gul isolerbånd, i to sektioner.
Vinge: Hvidtippet egernhale.
Fronthackle: Brune agerhøne hackler - så store som muligt.
Bindetråd: Sort.
Navn: Allans SPC. - Matuka.
Krogstørrelser: Alle typer kroge.
Hale: Røde rævehår + Rød guldfasan, vundet som hackle.
Krop: Påfuglhesrl To sektioner + Gul isolerbånd, i to sektioner.
Vinge: Naturel Chinchilla Kanin Strips.
Fronthackle: Harefarvet kanin - twistet, så mørk som mulig.
Bindetråd: Sort.
Navn: GP. P.K. Variant.
Hale: Rød guldfasanfjer + røde isbjørne- eller gedehår + rød flash.
Krop: Orangerød langhåret dubbing,
Rib: Oval guldwire,
Palmerhackle: Orange hanehackle i spray eller hane.
Vinge : Tre sektioner af tippet fjer i rød eller natura, klippes, så det sidste segment virker som øjne! Over rød guldfasan brystfjer.
Fronthackle: Stort orange hanehackle, eventuelt. twistet hot orange rævehår!
Bindetråd: Rød.
Hoved: Rødt.
Navn: GP. P.K. Matuka.
Hale: Rød guldfasanfjer + røde isbjørne- eller gedehår + rød flash.
Krop: Orangerød langhåret rævedubbing med SLF Fluo. Orange dubbing iblandet,
Rib: Oval guldwire,
Palmerhackle: Orange hanehackle i spray eller hane.
Vinge.: Matuka Barred Rabbit Red / Black + 4 strå rød flash.
Fronthackle: Stort orange hanehackle, eventuelt. twistet hot orange rævehår!
Bindetråd: UTC Fluo. orange.
Hoved: Klar Loon Hard Head.
Navn: Haderslev Fluen (X1).
Krogstørrelser: Alle typer kroge.
Hale: Cremefarvet hackle fibre.
Rib: Oval guldwire.
Krop: Blanding af mørk oliven sæluld og lys hareuld.
Vinge: To cremefarvet hackle spidser.
Fronthackle: Badger hønehackle.
Bindetråd: Sort.
Hoved Sort.
Navn: Haderslev Fluen Matuka.
Krogstørrelser: Alle typer kroge.
Hale: Hvid kanin hår.
Rib: Oval guldwire.
Krop: Blanding af mørk oliven sæluld og lys hareuld.
Vinge: Zonker vinge - råhvid + fire strå hvid Flashabou Glow in Dark.
Fronthackle: Badger hanehackle.
Bindetråd: Sort.
Hoved Sort.
Er selve bindingen med zonker vinger besværlig? Nej det er netop en vingetype, som ikke øvede bindere, sagtens kan være med til. Personlig klipper jeg vingen til i en spids vimpel, tuner spidsen af hårene, så de danner en helhed, men jeg fortager mig så noget helt andet, når vingen skal bindes på. Jeg klipper i den brede ende et lille hak, så skindstykket, kan dele sig lidt, når bindetråden trækkes til. Herved opnår jeg det, at vingen kan centreres nøjagtig, men får yderligere den fordel, at en lille bitte klat sekundlim på vingeroden, sikre vingen, så den ikke slås af, under de første kast. Længden af zonker strippen laver jeg ca. en cm. længere end halen, så klasker enden ikke ind under krogen (Hægter op!)
Skulle man have lyst til at lave en fast vinge, så kan man låse zonker strippen med et stykke 0,20 mm. klar nylonsnøre, så har man et traditionelt skind Matuka. Ved den metode, er spidsen af Zonkeren hale, men der er en mere elegant måde, at lave en zonker på, det kan gøres sådan her:
Man indbinder en ca. 1,5 mm. bred zonker strip lige over krogbøjningen, så hårene vender ned, og skindsiden opad. Her er der vigtigt at få tøjret ca. 3 mm. af skindstykket, jeg tager ikke hårene af, men binder dem med ned, da de skal virke som hale. Så indbinder jeg et stk. 0,20 mm. nylonsnøre, på ca. 25 cm. længde. Husk at lave en lille knude på snøren, så kan man lade bindetråden låse snøren, så knuden virker, som et stop, da kan snøren trækkes rigtig godt til, og man har en meget stærk rib.
Nu skal kroppen dannes, og materialet, som man vælger, som krop, kan være alt mulig. Når kroppen er færdig tages skindstrimlen og vendes fremad, så hårene vender opad, der låses helt fremme ved krogøjet, og overskydende skind og hår, klippes af.
Der ribbes nu med nylonsnøren, gør noget ud af, at der kommer så få hår i klemme, som mulig. Fluen får på denne måde både hale og hanekam, af samme stykke skind, men halen bliver så af rene hår. Fluetypen her kan helt undvære fronthackle, og et par 3 mm. kugleøjne gør, at man hår en fremragende flue type, som blandt andet har stor fangst succes i de grønlandske elve, når talen er på fisken rødding.
Skulle man, som med mit eksempel på en Peter Ross, være meget ked af, at undvære den originale hale, så er der jo ingen der forbyder, at sætte den originale hale på, og så ligge sit skindmateriale oven på! Min begrundelse for at vælge Peter Ross, er først og fremmest at det er en fremragende flue til alle typer ørred, men med Matuka vinge, kommer der i min verden, en dimission mere på, og så er det op til en selv at vurdere, hvor meget man ønsker medtage af det oprindelige mønster.
Peter Ross har jeg valgt i følgende variant, her på enkelt laksekrog:
Navn: Peter Ross Matuka.
Krog: Alle typer.
Rør: Alle typer.
Hale: Tippet + hår fra valgt skindfarve, ovenpå tippet!
Rib: 0,20 mm., klar nylon snøre, eventuelt. sølvrib.
Krop: ¾ flad sølvtinsel + ¼ rødorange rævedubbing med flash indlæg.
Matuka: Gråmeleret kanin skind skåret i ca. 2-3 mm. strimmel.
Sides: Krikand bryst fjer (Sidder under krikandens vinge, er tydelig sort/hvid i striber!)
Fronthackle: Twistet sort ræv.
Bindetråd: Sort.
http://www.fiskogfri.dk/Forside/Artikler/Diverse/FLUEBINDING--MERE-LIV-I-LAKSEFLUERNE-
http://www.danishflydesign.com/index.php/da/fluer/8-rorfluer/618-sort-zonker-tubefly
http://globalflyfisher.com/find/index.php
Skulle man have en god ide, eller et helt usædvanligt godt fangende mønster med zonker vinge, så lad os hører, jeg tror, at der i fremtiden, vil blive eksperimenteret meget med zonker vinger, dels er den nem at bruge, ses usædvanlig godt, er livlig, og fiskene er med på melodien.
God fornøjelse ved fluestikket.
Mvh
P.K.
Bind med lektioner - Per Karlsen - del 9
Den Simple - en simpel løsning.
Ja, overskriften er måske lidt for simpel, men der hører en lille glad historie til. Vi er tilbage til tiden omkring 1975/76, hvor jeg som ung glad amatør fluebinder, for første gang skal sætte mig op til at binde proffessonelt, og dog, så alligevel ikke.
Jeg havde igennem en lokal forretningsmand, fået kontakter til en tysk lystfisker, som havde nogle sjove ideer til sit fiskeri. Han arbejdede i det toldfrie område på havnen i Hamborg, og fiskede over det meste af Europa. Han var ægte "hamburger", en sej og hyggelig fyr, der havde et hårdt liv på havnen, med at losse og laste alverdens skibe.
At han også var sej, når talen var på fiskeriet efter havørred her i Danmark, fik jeg rigeligt at føle i de 15 år, hvor vi lange perioder hjemsøgte vores kyster, og ikke mindst nat fiskede i de lokale åer.
Heinz, som min tyske ven hed, fiskede alt mulig, han var dygtig, og ændrede mit syn på tyske lystfiskere totalt, seriøs og meget vidende om især havørreden, både i havet og i åen, men en ting var han en klovn til, at binde fluer, det kunne han godt nok ikke, men var til gengæld fuld af gode ideer omkring fluer, og jeg blev hans sparringspartner på dette område.
Selv om Heinz ikke var nogen ørn til det med fluebinding, så kløede han på ved fluestikket, og han var i den grad ligeglad med, hvad folk mente om hans håndværk, og ja, han fangede altså fisk på uldtotterne, så noget var der ved det, han fik lavet!
Min første opgave ud i fluer til Heinz var tørfluen Rat Faced Macdougal, en noget irriterende hårflue, som dengang var meget svært at binde, og ikke nok med det, der skulle bindes til hele den lokale forenings tørfluefiskere.
Ja sådan 200 stk. gjorde at tiden nok skulle gå med det ene mønster, og selvfølgelig i str. 16, ja begejstringen var til at overse, men afregningen foregik med grej, som han havde adgang til i det toldfrie område, så jeg fik pludselig adgang til det nyeste, og så til ordentlige priser, så jeg gik på med krum hals, men det tog godt nok lang tid. Senere var mønsteret Rat Faced Macdougal et fast mønster i vores æsker til Stalling fiskeriet, det er en super flue til formålet.
Efter en nat tur i Gels å i efteråret 1977, var vi endt hjemme i mit beskedne hjem, til en gang natmad og lidt godt til ganen, og Heinz var fremme i skoene med et fluemønster, han havde haft i tankerne et stykke tid. Han var efter at få havørred fluer, så simple i sin opbygning, at han med sine beskedne evner, kunne binde et alsidigt program. Der blev tegnet og fortalt, og grund ideerne til mønsteret Den Simple var undervejs, og skulle i de næste 35 år, være en del af vores redskaber til, at fange havørred med flue, både i salt og ferskvand.
Den Simple har i sit grundmønster følgende opbygning:
Krop: Sølvmylarrør - hvor det er mulig indbindes rører, så det kan vendes, så nedbindingen er inde i røret.
Hale: Midt på kroppen: Hovedsagelig stift hår, som eksempelvis egern / grævling eller mår haler.
Forkrop / Thorax: Dubbing eller Chenille evt. med et stor fyldigt palmerhackle henover.
Rib: Til forstærkning kan bindetråd, eller andet rib materiale bruges!
Vinge: Egernhale eller mår haler i assorterede farver.
Fronthacke: Gerne bløde hackler, i høne hackler i assorterede farver.
Den Simple var i starten en sort model, men vi fandt ud af, at konceptet var glimrende til hele spektret af havørredfluer, også til fiskeri i saltvand, altså kystflue fiskeri.
Hvad var så den egentlige filosofi omkring Den Simple?:
Først og fremmest var kendetegnet, at halen var bundet på midt på kroppen, med stift hår materiale, og grunden er, at halen løfter vingen op fra kroppen, og placeringen gør, at halen ikke hægter op, altså to grunde til at have halen midt på kroppen.
Grunden til at bagkroppen er en eller anden form for mylar rør er rent tilfældig, dels er den let at binde ind, og den giver fluen et godt glimt.
I starten var det almindeligt mylarrør, der blev brugt i sølv og guld, men jeg havde adgang til noget blødere mylarrør, der blev brugt til at lave uniformsdele med, og det var en anelse blødere, og fandtes i hvidsølv - hvidguld og ikke mindst i kobber. Senere kom der en masse brugbar farver, og ikke mindst, da mylar røret, fik en fætter i form af flashabourør, ja da var farven Pearl, med det samme et kæmpe hit.
Den Simple - fik hurtig, mange varianter, hvor navnet blev tilføjet en farve eller nummer, men grund mønsteret er i sin helhed, det samme tema, med vinger sat op, så der er mulighed for en tydelig silhuet, og forholdsvis stor volume, ikke mindst vis der bruges en løst hængende kanin strimmel (Zonker).
Forkroppen, er blevet lavet med al mulig fra dubbing over chenille, og sluttelig her i år 2009, Kaktus chenille. Fluetyperne er fuld integreret i form af krogfluer på alle typer kroge, også alle kendte rør typer er brugt, og vi må virkelig konstatere, at mønsteret, er meget allround, og ikke mindst yderst velfangende.
Det oprindelige grundmønster var bundet på nogle bruneret dobbelt kroge fra WMC, de hedder 9410 BZ, og de kroge erhvervede jeg i Mørrum Shoppen. De er lidt vanskelige at skaffe i dag, men det er en god billig krog, som har godt tag i fisken, når den skralder til Den Simple.
Her er de tre første mønstre i Den Simple, de har mange havørreder på samvittigheden, og kan sagtens bindes op til det moderne fiskeri, som det udføres i åerne i dag, måske en dansk laks kan lokkes, hvem ved!
Navn: Den Simple - Hvidguld.
Krog: WMC 9410BZ str. 6 - 2.
Rib: Brun Bindetråd.
Krop: Mylartube i hvidguld.
Hale: Midt på kroppen - ovenpå mylartuben - Brunsort egernhale.
Thorax: Brun egern dubbing.
Vinge: Brunsort egernhale.
Fronthackle: Brun hanehackle.
Bindetråd: Brun.
Navn: Den Simple - Kobber.
Krog: WMC 9410BZ str. 6 - 2.
Rib: Sort Bindetråd.
Krop: Mylartube i kobber.
Hale: Midt på kroppen - ovenpå mylartuben - Brunsort Mårhale.
Thorax: Brunsort Mårhale dubbing.
Vinge: Brunsort Mårhale.
Fronthackle: Optrævlet kobber Mylar.
Bindetråd: Sort.
Navn: Den Simple - Silvertippet.
Krog: WMC 9410BZ str. 6 - 2.
Rib: Sort Bindetråd.
Krop: Mylartube i hvidsølv.
Hale: Midt på kroppen - ovenpå mylartuben - Hvidtippet egernhale.
Thorax: Hare dubbing.
Vinge: Hvidtippet egernhale.
Fronthackle: Grizzle hønehackle.
Bindetråd: Sort.
På billedet ses, Den Simple i flere varianter, og man må vel konstatere, at mulighederne for at kombineret materialer og farver er uendelige. Vi har valgt at bevare grundmønsteret, og har så bygget de nye moderne materialer, såsom rævehaler og Schlappen ind i serien også, men den kreative fluebinder, kan sikkert finde på mange interessante tiltag, især forkroppen har muligheder, blandt andet, har vi leget lidt med spay hackler, som krops hackel.
Selv om det er mere end 30 år siden, vi satte Den Simple på tegnebrættet, så er typen stadig aktuel. Som kystflue har mønsteret vist sit værd i helt sorte udgaver til natfiskeri, og i lette udførsler med lidt øjne og andet halløj, ja da har temaet være rejer, og det meste af det har virket perfekt.
Jeg håber, at mønsteret / typen Den Simple, vil give læseren inspiration til at udvikle sine egne typer / mønstre, eller bygge videre på Den Simple, som egentlig er et eksempel på, at man sagtens kan lave sine egne fluer, uden det skal være alt for krævende, at være fluebinder.
Knæk og bræk fra
Per Karlsen.
http://globalflyfisher.com/patterns/bergman/index.php
http://www.karupaa.dk/dk/default.asp?id=90&gruppe=Vådfluer
2009 blackwater storåen futurefly fisk canada outdoor 2008 danske over gaula newsletter columbia river varde havørreder flue 2011 august british havørred laksefiskeri skotland fiskeri 2012 generelt steelhead lodge skjern 2010 moderne laks første salmon volume laksefluer karup karlsen mere fluer laksen fluebinder 2015 norge flies 2014 drømmen laksefiskeriet fishing godt JoelLipman.Com