Vinter sysler!

Per Karlsen - PK Fluer

Ja, nu nærmer tiden sig, hvor det praktiske fiskeri afløses af vinterens hobby, fluebinding især, og gad vide hvor mange, der egentlig sætter sig til fluestikket i årets mørke måneder! Jeg tror det er mange tusinde, som enten tager diverse kurser, eller blot hygger med gode venner og familie, og det er jo helt sikkert, at fluebindingen, er en hel industri i dag, med alle muligheder for at tilkøbe alt, hvad hjertet begærer.

Min egen tilgang til fluebinding, har i mere end 50 år, være daglig omgang med fjer og pels, og ja kurser har der været rigtig mange af, og nogle af kursisterne kigger stadig forbi, og hilser på, nogen er blevet endog meget dygtige fluebindere, og ikke mindste dygtige praktiske fiskere, hvor blandt andet kunsten at mestre fluekastet, er en anden del af den fantastiske hobby, som fluefiskeriet byder på.

En ting, som altid glæder mig er, når familiernes børn og andre, bliver grebet af fluebinding. Jeg synes det er berigende, at ens børn og børnebørn gider det fluebinding, set i en moderne tid, med alverdens elektroniske virkemidler.

Sommerens ferie bød også på lidt fluebinding med et af mine børnebørn, nemlig Louise på 8 år, som havde set sig varm på rørfluer a la Uldsokker, og ja vi fik nogle rigtige hyggelige timer ved stikket, hvor Louise, akkurat som sin mor, viste evner ud i binding af fluerne.

15-aafiskeri_238

Louise var helt med på, at fluerne skulle døbes, så Louise 1 og 2 i Uldsok varianter, var hermed døbt, og klar til brug. Nu skal vi bare have lært fluekastet rigtigt, men desværre er den nye skole lov jo sådan, at ungerne er mere i skole end har fri til sunde interesser, og ja vi mangler tiden, det meste går op skole, men jeg håber, der bliver lidt tid til at dyrke fiskeriet, så skal havørred og laks nok få tur, om vi glæder os til det scenarie? Jo da.

På det personlige plan roder jeg stadig rundt med DFSR, og finder stadig, at der kan tilføres spændende nyt, og det sidste halve år, har forsøgsbindingen bevæget sig ind over måden at takle vinger med lange hår, især får / lam og gede hår, giver nogle fine muligheder i DFRS, men kun, som rørfluer.

Fåre hår, kan i dag købes i mange Coop Butikker, mest i form af store stykker hår på skind, i en i øvrigt udsøgt kvalitet. Jeg køber både de sorte og hvide udgaver, og har så adgang til vinge og hackel materiale, som kan behandles, og bruges på rigtig mange forskellige måder.

https://webshop.coop.dk/vare/oekologisk-islandsk-lammeskind-hvid/5706819018254

Nu kan man diskutere om prisen er rimelig, med jo dagsprisen giver et meget stort skind, med masser af hår helt op til 25 cm. længde, men prisen kan god variere, da der ofte kommer tilbud med salg af restlager, og ja så ligger prisen ofte 100kr. under dags pris.

En ting man skal være over er, at i nogle Coop butikker, bruges fåre skind, som dekoration, og når der skal laves nye udstillinger, så kan man godt være heldig, at få skind til Coops indkøbspris, så man skal nok lige lure, hvornår dekoratørerne er i gang, det kan godt betale sig! Et skind til dele blandt ligesindet, og til kurser, kan anbefales.

Jeg bruger fåre hår til ganske enkelt vinger, hvor der satses på lange fluer, til å – kyst, sø og elv, og længden kunne være a la Sunray Shadow, med evt. glimmer og al det udstyr, som kan købes og sættes i vingen.

Flue typen er altid i DOFRS, så kan man vælge og vrage det man lyster, og sætte tingene sammen til det, man personlig kunne 
ønske sig.

Jeg laver også gedde fluer med fåre hår, og det er mest for at få en meget let flue, og det opnår jeg ved at twiste vingen, og så ligge vingedelen hele vejen rundt om røret, så kan der laves mange flotte udgaver, som gederne er vilde med.

Mine forberedelser af fåre hår, løber over at klippe skindet i strips, og evt. også klippe hårene af, og sortere hår og under uld fra. Fåre håret skal nok behandles med lidt tålmodighed, og der skal lige gennemtænkes, hvad man vil med håret, der er mange muligheder, men et hjælpemiddel til at få reddet hår og under uld ud, er at bruge de redskaber hundetrimmerne bruger, de kan nemlig holde til at få tingene redt ud. Jeg bruger både børster og kamme, og jeg handler her:

http://www.petworld.dk/pelspleje--trimning?priceinterval=&FACET_EFORM=KAM

Nogle gange lader jeg under ulden blive, men det kræver omhu at twiste det, da det godt kan filtre, men bruger man en Accu boremaskine, til at sno tråden med, så kan man redde vingen ud under snoningen, vis man kører langsomt!

Bemærk:
Jeg bruger altid fusions spinne liner, til at twiste mine ting. Gerne Stren Microfuse i hvid 0,06mm + Fireline i grå i 0,12mm. Almindelig bindetråd kan i længden ikke holde, og fusionsliner kan virkelig twiste materialet, vis man fordeler det rigtigt i løkken.

Min teknik med Accu boremaskinen gør, at jeg reelt kan twiste alt i samme arbejdsgang, altså glimmer – hår og hackel fiber osv.Jeg bruger gerne en almindelig limstift til at smøre bindetråden med, så skvatter håret ikke ud af løkken, og holder sammen på de dele, man vil twiste.

Er det korte vinger, og ønsker jeg ikke at lave halvfabrikata i form at vinger, så bruger jeg en omlavet næsehårs trimmer, som bruges, når selvfluen skal bindes, det kræver så, at man har sine tinge ordnet og liggende parat, når vingen skal laves.

Når jeg har så meget hvidt hår, så var det indlysende at farve sit fåre / lamme hår, men der skal man lige være klar over, at typer som fåre / lamme hår, hiver man ikke bare op i farvebadet, så får man problemer!
Jeg har valgt en lidt bøvlet fremgangs måde til farvning af fåre / lamme hår, men slutresultatet er fremragende.

Farvning af lammeskind.
Når man, som undertegnede, har farvet fluebindings materialer i mere end 50 år, så er der også nogle materialer og farver, man holder sig langt væk fra, når talen er på, at farve sine materialer selv. De bløde typer af skind, såsom får og lam + farven sort, ja det er ikke noget jeg så gerne vil farve selv, men i nogle situationer, så er man alligevel fristet, især vis der er lidt økonomi i det også.

Har man investeret i et helt hvidt lammeskind, til ens havørred / lakse fluer + geddefluer, ja så er der tanker om, at hvid og sort, måske skulle have andre farver, at blande med, så jeg kiggede lidt på, at få det hvide skind farvet. 

Det var ikke godt, da den meget fine skindside, lynhurtig krøllede begge ender sammen i farvebadet, og som strips til vingen, var det et overstået kapitel, men hårene, ja uha det var noget der duede, meget levende, og flotte fluer, men jeg ville så godt prøve, om man kunne bevare skindsiden, når der blev farvet, så havde man mange muligheder med langhåret fluer med strips, som vinger.

Jeg gik i tænkeboks, og fandt i mit arkiv over farvning af fluebindingsmaterialer, nogle tiltag vi havde i midten af 80erne, hvor et isbjørneskind, var i samme situation, nemlig en meget stiv skindside, når farven var tørret, og bindeklar. Nu var isbjørneskindet ikke beregnet til vinge strips, men til haler på GP laksefluer, så der blev egentlig ikke gjort mere ud af det, andet end at tankerne, var noteret ned på et stykke papir.



Den gang var tanken, at sætte skindet fast på et stykke træ, så skindet blev fastholdt under farvning + at selve skindsiden kun lige blev dyppet ganske let, nemlig ved at træ stykket flød oven på farvebadet.

Til lammeskindene, blev ideen med at sætte skindsiden fast på et stykke træ ført ud i livet, og jeg var klar over, at det stykke skind, som skulle på træet, ikke måtte have underulden med, da det klumper helt sammen, og næsten ikke er til at få redt ud igen, da underulden filtre, i varmen i farvebadet.

Ideen med træstykket blev løst med en liste i 16x16 mm. træ, og jeg valgte at lave ophænget, af krogen fra en gammel træ bøjle. Til at holde skindsiden på træ listens bagside, lavede jeg 4 små ø1mm. huller, hvori jeg placerede 4 nipsenåle, og som lås oven på trælisten, var der er stykke skum, fra en pilatis måtte.

Nu kom der et trælst job, idet underulden fra skindstykket skulle redes ud fra de skind stumper, der skulle farves. Til det bruges en lille kraftig kam, som hundetrimmerne bruger, og underulden gemmes, og farves særskilte. Der er utrolig meget under uld på lamme skind, i en udsøgt kvalitet, i længer fra 1 – 4cm., og brugbare til mange ting, såsom Sculpin hoveder – dubbing kroppe, fronthackler og til at blande i alle typer dubbing.

https://www.google.dk/search?q=sculpins+for+trout&biw=1280&bih=595&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIv5idt7yoyAIVQo5yCh3CHQLw

https://www.google.dk/search?q=sculpins+m%C3%B8nstre&hl=da&rlz=1T4PLXB_daDK656DK657&biw=1280&bih=595&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMItIST3LyoyAIVZ55yCh2iYQWw

Jeg farver i rustfrie gryder, dels er de nemme at rengøre, og så er de gode at opvarme på mit elektriske Bokum komfur, med 
snegle varmelegemer. Bokum komfuret har ikke installeret timer, så varmen kan stilles fra 50 grader til 400 grader på 4 indstillinger, og da jeg har 2 snegle på komfuret, kan jeg reelt farve i 2 gryder ad gangen, vis det skulle være aktuelt.

Selvom det er et stort arbejde at sortere under uld fra, lave lister til ophæng, og sætte stumperne på, så kan det betale sig, for tingene er klar, når det hele er farvet og tørret, og ja så er det bare at få bundet sine fluer.
Min måde at farve på, er erfaring med mere end 50 års farvning, og jeg bruger gerne Veniard farver, men kan man få de små kapsler med Dylon farver, er man også godt kørende.

Jeg farver på akkurat samme måde, som det link her forklarer:

http://www.scandicangler.com/article/indfarvning-af-fjer-og-skind-enkelt-og-let

Min farve temperatur til lamme uld, er ca. 73 grader, så krøller de lange hår ikke helt sammen + skindstykket er tilpas blødt til, at vingerne kan laves, som strips.Jeg gør dog en ting anderledes end anbefalet med farvebadet, jeg har salt og eddike i badet fra starten, og varmer det hele op inden farven kommer i, det giver mig det bedste resultat.

Har man energien til at rede skindet fri for under uld, og sætte det på listerne, så er vejen åben til rigtig mange gode flotte farver, og jeg bruger disse typer lange hår til mange ting, blandt andet laver jeg mine spey rejer med haler af lamme skinds hår, så behøver jeg ikke at købe de dyre spay nakker, men kun spay hen, til krops hackler, da lamme skinds hårene virker lige så godt, som haler på Pattegrise, som originale spey fjer. Fiskene synes ikke der er forskel, så er der vel ikke nogen grund til at blive ruineret, ved investering i speynakker! 

Ud over rejer, så er lamme skinds hår forrygende gode til varianter af Sunray Shadow typer, og til gedde flue, kan der laves fluer med stor volumen, men lave vægte.

15-aafiskeri_237

På billederne ses, nogle af opsætninger, og de farver, jeg operere med, og de bundne fluer er eksempler på, hvad jeg bruger lammeskindene til.

Selve underulden, kan godt være en udfordring at farve. Det har tendens til, at blive en del mørkere i farverne, men da det kan blandes med al mulig dubbing, så kan man jo variere sine farver, efter behov. Jeg håber, at metoden med at placere skindsiden på en liste, måske kunne være løsningen til farvning, af de oftest besværlige langhårede skind, men også en metode til bevaring af skindets bagside, så det kan bruges, som vingestrips.

Nu er min løsning jo en ren amatør udgave, og er der nogen, som har en mere ”professonel” løsning, med samme virkning, ja så hører jeg gerne om det, man skal jo lære hele livet! Ved brug af fåre / lamme hår, skal man ikke se bort fra, at krog fluer, kan få et forrygende sæt vinger, dog skal man være obs. på at vingen kan slå ned omkring krogen, når der kastes, men der er flere tiltag til, hvordan det kan undgås.

Jeg bruger personlig meget, at sætte en skumvinge under de lange tynde hår, og så er der lagt gummiben på tværs i skum vingen. Den metode gør at vingen ligger ovenpå skumvingen + at benene spærre for vingen, så vil vingen normalt ikke slå op omkring krogen.

I øvrigt sikre en skumvinge både på krog og rør, at fluen står korrekt, det er meget sjælden, at fluen kæntre med en skum vinge, og moderne liner kan sagtens tunes, så fluen trods skumvinge, kan tvinges ned i den rigtige fiskedybde.

I forbindelse med at bruge får / lamme hår til vinge og front hackler, så har jeg normal belastning på fluen, enten i form af Coneheads eller krops belastninger i alle afskygninger, men vis man laver sine fluer i DOFRS, så kan man også lave nogle tiltag, hvor fluerne har Muddler hoveder a la Munker typerne.

15-aafiskeri_239

Jeg har valgt at mine Munker typer, har et løst hoved, og røret er så ø1,8mm. tykt, og selv Muddler hovedet, er lavet på et rør, med indvendig mål på ca. ø2,8mm. Munker typerne lavet som DOFRS, giver mig den fordel, at fluens front har et bart stykke rør, hvor Muddler hovedet kan sættes på, og byttes rundt med forskellige setup, men vinger eller kroppe.

Men jeg kan gøre flere ting, såsom at sætte en propel foran Muddler hovedet, eller et stykke af pumpen fra en pipette, så får jeg nogle meget larmende / bulende fluer, dels med Muddler hovedets størrelse + propel og andet. Alt det, som er foran vingen, låses med en lille gummiperle i en stærk fluoriserende farve, så har man også et fix punkt forrets på fluen, og ens forfang bliver beskyttet mod at blive smadret i elvens sten!

De fluoriserende gummiperler bruger jeg som stop både i front og bagender af mine rørfluer, og de er lavet af et meget fleksibelt gummimateriale, men det anbefales lige at fugte røret, så går perlerne fint på røret, og er nemme at få af, vis men vi bytte rundt delene. Det anbefales, at få sine brugs fluer monteret før fiskeriet, mest fordi et tab af gummikugler i nattens mulm og mørke ikke er succes, de forsvinder simpelthen, også med kolde fingre.


Muddler og Munker typer.
Der er ingen tvivl om, at Muddler er et godt redskab til ens allround fiskeri, med flue, både i sø, å, elv og kyst, og egentlig også P&T vande. Fluefiskeri, dækker jo et stort område, naturligt over ægte fluefiskeri, til ophænger, bombardo og fluespin, og på et eller andet tidspunkt, ja så vil en Muddler flue komme på forfanget.

Jeg har alle dage været meget begejstret for Muddler, til det praktiske fiskeri, både vådt og tørt, men som professonel fluebinder igennem mere end 40 år, er der røget rigtig mange Muddler igennem fluestikket, og ja også tørfluer med hårkroppe, så rutinen er der.

I dag er der kommet en afart til i form af Munker fluerne, en type fluer, som er fremragende til laks og havørred, fundet på, af nogle meget dygtige fluebindere, som bruger de helt nye materialer, til især vinger, og kroppe. Et Muddler hoved på rørfluer, kan være næsten så stort, som man nu kan lave det, modsat krogfluen, hvor hovedet ikke må være så stort, at det dækker af for en ordentlig krogning, men der er i dag, så mange måder, at lave sit Muddler hoved på, at man hver især nok har sine ideer om, hvordan det skal klippes, og hvor store hoveder man vil have.

Jeg vil gerne på mine krogfluer have et rundt Muddler hoved, med en lille krave af hårene, grænsende op til fluens evt. fronthackle, men mine rørfluers Muddler hoveder, laver jeg i mange størrelser og faconer.
Det traditionelle Muddler hoved, har alle dage været bygget op, ved at nedbinde små sektioner, af den ene eller anden type hår, oftest råbuk hår, hele vejen rundt om krog /rør, men i de senere år, er det lidt grovere hår, såsom elg, kronhjort og Bucktael blevet gangbare til, især rørfluerne.

Som det er bekendt arbejder, jeg med en speciel type rørfluer, nemlig DFRS, og til de rørfluer laver jeg en speciel type Muddler hoveder, som er lavet på et løst stykke ø2,8mm. klart eller farvet rør, hvori et ø1,8mm., rør kan gå let i. Det vil sige at det rør, hvor Muddler hovedet er bundet på, er i et system, der modsvarer DFRS. Røret med ø2,8mm. diameter er brændt med krave i begge ender, og er færdig brandt ca. 10mm. lange. Kraverne er forholdsvis store i diameter, da de skal holde hårene indenfor kraverne.

Teknikken til at binde Muddler hovedet, på de løse indstik, er at man twister hårene på bindetråden, det kan med lidt øvelse være den letteste måde, at lave et Muddler hoveder i dag, dog kræver det en meget stærk binde tråd, og her bruger jeg enten Fireline i 0,12mm. eller Microfuse i 0,06mm., det springer ikke, og kan flette de typer hjorte hår man bruger til hovederne, og man får et fint tæt Muddler hoved, der kan klippes i de faconer, man nu ønsker.

For at få mængden af hår ens i klemmen, bruger jeg en rustfri kontorklemme 77mm. bred, det svarer nøjagtig til fyldning af røret på de 10mms. længde, og de 77mm. bredde, giver ens størrelse af fluens Muddler hoved, vis man vel og mærke, sørger for ens mængde af hår i klemmen, hver gang, det kræver lige lidt øvelse, men så kan man ellers klø på, og lave mange hoveder ad 
gangen, vis det er ens ønske.

Da fusionsliner kan være meget glatte, så vil en uvokset tråd ikke kunne holde hårene på rette plads, så jeg bruger en almindelig hvid limstift, og smører tråden godt, det virker fint. Rørflue nålen er lidt speciel, idet det er hærdet nål, der slebet ned, så røret akkurat lige kan gå på nålen, så vil bindetråden ikke klemme røret sammen, så det tynde rør ikke kan gå i.

De ender, som er brændt, får renset det indvendige hul med et pinol bor. Renses hullet ikke, så kan det lille ø1,8mm. rør, ikke gå i.Når man laver sine Muddler hoveder, kan man lave alle mulige farver, når hårene mixes sammen, det giver nogle spændende opsætninger, men ved at twiste sine hoveder, kan man også blande flash i hårmixet, det giver nogle meget spændende og fine effekter. 

For af få det fleksible i at kunne skifte Muddler hovederne, så kræver opsætningen / samlingen af vingedelen, at man gør flg.:

På det tynde rør bindes en vinge og hackel sektion nøjagtig, som en almindelig rørflue, og her er frit spil, man kan lave kroppen færdig, eller man kan sætte belastning på kroppen, gerne i form af Bottle tube – Us Tubes – rørflue kugler og andet, så får man flue, der kommer hurtig ned.

Pointen med det lille rør, kontra det løse Muddler hoved er, at der skal være ca. 12mm. bart rør udenfor krop / vingesektionen, så kan det løse Muddler hoved sættes på, og låses med en lille fluoriserende gummiperle. 

De løse vægte, presse godt op mod vingen, og låses i vægtens ende, med en lille fluoriserende gummiperle, og jeg bruger normalt perler i ø5mm. + ø3mm., de går lige så tilpas stramt på det lille ø1,8mm. rør, så perlerne kan tages af igen, vis der skal skiftes dele.

Selve Muddler hovederne kan jo reelt laves kun af hår, og så låses med perlen, men man kan også få fordele af, at sætte kineserhatte foran hovedet, jeg bruger det tyndvæggede kineserhatte, eller i soft udførsler, de hjælper med at få en god larmende flue, og de låses, så man montere den fluoriserende gummiperle forrest.

Jeg køber mine perler her: http://seafishingbeads.dk/

Den moderne udgave ef Munker fluen, er en vældig populær type rørflue i dag, og kig på linket her, og se, hvad der kan opnås 
med den type mønstre:

https://www.google.dk/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=Munker+Fluer+m%C3%B8nstre

https://www.youtube.com/watch?v=sfh3inXn6Lk

På billedet er vist hvordan jeg lavet et twistet Muddler hoved på et 10mm. langt rør + nogle mønster typer, der kan bindes på det tynde ø1,8mm. rør.

Mønstrene, som illustration, er lavet med undervinger af skum, og med overvinge i strips af Craftfur. Hacklerne er twistet, og Muddler hovedet er i farver, der matcher vingerne.

Bemærk at fluen med gummiben, har benene syet ind i undervingen, en måde at få benene anbragt væk fra kroppen, det giver en meget livlig flue, som grundet skumvingen, altid står korrekt i vandet!

Som nævnt kan selve fluen laves i alle mulige afskygninger, og tilbehør, som flash, tinsel, Junglecock og fluoriserende attractorer i vingen, er i dag en nødvendigt onde. Prøv i øvrigt at placere 2 stk. fluoriserende rejeøjne, i stedet for de sædvanlige Junglecock, jo det er kun fantasien, der sætter grænserne.

Et tiltag, som i de sidste måneder har vakt min interesse er, at det i dag er muligt at få nogle med farverige perler til at fremstille fladfiske forfang med. De perler er meget fine i størrelsen 6mm. og jeg bruger dem til butt på mine rørfluer i DOFRS, også ved at plasere en perle under vingen + evt. at have perler på hele kroppens længde.

De kroppe, der uden lukkende har perler på, er fremragende til gedde fluer, dog får kroppen lidt vægt, så grejet skal kunne tage ved, men en let vinge af får / lamme hår, gør at man hurtigt kan få en flot gedde flue. Nu er det ikke kun gedde fluer, men alle typer fluer, der kan laves i DOFRS, og kombineret med kroppe med printet dekoration og kropsdekorationen låst med krympeflex, kan perlen være rosinen i pølseenden.

Nu er det sådan er perlerne er støbt, og hullet kan derfor variere, men jeg gør så det, at jeg borer hullet op til ca. ø2, så kan perlerne gå på et ø1,8mm. rør. Jeg vælger ofte at lime den bageste perle, og så lade et silicone krogstyr gå helt op til perlen, og grunden til det faste krogstyr er, at jeg fisker udelukkende med enkelt krog, og vil gerne have at krogen vender opad i vingen, og det opnås med et gammeldags silicone styr, der holder krogen fint.

Nu er en rund perle ikke sådan lige at bore op, men jeg har nu for mange år lavet et opspændingsværktøj, som er så alround, at jeg kan bore alle mine løsdele op i det.

15-aafiskeri_240

Billedet viser værktøj + borede dele. Det eneste hensyn, der skal tages ved boring, er at den løse låsedel i værktøjet, skal fores med blødt dobbelt tape, så kuglerne ikke ridses.

De monterede kugler, på små rør, kan have kroppe med fortrykte labels + krympeflex, som forsegling, og fluen vil få forskellige typer vinger og front hackler, og så sluttet af med et Muddler hoved a la Munker fluerne, men der også plads til en propel, vis det skulle ønskes! Rører monteres med et standard krogstyr + låses i front med en lille ø4 gummikugle. Det hele kan skilles ad, og vægtene kunne være kugler - Us Tubes osv., det er kun fantasien der stopper evt. vægtbelastninger.

Ovenstående, er noget jeg får dagen til at gå med + alt det fiskeri der nu kan nås, men nu kommer tiden, hvor døgnets mørke tager til, og ja, der skal nok blive fundet på noget, gamle cirkusheste! Ja man kender smøren, fluebinding har heldigvis ikke andet løse ender, det er kun fantasien, der eventuel kan sæt en prop i for ideer og tiltag.

Håber I der ude, får god tid ved fluestikket, i den kommende vinter.

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.

Craft Fur – Hama perler og kreativitet, i moderne flue binding.

Artikel af Per Karlsen

Jeg fik for første gang Craft Fur i brug, omkring 1980, og har brugt det til mine fluer lige siden. I dag er der flere typer, og det Craft Fur jeg brugte i starten, var en stor måtte, akkurat, som et tæppe, og det blev brugt til at lave de unge pigers ”pels bluser”, og husets frue havde det i sin sy forretning.

Jeg har brugt det til mange typer vinger, idet det kan bruges både, som almindelig hårvinge, og så til de moderne strips.

Craft Fur er et herligt materiale at bruge, dog kan det være lidt svært at dosere, da hårene er meget tynde, men laver man sine vinger lidt kraftige, så vil fluerne i våd tilstand, virke fint.

Craft Fur et alternativt vingemateriale:
https://www.google.dk/search?q=CraftFur&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=rRXyU9TfEsj4yQOC8ILgDg&ved=0CAcQ_AUoAg&biw=1280&bih=711

Ud over brugen som vinger, så bruger jeg gerne Craft Fur til at twiste alle typer hackler, og resterne giver en forrygende dubbing, vis man giver materialet en tur i kaffekværnen.

Craft Fur har den egenskab at det kan blandes med alle mulige typer flash, også fjerstråler som eksempelvis teal og fasan, så det er et stort område Craft Furen spænder over.

Farver; ja alle mulige, og meget skrappe farver, og blandet med hinanden, er der uanede muligheder.

Craft Fur i Extra Select udgaven giver nogle flere muligheder, da Extra Select er ekstra lange, og til gedde fluer og tobis er materialet fremragende.

Craf Fur er syntetisk, og det betyder blandt andet, at man kan lave nogle forrygende stribede vinger, når man bruger sine fluebindings tuscher.

Mine egne private flue samling, består i dag, af mange typer fluer med Craft Fur, men især rørfluer i DFRS, også Tobis og fiskeimitationer i rørfluer, er på hitlisten, og geddefluerne laves på samme måde, ofte i meget store størrelser.

Et af tiltagene er Hama perlen, som er tilpasset kroppen, og her bruger jeg standard rørflue rør + vatpinde, og tilpasser Hama perlen, ved at bore den op, så den passer nøjagtig på rørenes diametre.

Hama perlen et alternativt kropsmateriale:
https://www.google.dk/search?q=hama+perler&cr=countryDK&espv=2&tbs=ctr:countryDK&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=jxbyU7GWJOHRywOH0oDoAw&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1280&bih=711

En af Hama perles fordele er, at man kan lave et hackle imellem perlerne, og det giver en fantastisk effekt, lig en Uldsoks hackler, og twistede hackler virker lige så fint + veksler man mellem fjer og twistede hackler, så bliver effekten virkelig god.

Bruges Craft Fur til hackler, imellem Hama perlerne, så kan der opnås en række spændende defuse farver, og kan man styre sit farveindlæg, med flere farver Craft Fur, så er der nogle ekstra kombinationer, som jeg finder rigtig spændende.

Når hacklerne er viklet 3 gange om røret, så limer jeg afslutningen, og trykker den aktuelle Hama perle helt op mod hacklet, og er indbindingen ikke for kraftig, så vil Hama perlen støtte helt op af hacklet, og der er ikke nogen mellemrum imellem perlerne. Det ser pænt ud, og vælger man genetiske hackler, med tynd fjerstamme, så er der mulighed for endog meget flotte kroppe.

Når jeg bruger Craft Fur, som vinge, så limer jeg nedbindingerne med sekundlim, mest for at få så få viklinger, som mulig, så bindetråden fylder, så lidt som mulig.

Craft Fur som vingestrips, gav mig en del problemer i starten. Det er sådan, at Craft Furens enkelte ”hår” er syet ned i en form for væv. Akkurat ligesom en paryk, men afhængig af, hvad for type / mærke Craft Furen er, så kan bunden dele sig, så hårene falder af.

Det vil sige, at man ikke kan klippe sin vinkel på strippen helt spids, uden at det hele skiller ad, og det kræver så, at man enten lader vingen være i en facon, hvor enden er klippe af, så den er ca. 3mm. bred, eller man vælger at lakere bagsiden, med en fleksibel lak.

Jeg bruger Junkers hvide gulv lak til trægulve, og lakere så to gange, så er det muligt at klippe strippen helt spids, og bag siden er ikke stiv, som et bræt, når der bruges Junkers gulv lak, som i øvrigt er vandbaseret. Lakeringen laves på et stort stykke Craft Fur på 10 x 10 cm., og strippen klippes først ud bagefter, når lakken er tør.

Klipper man strippen forlods, og lakere bagefter, krøller det hele sammen. Når jeg lakere det store stykke Craft Fur, så har jeg 4 nipsenåle placeret i hjørnerne, så kan jeg hæve hårsiden, ved at sætte nålene i et flamingo stykke, så undgår jeg at hårene klistre fast + skindet er spændt ud, akkurat ligesom man tørrer, en hanenakke!

Min bindetråd i dag er Veevus, men for at få en stærk bindetråd, bruger jeg en 0,06 mm. Microfuse fra Stren, så er det næsten ikke muligt, at få en stærkere bindetråd, til især twistede hackler!

https://www.google.dk/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=veevus%20bindetr%C3%A5d

https://www.google.dk/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=stren%20microfuse

14_PK_fluer_10

På billedet er vist et setup til brug af Craft Fur, som hackle – vinge strip + krop af Hama perler, bundet på en hvid vatpind.

Værktøj / materiale listen består af:

  • Hvid vatpind ca. 50mm. lang.
  • Fluoriserende Hama perler i fluo. perlemor, og ambulancefarve.
  • Hama perlerne fordeles med 1 stk. ambulancefarvet perle i enden + to gange 2 stk. fluo. perlemor, med twistede hackler imellem, der afsluttes med 1 stk. ambulancefarvet perle i front!
  • Multifarvet Craft Fur i farverne gul / blå / rød, brugt som strips, og som twistet hackle. Til twistning bruges en ombygget næsehårs trimmer
  • Bindetråden er 0.06 mm. hvid Stren Microfuse. Marc Petitjean Magic tool, i 40 mm. bredde.
  • Vingestrips i 60 mm. længde - Multifarvet Craft Fur, og 6 mm. bredde Segment til twistning af hackler 40 mm. lange, og en bredde på 4 mm. Grøn og rød flashtinsel, ligges ovenpå vinge stripsen!
  • Attak sekundlim. Ø 6 mm. Conehead sølv, boret op, så det passer på en hvid vatpind!

Kombinationer og farver kan jo varieres i det uendelige, og jeg vælger normalt, at have en krogmontage, med løst hængende krog, men man kunne jo trække perlen ind, så man kunne få et krogstÿr på røret.

Et tiltag til få en lidt anderledes vinge type, kunne være ar bruge en Mos skum vinge, placeret under strippen, se her, hvordan jeg bruger Mos skum i mine fluevinger:
http://www.123nu.dk/lystfiskeri/artikler2.asp?placering=artikler&menu=Laesestof&Id=12275&kategori=

Ovenstående kunne måske være en appetitvækker, til vinterens fluebindingskurser.

God fornøjelse ved fluestikket.

Mvh
Per Karlsen


Skumkroppe - med høj Cigar føring.

Blandt de fluemønstre, som blev rigtig populære til kystens natfiskeri, er der ingen tvilv om, at Cigaren stadig er manges absolutte favorit, mest fordi den er ganske enkel at binde, og fanger fisk alle steder, også i P&T og i åen.

Det oprindelige mønster var helt sort, med hale af sort råbuk hår, og krop af ditto, som en lang muddler flue.

Undertegnede havde i en lang åre række den ”fornøjelse”, at have en stor produktion af alverdens farver i Cigarer, og magen til svineri, har jeg da aldrig oplevet! Hår alle vegne, og i øvrigt havde vi et evigt ønske om, at finde noget andet opdrifts middel, end hjortehår.

Omgangskredsen forsøgte sig med flere ting, såsom de små balsa flåd, som blev brugt til fluewoblerens krop, det virkede også, men så skulle kroppene males, og ja, der var mange hentydninger i retning af skum, som opdriftsmiddel.

Det varede nogle år før det skum, kom på programmet, og i mellemtiden blev Cigar Fluerne en klassiker, som hjortehårs fluer.

Da man begyndte at få tag i poppers, blev skummet fremelsket til fluer, og i dag er der jo rigtig mange muligheder med alverdens typer skum.

Jeg havde meget tidlig fat i brugen af skum til nymfer / tørfluer, det var Mos gummi og i dag bruger jeg mange af de skumtyper, der er til rådighed, både til tørfluer – nymfer og ikke mindst de færdige kroppe til Cigarfluer og fluewoblere.

Jeg har i de senere år leget en del med Cigar typer, som dels er lavet til brug til nattens fiskeri på kysten og i åen, men også til fiskeriet i P&T vande. Dog må jeg indrømme, at min P&T erfaring ikke er noget at råbe hurra af, men det laver mine børnebørn om på nu, så jeg er jævnt hen ad vejen i gang med at gøre skumfluerne klar til P&T fiskeriet.

Da jeg samtidig har brugt meget tid med at få mine rørfluer – og store tørfluer lavet i DFRS, var det nærliggende, at bruge mine erfaring herfra til også, at lave P&T fluer i DFRS, og det har medført et setup, som jeg vil redegøre for her.

Det dejlige ved Det Fleksible Rørflue Systems (DFRS) grundtanke er, at kunne skifte ”reservedele” i alle ender og kanter, på et rørflue rør, og det kan meget fint udnyttes på Cigar typer + også noget a la skumfluer i typer, der imitere Græshopper og andre normalt levende land insekter.

Jeg så lyset med cigar fluer, som rørflue, da der kom skumkroppe frem, formet, som en god cigar, og det var især, de første af Peter Falkenbergs skumkroppe, der blev brugt, mest fordi, der var hul hele vejen igennem.

Det, som lige skulle øves / prøves, var hvor store rør, der kunne gå i kroppen, og i starten var det de små ø1,7mm. rør, der blev brugt, men jeg ville gerne have, at det tykke rør fra pipetterne kunne bruges også, så kunne mange af løsdelene, fra de normale DFRS, bruges på Cigaren, og andre typer.

Det tykke pipetterør (hæverten) er ca. ø2,5 mm., og det kan ikke lige umiddelbart trykkes i skum kroppen, men jeg fandt ud af, at man ved hjælp af et ø 2,5 mm. bor, kunne bruge bores hals, som søger.

Det skal gøres meget forsigtig, og man presser boret ind i kroppens støbte hul, drejer boret let, så det går igennem, og så sætter man sit rør op mod bores ende, og trykker boret lige så stille ud med røret , og så er boret byttet med rørflue røret.

Pipettens hævert har et indvendig mål, så et 1.7mm. rør passer nøjagtig i, så på det lille rør sættes alle typer løsdele.

Jeg bruger reelt hele paletten af løsdele, som her til DFRS, og det vil sige at der på Cigar Fluen sættes haler på af forskellige typer, såsom almindelig twistede hacker med glimmer – gummiben ballonhaler, og selvfølgelig almindelige fjer hackler.

Hale røret er ca. 15mm. langt, mest fordi der skal et krogstyr på, så en enkeltkrog kan tøjres + at indstikkene ikke behøver at være længere end 10 mm.

Indstikkene i fronten, kan være rigtig mange ting, det kræver kun, at det kan placeres på et ø1.7mm. rør, og jeg bruger Coneheads – Kugler – Diske –  propeller og reelt alt, hvad der normalt er i front, på en almindelig rørflue.

12_pk_fluer_07

                                                   Løsdele Cigarer + Græshopper

På billedet, er der de typer, af de mest brugte Cigarer og så også en type skumfluer, som jeg bruger til imitation af græshopper, og jeg vil lige kort redegør for, hvordan de græshoppe fluer er lavet.

Grund ideen med typen, her som græshoppe, er et mix imellem den teknik, der bliver brugt til Tjernobyl fluerne, med skum i flere lag eller enkelte lag + den teknik, der bruges til tørfluer, med Detached Body.

Filmen med Detached Body, viser et specielt værktøj, som bruges, vis tør fluens bagkrop, skal kurve, men vis man forestiller sig, at man i stedet for ligger hele seancen over på et rørflue rør i stedet, ja så får man nogle forrygende fine insektkrop, som kan varieres i tykkelse og farve, alt efter temperament.

Teknisk bruger jeg Mos gummi i plader, som er limet sammen i to lag, og grunden til limningen er, at de absolut er nemmere, at binde et dobbeltlagt ned, end at holde styr på to enkelt lag, og man kan oven i køber bruge lidt tyndere bindetråd, til at trække leddelingen ned på, i skummet. Jeg bruger Amann sytråd i 200/2, det virker perfekt, og der skal kun 3 – 4 viklinger til at låse skummet.

Når man klipper sin strimmel ud, så lav den ca. 8 mm. bred, så vil skummet lukke fint på siderne af røret, uden at gabe, ej heller overlappe.

Når man binder så store fluer, så vil man tit opleve at ens krop, kan drejes rundt, det undgår jeg ved, at bruge noget specielt sekundlim i gel, og jeg har fundet noget rigtig godt lim, som normalt bruges i industrien, og jeg kan oplyse, at det gel er meget drøjt, trods en lidt høj pris, er der til rigtig mange limninger, i tuben.

Jeg smører kun ganske lidt gel på underbeviklingen, og det holder fremragende, hold fingre væk fra gelen, det klæber hurtig!!!

Når man lave fluer i dag, ja så vil man gerne have alt mulig dingel dangel på, især gummiben, og teknikken med påbinding af gummiben er jo simpel, men det kræver så, at man laver en del ekstra vindinger med bindetråden, det undgår jeg på rørfluer med skumkrop, og får hermed i mine øjne, en pænere flue.

Jeg gør det, at jeg stikker min dubbing nål ind i midten af det øverste dobbelt lag af skummet, så er der forboret et hul, heri stikker jeg splejse nålen.

Sådan en splejse nål, er et fremragende værktøj, da den har et gribesystem, der kan åbnes og lukkes, og det betyder, at den blot skal igennem skummet, have greb om gummi benet, og så trækkes den retur, med gummi benet på slæb, igennem hullet. Nu skal benene bare justeres, så der lige lange på begge sider, en lille klat, af det omtalt gel, og ja nemmere bliver det så ikke, at montere gummiben.

Der kan sagtens ligges dobbelt lag af ben, det afhænger af, hvor tykke benene er, jeg bruger gummiben, op til 1mm. i tykkelse.

Bruger man almindelig 10 sekunders lim til limning af benene, så vil opdage, at de fleste gummiben knækker, limen gør simpelthen gummiet skørt / stift, det gør omtalte gel ikke!

Når man bruger gummiben, så har jeg den indstilling, at der ikke skal være for mange, og slet ikke for lange ben, jeg tror simpelthen ikke på, at det giver større fangster med fluer, der er overdynget med gummiben.

Når man montere sin krog på DFRS, så mener jeg absolut, at en enkeltkrog er sagen, den kan vendes opad, så fisken kroges i overmunden, og den montage gør, at man kan fiske tæt på grøde og kanter, og fisken hugger normalt i en vending, så krogen skal nok på i, vis man ikke er for ivrig med modhug, lad fisken vende, så kroger den oftest sig selv!

Krogholdet på DFRS kan være flere ting, og jeg bruger reelt alle muligheder, såsom løst hængende krog – krog sat i krogstyr, eller krogen sat direkte i det tykke rør.

Man kunne også gøre det ved sine kroge, at hale materialet bindes på krogen, husk så at få et blankt stykke wire, så krogen kan gå fint ind i røret.

Jeg håber, at ovenstående vil give inspiration til at prøve de nye typer i Cigarer, og så er en græshoppe imitation altså ikke kun forbeholdt å og P&T, prøv den efter havørred i fjordene, det kan vende en død dag, på et split sekund, og det er sindsygt spændende, at se fisken skovle sådan en skumfidus i hovedet.

Nedenstående link, er hjælp til de små detaljer + indkøbs steder til specielle materialer mm.:

Skumkroppe:
http://www.123hjemmeside.dk/Falkenbergflytools/90438459

How to Use J Son Detached Body Pins:
http://www.youtube.com/watch?v=2m2h18UrLbE

Lim til skum og blød plast:
http://dk.bondux.com/?id=8&pid=P629999-0020

Splejsenål:
http://shop.go-fishing.dk/product/splejsenaal-709/

Mosgummi, også med glimmer:
http://www.cchobby.dk/mosgummi/

Mvh
Per Karlsen.

Tilbehøret til rørfluer.

Artikel af Per Karlsen 

Tilbehøret til rørfluer.
Jeg havde slæbt hele skuffen med hjemmets rørfluer frem, og ville gennemgå det hele, før sæsonen. Vi, min bedre halvdel og mine to døtre dyrkede i mere end 18 år Karups havørredfiskeri, ofte med fluegrejet, så der var masser af æsker, og fluer i alle afskygninger.

Ud over, at jeg bandt fluerne sammen med familien, så har jeg været proffessonel fluebinder, og instruktør i mere end 40 år, så der er røget en større portion fluer ud af huset også.

Jeg tager et kig over æskernes indhold, og hold da op, hvor minderne vælter frem. Gode fisk, og mange store oplevelser, og meget specielle personer, toner frem på nethinden.

Jeg ser Jyde Simons bil med reklamer og alt muligt halløj, gode kammerater på fiskeri, og rigtig mange gode timer med fiskestængerne. Vi havde i alle årene, Hessellund Sø Camping, som fast lejr, og selv inde på campings pladsens område, har havørred fiskeriet været omdrejnings punktet, først i et meget stort villa telt, og i de seneste år, i deres meget fine Camping hytter.

De var ikke kun småfisk, Karup Å gav os, og vi kan nok takke være vores flid, for mange fine stunder, og ja de to-håndstænger blev brugt flittig, og er et kært mine, når en fisketosset familie i dag løber sammen, og fortæller børnebørnene, om dengang familien tossede rundt i buldrende mørke, og fangede fisk. 

Jo det var tider og hvilke, ja det har i hvert fald præget familiens hverdag, og det ses på billederne på kontoret, og i huset generelt, og i morfars fluebindingsværksted, her er familiens overhoved, beskæftiget, også på sine gamle dage, det er blevet en livsstil, at rode med fluer – fisk og grej.

Da jeg kigger på rørfluerne i vores æsker, kan jeg jo sagtens se, at der over tid, er sket en kolossal udvikling, både med materialer – typer og ikke mindst kroppe, og alverdens tilbehør, som kan købes færdig i dag.

Jeg har haft den fornøjelse, at være på forkant med mange af rørfluens udviklings trin, og jeg fiskede allerede i midten af 80erne med meget store sorte natfluer, hvori der var i lagt nogle af de lyskilder, som medefiskerne brugte på deres flåd, altså små fluoriserende stumper, som blev implementeret på rørfluernes kroppe, og ja, om fiskene var mere vilde med den form for pynt, kan jo altid diskuteres, men vi fiskede med det, og fik da vores part af nattens fisk.

Ja, ligeledes med typer, som Sunray Shadow, med 25 cm. lange vinger, bundet med hestehale hår, dengang blev man lige vejet og fundet meget for tung, man fiskede da ikke med så store fluer, det var for tosset! Ja måske, men fiskene vidste ikke bedre, og det blev brugt, og gav gevinst.

Da hår fluerne for alvor kom i brug, var jeg så heldig, at kunne erhverve noget utroligt flot skind, fra en buntmager, det var alle typer skind, både som haler, og reelle skindstykker, så jeg var tidlig i gang med at lave en større serie hår laksefluer, som blev en fast del af vennekredsens brugs fluer.

Og da Jan Grünwalds bog ”Laks” kommer i 1985, ja da var inspirationen omkring rørfluer meget stor + at det hele går op i en højere enhed, da Henrik Kures Nielsens bog ”Rørfluer” endelig udgives, jeg kunne se, at jeg var på rette vej, med mine typer og mine opsætninger, og de første rørfluer med skind strips vinger, så dagens lys.

Er der så sket udvikling ud over det man reelt kan købe i forretningerne i dag? Ja, det mener jeg, og jeg har i flere perioder, og især i de sidste 7 – 8 år, arbejdet mig ind på både bindemetoder og opsætninger, på især rørfluernes kroppe, mest i systemet, Det Fleksible Rørflue System, (DFRS), som er beskrevet flere steder på nettet, og jeg har nogle ting, som jeg gerne vil dele med andre, nemlig dekoration af lakse / havørred rørfluernes kroppe.

Hvorfor dekorere rørfluernes kroppe? 
Jo, jeg tror på, at lige så vel, som man konstant ændre vingedelen, så kan ændringer i kroppene, også få fiskene til at reagere, og det skyldes, at jeg stadig har den mening, at med alt det, som man konstant smider ud i hovedet på fiskene, så er jeg overbevist om, at en evt. anderledes krop, kunne få ellers vage fisk til at hugge, men akkurat ligesom resten af fluernes dele, så ved man vel reelt ikke, om det netop er det, der får fiskene til at hugge!

For nu mange år siden, havde jeg en tid i mit arbejdsliv, hvor vi blandt andet brugte meget krympe flex, mest til ledningsarbejde, men også til anden form for isolering. Jeg mente dengang, at krympe flexen kunne bruges i min fluebinding, og vi prøvede især krympe flex til kroppe på vores nymfer, og det var positivt, bortset fra, at vi ikke havde erfaring med at få varmepistolen til at virke rigtig, så der blev futtet en del materialer af, før vi opgav, vores forehavende.

Da det blev moderne, at bruge krympe flex til at lave vores Loop på fluelinerne, kom der gang i brugen af krympe flexen i vores fluebinding igen, men denne gang, havde vi erfaringen med både selve flexen, men også brugen af varmekilderne, så jeg begyndte at eksperimentere med at lave rørfluernes kroppe, med krympe flexens egenskaber.

Hvad var tanken med at bruge krympe flexen til, især rørfluens krop?
Først og fremmest at lave kroppene hurtig, uden brug af bindetråd, og ja det virker vis man forestiller sig, at man har noget flashrør, som bruges til fluemønsteret Juletræet og andre typer fluer med flashrør, som krop.

Der skal blot skæres et stykke flashrør af på 40mm. længde, inden i stikkes et ø3 mm. flue rør på 30 mm. længde, og udover rørflue røret, ligger man et stykke flex slange i klar, og så varmer man hele flex stykket med sin varmestol, og vupti, så er et stykke rørflue krop klar, nemmere bliver det ikke, og man kan variere det hele i størrelser – længder og farver osv.

Vis man vil have hale på sine flashkroppe, så skal man lige have beskyttet, det materiale, som ligger udenfor flexen, og det gøres ved at sætte en svejsetråd igennem kroppen, og så sætte et krokodille næb hen over materialet, så er det beskyttet mod varmen, og man kan så meget hurtig lave sæsonens kroppe, både til kyst – å – og elv, samt evt. også P&T.

14_PK_fluer_04

Størrelser og længder kan man variere, og det er også en god ide’ at variere flash rørets diametre, og ligeledes er de også en mulighed, at variere rørflue rørets farver og størrelser.

Andre løsdele, som kan få krympet forskellige ting på, kunne være Bottle Tube – Us Rør, og er man lidt kreativ, er der jo ingen der forbyder en, at ligge sit krympe flex over på ens krog fluer, også.

Nu er moderne krympe flex rigtig mange ting, og man kan i dag købe flere typer krympe flex, som kunne have interesse for lystfiskerne.

Hvad ville man mene om det her?:
En Green Highlander i et givent mønster, med det her flex, som krop:

 14_PK_fluer_05

Navn: PK’s Variant Green Hignlander.

Vinge indstik:

Rør                  ø1,7 mm klar - 25 mm. lang!
Vinge:              Under vinge gul ræv + 4 strå gul twinkel flash - Overvinge Strips: Craft fur Chartreuse med green / pearl fluo. flash trævler over.
Krop:               Ø3mm. klart rør – 40 mm. Lang! - Krop dekoration på ø3 rør gul / grøn striber vandret - Print ca. 1 mm. bred pr. farvestribe!
Butt:               Oval guldwire – Sort Struds – Oval guldwire.
Palmerhackle:   Chartreuse hane hackle.
Hoved:            Ø6 mm. Fluo. Yellow Conehead.
Bindetråd:       Gul

http://www.radiflex.dk/krympeprodukter_da/tyndvaegget_krymp_da/frs22gg2_gul_groen_da

Ja, det var så mit valg, masser af gul – grøn farve, også på kroppen!

I krympe flex findes et utal af muligheder, prøv se at finde noget der passer:
https://www.google.dk/search?q=krympeflex,+slange&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=EDNKU6ioO6GLyAOs5YHwAg&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1097&bih=553#imgdii=_

Har man ønske om, at kombinere krympeflex, med mønstre, som ligner fiskeskæl, eller blot vil have en struktur, der skiller sig ud, så kunne dette være en løsning, dog er det lidt dyrere, men vis man slår sig sammen, og evt. handler i østen, kan det godt betale sig:

http://2493849.shop15.dandomain.dk/images/pdf/FlexoPET_DK.pdf

http://www.caseking.de/shop/catalog/Modding/Kabel-Modding/Sleeves/Techflex-Flexo-PET-Sleeve-3mm-neon-blue-1m::13073.html

Ovenstående link, er kun til orientering omkring Flex slanger, der findes mange farver og størrelser, som bruges i bil og el industrien + andre steder!

Et tiltag, som jeg har arbejdet en del med, at overfører en printet labels, til fluernes kroppe. Vi har jo efterhånden alle en blækprinter til vores computer, og har man adgang til et fotobehandlings program + tegneprogram, og et almindeligt skriveprogram, ja så kan de labels, man vil dekorere sine flue kroppe med, hurtig laves, man skal blot have sans for at skalere tingene ned, så de passer til de størrelse rør, man vil benytte.

Min inspiration til dekoration af fluernes kroppe, kommer fra mange års fremstilling / dekoration af blink / woblere / spinner, og meget af det, kan også overføres til fluernes kroppe.

Hvad opnår jeg ved at sætte printet labels på kroppene, og forsegle dem med krympeflex?
Først og fremmest en masse farver, og mønstre, som slet ikke kan laves med traditionel bindetråd – flos, og hvad der ellers bruges. Ej heller vil maling – tusch og andet, kunne gøre det samme, som printet labels.

Jeg gør dog det, at ønsker jeg en bestemt farve, som skal skinne igennem labelen, så maler jeg det valgt flue rør med især neglelak, mest fordi neglelak binder meget fint på flue rør, og samtidig er neglelakken fin til at få labelens lim, til at binde + at neglelakken kan tåle varmen fra varmepistolen.

Skulle man have behov for at erhverve større mængde specielt farvet rør, så kan alt jo købes i dag, og jeg maler kun mine rør, vis jeg lige skal have fyldt æsken, så er det billigste.

Nu er det ikke kun printet på labels der bruges. En ting, som Gaffa tape og andre typer tape, er jo et oplagt emne, til at lave dekorationer på ens rørflue kroppe, og det dejlige ved Gaffa er, at det findes i alverdens farver, er i udgaver, der ikke er for tynde i plasten + at man kan sætte flere forskellige typer dekoration over Gaffatape, og få en meget fin effekt.

Jeg har lavet en del forsøg med Gaffatape, prøv at se på de link her, og se om der lidt inspiration at hente:

http://www.123nu.dk/lystfiskeri/artikler2.asp?vaelg=3&placering=artikler&menu=Laesestof&Id=12030&kategori=

http://www.123nu.dk/lystfiskeri/artikler2.asp?vaelg=3&placering=artikler&menu=Laesestof&Id=12055&kategori=

http://www.123nu.dk/lystfiskeri/artikler2.asp?placering=artikler&menu=Laesestof&Id=12089&kategori=

Dog er det sådan, at labels er transparente / gennemsigtige, og det betyder, at man kan lave nogle tiltag, med farver på de ting man vil påklæbe labels, som så skinner igennem, og kan give en fantastisk krop, når den så er forseglet med den klare krympeflex.

Jeg bruger krympeflex i klar, uden lim, som har et krympeforhold på 2:1, og flexen er normalt ca. 2mm. større i inder diameteren, end de rør, der sættes inden i.Vis man ønsker at bruge DFRS, hvor man på har et ø1,7mm. rør, som stikkes ind i kroppen, så skal man huske, ikke at varmere flexen mere end nødvendigt, ellers krymper flexen røret så meget, at indstikket ikke kan gå i kroppen.

A propo indstik, så har vi efter nu at have brugt DFRS i snart 10 år, fundet ud af, at når man køber de tynde rør, hvor vingedelen bindes på, kan man stå i den situation, at det tynde rør veksler i diameteren, og det betyder jo så noget, når det skal passe i eksempelvis i kroppens ø3mm. rør, enten glider det fint i, uden at vingedelen drejer sig, eller også kan det lille rør ikke gå i, eller også er det meget løst.

Den forskel, der i diameteren skyldes at processen med blæsning af røret, som giver et lille udsving i +/-, og det kan være ret irriterende, at man ikke har en konstant diameter, der passer ind i kroppens rør, men det er samme problemstilling med kroppens rør, her veksler rørets inder diameter også i+/-.

Jeg gør følgende ved vingeindstikkenes rør:
For lille diameter, så brænder jeg en ganske lille krave på røret.

For stor diameter, så borer jeg kropsrøret op, med et ø1,8mm. bor, det kræver, at man har en søjleboremaskine, da en Acu boremaskine er svær at styre!

Er vingeindstikket meget i minus, så ligger jeg en nylonline imellem, så indstikket klemmer i kroppens hul, en god løsning, da man normalt altid har en eller anden type forfangs line på sig, og det spiller ingen rolle, at der mistes små 25mm. snøre, når kroppen skiftes!

Når man har sat krympe flexen på kroppen, er man stadig i den situation, at man sagtens kan binde videre oven på flexen, og ligge alt det på kroppen, som man plejer at bruge, til sine standard kroppe. Dog skal man huske, at sådan noget, som krops hackler og rib, skal strammes godt til.

Jeg limer med sekundlim de steder, hvor det er nødvendigt, og min bindetråd er normalt 0,06mm. Microfuse, altså spinneline, den er simpelthen så stærkt, at det er min foretrukne bindetråd i dag, måske dyr, men perfekt til få vindinger, og det holder!

Holder krympe flexen ordentlig fast på kroppens materialer?
Klart ja, og bruger man labels, er det et must med flexen over, man har jo ingen garanti for at labelen i sig selv, kan holde klæbet, men med flexen på plads, er materialerne og label forseglet, og trykket på labelen forsvinder heller ikke, når det bliver vådt.

Blækket fra printeren, er jo normalt ikke vandfast!

Et smart tiltag til at lave fine kobber kroppe, er brugen at en 20cm. lang tæt fjeder, som klippes i de ønskede længder, og forsegles med krympe flexen.

De fjedre jeg bruger, er lavet i tynd kobbertråd med flere farver i overflade behandlingen. Jeg bruger dem på flg. måde: 1 stk. kobber fjeder, i given farve klippes af, på den ønskede længde, og der sættes et tilsvarende stykke krympeflex over.
Kobber fjederen sættes på en stump svejsetråd, så man ikke brænder fingrene, og når flexen er krympet på kobber fjederen, trækkes den af svejsetråden, og overskydende krympeflex skæres af rørets ender. De kroppe her får limet et ø1,7 rør indvendig, og en almindelig rørflue kan nu bindes. 

Måden her med at sætte en kobber fjeder, på det tynde rør, giver nogle fine muligheder for, især at lave nogle flotte kyst rørfluer + nogle små fine sommer rørfluer, til å og elv.

Jeg køber disse kobber fjedre hos Peter Falkenberg: http://www.123hjemmeside.dk/Falkenbergflytools

14_PK_fluer_06

Billederne viser nogle eksempler på, hvad jeg bruger af fluer og kroppe, lavet på ovenstående måde. Der kan laves alverdens tiltag, og har man lysten og fantasien, så er det her uendeligt.

14_PK_fluer_07

Hvad er erfaringerne i praktisk brug? jo fiskene går til de typer fluer her, akkurat, som alt det andet vi bruger. Fanger det mere? Ikke umiddelbart, men bliver de slet ikke brugt, så er der fuld garanti for, at det slet ikke fanger noget, så det er bare at klø på, med labels og krympeflex.

14_PK_fluer_08

Navn: PK’s Variant Acemann.

Vinge indstik:

Rør                      ø1,7 mm klar - 25 mm. lang!
Vinge:                  Under vinge Teal Blue ræv + Teal Blue Angel flash - Overvinge Strips: Craftfur Sort, over Teal Blue Angelhair.
Krop:                   Ø3 mm. klart rør – 40 mm. Lang! Krop dekoration på ø3 rør Blue Dot. Print ca. ø0,5 mm - Teal Blue Dots.
Butt:                   Oval sølvwire – Hot Orange snørebånd – Oval sølvwire.
Palmerhackle:      Teal Blue hane hackle.
Rib:                     Oval Sølvwire.
Fronthackle:        Hen over Teal Blue dubbing: Twistet TealBlue Marabu + Teal Blue Organze fibre + Teal Blue Angel Hair.
Hoved:                Ø6 mm. Fluo. Hot Orange Conehead.
Bindetråd:           Hvid Mocrofuse 0,06mm.

 

14_PK_fluer_09

Navn: Sort Softcone – Orange - Gul 1. 

Vinge indstik:

Rør:                          ø1,7 mm klar - 25 mm. lang!
Krop:                        Ø3 mm. klart rør – 40 mm. lang!
Krop:                        Kobber fjeder med klar krympeflex over!.
Bag dubbing:            Light Brite pearl.
Vinge1:                     Sunburst ræv + 6 strå guldflash.
Rod dubbing 1:        Sunburst ræve dubbing.
Vinge 2:                    Hot Orange ræv + 8 strå multifarvet holografisk flash.
Rod dubbing 2:        Hot orange ræve dubbing.
Front hackle:            Twistet hot orange ræv.
Hoved:                     Sort Soft Cone ø10 mm.
Sides:                       Jungle Cock. – natur eventuelt indfarvet orange!
Hoved:                     Ø10 mm. Sort Soft Cone.
Bindetråd:                Hvid Mocrofuse 0,06mm.


God fornøjelse derude!

Knæk og bræk

Muddler hoveder af plast

Her i 2012, har jeg lykkelig vis, fået mange henvendelser omkring DFRS,

og jeg er blevet spurgt, om jeg eventuelt havde noget nyt og uprøvet på tegnebrættet, og jeg kunne til de fleste mails og telefonopringninger, give den besked, at jeg hele tiden havde noget i tankerne, når talen var brug af pipetter til fluer.

Nu er situationen, at DFRS ikke står alene i dag, og det glæder mig rigtig meget, at man kommercielt, er på forkant med ideen om, at kunne veksle, og bytte rundt på det tilbehør, der nu engang er tilgængelig. Samtidig er det jo et + for DFRS, at flere af de kommercielle stumper, sagtens kan bruges direkte i DFRS, uden alt for meget hokus pokus.

Overskriften med Muddler hoved af plast, skal nok lige forklares, da det jo, som sådan ikke er noget, som helst, der ligner et ordinært hjortehårs hoved, men det, at hovedet flytter meget vand, er en helt sikker ting, og i øvrigt på linje, med alt det tilbehør til fluerne front, som findes i dag, det være sig Coneheads, og utallige plast dimser, både vægtet og i light udgaver.

Grunden til mit brug af plast, som en slags Muddlerhoved er, at jeg i mit fleksible system, hovedsagelig bruger pipetter, og en pipette har en pumpe, og i den, ligger der flere muligheder, for brugbare stumper, til vores fluer.
Pumpen er støbt / blæst i noget meget tyndt plast, som er nem at arbejde med, dvs. kan klippes og skæres over, og tildannes, som man nu ønsker.

12_pk_fluer_05
                               Ny Muddler Gult Lyn DFRS 1- 1. version

Der hvor hæverten har indgang i pumpen, ja da er det blot, at klippe rører tæt af, så kommer der et lille hul, hvor et ø1,7mm. inderrør passer rigtig fint i.

Resten af pumpen kan også bruges, men da der ikke er hul i modsat ende, har jeg valgt at lave et lille værktøj, der kan stanse hul i enden, så har man muligheden for at få 2 hætter, der kan bruges til sætte ind over vinge / hackle sektionen.

I DFRS er ideen, at man har pipettes rør, hvori der sættes et indstik, enten i form at vinger – belastning og andet, men hætten til at sætte ind over materialet på fluens front. Kan også laves, så hætten sidder fast på det 1,7mm. rør, så har man en indstikstype mere.

Jeg gør så det, at jeg ikke klipper røret af helt op ved pumpen, men lader 5 mm. stå, så er pumpedelen forstærket, og det lille rør passer nøjagtig ind i hæverten. Jeg limer eller brænder hatten, og det lille rør, så bruges det bare, som et normalt indstik.

De hatte, hvor hæverten er klippet af oppe ved pumpen, bruger jeg til de fluer, som er bundet på det tykke rør, og da pumpens materiale tillader, at man trykker hatten over eksempelvis Bottle Tubes, uden at hullet ødelægges, ja så er der nogle muligheder til at få den type fluer tilsat en hat, der giver en god buleflue.

Jeg har ikke fisket så meget med den type bulefluer her endnu, men der er nogle ting, som nok skal overvejes, mest fordi, at sætter man kun hatten over det materiale, som fluer har vinger og hackel af, ja så har man en overflade flue, der ikke synker, og det er jo reelt ok, især under nattens fiskeri, både på kyst og i å og elv.

Jeg har på mine forsøgs fluer, beholdt mine belastningerne, og det vil sige, at hatten bare kommer over, de ting fluerne er belastet med, det være sig kugler - Coneheads og de forskellige metal rør, og så er belastningen blot inde i hatten, men samtidig har jeg givet hatten nogle kæbeøjne, på nogle typer, det giver et frækt udseende + at de fiskeimitationer, man nu må have, jo reelt  får det korrekte snit, med de rigtige øjne.

Når den originale belastning bibeholdes, så har jeg den tro, at man kunne få en anden type flue, som nede i vandsøjlen, vil lave en masse støj, og flytte masser af vand.

Tilbehøret til DFRS, er nu så omfattende at jeg ser for mig, at hver især kan tilpasse de stumper, han eller hun kan lide at bruge i praktisk fiskeri.

12_pk_fluer_04
                                             Løsdele til Pump Muddlers

Lige kort for at opsummere, hvad jeg har tilføjet i tilbehør:
Jeg har jo nogle livlige børnebørn, som i børnehaven, laver nogle flotte ting i blandt andet Hama perler, og jeg fik et hint af familiens yngst barnebarn på snart 4 år, hun havde lavet halskæder og armbånd af Hama perler, som blot var lagt i ovnen, på en bageplade ved 175 grader i 15mm., og så var der ellers flade Hama Perler, med et lille fint hul i midten, jo jeg havde pludselig adgang til en masse forskellige farver i diske, til at sætte på rørflue, dels som skaber af turbulens + fikspunkter.

Så udover at bruge Hama perler til hele serier, som krop i mine faste rørfluer, var der nu muligheder for, at bygge videre på legen med perler!

Når jeg binder fluerne til montage med hatten fra pipette pumpen, så laver jeg fluerne lidt anderledes en normalt. Jeg binder fluer i den stil, der bruges i serien Tempelhunde, hvor man binder vingerne på, så de vendes, og det sammen med et lidt kraftigere hackel, gør at vinge og hackel fylder godt inde i hatten, men har bevaret livligheden, vis ellers ikke man laver hatten for bred.

Når pumpen klippes, er det nemt at få en nogenlunde ens bredde, idet der er en lille tynd streg, som markering af overgang fra runding til cylinder, men man kan jo tune sine størrelser / bredder, alt efter temperament.

Jeg håber, jeg kan få tid til at få lavet nogle store fluer, for jeg tror, at man til geddefiskeriet, kunne få nogle gode store fluer, med et fint stor hoved, og jeg har en ide’ om, at laver man en ordentlig stor flue på det lille ø1,7mm. rør, og montere det på en 10g - 15g. kugle, så har man en geddeflue, der kan bruges til flue spin, også med bombardo flådet.

Billedet af løsdele viser lidt af montage, og hvad løsdele der brugt i mine foreløbige forsøg, og en ting, som Bottle Tube med hat fra pumpen, ja det vil vise sig, om det har nogen effekt, det kommer i hvert fald ned, og måden jeg bruger Bottle Tubes på, med hackler for og bag, eller Butts, har jeg brugt en del år, og det virker!

12_pk_fluer_06
                                  Pump 1 Black Night - Bottle Black

På kysten har der været bud efter den type med vinge indstik, som Bloody Butcher, og det samme gælder fluer med kroppe af fluoriserende Hamaperler, hvor der så er trukket flash rør hen over.

Steder, hvor der er mange sten, da kan det betale sig at lave en modforanstaltning til, at hatten ikke smadres, og her sætter jeg har en smeltet Hama Perle på, enten foran hætten eller inde i, det har hjulpet med at beskytte hele hoved sektionen.

En ting jeg er blevet gjort opmærksom på, når talen er på samling af indstik og krop, er at de kan være svært at lade fluen, uden at der er noget der styre tingene ned gennem materialet, og derfor er det en god ide’ at sætte en rørnål ned idet lille rør, så har man en form for søger, der kan få tingene sikkert sat sammen, og skilt ad igen. Jeg har i hver af mine flueæsker en lille rørfluenål på ca. 90mms. længde. længde, som passer ind i det lille rør, så kan jeg altid lade fluerne, uden problemer.

Sammen med denne opdatering, er jeg vel efterhånden nået til vejs ende med DFRS, og dog, der skal nok dukke noget op, nye dimser og tilbehør, reelt er det jo en skrue uden ende, men så er man da beskæftiget, både ved fluestikket, og ude ved vandene.

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.

JSN Dome is designed by JoomlaShine.com