Store fluer – store fisk?

Ja, det er vel egentlig en sandhed, som nogle fiskere vil skrive under på. Hvad er store fluer så? ¸ja jeg har jo set en del igennem, de små 50 år jeg har efterhånden har rodet med fluer og fluebinding, men i mit praktiske fiskeri, er jeg nok lidt forsigtig, med at bruge alt for store fluer, når talen på ægte fluefiskeri, og hvorfor det?

Jo jeg hører til dem, som absolut er opvokset med klassiske kastestile, både med en, som tohånds fluestænger, og har som den forfinede del af fluefiskeriet, dyrket tørfluefiskeriet intens alle dage, og er helt tosset med det fiskeri.

I den anden ende af skalaen, er der det grove fiskeri efter gedder, og jeg var velsignet af en 10 årig periode af min ungdom, hvor jeg var ejer af en husbåd i en flot mose, med mange store gedder og aborre, og her fik jeg mine første erfaringer med fangst af gedder på flue. Flotte fisk på op til 10 kg. blev taget på meget store streamers, og hvor kastene foregik fra husbådens tag, ja så kan man nok regne ud hvilket renderi, der har været, når man skulle ned fra taget, og lande fisken, men det tog vi med, og allerede midt i 60erne, var genudsætning af store gedder, en selvfølgelighed.

Dengang var grejet godt nok noget møg, når talen var på gedder. Det var normalt aflagte forholdsvis stive splitcane stænger, i tvivlsom kvalitet, men vi kunne dog være heldige, at få fingre i både glasfiber og glasrør stænger, som var nogenlunde at bruge.

Liner? Ja jeg havde været heldig at få fingre i nogle Dam flyde liner, og de var ganske effektive til geddefiskeriet, og det sjove var, at de var meget ru i overfladen, noget a la moderne Sharkskin liner, men de kunne sagtens kaste de længder der skulle til, men på taget af husbåden, var der jo fri adgang til at kaste, og båden blev så placeret op af grøde og siv øer, det var egentlig kun, at få fisket vandet af.

Hvad brugte vi så af fluer? Ja store streamer bundet på så store kroge, vi kunne finde, og som stængerne kunne bære, ofte kl. 9, og da vi holdt til på landet, var hår fra en hestehale, noget af det meste vilde, vi kunne binde på krogen, men det virkede med en 20cm. lang flue. Om det kunne holde? Ja og nej vi limede fluerne med Zapon lak, over flere omgange, men geddetænder, er lige akkurat så skarpe, at vi aldrig fandt noget, der virkelig kunne holde.

Senere fandt vi ud af, at de store hackel fjer, der sad på blandt andet støvekoste, var aldeles fine i hvid - brun og sort, og sammen med hestehale hår, var det faktisk vores bedste endegrej til gedder, i mange år.

Da vi begyndte at interessere os for havørred fiskeriet i jyske åer, så vi jo, at nogle af specialisterne brugte meget store fluer, oftest sorte, men det var først midt i 80erne, under mine mange besøg i Karup å, at vi til især nat fiskeriet, gik op i store fluer.

Vi havde især i tankerne, at vores hestehale hår, måske var løsningen, men vi var også godt klar over, at det nok skulle modereres lidt, man blev betragtet, som godt tosset i hovedet, når man fiskede med en 25cm. lang flue a la Sunray Shadow, men fiskene var ligeglade, og drønede til dem, og vore fisk var ikke altid i store størrelser, og jeg fik da syn for sagen, da en 42cm. grønlænder indhalere den store flue, så det halve af vingen stak ud af gællerne. Jo, det var effektivt nok, med så store fluer, men noget besværligt at kaste, på ægte fluegrej.

Jeg gjorde det i en årrække, at jeg brugte de helt store / lange fluer på fluespin, og især i foråret, var der i de lokale åer bud efter de fluer, når vandet var højt og uklart, og det var både havørreder –bækørreder og Steelheads, vi fangede på de store fluer, under sådanne forhold.

Her i 2014, er de store fluer, jo ikke noget problem, og til geddefiskeriet kan fluerne vel ikke blive store nok, men jeg synes alligevel det er voldsomt, at det næsten, er en hel kylling, der er tøjret i enden af forfanget, og jeg vil gerne, uanset moderne stænger, kunne kaste fluerne rimeligt normalt, uden at brække ryggen.

Fluer til havørred fiskeriet i stærkt trafikerede vande, såsom Karup å, kunne med fordel fiskes med meget store fluer, og det bliver jo også gjort, af en ganske lille flok eksperter. Det er fluer på små 15 cm. – 20 cm. i typer som Æslet, og ja de fanger jo virkelig store fisk, og min teori er, at de grundet deres størrelser, falder så meget udenfor normalen, at åernes større fisk, bliver endnu mere tosset, og ryger på de store fluer, mest fordi de afviger for dagens / nattens mange andre typer fluer, der driver henover fiskens standplads.

Jeg påstår så, at de typer store fluer, der bliver talt frem i medierne, ikke i min optik, er unikke, sådan at forstå, at vis de fluetyper var det eneste, der duede overfor store fisk, ja så ville alle jo bruge dem. Jeg ser derimod en niece, hvor folk, som virkelig kender deres å, og ikke mindst de stræk, hvor de lokalt ved, at der er store fisk, ja de vil få fat i de store fisk, ganske enkelt fordi de fisker rigtig meget, og kender deres å, ud og ind.

Jeg siger ikke, at vi andre turister, ikke vil fange de helt store fisk, vi har vel også chancen, men med 18 års erfaring, i eksempelvis Karup Å, så ved jeg personlig, at der skal knokles for de fleste havørreder, og der er rigtig mange nul ture, men til gengæld, så er nydelsen stor, når der så endelig er gevinst.

De store fluer, kan i dag laves på mange måder. Jeg arbejder normalt i rørfluer, mest fordi, jeg med mit Fleksible Rørflue System (DFRS), mener at jeg har et personligt setup, der kan varieres i det uendelige.

Med hensyn til typer og mønstre, til både gedder og ørreder, ja så er det ud på nettet og søge, der er rigtig mange flotte film og instruktioner, så det vil vi ikke spilde tid med at forklare, det kan hver især få på plads, men jeg har et koncept til gedde fluer, som måske kunne have interesse, mest fordi det også er koblet på DFRS.

Jeg laver mine geddeflue på en lidt anderledes måde, i mange varianter, og som så meget omkring DFRS, så laver jeg tingene selv, mest fordi at jeg kan, og har muligheden for at få tingene nøjagtig, som jeg vil have dem.

Kunne man tænke sig flg.:Ens gedde fluer bliver lavet i så lette udgaver, på rør, at de kan kastes med ens normale kyst/å grej i klasse 6?

Kunne man tænke sig, at fluerne kunne kobles på en form for flyder / popper, så man har to fluetyper, at fiske med?

Den kobling består af en flue, som bindes almindelig, som rørflue, hvori et indstik i for form at popperen, kunne gøre at man står med 3 typer, en ren geddeflue, eksempelvis ren flash – popper/flyderen farvet med en given farve + gummiben, og ja kunne man forestille sig, at det hele, som 3. typen kan sættes sammen?

Det er den måde jeg arbejder på, nemlig at tingene er meget alsidig, og kan bruges til flere ting.Hvad bruges der til den form for fluer? Jo jeg bruger flyder / opdrift fra garn, som købes hos garn fabrikanterne. Jeg bruger to typer, en med en blød kerne, og en hård skal, som ligger i en ca. 2 mm. skal, hele vejen rundt om flyderen. Den anden type, er i ren flamingo, men med nøjagtig samme facon, som den hårde udgave.

Forskellen er absolut vægt og holdbarhed. Den hårde udgave vejer ca. 4,3 gram, er ca. 71 cm. lang og ø16 mm. i tykkelse, og flamingo flyderen har samme mål, men vejer ca. 2,2 gram, og det betyder, at den også kunne kastes, med en lette klasse stang, jeg går tit ned i klasse 3/4, og bruger den type popper, til mindre gedder, og ikke mindst aborre.

Min erfaring med flydere, stammer fra 25 års fremstilling, af den såkaldte P.K. Wobler, som var en kyst / å wobler, der var utrolig langt kastende, og meget velfangen. Den blev lavet i vægte fra 8 – 20 gram og i 16 forskellige farver, i den hårde type flydere.

Værktøjerne fra wobler produktionen, passer også til fremstilling af poppers, bortset fra at woblerne normalt var i hel flyder, medens popperne, skæres midt over. Det som er øvelsen ved flyderne, er at få placeret et hul hele vejen igennem flådet, så et rør kan sættes inden i flyderen. Det er næsten umuligt, at styre et bor igennem skal og blød kerne, uden at det ryger ud af siden på flyderen.

Der kræves et værktøj, der både styrer flyderen og boret, og så skal der bores fra to ender, så rammer man nogenlunde i midten af flyderen, og har et lige hul hele vejen igennem.

Mine boreværktøjer er lavet i delrin, og borstyret i rustfast stål. Underparten er lavet med et indvendig konisk rør, som passer til flyderens stigning. Når flyderen sættes i underdelen, låses denne, med en M16 Unbrako skrue, og sidder fast i underdelen. Overdel har et styr, der passer til flyderens anden ende, og i det styrer boret også.

Over og under del sættes sammen uden skruer, man holder bare tingene sammen med hånden, og der bores frit i en søjlebore maskine, med et langt bor. (HUSK UDTØMNING AF MATERIALE FRÅ BORET, ELERS SVEJSER SPÅNERNE SIG FAST PÅ BORET!) Når flyderen er boret halvt igennem, så vendes flyderen, og man tager turen igen, og har nu, et fint lige hul, hele vejen igennem flyderen.

14_PK_fluer_01

Når flyderen skal bores, plejer jeg at nappe enderne af, akkurat, som man klipper en cigar, så fanger boret rigtig. Når enderne er nappet af, får flyderen en længde på 62 mm., og det er udgangspunktet for popper hovedets størrelse, altså ca. 30 mm., når flyderen er delt.

Når flyderen er boret, saves den midt over. Det kan gøres med en nedstryger, men jeg vil gerne bevare et proffessonelt udseende, så jeg bruger en gearings sav, hvorpå der sidder et værktøj, som fiksere flyderen, så den altid er skåret over nøjagtig over på midten.

Nu har jeg 2 stk. popper hoveder, med et givent hul igennem. Jeg har så et tiltag mere, det er at få en hulning i popperens front, hertil har jeg et specielt slebet bor, med styre tap, som former en helt nøjagtig hulning i front + at boret passer i opspændings værktøjet, og på den måde, vil alle popper hoveder blive lige lange, og front hulningen lige dyb!

Hullet i den halve popper tilpasser jeg til det rør, der senere skal limes i, så halen kan sættes på plads. Den halve popper passer også i opspændingsværktøjet, men bores uden borstyr, da der i forvejen er et forboret hul. Man kunne godt bruge popperen, uden at sætte et rørfluerør i, men de bliver stærkere vis man limer et inderrør i, og man har nemmere ved, at få den efterhængte flue / hale, til at passe sammen med popper hovedet.

Jeg bruger flere typer rør men jeg vil gerne bruge nogle vatpinde, som bruges i medicinal industrien. De fås i flere længder og tykkelser, og kan tilpasse, hver især. Den ene vatpind er 40 cm. lang, og i den tilpasser jeg, så den passer til længden på popper hovedet. Det vil sige, at jeg klipper den af i de længder, der er aktuel, og borer så vatpindens inder diameter op, så det passer til den tykkelse rør jeg vil binde den efterhængte flue på, så kan fluens rør stikkes ind i popperens bagende, og det er det, som er meningen, nemlig at den efterhængte flue / hale kan tages af popper hovedet, og hver del fiskes hver for sig, vis man eventuelt ønsker det!

Den efterhængte flue, er jo i virkeligheden popperens hale.

Maling af popper hovedet kan laves nøjagtig, som man maler sine blink. Det eneste jeg vil anbefale er, at man lakere sine hoveder flere gange, da geddetænder lynhurtig molesterer en ulakeret overflade. Ønsker man at ens popper hoveder skal have gummiben, så er min erfaring, at lave hullerne til gummibenene før lakering, og sætte / lime gummibenene efter at del hele godt tørt. Det kræver så, at man lige renser hullerne for lak, når popperen er tør, men det ligger ligesom i rutinen med klargøring, så det lærer man hurtig at administrere, når gummibenene skal monteres.

En af de ting, jeg også bruger til dekoration af popperen, er mønstre trykt på min printer. De laves på labels materiale, klippes ud, og sættes på popperen, og ja, det er så et meget stort område, hvor der kan laves mange flotte tiltag, i farver og mønstre. Det er meget omfattende, og jeg har endnu ikke lagt den del i faste rammer. Når labelen er sat på popperen, skal man overveje, hvad man vil ofre på at sikre overfladen, skal det være almindelig lak, eller eventuelt epoxy, ja det kommer an på, hvor meget det må koste, at sikre ens popper, mod geddens tænder.

Mit forbillede med hensyn til poppers udseende, er absolut Rainy's In-Shore Popper, den type er dog krogflue, men lavet om til rørfluer, mener jeg, at man har mange flere muligheder:
https://www.google.dk/search?q=Rainy%27s+In-Shore+Popper&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=go3bUpyVHue44ASp2IFo&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1097&bih=517

http://www.rainysflies.com/index.php

Popper hovedet, kan jo også klargøres, til at få limet en stor krog på, og så lave hele dynen, som almindelig flue, med hale og andet, men med rørflue typen, kan der laves mange flere tiltag, også med opbevaring.Popper hovedet centerer jeg ved at bore et hul på undersiden, ca. 5 mm. inde, og lime en kugle i, så ligger den altid korrekt på vandet. Man kan også undgå kuglen, blot ved at slibe popperhovedet fladt på undersiden, så er den også fikseret rigtig!

Laver man sine popper hoveder flade på undersiden, kan man undgå at hule fronten, ved at save flyderen over i ca. 60 grader, så har man en fin vinkel + to helt ens halvdele, der bare skal monteres og males.

Var det ikke nemmere at købe de popper hoveder? jo det kunne man jo godt, man kan reelt købe alt i dag, men jeg hygger mig med, at lave de ting her, og får en hobby mere, dels med fremstilling af popper hovederne, og binde gedde fluerne.

Værktøjerne? Ja det meste kræver, at man har adgang til et værksted, med drejebænke og fræsere, vis man vil lave det selv, men har man brug for de små ting, som specielle bor, og holdere til flyderne, ja så kan man jo søge hjælp ude i byen. Jeg er i dag efterlønner, men faglært værktøjsmager, så jeg laver selv det jeg kan, men noget må jeg få lavet ude i byen, som lønarbejde, og her benytter jeg meget Peter Falkenberg fra Nexø, på Bornholm.

http://www.123hjemmeside.dk/Falkenbergflytools

Han er rigtig dygtig til at lave de små dimser, som man nu mangler, har en utrolig fin service, og ja, så må muldvarpen op, så man kan betale det, det nu koster, men så er jeg også godt kørende, med dele til at fremstille fine ting, til mit eget fiskeri!

Jeg håber, man kan få lidt fornuftigt ud af illustrationerne i form af billederne!

Hvordan monteres popperen/fluen? ja, jeg fisker udelukkende med enkelt krog, og den monteres på røret, med et stærkt farvet krogstyr. Jeg bruger meget gerne karpekroge, og så Mudstads rustfrie Beekhooks 92553 S i str. 1/0.

Forfang fra krogen ud til flueforfanget? Ja, jeg har blot 1 m. 0,60 mm. nylon snøre, men nogen geddefiskere bruger wire, det er nok mere en smags sag, for mig er nylon lettere, da jeg altid har en Moser ring i enden af mine forfang, så det er lynhurtig at skifte. Er gedderne ikke for store, så har jeg evt. en Mudstad fluesnapper monteret, men det kommer an på forholdene, der fiskes under.

Mine kroge monteres på røret, så de vender opad, og ja enkeltkroge kroger gedderne fint, og en stor peang, gør at krogene hurtig kan fjernes, når fisken skal sættes uskadt ud igen!

Nu behøver det jo ikke at være så kompliceret, at lave poppers. Jeg bruger, da også andet, blandt andet. sommer sandaler, i form af klip - klapper, hvor sålen findes i et væld af farver, som limes sammen, skæres ud og slibes til, det samme med Eva skum i måtter, men det kan vi tage en anden gang!

Binding af geddefluer, kan i dag gribes an på rigtig mange måder. Jeg laver mine geddefluer forholdsvis simple, og i lette udførsler.

14_PK_fluer_02

Prøven til poppernes haler, er lavet på en vatpind, som er tilpasset hullet i popper hovedet, så det kan gå let i, men ikke lettere, end det holder hovedet på plads, under kastet. Vis man synes, at røret går for let ind i popperhovedet, så kan bruge det tricks, at ligge et stykke snøre ind sammen med røret, så kan man tilpasse sit indstiks tolerancen, og få røret til at gå lige så let eller stramt, som man ny har temperament til.

Bindeteknisk, så binder jeg materialet på, så det vender bagud ved bindingen i rørstikket, akkurat, som teknikken foreskriver, ved den originale Tempelhunds vinger. På den måde sker der det, at når fluen/halen tages i brug, står materialet op i en stor volume omkring røret, og når det så bliver vådt, ja så har man en meget fyldig flue.

Materialer til mine fluer, kommer oftest fra parykker og lignende kunstige materialer, og parret ned flash og glimmer + masser af luksus marabu til hackler, ja så er der billige fluer.

Mine front hackler er twistet, og det samme gør jeg med vingerne, vis det kan styres ordentligt.

14_PK_fluer_03

Opbevaring af lange fluer kan godt være et problem, vis man ikke vil have alt for store æsker. Jeg bruger normalt standard flue boxe, som jeg tilpasser til mit behov. Eksemplet med opbevaring af gedde fluer med popper hoveder, er lavet, så fluen / halen er monteret med krogstyr, og i sat krog, sættes fluen bare normalt i skummet, medens popper hovedet, sætte på plads med en stor nipse nål. Den her form for opbevaring virker fint, og ønsker man lidt ekstra fluer eller popper hoveder, så putter jeg dem i et flåd rør, de er nemme at have i vesten.

En god ting til samling af alle typer rørfluer, i DFRS er at have en lader/styr, ved hånden, når indstik og krop, skal sættes sammen. Jeg laver normalt min lader/styr, af et stykke svejsetråd, hvor på der er limet en kugle. Så stikker jeg tråden ind i kroppen, og sætter indstikket på også, og så kan det hele føres sammen, uden at man skal rode rundt i materialet. Laderen gemmes i flue boxen, sammen med fluerne!

God fornøjelse med fremstilling af geddefluerne.

En sportsfisker hilsen fra
Per Karlsen.


Alternative fluer og mønstre - kun eksperimenter?

Vi befinder os i slutningen af 80’erne en kold september nat ved Hagebro stykket i Karup Å. Jeg har fisket stykket igennem, med tohånds flue kæppen og har fået fingre i en forholdsvis blank fem punds fisk, oppe ved æbletræet.

Der var påfaldende få fiskere i gang, selv om det havde regnet det meste af eftermiddagen, men vandet var rimeligt klart, og bygerne kom og gik, og jeg synes virkelig det var koldt, og den regn der faldt, var noget støvet, og det betyder for undertegnede, som brillebærer, en meget ubehagelig dugning af brillerne, så jeg havde virkelig problemer med at se, hvad der foregik ude ved fluen.

Jeg havde fisket med en let synkende line og forholdsvis langt forfang, og den fisk, jeg havde fået fingre i tog en lille sort rørflue med gul og sort vinge af ræv, og trekrogen havde været banket i. Fisken havde taget fluen i egen side uden varsel, og jeg fik den faktisk, da jeg ville starte næste kast, så krogen var sat med det samme.

Fisken tossede lidt rundt, men var forholdsvis nem at slå gaffen i, jeg havde med det samme besluttet, at der her var lejlighed til en røget file’, så jeg gokkede den med det samme, og hængte den på ryggen, sammen med gaffen. I de næste to timer, skete der ikke noget, men jeg hørte flere fisk, som røg af vandet, og noget sagde mig, at der var et træk i gang.

Jeg prøvede en del fluer, både rør og krog, men der var absolut ingen interesse ude ved fiskene. Jeg spekulerede på, om man skulle finde på noget helt vanvittigt, og satte mig ind på marken og fik en kop kaffe, tændte pande lampen, og fik kigget lidt i en æske, som lå inderst i vesten.

Jeg havde en æske med nogle store rørfluer, med påsat og løse pom-hoveder, og i skrappe farver  a la Mickey Finn, men de var bundet op på messing og rustfast rør, i længder på ca. seks cm. Jeg synes godt nok, at det var lige lovligt voldsomt med de her fluer, men ok chancen skulle tages, så jeg satte en rigtig ”ugly” farve på, nemlig en pink farvet med et rødt løst pom-hoved.

       

Klokken nærmede sig 21.30, og der var ikke meget lys, så jeg skulle lige have nattesynet tilbage, efter at pandelampen havde været i brug, men da jeg nåede ned til åen, kunne jeg hører et par københavnere, der roede rundt på modsat side, og med deres kæften op, var jeg på det rene med, at jeg nok skulle lidt længere nedstrøms, før det var noget for mig. Tanken blev straks udført da, der kom et ordentligt plask inde ved bredden, jo de to fyrer havde det tunge skyts fremme i form af et blink, men de måtte jo tro på sagen, selvom jeg synes, at deres fremfærd på land og i vandet var lige støjende nok.

Jeg gav mig tid til at vandre nedstrøms, og ender oppe under højspændingsledningerne ved den lille parkeringsplads, og allerede i første kast med den pom-monterede rørflue, ser jeg en stor bølge, der følger efter, stille og roligt brydes overfalden af en overkrop, men hugget udebliver. Jeg kaster to - tre gange mere, og beslutter at vente lidt, før jeg kaster igen.

Pludselig bryder helvede løs på et stræk af 30 - 40 meter, flere fisk ryger rundt, nogle smider sig ud af vandet, medens andre farer rundt, og jagter hinanden, og jeg vil tro at mellem fem og ti fisk er i bevægelse.

Jeg plejer normalt ikke at få fisk, når de tosser sådan rundt, men jeg går en 100 meter opstrøms, og fisker langsomt ned mod det sted, hvor fiskene havde rodet rundt. Efter ti minutter, er jeg på stedet igen, og der er nu ro, men har på fornemmelse, at der kan ske noget her og nu.

Jeg mærker et kraftig slag til fluen, og tager to hurtige indtag, og så er ”eksprestoget” ellers i gang, fisken vender, og er på vild flugt forbi mig. Jeg tager chancen, og bliver stående, og mender linen, så fisken selv kan tage trækket, når den når længere ned under højspændingsledningerne. Jeg ville så møde fisken, men opdager, at der er noget bundløst lige før svinget, og går så længe ind på bredden, men jeg kan mærke, at fisken stiller sig i min side, og åbenbart ikke har til sinds at flytte sig.

Jeg går uden om dyndet, og får nu kontakt med fisken, der går langsom ud mod midten af åen. Jeg er ikke helt sikker på, at jeg har et ordentligt kroghold, men efter vel små ti minutter fornemmer jeg, at den står med hovedet nede ved bunden og halen i overfladen. Jeg tager gaffen af, og er nødsaget til at tænde pandelampen, jeg kan simpelthen ikke se noget.

Det kan jo være farligt at lyse på en kroget fisk, men jeg ser nu, at fisken står, som jeg havde forventet, men jeg ser også, at den bløder meget fra gællerne, så krogen sidder dybt.. Jeg får fisken til at kæntre lidt, og slår gaffen i kæben, lige så snart chancen er der. Vel inde på bredden, ser jeg i pandelampens skær, en flot let farvet han, med lille krog, og målebåndet ender ved 72 cm. og Salter-vægten stopper ved 5,45 kg., så aftenen er redet.

Jeg fisker lidt videre om på det lige stykke efter el-ledningerne, men kan ikke koncentrerer mig mere, jeg stopper og sjosker op til broen ved Hagebro. Oppe på broen venter konen, og de to københavnere, ja selvfølgelig havde de på en stor lakse-ske på 24 gram i rød/sølv, fået gevinst. En flot Karup-ørred på 6,6 kg., næsten blank, og trekrogen var banket i, så blinket kunne de ikke få ud, grundet en manglende tang. Jeg tænkte mit, medens kæften gik på dem begge to, jo Karup Å, kan være gavmild.

Grunden til at jeg kunne finde på at bruge de store rørfluer, er en fast tro på, at på stræk hvor der fiskes hårdt, både nat og dag, så kan det tit betale sig at gå modsat vej af det, der normalt bruges, og det har tit givet mig rigtig fine fangster.

      

Ud over de fluer, der bruges lejlighedsvis, har jeg et lille sæt fluer, som trofast har fulgt mig i rigtig mange år, og de har givet fisk, når forholdene har været til det.

Karup Å er ikke sådan lige at fravriste sine fisk, der skal slides, og selvom jeg gerne fisker natfiskeriet, så er der mange sure timer, før der sker noget. Men heldigvis har Karup Å, så mange fisk, at der normalt altid viser sig en fisk eller to i løbet af aftenen, men om de kan fanges er jo en anden sag.
 

Mvh
Per Karlsen.


Min ven fasanen

Ja, overskriften er noget kryptisk, men jeg havde faktisk, som stor knægt en vild fasan, som en god ven. Jeg fandt ham i et rigtigt møgvejr nede i en grøft, hvor han havde været lige lovlig tæt på Mikkel Ræv. Han lignede faktisk noget der var løgn, halen flået af og det meste af rumpefjerene strittende til alle sider, og en højre lap, der havde været en tur i pigtråden.

Min første tanke var, knæk nakken på ham, og få ham i gryden, og så ellers bruge fjerene til mine havørredfluer, men jeg forbarmede mig over ham, og hans fremtid var blandt gårdens høns, men hans tillid til undertegnede, var eksemplarisk, og jeg havde vinteren over, en enestående chance til at få kokkens tillid.

Jeg vil tro, at han var godt et år gammel, da jeg fandt ham, og jeg fik ham trænet til at komme, og få foder af hånden, og jeg kunne også fløjte ham til mig. Da vinteren var slut, fik knægten fornemmelser, og gik længere og længere væk fra gården, og der blev længere imellem, at jeg så ham. Til gengæld hørte jeg ham, når han balrede op ude i engen, og jeg kunne altid kende ham, for han havde en tydelig hvid plet lige under den grønne krave.

Min å, løb nede i lavningen, og her var gode bækørreder, og forår og efterår gik havørrederne op. Her i det lille vandløb blev de første P.K. å-fluer testet, og med succes, ja sikken en tid.

I sensommeren så jeg min ven fasanen for sidste gang, selvfølgelig havde han fået damer på, tre stk. Det undte jeg ham, og jeg prøvede at fløjte ham til mig, han kom stille hen imod mig men ville ikke hilse rigtig på, jo naturen havde taget sit tilbage, ja det var dengang for mere end 40 år siden, god tid, i flot natur med store oplevelser, både som ung jæger, og ivrigt fluefisker.

Grunden til at mindet om min ven fasanen dukker op, er en pose med flotte fasanfjer, som min svigerfar nok så flot havde nedlagt i en duble, og de fjer, skulle bruges til udvidelse af en serie fluer, jeg havde leget med i snart 35 år.

De første fluer med fasanfjer, var kystfluen P.K. nr. 3 fra 1979, den gik sin sejrsgang på kysten i en 10-årig periode, og hvad der ikke er fanget på det mønster, ja det ikke værd at vide, og dog!

Selv her i 2008 bliver det mønster brugt, men nu også, som rørflue i å og elv.

Den fasanfjer, der brugt til hackler a la Uldsokken, er godt nok de gule og røde guldfasanfjer, men om det er den ene eller anden fasan art, er reelt ligegyldig, det er en fantastiske fjer, med liv og farve, og jeg er vild med fjerene, der minder lidt om spey fjerene.

Nogle opdrætter af prydfugle, forfiner fjerdragten på guldfasanen, og det betyder meget store og lange ryg og brystfjer, og især den gule farve, er i en lysere udgave, som giver fluemønstrene et fantastisk skær, og er meget livlige, akkurat som spey fjerene.

Når der en sjælden gang er mulighed for at bytte sig til opdrætternes fjer, så er det med at slå til, det giver nemlig mulighed for at få sammensat nogle meget fangstbare mønstre til, især havørredfiskeri i Danmark, men også sommerens laksefiskeri i det nordiske.

Ud over opdrætteren fjer, så har jeg i mere end 35 år, selv farvet mine natur guldfasanskind, det være sig i rød - orange - brun - olive og sort, og det giver så mulighed for at få et bredt spekter af hejrelignende fjer til fluer i små størrelser. I dag kan man købe guldfasan skind i alverdens farver, men grundet fugle influenza, er fugle på skind, omfattet af forbud, så det kan være svært at få ordentlig kvalitet, af de nu meget dyre guldfasanskind.

Under mit sommerfiskeri i Karup å og Uggerby å, og ikke mindst Gels å, har der ofte været bud efter Fasan mønstrene.

Jeg lavede i 1999 mønstrene lidt om, mest fordi jeg havde adgang til nogle af de første amerikanske spey nakker, og de blev så kombineret med fasanfjerene i relevante farver. Samtidig var Michael Frödin i gang med at plastre sine virkelig gode laksefluer ind i glimmer og flashtinsel, og jeg hoppede også på den vogn, og gav Fasan mønstrene glimmer i rigeligt omfang. Det virkede, og det viste sig, at især dagfiskeriet efter havørred i magsvejr, kunne få glimmeret på sin rigtige plads, dog er Fasan mønstrene ikke overdressed med glimmer og flash.

Hele opbygningen af Fasan mønstrene, beror på livlige materialer, som ud over guldfasan og almindelig jagtfasan, er tilføjet meget bløde og lange Amerikanske Spey Hackler, eller schlappenfjer, gerne de nye typer med tynd stamme, og man kan så frit vælge, om man vil have palmer hackler eller front hackler. Kroppen har jeg lavet, så de suger lidt vand, oftest er der rævedubbing, blændet med Light Brite i forskellige farver, men også det gode gamle Anseal, er i mine øjne sagen, det har et rigtig godt skær!

De typer jeg har haft bedst resultat med er en simpel standard rørflue i længder på 15 mm. - 45 mm., men også rør Coneheads er gode, vis man har dybde nok, og tiden er til at fluen skal lidt ned.

Krogfluer er jo selvfølgelig også en mulighed, og da på små dobbelt kroget til let lakse fiskeri.

De mørke farver, har været rigtig gode, som krogfluer til natfiskeri i små vande, og jeg har også taget nogle af de små rør med på kysten, når hornfisken er i jagt humør, det giver et spændende fiskeri på en kl. 3 - 5!

                       

Jeg har udvalgt fire mønstre i Fasan serien, og de kan bindes på følgende måde:
 

Navn: Den Gule fasan.

Original: Standard rør 15 mm - 45 mm.

Tag: Oval sølvwire.
Hale. Under fire strå rød flashtinsel over lys gul guldfasan - vundet som hackle.
Krop: Fluoriserende lime Anseal dubbing.
Palmerhackle: Meget langt Green Highlander Whiting Spey hackle + fire strå mørkegrøn flashtinsel.
Fronthackle; Lys gul guldfasan + fire strå sort holografisk flashtinsel.
Hoved: Lyseblåt.
Bindetråd: Hvid.

Kan også laves med Coneheads!

 

Navn: Den Blå fasan.

Original: Standard rør 15 mm - 45 mm.

Hale. Sort guldfasan - vundet som hackle + fire strå mørkeblåt flashtinsel.
Krop: Mixet Mørkeblå Starlight dubbing + Light Brite Purple Haze dubbing.
Midter hackle: Sort guldfasan + fire strå mørkeblåt flashtinsel.
Fronthackle; Sort guldfasan + fire strå mørkeblåt flashtinsel.
Hoved: Sort
Bindetråd: Sort.

Kan også laves med Coneheads!

 

Navn: Den Brune fasan.

Original: Standard rør 15 mm - 45 mm.

Hale. Brune sidefjer fra jagtfasan + fire strå kobber Mirror flash.
Krop: Mixet mørkebrun ræve dubbing + Light Brite Copper dubbing.
Palmerhackle: Mørkebrun Schlappen fjer + fire strå Copper flashtinsel.
Fronthackle; Brune sidefjer fra jagtfasan + fire strå pearl flashtinsel.
Hoved: Brun
Bindetråd: Brun.

Kan også laves med Coneheads!


Navn: P.K. nr. 3 variant.

Original: Standard rør 15 mm - 45 mm.

Tag: Oval Sølvwire.
Hale. Rød guldfasan brystfjer bundet som hackle + fire strå kobber Mirror flash.
Rib: Oval sølvwire.
Krop: Rød-orange SLF dubbing.
Midter hackle: Rød guldfasan brystfjer + fire strå kobber Mirror flash.
Fronthackle; Rød guldfasan brystfjer.+ fire strå kobber Mirror flash.
Hoved: Rød
Bindetråd: Rød.

Kan også laves med Coneheads

Alle mønstrene kan jo varieres i det uendelige. Fronthackler og kropshackler, kan sagtens laves i hår, som twistede hackler, både med ræv og kanin, men i vore dage er der jo heller ikke noget der forbyder kombi hackler, hvor man twister både glimmer og hår + marabu og andet levende materiale sammen i et hackle.

God fornøjelse med Fasanen.

En lystfisker hilsen fra
Per Karlsen.

 

 


X-mønstre - fluer fra P.K.

I mit hobby rum med alle mine fisketing, er der mange gode minder, når jeg ser rundt på billeder og tegninger, så falder mit blik på en indrammet flue, som kom til at betyde meget for min kariere, ikke mindst, som fluebinder.

Rammen er dateret 20. juli 1978, og fluen er en ægte P.K. flue, nemlig Haderslev Fluen.

Mønsteret var oprindelig døbt X1 fra en serie, som blev døbt X med efterfølgende numre, og der var flere X-numre, som gik deres sejrsgang ude ved vandene, men X1, blev noget helt særligt for en lille flok lokale lystfiskere, der havde deres daglige gang i Kanalen (Hoptrup Å) - Gels Å og ikke mindst Nørre Å, samt senere i det nordiske lakse fiskeri.

Fangsterne var usædvanlige, set ud fra det synspunkt, at der blev fanget mange havørreder og bækørreder, på netop disse mønster, og af mange forskellige fluefiskere, så det måtte jo være selve mønsteret, der var hittet.

Jeg havde lavet den første X1 allerede i 1976, men i 1978 afholdt Lemvig og Omegns Sportsfiskerforening, en landsdækkende fluebindingskonkurrence, og jeg blev opfordret, til at deltage i konkurrencen.

Jeg havde valgt at indsende hele X-serien, med alle 10 mønstre, men ganske, som de aktive fluefiskere, så valgte dommer kommiteen X1 mønsteret, og bad om lov til at publisere X1, som Haderslev Fluen, der samtidig var en overbevisende vinder af konkurrencen.

Jeg var rigtig glad for, at man havde valgt netop Haderslev Fluen, det var nemlig et simpelt mønster, og utroligt velfangende. Det blev så vejen, til en hektisk kariere med fluer og fluebinding, foredrag og undervisning, som har hængt på, lige siden.

Haderslev Fluens Historie, er også omtalt i Poul Friis bog ”Danske Fluer” på side 62, men har været publiseret i mange tidskrifter og blade, op igennem årene.

                 
 

Mønsteret ser sådan ud i sin originale form.

Navn: Haderslev Fluen ( X1)

Krogstørrelser: Alle typer kroge.

Hale: Cremefarvet hackle fibre.
Rib: Oval guldwire.
Krop: Blanding af mørk oliven sæluld og lys hareuld.
Vinge: To creme farvet hackle spidser.
Fronthackle: Badger hønehackle.
Bindetråd: Sort.
Hoved Sort.

Senere blev der lavet en variant med rævehårs vinge, her var vingen, erstatt med flødefarve rævehår.

Ud over Haderslev Fluen, så var der nogle natfiskere, der var faldet for fluen X9, som er en muddler flue.

I en lang årerække blev det ægte X9 mønster brugt ganske flittigt til åens havørreder, og jeg havde en helt utrolig oplevelse i Gels åen, ved sommerens natfiskeri, idet jeg på X9 mønsteret i en størrelse 6, fik 11 nyopstegne havørreder, på et 100m. langt stræk.

Fiskene var i den grad fokuseret på X9, huggede med et brag, og sloges som gale. Fiskene var, som lagt i samme form, med en afvigelse af længderne på få cm. og vægte, der lå inden for små 100 gram. De fleste fisk vejede omkring de 1800 gram, og jeg er overbevist om, at den flok, var søskende, som havde fulgtes hele livet, ude i havet og op i åen.

Det bør tilføjes, at alle var blanke, med havlus, og de var fanget ved det, de lokale kalder Åbøl Vestermark i Gels åen. Det var en helt unik oplevelse på enhåndsstang klassse 6 og 0,25 mm. forfang, det sker nok ikke en gang til, at man i buldrende mørke, får sådan en på opleveren. Der røg et par fisk i tasken til røgovnen, det var mums!

Det originale X9 mønster, sådan ud:

Navn: X9

Krogstørrelser: Alle typer kroge + rør.

Hale: Hvide fibre fra hane hackle.
Krop: Påfuglhearl.
Rib: Gul flossilke.
Vinge: Mørkebrun ged eller ræv.
Fronthackle: Badger, tydelig sort stribe!.
Muddlerhoved: Råbuk klippes kuglerundt!
Bindetråd: Sort.

X9 mønsteret er op igennem årene blevet lavet på laksekroge - rør, og ikke mindst til kystfluefiskeri på rustfaste kroge.

Er man ikke til mudler hoveder af hjortehår, så kan en Pom kugle i 10 mm. størrelse, gøre det!
 

Det originale Allan Special mønster, ser sådan ud:

Navn: Allans SPC.

Krogstørrelser: Alle typer kroge.
Hale: Røde guldfasan bryst fibre.
Krop: Påfuglhearl.
Rib: Gul isolerbånd i fire sektioner.
Vinge: Hvidtippet egernhale.
Fronthackle: Brune agerhøne hackler - så store som mulig.
Bindetråd: Sort.

Når man færdes blandt aktive fluefiskere, så er det jo en lykke, at kunne bytte mønstre med ligesindede, og jeg har dyrket dette, at bytte fluer op gennem årene, og oftest med et overraskende bud på sammensætningen af gode mønster, som skabes af dygtige fluebindere.

Det gælder især mønsteret Allans Speciel, som indgik i en naturlig samling, sammen med X9 mønstrene. Allans SPC. var en rigtig arbejdshest til bækørreder og havørreder, samt til laks på krog og rør, og det bruger jeg stadig, blandt de moderne mønstre, ja så fanger det mønster stadig fisk, her mere end 30 år efter, at mønsteret kom på tryk.

Her i år 2008, kunne man jo reelt prøve nogle nye tiltag, med ovenstående mønstre. Der kunne jo nok tilføjes lidt ny pels, og nye opsætninger af mønstrene, jeg vil overlade den afdeling til læserne, men originalerne, ja prøv dem, om ikke andet på en lakse krog, der kommer nok nogle overraskende fangster, og de er vel ondt!
 

Mvh
P.K
 


Per Karlsen - Å-fluer

Fluemønstrene med enkeltkrog er fortrinsvis lavet til havørredfiskeriet i Gels å - Kolding å osv., medens de specielle mønstre på rør og waddington, mest har været brugt i Karup å og Uggerby å.

Især waddington fluerne har været gode til natfiskeri i Karup å, og det er ikke småfisk det hele, som har overfaldet fluerne.

Bulen er en dicideret rørflue til laks og havørred her i Norden, fra vores fælles ven Milton Christensen - Hjørring, et mønster jeg har haft glæde af, især i Karup å og Uggerby å.

Nr. 7 (P.K) er et et rigtigt godt mønster til Steelheads og grønlændere, og jeg har har brugt mønsteret til især åerne i Himmerland, men da i små størrelser.

X9 er en afart af det berømte X9 mønster, som i tidernes morgen var beregnet til havørrederne i Gels å, det laves på rør - wadding og alle typer kroge. Særegnet Mudlerhoved i form af Pom hovedet. Rigtig godt "bulemønster", med mange havørreder på samvigtigheden.

Den hemmelig grå stammer fra Karup å, og hele historien, kan findes på www.123.nu, men har givet min familie og undertegnede en masse gode fisk og oplevelser.


  Navn: Bulen (Milton Christensen)

            
            Rib: Oval sølvwire

            Krop: Sort uldgarn.

            Palmer hackle fuld hacklet: Sort hane.

            Falsk hackle: Ufarvet perlehøne..

            Vinge: Under mix rød gul ræv. Mellem mørk blå lilla ræv. Over påfugl sværd.

            Bindetråd: Sort Orvis 8/0.

            Hoved: Sort.

            Type: Rør ½ til 2

 

 

 Navn: Nr.7.(P.K.)

  

     Alle typer kroge.

            Tag: Ambulancefarvet snørebånd.

            Hale: Småplettet ufarvet perlehøne.

            Rib: 0,6mm. kobbertråd.

            Krop: Hvid snørebånd.

            Ryg: Sort snørebånd.

            Falsk hackle: Småplettet ufarvet perlehøne.

            Vinge: Under sort rævehår. Over småplettet ufarvet perlehøne.

            Hoved: Sort.

            Bindetråd: Sort Orvis 8/0

 

 

Navn: X9. (P.K.)

          

            Hale: Hvid kanin hår.

            Krop: Påfugherl - kraftig!

            Rib: Gul flossilke.

            Vinge: Mørkebrun ræv m. sorte spidser.

            Hackle: Badger hane - stort.

            Muddlerhoved: Pom Crme farvet ø 12.

            Bindetråd: Hvid Orvis 8/0.

 


Navn. Den hemmelige grå (P.K.)

         

            Butt: Mørkerød flossilke.

            Rib: Oval guldwire eller flad guldtinsel.

            Krop: Grå uldgarn a la Norsk Uldsok

            Kropshackle: Blue Dun hane - stort.

            Overvinge: Brun rævehale lidt længere end undervinge. Over brun ræv 5 stråler påfuglherl eller
            Angelhair.

            Falsk hackle: Lyse teal fjer.

            Bindetråd: Sort Orvis 8/0.

            Hoved: Sort.

            Type: Rør ½ til .



  Navn: Mikkels tys-tys. (N.C.Jensen.)

         

            Alle typer kroge og str.

            Tag: Oval sølvwire.

            Hale: Rødt uldgarn kraftig!

            Krop: Mørk oliven uldgarn tyk!.

            Rib: Oval sølvwire.

            Vinge: Sort ræv.

            Fronthackle: Brunspættet dværghøne eller agerhøne.

            Hoved: Rød.

            Bindetråd: Rød.



  Navn: Rød Skæg. (J.S).

 
             
           
Waddington alle str.

            Falsk hackle: 2 omgange rød cactuschenille.

            Vinge: Sort egern hale eller ræv med 6 str. blå crystalflash.

            Kroppen: Skal være in natura!

            Bindetråd: Sort.



  Navn: Mørrums Fluen. ( P.K.)

 

            Alle typer kroge og str.

            Hale: Indfarvet rød tippet.

            Krop: Rød anseal.

            Rib: Flad guldtinsel tynd.

            Kropshackle: 3 sektioner a la Uldsok med indfarvet rød tippet

            Fronthackle: Indfarvet rød gås brystfjer, skal være langt!

            Hoved: Rød

            Bindetråd: Rød.



 Navn: Special Black Muddler. (J.S).

         
            Waddington alle str.

            Krop: Sort flossilke.

            Rib: Embossed flad sølvtinsel.

            Vinge: Kraftig sort ræv + 6 strå pearl flash.

            Hackle: Sort kaninstrip.

            Muddler hoved: Kraftig sort råbuk.

            Bindetråd: Sort.




  Navn: Haderslev Fluen. (P.K.)

 

             Alle typer kroge og str.

            Hale: Creme fibre.

            Krop: Hareuld mixet med oliven kaninuld.

            Rib: Oval guldwire.

            Vinge: 2 cremefarvet hacklespidser.

            Fronthackle: Badger.

            Hoved: Sort.

            Bindetråd: Sort



  Navn: Uldsok. (P.K.).

         

 Waddington alle str.

            Krop: Sort Uldgarn.

            Hackler: 3 sæt lys brun hane bundet tyndt!

            Bindetråd: Sort.




  Navn: P.K: nr. 3. (P.K.)

 

    2 mm. Rør ca. 15mm.

            Hale: Rød guldfasan.

            Krop: Rødorange SLF dubbing.

            Rib: Oval guldwire.

            Kropshackler: 2 sæt røde guldfasan brystfjer.

            Fronthackle: Gul guldfasan.

            Hoved: Sort Conehead.

            Bindetråd: Sort.


            Per Karlsen

JSN Dome is designed by JoomlaShine.com